Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Σιράκ-Γκαντάφι στη Τρίπολη.
  • [02] Ρέντ Λάρσεν: Η Συρία θέλει άνευ όρων ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.
  • [03] Εντολή προέδρου Μπους προς CΙΑ και FBI για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
  • [04] Παρατηρητές της ΕΕ στις Παλαιστινιακές ...
  • [05] Βοσνία Ερζεγοβίνη: Τερματίστηκε η αμερικανική στρατιωτική παρουσία
  • [06] Διάσκεψη Ρωσίας ΕΕ
  • [07] Δημοσκόπηση: Παραμένει διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη για την πολιτική Μπούς.
  • [08] Ο Λευκός Οίκος ζητά διερεύνηση του ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη των παραστρατιωτικών απόρρητων επιχειρήσεων.
  • [09] HE: Το AIDS μεγαλύτερη μάστιγα σήμερα.

  • [01] Συνομιλίες Σιράκ-Γκαντάφι στη Τρίπολη.

    25 Nov 2004, 03:14 UTC

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, βρίσκεται στη Τρίπολη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λιβύης, Μοαμμάρ Γκαντάφι. Είναι η πρώτη φορά, από το 1951, που Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Λιβύη. Οι κ. Σιράκ και Γκαντάφι θα συζητήσουν διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, ενώ ο κ. Σιράκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την βιομηχανία πετρελαίου της Τρίπολης. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται επίσης θέματα όπως το Ιράκ, οι εξελίξεις στην Αφρικανική ήπειρο και η παγκόσμια τρομοκρατία. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο τέταρτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται φέτος τη Λιβύη, μετά την απόφαση της Τρίπολης να εγκαταλείψει τα προγράμματα της όπλων μαζικής καταστροφής.

    [02] Ρέντ Λάρσεν: Η Συρία θέλει άνευ όρων ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

    25 Nov 2004, 03:50 UTC

    Τεριέ Ρεντ Λάρσεν

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στη Δαμασκό με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τιεριέ Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι ο κ. Ασσάντ επανέλαβε πρόταση του για επανέναρξη άνευ όρων ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν η Δαμασκός απέσυρε προηγούμενο αίτημα της ότι oι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από το σημείο που είχαν σταματήσει όταν διακόπηκαν το 2000.

    [03] Εντολή προέδρου Μπους προς CΙΑ και FBI για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

    24 Nov 2004, 17:54 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπούς διέταξε την ΣΙΑ και το FBI να θέσουν σε εφαρμογή ορισμένες από τις αντιτρομοκρατικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο κ. Μπούς ζήτησε από την ΣΙΑ να αυξήσει τον αριθμό των αναλυτών στο τμήμα αξιολόγησης μυστικών πληροφοριών κατά 50%.

    Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης απο το FBI να δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο τμήμα αντιτρομοκρατίας, τα μέλη του οποίου θα πρέπει νά έχουν σημαντική πείρα στο θέμα των μυστικών πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μία αναθεώρηση 90 ημερών, ώστε να αποφασιστεί άν το Πεντάγωνο θα πρέπει να αναλάβει τον τομέα των μυστικών παραστρατιωτικών επιχειρήσεων της ΣΙΑ.

    Τα νέα αυτά μέτρα λαμβάνονται καθώς η κυβέρνηση Μπούς και τα μέλη της επιτροπής που διερεύνησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προτρέπουν το κονγκρέσσο να περάσει το νομοσχέδιο που διοργανώνει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    [04] Παρατηρητές της ΕΕ στις Παλαιστινιακές ...

    24 Nov 2004, 17:51 UTC

    Ο κ. Σαλόμ

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτρέψει στην ΕΕ να στείλει παρατηρητές της στις Παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κ. Σαλόμ έκανε την ανακοίνωση αυτή στην Ιερουσαλήμ σήμερα, πρίν από συνάντησή του με τον βρετανό ομόλογό του Τζάκ Στρώ, που επισκέπτεται το Ισραήλ. Ο ισραηλινός υπουργός είπε ότι η χώρα του θα επιτρέψει στους παρατηρητές να βεβαιωθούν ότι οι εκλογές είναι δίκαιες και τα αποτελέσματά τους αποδεκτά, όχι μόνο από την διεθνή κοινότητα, αλλά κυρίως, από τον Παλαιστινιακό λαό.» Ο κ. Στρώ εξέφρασε ικανοποίηση για την ισραηλινή δήλωση ,λέγοντας ότι τον ενθαρρύνει η προσήλωση του Ισραήλ στη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν αύριο Πέμπτη, ενώ αναμένεται ότι θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Παλαιστινιακή ηγεσία ότι θα λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι εξτρεμιστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    [05] Βοσνία Ερζεγοβίνη: Τερματίστηκε η αμερικανική στρατιωτική παρουσία

    24 Nov 2004, 21:04 UTC

    Οι ΗΠΑ τερμάτισαν επίσημα την ειρηνευτική τους παρουσία στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, αν και μερικοί αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα για να συμμετάσχουν στο ανθρωποκυνηγητό για υπόπτους εγκληματίες πολέμου, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν ειδική τελετή σήμερα στην βάση Αετός της Τούζλα, για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής τους αποστολής. Περίπου 700 Αμερικανοί τώρα υπηρετούν στην νατοϊκή δύναμη σταθεροποίησης της Βοσνίας, που συνολικά περιλαμβάνει γύρω στους 10,000 στρατιώτες.

