Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι επιτίθενται σε στρατιώτες
  • [02] Αποκατάσταση επίσημων διπλωματικών επαφών της Κούβας με 8 Ευρωπαϊκές χώρες.
  • [03] Αθρόα συνεισφορά των αμερικανών σε οργανώσεις αρωγής
  • [04] Κροατία: Ο Στίπε Μέσιτς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί απ' τον πρώτο γύρο.
  • [05] Ανασκόπηση διεθνών εξελίξεων τη χρονιά που πέρασε.
  • [06] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς

  • [01] Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι επιτίθενται σε στρατιώτες

    04 Jan 2005, 00:25 UTC

    Αρκετές εκατοντάδες εβραίοι έποικοι, που πετροβολούσαν ισραηλινούς στρατιώτες, συνεπλάκησαν με αυτούς σήμερα στη Δυτική Όχθη, κοντά σε εβραϊκό οικισμό, που πρόκειται να διαλυθεί. Σύμφωνα με τις αρχές, 15 έποικοι συνελήφθησαν. Η συμπλοκή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των ηγετών του οικισμού προς χιλιάδες ισραηλινούς στρατιώτες, να αψηφήσουν τις κυβερνητικές διαταγές αναφορικά με την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αργότερα φέτος.

    [02] Αποκατάσταση επίσημων διπλωματικών επαφών της Κούβας με 8 Ευρωπαϊκές χώρες.

    04 Jan 2005, 03:44 UTC

    Η Κούβα δήλωσε ότι ξανάρχισε επίσημες διπλωματικές επαφές με 8 χώρες της ΕΕ, οι οποίες σταμάτησαν να καλούν Κουβανούς αντικαθεστωτικούς σε επίσημες εκδηλώσεις των πρεσβειών τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Περέζ Ρόκε, ανακοίνωσε την απόφαση της Αβάνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα. Ανάμεσα στις 8 χώρες, συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

    [03] Αθρόα συνεισφορά των αμερικανών σε οργανώσεις αρωγής

    04 Jan 2005, 00:34 UTC

    Άνθρωποι απ όλο τον κόσμο στέλνουν χρήματα και ότι άλλο μπορούν στα θύματα του ασιατικού σεισμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιωτικοί οργανισμοί έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια που θα σταλούν στους σεισμόπληκτους.

    Οι εικόνες θανάτου και τις καταστροφής στη Νοτιοανατολική Ασία παρακίνησαν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να προβούν σε δωρεές για την ανακούφιση των θυμάτων του τσουνάμι. Οι δωρεές γίνονται από τηλεφώνου, ταχυδρομικά και μέσω του Ιντερνέτ. Δεκάδες οργανώσεις αρωγής αναφέρουν κατακόρυφη αύξηση των δωρεών που τους στέλνονται μέσω του Διαδικτύου.

     

    Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει πως πάνω από 25.000 άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του προσφέροντας χρήματα . Λεει επίσης πως το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Το Διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό μέσο συγκέντρωσης δωρεών κυρίως για τις μικρές οργανώσεις αρωγής και γι αυτές που δημιουργήθηκαν μετά από τον καταστροφικό σεισμό.

    Κόμβοι του Διαδικτύου, μέσω των οποίων διακινούνται προϊόντα, όπως το Αμαζον, λένε πως πάνω από 53.000 άτομα δώρισαν τρία εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του τσουνάμι.

    Αλλά και πολλές μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Οι γίγαντες αναψυκτικών Κόκα Κόλα και Πέπσι έστειλαν χιλιάδες κάσες εμφιαλωμένου νερού στην Ασία.

     

    Επίσης φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατρικών προϊόντων προσφέρουν βοήθεια. Η εταιρεία Πφάϊζερ είπε πως θα δωρίσει 10 εκατομμύρια δολάρια και φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμερικανοί γιατροί δίνουν φάρμακα και άλλο υλικό που δεν έχουν χρησιμοποιήσει.

    Βοήθεια στα θύματα προσφέρουν επίσης και διασημότητες του Χόλλυγουντ. Ο άσσος των πολεμικών τεχνών ηθοποιός Τζάκι Τσαν, έστειλε στη Γιουνισέφ για τα θύματα του σεισμού επιταγή 64.000 δολαρίων, ενώ το γνωστό συγκρότημα ροκ «Λίνκιν Πάρκ», που επέστρεψε πρόσφατα από μεγάλη καλλιτεχνική περιοδεία στην Ασία, δώρισε 100.000 δολάρια.

    Καθώς συνεχίζονται οι εκκλήσεις για βοήθεια αμερικανοί αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής δηλώνουν πως ελπίζουν πως η έμπρακτη συμπαράσταση στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό θα συνεχισθεί για αρκετούς ακόμα μήνες.

    [04] Κροατία: Ο Στίπε Μέσιτς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί απ' τον πρώτο γύρο.

    Στην Κροατία, ο πρόεδρος Στίπε Μέσιτς, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί μιας και πήρε μόνο το 49% της ψήφου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί και νέος γύρος εκλογών σε δύο εβδομάδες. Δεύτερη με μεγάλη διαφορά και μόνο ένα 20% της ψήφου κατέληξε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Γιαντράνκα Κόσορ, του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου, ενώ σφυγμομετρήσεις διαβεβαιώνουν για νίκη του προέδρου Μέσιτς. Πάντως και οι δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Ανασκόπηση διεθνών εξελίξεων τη χρονιά που πέρασε.

    31 Dec 2004, 19:59 UTC

    Πόλεμοι, προσωπικές τραγωδίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές, χαρακτηρίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2004.

