Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη καταναλωτή
  • [02] Ουκρανία: Την Κυριακή η ορκωμοσία του Βίκτωρ Γιούσενκο.
  • [03] Κοντολίζα Ράις: Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ιδεολογία
  • [04] Μήνυμα του Αλ Ζαρκάουι προειδοποιεί για μακροσκελή αγώνα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

  • [01] ΗΠΑ: Πτώση σημείωσε η εμπιστοσύνη καταναλωτή

    21 Jan 2005, 20:27 UTC

    Ανάμεικτες πληροφορίες έλαβαν την Παρασκευή οι επενδυτές για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η κολοσσιαία εταιρεία Τζένεραλ Ελέκτρικ ανέφερε αύξηση των κερδών της κατά 18%, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2004. Αξιωματούχοι της εταιρίας λένε ότι η αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με μία βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, συνέβαλαν στο να επιτευχθούν κέρδη της τάξης των 5.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Η Τζένεραλ Ελέκτρικ θεωρείται η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία, άν ληφθεί υπόψη η αξία της στο χρηματιστήριο.

    Οι ερευνητές, όμως, λένε ότι οι καταναλωτές έχουν τελείως διαφορετική άποψη για την οικονομία. Την Παρασκευή το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είπε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτού, μειώθηκε κατά 1.3% στις αρχές του Ιανουαρίου.

    [02] Ουκρανία: Την Κυριακή η ορκωμοσία του Βίκτωρ Γιούσενκο.

    21 Jan 2005, 03:55 UTC

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας όρισε την Κυριακή ημέρα ορκωμοσίας του Βίκτωρ Γιούσενκο στο προεδρικό αξίωμα της χώρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες λίγες ώρες μετά την απόρριψη απ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας προσφυγής του πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατήγγειλε εκλογικές παρατυπίες. Μετά την απόφαση ο κ. Γιανουκόβιτς παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές και ζήτησε απ τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να αρχίσουν έναν νέο πολιτικό αγώνα, όπως τον χαρακτήρισε. Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχάρη τον κ. Γιουσένκο για την εκλογική του νίκη. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί την Κυριακή στο Κίεβο για την τελετή της ορκωμοσίας του κ. Γιούσενκο, ενώ το ΝΑΤΟ θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο γ.γ. της συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ.

    [03] Κοντολίζα Ράις: Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ιδεολογία

    20 Jan 2005, 22:01 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δέιτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της ΦτΑ για το διορισμό της Γκοντολίζας Ράις

    (RealVideo)

    Η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας αποφάσισε, με ψήφους 16 υπέρ έναντι 2 κατά, να εισηγηθεί στην ολομέλεια του νομοθετικού αυτού σώματος να επικυρώσει τον διορισμό της Κοντολίζας Ράις στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα επιληφθεί του θέματος την ερχόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα αποδεχθεί την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και θα επικυρώσει τον διορισμό της κυρίας Ράις. Τις ακροάσεις που έγιναν στο Κογκρέσο στα πλαίσια της σχετικής διαδικασίας παρακολούθησε ο Γιώργος Μπίστης, ο οποίος και ετοίμασε το ακόλουθο ρεπορτάζ για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς που συνεργάζονται με τη Φωνή της Αμερικής στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Η Γκοντολίζα Ράις υποσχέθηκε πως θα εργαστεί σθεναρά για να ενισχύσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους προκειμένου ο κόσμος μας να καταστεί ασφαλέστερος και πιο δημοκρατικός.

    Στις ακροάσεις που έγιναν στο Αμερικανικό Κογκρέσο στα πλαίσια της διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η κυρία Ράις έκανε ένα παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο σήμερα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας 1940, παρατήρησε η κυρία Ράις, μεγαλοφυείς ηγέτες της εποχής ενώθηκαν γύρω από ένα κοινό όραμα, ανέπτυξαν μια πολιτική στρατηγική που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο, και ίδρυσαν την μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ, που σταδιακά συνέβαλε στην ειρηνική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

    Σε εκείνη την εποχή, πριν από μισό περίπου αιώνα, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δόθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης και δημιουργήθηκε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα για να προωθηθεί η ευημερία σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Κατά την κυρία Ράις, οι δυτικοί εκείνοι ηγέτες κινήθηκαν με σθένος, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Όπως είπε: «Αντέκρουσαν την προπαγάνδα με ένα μήνυμα ελπίδας και αλήθειας. Οι σημερινές προκλήσεις δεν είναι λιγότερο τρομακτικές.»

    Η Αμερική και ο κόσμος για μια φορά ακόμα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα και συνεχώς επεκτεινόμενη ιδεολογία βασισμένη στο μίσος, ανέφερε η κυρία Ράις. Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο θα αυξήσουν τις ανταλλαγές απόψεων με άλλες χώρες, αλλά θα επιδιώξουν οι ανταλλαγές αυτές να είναι ένας πραγματικός διάλογος και όχι ένας μονόλογος.

    Κατά την έκφρασή της: «Θα ενθαρρύνουμε τους λαούς όλων των ελεύθερων κρατών να ενωθούν για να λύσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. ΝΑΤΟ, ΕΕ και δημοκρατικά κράτη στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνουν οι ισχυρότεροι εταίροι μας σε αυτό το τόσο ζωτικό έργο.»

    Η κυρία Ράις είπε κατόπιν πως η Αμερική προσβλέπει στη βοήθεια της Ρωσίας για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων. Αλλά κατέστησε σαφές πως η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών στη Ρωσία είναι αποφασιστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

    Η κυρία Ράις είπε στη συνέχεια πως είναι δύσκολο να θεωρηθεί η Ευρώπη «πλήρως ελεύθερη» δίχως προηγουμένως να διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βαλκανική. Εκδήλωσε υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντζιτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι κύριος Τάντζιτς θα συνεχίσει την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας του και τη συνεργασία με την Ευρώπη.

    Πάντως το θέμα που κυριάρχησε στις ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού της κυρίας Ράις ήταν η πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

    Η Κοντολίζα Ράις είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα, και μόνον η δεύτερη γυναίκα μετά την Μάνταλειν Αλμπράιτ, που αναδεικνύεται στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επικύρωση του διορισμού της από την ολομέλεια της Γερουσίας θεωρείται βέβαιη.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    [04] Μήνυμα του Αλ Ζαρκάουι προειδοποιεί για μακροσκελή αγώνα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    21 Jan 2005, 03:42 UTC

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και που αποδίδεται στον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ζητά απ τους αντάρτες στο Ιράκ να ετοιμαστούν για μακροσκελή αγώνα κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο αγώνας κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και τονίζεται ότι οι αντάρτες στο τέλος θα επικρατήσουν. Το ηχογραφημένο αυτό μήνυμα δίνεται στη δημοσιότητα 10 μόλις μέρες πριν τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ. Στο μεταξύ αμερικανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν χθες και νέες εφόδους στη Μοσούλη και στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου συνέλαβαν υπόπτους και κατάσχεσαν όπλα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας ενόψει των εκλογών. Αλλά οι αντάρτες προέβησαν και αυτοί σε νέες επιθέσεις. Στη Σαμάρα βόμβα στο οδόστρωμα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις Ιρακινούς στρατιώτες, ενώ στη Βασόρα 5 Βρετανοί στρατιώτες και ορισμένοι ιρακινοί πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη κοντά σε Βρετανική βάση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 24 January 2005 - 2:18:09 UTC