    Τα νατοϊκά στρατεύματα άρχισαν την ειρηνευτική τους αποστολή στη Βοσνία μετά την συμφωνία του Ντέητον, τον Δεκέμβριο του 1995, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Βοσνίας.

    Οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν όταν το ΝΑΤΟ παραδώσει την ηγεσία της ειρηνευτικής αποστολής σε δύναμη της ΕΕ που θα αποτελείται από 7,000 άνδρες.

    [06] Διάσκεψη Ρωσίας ΕΕ

    24 Nov 2004, 21:11 UTC

    Β. Πούτιν

    Αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει αύριο σε διάσκεψη με τη Ρωσία το θέμα της Ουκρανίας και της Τσετσενίας καθώς και μεθοριακά θέματα.

    Οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πως στη διάρκεια των συνομιλιών στη Χάγη θα ζητήσουν από τη Μόσχα να υπογράψει και να επικυρώσει μεθοριακές συμφωνίες με την Εσθονία και τη Λετονία και επίσης θα την προτρέψουν να επιδιώξει πολιτική διευθέτηση του πολέμου με την Τσετσενία.

    Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [07] Δημοσκόπηση: Παραμένει διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη για την πολιτική Μπούς.

    23 Nov 2004, 22:13 UTC

    Νέα δημοσκόπηση, της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και του τηλεοπτικού δικτύου CBS δείχνει ότι το 56% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξοι για την επόμενη τετραετία του Προέδρου Μπους στο Λευκό Οίκο, ενώ το ποσοστό δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου κυμαίνεται αυτή τη περίοδο στο 51 τοις εκατό.

    Όμως το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 44 τοις εκατό εγκρίνει την εξωτερική πολιτική του κ. Μπους και το 40% τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ. Να σημειωθεί επίσης ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων είπαν πως δεν εμπιστεύονται τη ικανότητα του αμερικανού προέδρου να αντιμετωπίσει συνετά τις διεθνείς κρίσεις.

    Όσον αφορά τώρα οικονομικά θέματα, το 42% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπούς χειρίζεται την οικονομία, αλλά ένα 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ανησυχούν.

    [08] Ο Λευκός Οίκος ζητά διερεύνηση του ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη των παραστρατιωτικών απόρρητων επιχειρήσεων.

    24 Nov 2004, 02:02 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς διέταξε διερεύνηση της πιθανότητας μετάθεσης της ευθύνης των παραστρατιωτικών μυστικών επιχειρήσεων από την CIA στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε χθες από τον αμερικανό υπουργό άμυνας και τον επικεφαλής της CIA να μελετήσουν από κοινού τις αποστολές τους και να υποβάλλουν έκθεση επί του θέματος μέσα σε 90 ημέρες. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που διερεύνησε το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, πρότεινε οι παραστρατιωτικές απόρρητες επιχειρήσεις να περάσουν υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου. Το θέμα αυτό εγείρεται σε μια περίοδο που διεξάγονται έντονες προσπάθειες από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου για αναδόμηση του χώρου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    [09] HE: Το AIDS μεγαλύτερη μάστιγα σήμερα.

    24 Nov 2004, 02:09 UTC

    H νέα έκθεση του ΟΗΕ για το AIDS υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μαζικών προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της επιδημίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός των φορέων του ιού του AIDS έχει φτάσει στα υψηλότερα ποτέ επίπεδα, ενώ, μόνο πέρυσι, 3 εκατομμύρια άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια. Σύμφωνα με την έκθεση των ΗΕ, 39,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς της ασθένειας παγκοσμίως, ενώ αναφέρονται αυξήσεις του αριθμού κρουσμάτων σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, με την Αφρικανική ήπειρο να συνεχίζει να αποτελεί την περιοχή που πλήττεται περισσότερο απ την επιδημία και ακολουθεί η περιοχή της Καραϊβικής. Επίσης όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών πέφτουν θύματα της ασθένειας. Τέλος στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για χορήγηση φαρμάκων, 9 στους 10 ασθενείς με AIDS δεν έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα φάρμακα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 November 2004 - 2:18:10 UTC