Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτηση του Κόφφι Αννάν ...
  • [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπούς στο Καναδά.
  • [03] Την υποστήριξη τους προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επαναβεβαιώνουν Γερμανία και Βέλγιο.
  • [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε «διαδικασία παρέμβασης» η Ελλάδα
  • [05] Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μπόρις Τάντιτς;
  • [06] Επίσκεψη Πάουελ στη Αϊτή
  • [07] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ
  • [08] Σχέδιο νόμου για την ενδοοικογενειακή βία
  • [09] Κάτω από 48 δολάρια η τιμή του πετρελαίου
  • [10] Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού γνώριζαν για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ

  • [01] Την παραίτηση του Κόφφι Αννάν ...

    02 Dec 2004, 02:53 UTC

    Ο αμερικανός γερουσιαστής, Νόρμ Κόλμαν, επικεφαλής της διερεύνησης του σκανδάλου για το πρόγραμμα του ΟΗΕ πετρέλαιο-για-τρόφιμα, ζήτησε την παραίτηση του γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Κόφφι Αννάν. Σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε απ την εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Κόλμαν αναφέρει ότι πρόκειται «για την ποιο εκτενή απάτη στην ιστορία των ΗΕ» και η οποία συνέβη σε μια περίοδο που ο κ. Αννάν ήταν στο πηδάλιο του διεθνούς οργανισμού. Όσο ο κ. Αννάν παραμένει επικεφαλής του ΟΗΕ, τονίζει ο γερουσιαστής Κόλμαν, η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να μάθει ποτέ το εύρος των «δωροδοκιών, αθέμιτων προμηθειών και παράνομων αποπληρωμών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια του προγράμματος τα ΗΕ επέτρεπαν στο πρώην Ιρακινό καθεστώς να διαχειρίζεται συμβόλαια πώλησης πετρελαίου του για την αγορά τροφίμων φαρμάκων και άλλων αγαθών για τον Ιρακινό λαό.

    [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπούς στο Καναδά.

    02 Dec 2004, 02:58 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς επέστρεψε στην Ουάσιγκτον μετά από διήμερη επίσκεψη στον Καναδά, που θεωρήθηκε προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, που πέρασαν κρίση λόγω διαφωνιών για τον πόλεμο στο Ιράκ και για άλλα εμπορικής φύσης θέματα. Χθες ο κ. Μπούς επισκέφτηκε το Χάλιφαξ όπου ευχαρίστησε τους κατοίκους της παραλιακής αυτής πόλης για την φιλοξενία που έδειξαν στις πτήσεις προς Αμερική, που είχαν σταλεί στο Χάλιφαξ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Πάντως ο κ. Μπούς υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, παρά την αντίθεση του Καναδά, αλλά τόνισε ότι Αμερικανοί και Καναδοί αποτελούν μια οικογένεια που μπορεί πολλές φορές να διαφωνεί. Η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη του κ. Μπούς στο Καναδά συνοδεύτηκε και από μαζικές διαδηλώσεις κατά της εξωτερικής πολιτικής του.

    [03] Την υποστήριξη τους προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επαναβεβαιώνουν Γερμανία και Βέλγιο.

    02 Dec 2004, 03:02 UTC

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκάι Βέρχοφστάντ, απέρριψαν αιτήματα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη υπό κάποιο άλλο καθεστώς, παρά την πλήρη ένταξη. Στο μεταξύ χθες ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες για την επίλυση του Κυπριακού, πριν την σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απ την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σε «διαδικασία παρέμβασης» η Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    01 Dec 2004, 23:07 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Εκδόθηκε στις Βρυξέλλες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ενέκρινε την τελική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, σχετικά με την ελληνική δημοσιονομική απογραφή, απεφάσισε να ξεκινήσει «διαδικασία παράβασης» - όπως λέγεται με αφορμή τα ελλιπή στατιστικά στοιχεία, που προέκυψαν, για την περίοδο 1997-2003, και με στόχο να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων, ή ελλιπών στοιχείων στο μέλλον.

    Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε, όπως προβλέπει ο κανονισμός, με προειδοποιητική επιστολή, που παρέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, με την οποία ζητούνται από την Ελλάδα εγγυήσεις και ανάληψη δεσμεύσεων σχετικά με την βελτίωση του λογιστικού συστήματος και την κοινοποίηση εφεξής στην « Γιουροστάτ» αξιόπιστων στοιχείων.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Αλογοσκούφης στην Αθήνα μετά την κατάθεση της έκθεσης στο Ελληνικό κοινοβούλιο είπε ότι «στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυβε μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών των ελλειμμάτων και των χρεών και δικαιώνεται απόλυτα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημοσιονομική απογραφή. «Είναι ξεκάθαρο,» είπε ο κ. Αλογοσκούφης, «ότι οι αλλαγές δεν οφείλονται σε αλλαγή μεθόδου. Οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε σωστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα . Σήμερα αποκαθίσταται η αλήθεια. Σήμερα αποδεικνύεται όπως είπε ένας μεγάλος φιλόσοφος , ότι, η αλήθεια στην αρχή μπορεί να λοιδορείται μετά να αντιμετωπίζεται βίαια, αλλά στο τέλος γίνεται αποδεκτή από όλους.»

