Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσχέδιο της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
  • [02] Η Αμερική δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ευρύτερης Μακεδονίας
  • [03] Nέα βιντεοταινία του υπαρχηγού ...
  • [04] Koύτσμα: Η διενέργεια νέων εκλογών ο μόνος τρόπος διατήρησης της ειρήνης στην Ουκρανία.
  • [05] Ψήφισμα για το Ιράν απ' την ΔΥΑΕ.
  • [06] Ιράκ: Νεκροί 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και δύο Αμερικανοί στρατιώτες.
  • [07] Συνομιλίες Σαάθ-Σαλόμ στη Χάγη.
  • [08] Η Χαμάς προσφέρεται να σταματήσει επιθέσεις ενόψει των Παλαιστινιακών εκλογών.
  • [09] Μπλέαρ: Απαραίτητη η συμβολή των ΗΠΑ στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
  • [10] Ιράκ: Η οργάνωση του Αλ Ζαρκάουι αναλαμβάνει ευθύνη για δολοφονίες στη Μοσούλη.
  • [11] 25 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας.
  • [12] Νέος πολύ ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία.
  • [13] Ρουμανία: Προηγείται το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της Κυριακής.
  • [14] Παρέμβαση Μπούς για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

  • [01] Προσχέδιο της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    30 Nov 2004, 21:17 UTC

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Στις Βρυξέλλες κυκλοφόρησε, για ενημέρωση από την ολλανδική προεδρεία, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές περιλαμβάνει νέους όρους και μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρούς, που θα πρέπει να αποδεχθεί η Τουρκία, αν θέλει να επιτύχει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πιο σημαντικός όρος είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει «ντε φάκτο» την Κυπριακή Δημοκρατία. Σχετική ήταν άλλωστε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας κ. Μποτ, την περασμένη εβδομάδα, μετά την συνάντηση της Τρόικα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ότι «είναι επιθυμητό η Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο με βάση το οποίο η τελωνιακή της ένωση θα ισχύσει και με τα 25 κράτη μέλη της Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας,»

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επιστρέφοντας όμως το Σάββατο από την ευρωπαϊκή του περιοδεία δήλωνε ότι «η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση» Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι η απόλυτα αρνητική τουρκική στάση στο θέμα αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής , παρ όλο ότι σε τουρκικές εφημερίδες γράφεται, ότι ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τις 17 Δεκεμβρίου. Η διπλωματική μάχη όμως για την ακριβή διατύπωση των όρων που θα συνοδεύουν την όποια, αβέβαιη μέχρι στιγμής, απόφαση του Συμβουλίου, θα συνεχισθεί.

    Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης αρχίζει νέο γύρο επισκέψεων σε πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ, ακριβώς για να επιτύχει την διατύπωση συμπερασμάτων που θα είναι συνεπείς με τις ελληνικές θέσεις. Ο κύριος Μολυβιάτης μεταβαίνει στη Ρώμη και το Λονδίνο καθώς και στο Βερολίνο και την Βιέννη.

    [02] Η Αμερική δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας ευρύτερης Μακεδονίας

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    30 Nov 2004, 00:52 UTC

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Richard Boucher, απέρριψε κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν οτιδήποτε διεκδικήσεις μπορεί να έχουν τα Σκόπια έξω από τον χώρο της επικράτειά τους. Η σχετική δήλωση έγινε προς Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος περιέλαβε σειρά σχολίων σε δευτερεύουσες προτάσεις μακροσκελούς ερώτησής του γύρω από το έγγραφο που κυκλοφόρησε το Στέητ Ντηπάρτμεντ, λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ειδικότερα ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι το έγγραφο του Στέητ Ντηπάρμεντ «φαίνεται να νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και «αφήνει την σαφή εντύπωση ότι η χώρα αυτή έχει θέσει ως στόχο της την απελευθέρωση και της υπόλοιπης Μακεδονίας».

    Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε: «Πρωτίστως δεν συμφωνώ με τις ερμηνείες τις οποίες δίνετε στο έγγραφό μας. Αναφέρετε ότι το έγγραφο αυτό υπαινίσσεται άλλα πράγματα εκτός αυτών που γράφει, ότι αφήνει την εντύπωση διαφορετικών ερμηνειών από αυτές που δίνουμε και ότι εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κάποιο τρόπο υποστηρίζουμε την ιδέα μιας ευρύτερης Μακεδονίας. Αυτά δεν αποτελούν πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε και πολιτική της Μακεδονικής κυβέρνησης. Θα ξανακοιτάξω τη φρασεολογία του εγγράφου μας, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αφήνει τέτοιες λανθασμένες εντυπώσεις ή υπαινιγμούς».

    Στη συνέχεια ο ίδιος δημοσιογράφος ζήτησε από τον κύριο Boucher ή από τον διορισθέντα νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Charles Ries, «να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό πως ένα κράτος το οποίο αποτελεί το 38% του συνολικού εδάφους της αρχαίας Μακεδονίας, μπορεί να θεωρείται ως το απελευθερωμένο τμήμα, εντός εισαγωγικών, μιας περιοχής της οποίας ο Ελληνικός πληθυσμός απαρτίζει το 58.2% του συνόλου».

    Πριν απαντήσει ο κύριος Boucher ζήτησε από τον δημοσιογράφο να του αναφέρει ποιος παράγων της Αμερικανικής κυβέρνησης έχει χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «απελευθερωμένο τμήμα» και όταν αυτός δεν απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ του είπε:

    «Δεν είμαστε εμείς που χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση. Είσθε εσείς που την χρησιμοποιείτε. Αλλά για να ολοκληρώσουμε με αυτό το θέμα θα σας πω ότι δεν υπαινισσόμαστε τίποτα, δεν θέλουμε να αφήσουμε άλλες εντυπώσεις ούτε και επιθυμούμε να περάσει κανένα μήνυμα ότι υποστηρίζουμε οποιαδήποτε επέκταση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας πέρα από τα σύνορά της. Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει το δικαίωμα να αποκαλείται με το όνομα αυτό. Έχουμε ήδη εξηγήσει τη στάση μας. Αλλά δεν υπαινισσόμαστε επεκτατισμό, ή τη δημιουργία μιας ευρύτερης Μακεδονίας ή κανέναν από τους όρους πού εσείς αναμασάτε, ούτε και βλέπουμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σαν το απελευθερωμένο τμήμα της Μακεδονίας. Τη θεωρούμε ως μια οντότητα που της αξίζει να έχει αναγνώριση και σεβασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα θέματά της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει, ή ότι εμείς την ενθαρρύνουμε να έχει, οποιεσδήποτε επεκτατικές βλέψεις στην περιοχή».

    [03] Nέα βιντεοταινία του υπαρχηγού ...

    30 Nov 2004, 02:26 UTC

    To Aραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοταινία με τον δεύτερο στη ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που υπόσχεται να συνεχίσει να μάχεται κατά των ΗΠΑ, εκτός και εάν η Ουάσιγκτον αλλάξει την πολιτική της απέναντι στις Μουσουλμανικές χώρες.

    Σε αποσπάσματα από το βίντεο που μεταδόθηκαν χθες, ο αλ Ζαουάχρι λέει ότι την Αλ Κάιντα δεν την ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, μιας και οι δύο υποψήφιοι αγωνίζονταν για την εύνοια του Ισραήλ.

    Σύμφωνα με αναλυτές το βίντεο φαίνεται να έχει γυριστεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρίου.

    Ο αιγυπτιακής καταγωγή αλ Ζαουάχρι λέει ότι η Αλ Κάιντα ήταν υπομονετική, αλλά θα συνεχίσει να μάχεται τις ΗΠΑ «μέχρι τελευταίας πνοής» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τον περασμένο μήνα, το Αλ Τζαζηρα μετέδωσε βίντεο από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν , ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να απειλούν τους Μουσουλμάνους , αν θέλουν να αποφύγουν και νέα επίθεση σαν αυτή της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    [04] Koύτσμα: Η διενέργεια νέων εκλογών ο μόνος τρόπος διατήρησης της ειρήνης στην Ουκρανία.