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ κυριάρχησαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τη χρονιά που πέρασε. Επεισόδια βίας σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες επιθέσεις αυτοκτονίας των ανταρτών εναντίον των αμερικανών στρατιωτών, της Ιρακινής αστυνομίας και ιρακινών πολιτών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

    Το Μάρτιο, οι ΗΠΑ μεταβιβάσαν τον έλεγχο της χώρας σε μία μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση. Το Μάιο ξέσπασε το σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Ειδησεογραφικοί οργανισμοί δημοσίευσαν φωτογραφίες που έδειχναν αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους και να τους εξαναγκάζουν σε εξευτελιστικές πόζες. Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τη φρικτή αυτή συμπεριφορά, ενώ ορισμένοι από τους υπαίτιους ήδη τιμωρήθηκαν.

    Τον Ιούλιο, ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ , Σαντάμ Χουσεΐν, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου. Η στάση του ήταν περιφρονητική απέναντι στους εισαγγελείς που επιδιώκουν να του απαγγελθούν κατηγορίες για γενοκτονία και μαζικές δολοφονίες. Ο ανατραπείς ηγέτης αρνείται τις κατηγορίες αυτές και αναμένεται να δικαστεί μετά τη εκλογή της νέας Ιρακινής κυβέρνησης το 2005.

    Στα τέλη του 2004 ο αμερικανικός στρατός διενήργησε μεγάλη επίθεση κατά του προπυργίου των ανταρτών, τη Φαλούτζα. Η επιχείρηση κράτησε μια βδομάδα και μετά από πάμπολλες αιματηρές μάχες οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο τη πόλης, όπου βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες όπλων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πάνω από 1000 αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ πολλές απώλειες υπήρξαν και στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. Το τελευταίο δωδεκάμηνο διενεργήθηκαν επίσης ορισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Σεπτέμβριο, οπλισμένοι Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν σχολείο στη ρωσική πόλη Μπεσλάν παίρνοντας όμηρους 1200 παιδιά, γονείς και δασκάλους. Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων Ρωσικές δυνάμεις αμέσου επέμβασης εισέβαλαν στο σχολείο και απελευθέρωσαν τους ομήρους. Στο μεταξύ όμως σκοτώθηκαν πάνω από 300 άτομα , τα περισσότερα παιδιά και 700 τραυματίστηκαν.

    Μητέρα θρηνεί το θάνατο του γιού της στη Μπεσλάν

    Το Μάρτιο του 2004, 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μαδρίτη, όταν οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα πυροδότησε βόμβες σε κατάμεστα τραίνα του μετρό. Οι επιθέσεις έγιναν τρεις μέρες πριν από τις γενικές εκλογές της Ισπανίας, τις οποίες και έχασε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αζνάρ.

    Το Σουδάν επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των ειδήσεων λόγω της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης , μετά από 2 χρόνια βίαιας επιχείρησης εθνοκάθαρσης που διενήργησαν Άραβες πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση εναντίον μαύρων αγροτών. Πάνω από 70 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή Νταρφούρ.

    Το 2004 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη τυφώνων και καταιγίδων στον Ατλαντικό και την Καραϊβική. 9 μεγάλες καταιγίδες κτύπησαν την Αϊτή και 4 ισχυρές θύελλες έπληξαν τη πολιτεία της Φλώριδα. Στο πέρασμα τους άφησαν εκατοντάδες νεκρούς , εκτενείς καταστροφές και έπληξαν σοβαρά την οικονομία αυτών των περιοχών.

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Στο χώρο της οικονομίας τώρα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 33 % το 2004 φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 55 δολαρίων το βαρέλι, με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης να φτάσουν στα ύψη στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ιδίως στις ΗΠΑ. Όμως προς το τέλος του χρόνου οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αύξησαν την παραγωγή τους κι έτσι οι τιμές του αργού έπεσαν και σταθεροποιήθηκαν. Το 2004 ήταν επίσης χρόνος εκλογών ιστορικής σημασίας. Στο Αφγανιστάν πρόεδρος εξελέγη ο Χαμίντ Καρζάϊ, τρία χρόνια αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον του καθεστώτος των Ταλεμπάν, τους οποίους και εκδίωξαν από την εξουσία.

    Στις ΗΠΑ μετά από έντονο προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος Μπους εξελέγη για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Ο κύριος Μπους είπε ότι με τη νίκη του αυτή κέρδισε πολιτικό κεφάλαιο το οποίο και θα χρησιμοποιήσει για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στο σύστημα της συνταξιοδότησης.

    Για πολύ κόσμο όμως και κυρίως για τους Έλληνες, το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. 4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους την επιστροφή της Ολυμπιακής φλόγας στη γενέτειρά της.

    [06] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς

    31 Dec 2004, 19:30 UTC

    Ο κ. Γιανούκοβιτς

    O πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς παραιτήθηκε, αλλά αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    Μιλώντας ,την Παρασκευή, από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Γιανούκοβιτς είπε ότι υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του και πρόσθεσε ότι θα εφεσιβάλει τα εκλογικά αποτελέσματα, παρόλο που δεν έχει πολλές ελπίδες ότι θα δικαιωθεί. Η παραίτηση του πρωθυπουργού Γιανούκοβιτς ακολουθεί την χθεσινή απόρριψη εκ μέρους του ανώτατου δικαστηρίου της Ουκρανίας καθώς και της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, των ενστάσεων που είχε υποβάλει για εκλογικές παρατυπίες.

    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών φέρουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτωρα Γιούσενκο, να προηγείται με πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, αφίχθη στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε πρωτοχρονιάτικη εορταστική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 5 January 2005 - 2:18:09 UTC