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Επιτροπής δεν αμφισβητείται πουθενά η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και ότι δεν είναι στην πρόθεση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο . Όλα δείχνουν ότι στην απαντητική επιστολή, που σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, πρέπει να στείλει ο Υπουργός Οικονομίας στον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια, εντός δύο μηνών, θα δώσει τις εγγυήσεις που ζητάει η Κομισσιόν, ώστε να μη συνεχιστεί η διαδικασία στο δεύτερο στάδιο ,που είναι αυτό «της αιτιολογημένης γνώμης , και μετά στη προσφυγή στο δικαστήριο.»

    Εξ άλλου, παρ όλη την βαρύγδουπη απόφαση το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι καλό και ο ίδιος ο Ισπανός επίτροπος έχει παραδεχθεί δημόσια ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική στατιστική υπηρεσία και ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, προς την σωστή κατεύθυνση. Έτσι, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι παρ όλο που στις 22 Δεκεμβρίου, σε συνεδρίαση της η Κομισιόν θα αποφασίσει αν η χώρα θα υπαχθεί στο άρθρο 104 για να τις επιβληθούν κυρώσεις, για το υπερβολικό έλλειμμα, το θέμα των λανθασμένων στοιχείων θα σταματήσει στην προειδοποιητική επιστολή και η υπόθεση θα καταλήξει στο κοινοτικό αρχείο.

    [05] Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μπόρις Τάντιτς;

    01 Dec 2004, 17:44 UTC

    Ο κ. Τάντιτς, σε παλαιότερη φωτογραφία με τον καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ

    Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι, είπαν ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς διέφυγε από μία--κατά τα φαινόμενα--απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Δήλωση του προεδρικού γραφείου σήμερα, λέει ότι αυτοκίνητο, επανειλημμένα προσπάθησε να πέσει πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Τάντιτς, την Τρίτη το βράδυ. Ενα άλλο αυτοκίνητο από τη συνοδεία του προέδρου απέκρουσε τον επιτιθέμενο οδηγό, ο οποίος στη συνέχεια κατάφερε να εξαφανιστεί. Ο φιλοδυτικός κ. Τάντιτς δεν έπαθε τίποτε. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά κίνητρα, ή για το ποιός μποεί να διέπραξε την επίθεση. Ο φιλοδυτικός πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς είχε δολοφονηθεί πέρυσι έξω από το γραφείο του, στο Βελιγράδι.

    [06] Επίσκεψη Πάουελ στη Αϊτή

    01 Dec 2004, 23:56 UTC

    Κόλιν Πάουελ

    Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συναντιόταν με την αϊτινή πολιτική ηγεσία. Η ανταλλαγή των πυρών μεταξύ ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ και άγνωστων οπλοφόρων, σημειώθηκε λίγο μετά την είσοδο του κ. Πάουελ στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Πόρτ-ω-Πρένς σήμερα.

    Κατόπιν του περιστατικού, άλλες προγραμματισμένες συναντήσεις μετατέθηκαν σε άλλα σημεία, για λόγους ασφάλειας. Ο κ. Πάουελ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Μπονιφάς Αλεξάντρ και τον πρωθυπουργό, Ζεράρ Λα Τορτύ. Σκοπός της σύντομης επίσκεψης του κ. Πάουελ στην Αϊτή, ήταν να υπογραμμιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

    [07] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ

    01 Dec 2004, 17:52 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Μοσούλη

    O Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, λέει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν την πρόσφατη επιχείρηση τους σε διάφορα σημεία της χώρας και ότι έχουν συλλάβει πάνω από 30 ύποπτους αντάρτες, σε ξεχωριστές επιθέσεις.

    Ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφερει ότι σήμερα Αμερικανοί πεζοναύτες και Ιρακινοί στρατιώτες συνέλαβαν 15 ύποπτους στην επαρχία Μπαμπίλ, νότια της Βαγδάτης, καθώς η επιχείρηση κατά των ανταρτών συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα.

    Τη Τρίτη, 17 ύποπτοι συνελήφθησαν στη βόρεια πόλη Μοσούλη, όπου Αμερικανοί στρατιώτες στήνουν μπλόκα και προσπαθούν να εντοπίσουν εξτρεμιστές.

    Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι συναντήθηκε με εξόριστους Ιρακινούς ηγέτες εθνικών μειονοτήτων στην Ιορδανία και αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους 120 την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συναντήσει αυτές, γίνονται στα πλαίσια των προσπαθειών προτροπής των εξόριστων Ιρακινών να συμμετάσχουν στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.