    30 Nov 2004, 02:15 UTC

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι η διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών αποτελεί το μόνο τρόπο διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας, θα συντελέσει στο τερματισμό της κρίσης που απειλεί τη συνοχή της χώρας και στην διατήρηση της δημοκρατικής πορείας της. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας που εξετάζει την προσφυγή της αντιπολίτευσης και καταγγελίες για εκλογική νοθεία.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Πολιτικοί παράγοντες στην ανατολική Ουκρανία απείλησαν να ανακηρύξουν την αυτονομία της περιοχής, σε περίπτωση που ο υποψήφιος της προτίμησής τους, ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, δεν αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη χθες ο κ. Πάουελ εξέφρασε τις αμερικανικές ανησυχίες στον απερχόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι παραμένουν ειρηνικές οι μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Το ΝΑΤΟ καθώς και η ηγεσία της ΕΕ καλεί τον Ουκρανικό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και ο εκπρόσωπος των ΗΕ, σε ξεχωριστές δηλώσεις τους χθες τόνισαν ότι η ενότητα της Ουκρανίας αποτελεί καίριας σημασίας θέμα. Από τη πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί βάσει του συντάγματος της Ουκρανίας.

    [05] Ψήφισμα για το Ιράν απ' την ΔΥΑΕ.

    30 Nov 2004, 02:20 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε ψήφισμα, που πρότεινε η ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν δέχεται να σταματήσει τελείως κάθε δραστηριότητά του που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Σε συνεδρίασή της χθες στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία ενέκρινε το ψήφισμα, με το οποίο αποτρέπεται η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

    Βάσει του μέτρου, η Τεχεράνη αναλαμβάνει την υποχρέωση να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους επαλήθευσης.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ είπε ότι το Ιράν έχει δεχτεί προειδοποίηση και ότι αν δεν καταφέρει να τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος, η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πρέπει αμέσως να παραπέμψει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    [06] Ιράκ: Νεκροί 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

    30 Nov 2004, 02:56 UTC

    7 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο δυτικό Ιράκ και δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη από βόμβα στο οδόστρωμα, ενώ ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν οι εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι οι εκλογές αποτελούν τρόπο να εκφράσουν οι Ιρακινοί ξεκάθαρα την άποψη τους κατά των ανταρτών που προσπαθούν να υποσκάψουν την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

    [07] Συνομιλίες Σαάθ-Σαλόμ στη Χάγη.

    30 Nov 2004, 03:00 UTC

    Από προηγούμενη συνάντηση Σαλόμ-Σαάθ

    Οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, Σιλβάν Σαλόμ και Ναμπίλ Σαάθ, πραγματοποίησαν χθες τις πρώτες, μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, μεταξύ τους συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου υπουργών εξωτερικών χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Χάγη. Ο κ. Σαλόμ δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον κ. Σαάθ πως τώρα δίνεται μια νέα ευκαιρία για την ανανέωση των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης. Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι η μετά τον Γιασέρ Αραφάτ εποχή θα φέρει στην επιφάνεια μια υπεύθυνη και μετριοπαθή Παλαιστινιακή ηγεσία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι το Ισραήλ θα δώσει στους Παλαιστίνιους ελευθερία κινήσεων για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου.

    [08] Η Χαμάς προσφέρεται να σταματήσει επιθέσεις ενόψει των Παλαιστινιακών εκλογών.

    30 Nov 2004, 03:07 UTC

    Σεΐχ Χασάμ Γιουσέφ

    Ανώτερο στέλεχος της Παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη να σταματήσει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στόχων, ενόσω οι Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Σε δηλώσεις του στο Ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Σεΐχ Χασάν Γιουσέφ, δήλωσε ότι η Χαμάς εξετάζει την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας δεκαετούς ανακωχής με το Ισραήλ, που θα μπορούσε να παραταθεί.

    Αλλά, πρόσθεσε ότι και το Ισραήλ από τη δική του πλευρά θα πρέπει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους και να αποσυρθεί από εδάφη που κατέλαβε κατά την διάρκεια του πολέμου του 1967. Επίσης είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πάψει να δολοφονεί ηγέτες Παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Η Ισραηλινή ηγεσία δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την πρόταση της Χαμάς, αλλά δυο ώρες μετά τις δηλώσεις του Χασάν Γιουσέφ, Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν 2 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέλους της Χαμας, που προσπαθούσε να επιτεθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο.

