Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σμιτ: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου»

  • [01] Σμιτ: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου»

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    27 Jan 2005, 22:21 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου» ,δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Νίκολας Σμίτ, μετά την συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανασύνδεση της Κύπρου και ιδιαίτερα σε δύο προγράμματα σχετικά με την οικονομική ενίσχυση και το εμπόριο, που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου για να σταματήσει η απομόνωση αυτού του τμήματος του νησιού. Έτσι τουλάχιστον τοποθετείται το θέμα από την Λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών ο κ. Σμίτ δήλωσε ακόμη ότι « Πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη της διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου .Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμφυσήσει σ αυτή την διαδικασία το πνεύμα της συνεργασίας και του διαλόγου που είναι η βάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Η οικοδόμηση της Ευρώπης είναι βασισμένη πάνω στη κοινή θέληση των Κρατών και Εθνών της Ευρώπης να ξεπεράσουν τις ρωγμές του παρελθόντος και να στραφούν προς το μέλλον. Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία θα εργασθεί ενισχύοντας και τα δύο μέρη της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση .Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι μια πρακτική προσέγγιση και η αναζήτηση συμβιβασμών.» είπε ο κ. Σμίτ

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταλάτ προσπάθησε να περάσει στην Προεδρία , την υιοθέτηση του απ ευθείας εμπορίου, στοχεύοντας στην αναγνώριση δύο κρατών και απέρριψε και την βοήθεια των 259 εκατομμυρίων Ευρώ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

    Εν τω μεταξύ καίρια θεωρείται η ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης με την οποία ζητά να πληροφορηθεί Πότε θα αποστείλει η Επιτροπή το σχέδιο Πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη μέλη ,στην τουρκική πλευρά για εξέταση και πότε θα γίνει μονογραφή του κειμένου ώστε να ανοίξει το θέμα για συζήτηση και έγκρισή από το Συμβούλιο και κατόπιν να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου.

    Επίσης ο κ. Μπεγλίτης ρωτά τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή αν η Τουρκία καθυστερήσει την όλη διαδικασία πέραν των προθεσμιών.κι αν σε τέτοιο ενδεχόμενο μπορούν να αρχίσουν τον Οκτώβριο οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπογραφής.

    Τέλος η Επιτροπή ερωτάται πότε σκοπεύει να ξεκινήσει το screening και π&#243;τε θ αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σύμφωνα με την παράγραφο 19, των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του περασμένου Δεκεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 30 January 2005 - 2:18:07 UTC