    [08] Σχέδιο νόμου για την ενδοοικογενειακή βία

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    01 Dec 2004, 23:12 UTC

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Bίας, 11 βουλευτίνες του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν στην ελληνική βουλή σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλεται.

    Στο σχέδιο νόμου το οποίο έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει σε ότι αφορά την κακοποίηση γυναικών, αλλάζει ριζικά το καθεστώς που επικρατούσε θεσπίζοντας πολύ αυστηρότερες κυρώσεις και μέτρα εναντίον των υπαιτίων.

    Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άμεση απομάκρυνση του υπαίτιου από την οικία, μέχρι να καθοριστεί από το δικαστήριο το θέμα της μετοίκησης, ή της επιμέλειας των παιδιών, αλλά και την απόδοση μηνιαίας αποζημίωσης από την πολιτεία στον αναίτιο για σωματική βλάβη ή ηθική ικανοποίηση.

    Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παρακολούθησης οργανωμένου προγράμματος συνεδριών και από τους δύο συζύγους, καθώς και η διοργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

    Σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε παράλληλα από την Γενική Γραμματεία Ισότητας, φανερώνει ότι οι γυναίκες παγκοσμίως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν από κακοποίηση στην οικία τους παρά από τον καρκίνο ή τα τροχαία ατυχήματα. «Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών τραυματίζουν βαθύτατα την ίδια την ουσία του πολιτισμού και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό, την ίδια ουσία του ανθρώπου», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Η έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.110 γυναικών που ζήτησαν βοήθεια σε Συμβουλευτικά Κέντρα της Αττικής, αποτελεί το πρώτο μεθοδικό βήμα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για το ζήτημα και δίνει μία αρκετά σαφή εικόνα του φαινομένου στη χώρα, ανατρέποντας παράλληλα την αντίληψη ότι τα ζευγάρια που πλήττονται είναι χαμηλού μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου. Οι κακοποιημένες γυναίκες που απευθύνθηκαν στα Κέντρα είναι ηλικίας 31 - 50 ετών, το 70% είναι έγγαμες, απόφοιτες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται σε μέτρια, ή καλή οικονομική κατάσταση και δεν υπήρξαν πριν θύματα κακοποίησης στην πατρική οικογένεια. Σε ποσοστό 82% ο δράστης είναι ο σύζυγος, ενώ κατά 11% ο σύντροφος και σε μικρότερο ποσοστό άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό της μυστικότητας που επικρατεί για το θέμα είναι ότι το 50% των κακοποιημένων γυναικών βρίσκονται σε αυτή τη σχέση πάνω από 16 χρόνια.

    [09] Κάτω από 48 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

    01 Dec 2004, 23:45 UTC

    Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σε κάτω από 48 δολάρια το βαρέλι σήμερα, μετά από έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που έδειξε μεγαλύτερες από ότι αναμένονταν αυξήσεις στα αποθέματα αργού πετρελαίου και πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.

    Κάποια στιγμή, η τιμή αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έπεσε στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης στα 47 δολάρια και 90 σεντς το βαρέλι.

    Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ λέει ότι τα αποθέματα καυσίμων , που περιλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν σε πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια, την περασμένη εβδομάδα.

    [10] Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού γνώριζαν για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ

    01 Dec 2004, 17:55 UTC

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Πόστ γράφει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού στο Ιράκ, γνώριζαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κακοποιούσαν ιρακινούς κρατούμενους σολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον πάνω από ένα μήνα πρίν να ξεσπάσει το σκάνδαλο με την κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ, της Βαγδάτης. Η Ουάσινγκτον Πόστ αναφέρει ότι μυστική έκθεση αναφορικά με τις κακοποιήσεις, είχε παραδοθεί σε στρατηγούς του αμερικανικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2003, πρίν παραλάβουν οι στρατιωτικοί ανακριτές φωτογραφίες που έδειχναν κακοποιήσεις κρατουμένων στην Αμπού Γκραίμπ. Το σκάνδαλο των εν λόγω κακοποιήσεων ξέσπασε μερικούς μήνες μετά, τον περασμένο Απρίλιο, όταν μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μερικές από τις επίμαχες φωτογραφίες. Η εφημερίδα γράφει ότι η μυστική έκθεση είχε γραφεί από τον απόστρατο ταξίαρχο Στιούαρτ Χέρρινγκτον, ο οποίος αποκάλυψε ότι μέλη μιας ειδικής στρατιωτικής μονάδας, που αποτελείτο από άνδρες του στρατού και της Σι Αι Ει, κακοποιούσαν κρατουμένους σόλη την επικράτεια του Ιράκ, χρησιμοποιώντας μάλιστα μία μυστική ανακριτική φυλακή για να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους. Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στην Ουάσινγκτον Πόστ ότι η έκθεση Χέρρινγκτον έτυχε της πρέπουσας προσοχής και ότι τα πορίσματά της είχαν διοχετευθεί στην κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 December 2004 - 2:18:11 UTC