    [09] Μπλέαρ: Απαραίτητη η συμβολή των ΗΠΑ στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

    30 Nov 2004, 03:13 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλεάρ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συμβολή των ΗΠΑ στους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο. Κατά την τακτική μηνιαία συνέντευξη τύπου χθες ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι, μετά την ανάληψη απ την Βρετανία της προεδρίας της ομάδας των 8 ποιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την θέση του για να ανοίξει διάλογο με τον πρόεδρο Μπούς, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ομάδας των 8 σε μερικές εβδομάδες.

    [10] Ιράκ: Η οργάνωση του Αλ Ζαρκάουι αναλαμβάνει ευθύνη για δολοφονίες στη Μοσούλη.

    29 Nov 2004, 02:07 UTC

    Σε Ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο η τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες τουλάχιστον 17 μελών των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας στη Μοσούλη. Τις τελευταίες μέρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρει πάνω από 50 πτώματα στη Μοσούλη, τα περισσότερα απ τα οποία ήταν Ιρακινοί εθνοφρουροί. Στο μεταξύ, 5 άμαχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σαμάρα, ενώ νότια της Βαγδάτης δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδων εναντίον ανταρτών.

    [11] 25 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας.

    29 Nov 2004, 02:16 UTC

    Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της βόρειας Κίνας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρακωρύχους, ενώ πάνω από 100 άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στο ορυχείο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε ότι 141ας ανθρακωρύχοι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι, ενώ άλλοι 127 κατόρθωσαν να διαφύγουν και ότι πολλοί απ αυτούς νοσηλεύονται με δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακος. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πλάνα από την είσοδο του ορυχείου όπου βγαίνει μαύρος καπνός, ενώ φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων περιμένουν για νέα απ τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα ανθρακωρυχεία της Κίνας θεωρούνται τα ποιο επικίνδυνα στο κόσμο με χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από εκρήξεις, πυρκαγιές, κατολισθήσεις και πλημμύρες.

    [12] Νέος πολύ ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία.

    29 Nov 2004, 02:18 UTC

    Οι Ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 8 άτομα τραυματίστηκαν από νέο πολύ ισχυρό σεισμό, 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το βόρειο νησί Χοκάϊντο. Επίκεντρο του σεισμού ήταν η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ανατολικών ακτών του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθεί και τσουνάμι που έπληξε τις ακτές λίγο μετά τον σεισμό. Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Ο σοβαρότερα τραυματισμένος είναι ένας 80χρονος άνδρας που έπεσε και έσπασε τα πλευρά του απ το σεισμό. Επίσης υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

    [13] Ρουμανία: Προηγείται το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της Κυριακής.

    29 Nov 2004, 02:19 UTC

    Στη Ρουμανία, τα exit poll δείχνουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται στις προεδρικές εκλογές, αλλά να μην παίρνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να αποφευχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών. Δύο exit poll δείχνουν τον πρωθυπουργό, Αντριάν Ναστάζε, να προηγείται κατά 6 με 8 εκατοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του, Τραϊάν Μπασέσκου. Επίσης τα exit poll δείχνουν το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό κόμμα να διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο Ρουμανικό κοινοβούλιο παίρνοντας το 40% της ψήφου. Αν τα ποσοστά των exit poll αποδειχτούν σωστά ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί σε 2 εβδομάδες.

    [14] Παρέμβαση Μπούς για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

    29 Nov 2004, 02:39 UTC

    Τζέρρυ Άνταμς

    Ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, Τζέρρυ Άνταμς, για να του ζητήσει να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την συμφωνία καταμερισμού εξουσιών όπως προτείνεται απ τη Βρετανία και την Ιρλανδία. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι και την Παρασκευή ο κ. Μπούς είχε επικοινωνήσει με τον Ίαν Πέϊσλυ, επικεφαλής του Προτεσταντικού Κόμματος των Ενωτιστών στην Βόρεια Ιρλανδία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 December 2004 - 2:18:58 UTC