Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Άνοιξε ξανά κύριο πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Ο Χάουαρντ Ντην θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος
  • [03] Άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια θέλει να δώσει ο πρόεδρος Μπούς στη Νοτιοανατολική Ασία.
  • [04] Ισπανία: Έκρηξη βόμβας στη Μαδρίτη
  • [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παράταση ενός χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας
  • [06] Θετικά τα σχόλια των γαλλικών μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη Ράις στο Παρίσι
  • [07] Άνοδο σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ
  • [08] Έρευνα: Και οι «παθητικοί» καπνιστές κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων

  • [01] Ισραήλ: Άνοιξε ξανά κύριο πέρασμα στη Λωρίδα της Γάζας

    09 Feb 2005, 21:10 UTC

    Το Ισραήλ ξανάνοιξε το μεγάλο διασυνοριακό φυλάκιο Ερέζ της Γάζας, ενώ ανακοινώθηκαν σχέδια για την απομάκρυνση οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί γύρω από 5 πόλεις της Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απομακρύνει τα οδοφράγματα καθώς θα παραδίνει τον έλεγχο πόλεων της Δυτικής Όχθης μέσα στην ερχόμενες εβδομάδες. Επίσης μετά την σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου ο κ. Σαρόν προσκάλεσε τον κ. Αμπάς στο ράντσο του στο νότιο Ισραήλ για δεύτερο γύρο συνομιλιών. Πάντως χθες Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι πυρά από Εβραϊκό οικισμό κόστισαν τη ζωή σε ένα άτομο.

    [02] Ο Χάουαρντ Ντην θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος

    09 Feb 2005, 22:59 UTC

    Χάουαρντ Ντην

    Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ και πρώην υποψήφιος των τελευταίων προεδρικών εκλογών, Χάουαρντ Ντην, φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται πως θα διεξαχθεί το Σάββατο.

    Ο Χάουαρντ Ντην μπορεί μεν να απέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2004, αλλά όπως φαίνεται βρίσκεται τώρα κοντά στην κατάκτηση της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου Μπους.

    Μετά την ήττα του γερουσιαστή Κέρρυ από τον πρόεδρο Μπους πέρυσι τον Νοέμβριο, ο Χάουαρντ Ντην αποφάσισε να επιδιώξει την προεδρία των δημοκρατικών, με την υπόσχεση να διευρύνει τη δημοτικότητα του κόμματος.

    Όμως, ορισμένοι δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι ο κ. Ντήν μπορεί να μην είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το αξίωμα αυτό και λένε ότι η φιλελεύθερη εικόνα του καθώς και οι βορειοανατολικές του ρίζες, δεν θα βοηθήσουν στην διεύρυνση της επιρροής του κόμματος έως τις νότιες και δυτικές πολιτείες, που είναι δύο περιοχές όπου οι ρεπουμπλικανοί πέτυχαν μεγάλες εκλογικές νίκες στις πρόσφατες εκλογές.

    Άλλοι δημοκρατικοί θεωρούν την εκλογή του κ. Ντην αναπόφευκτη και είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Κέρρυ, που είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης: «Ξέρετε, ο Χάουαρντ θα είναι πολύ καλός για το κόμμα. Ορισμένοι ανησυχούν, αλλά εγώ όχι. Πιστεύω ότι έχει ζυμωθεί με το λαό, έχει ακούσει τον καημό του και έχει πιάσει τον παλμό του.»

    Oι δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα ενισχύσουν τη θέση τους στο κογκρέσο στις εκλογές του 2006 που θα γίνουν για την ανανέωση όλων των εδρών της Βουλής και του ενός τρίτου των εδρών της γερουσίας. Αρκετά όμως σημαίνοντα μέλη του δημοκρατικού κόμματος ελπίζουν πως το κόμμα θα σημειώσει νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2008. Πάντως ο Χάουαρντ Ντην λέει πως εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος δεν θα επιδιώξει το προεδρικό κομματικό χρίσμα σε τρία χρόνια από τώρα.

    [03] Άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια θέλει να δώσει ο πρόεδρος Μπούς στη Νοτιοανατολική Ασία.

    10 Feb 2005, 03:49 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ζητά απ το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 950 εκατομμυρίων δολαρίων για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των Ασιατικών χωρών που επλήγησαν απ το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου. Πρόκειται για 600 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα απ το αρχικό ποσό βοήθειας, των 350 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν προσφέρει οι ΗΠΑ. Πάνω από το ένα τρίτο του νέου ποσού θα διατεθεί σε μελλοντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης της περιοχής, ενώ το ένα τρίτο περίπου θα χορηγηθεί στην Αμερικανική υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί απ ευθείας στους πληγέντες της θεομηνίας και για την δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που ξοδεύεται ποτέ απ την αμερικανική κυβέρνηση για ανθρωπιστική βοήθεια.

    [04] Ισπανία: Έκρηξη βόμβας στη Μαδρίτη

    09 Feb 2005, 21:24 UTC

    Ισπανοί αξιωματούχοι λένε ότι από ισχυρή έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από γνωστό συνεδριακό κέντρο της Μαδρίτης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 43 άτομα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους πριν από την έκρηξη, υπήρξε προειδοποίηση από τη βασκική αυτονομιστική oργάνωση ΕΤΑ για την ύπαρξη βόμβας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια μεγάλης καλλιτεχνικής έκθεσης κοντά στο σημείο της έκρηξης, από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τον πρόεδρο του Μεξικού Βισέντε Φόξ που επισκέπτεται την Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο καταδίκασε την έκρηξη και είπε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η βομβιστική επίθεση διεξήχθη καθώς οι αρχές είχαν συλλάβει τουλάχιστον 14 άτομα, για ύποπτες διασυνδέσεις τους με την ΕΤΑ, στα πλαίσια σαρωτικής επιχείρησης σ ολόκληρη τη χώρα.

    Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για πάνω από 800 θανάτους κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς της αυτονομιστικής εκστρατείας, με στόχο την δημιουργία ανεξάρτητου Βασκικού κράτους μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

    [05] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παράταση ενός χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    10 Feb 2005, 00:00 UTC

    Εντελώς ανακριβή κρίνονται τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι δήθεν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, εισηγήθηκε την παύση πληρωμών προς την χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώσπου να δημιουργηθεί αξιόπιστο σύστημα ελέγχου πληρωμών. Κι ακόμη, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν χορηγεί διαβεβαίωση για την νομιμότητα δαπανών στον τομέα των διορθωτικών προγραμμάτων καθώς και ότι σχετική γνωμοδότηση διαβιβάστηκε στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία συνιστάται διακοπή των πληρωμών για μεγάλα έργα και προγράμματα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Υψηλό αρμόδιο στέλεχος του Ελεγκτικού συνεδρίου μας δήλωσε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Οργάνου να κάνει τέτοιες προτάσεις για διακοπή πληρωμών, ή τη χορήγηση διαβεβαιώσεων. Πρόκειται για την Ετήσια Έκθεση με σχετικές παρατηρήσεις που αναφερότανε και σε άλλες χώρες και η οποία διαβιβάστηκε και στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου κι αφορούσε αποκλειστικά το 2003.

    Προτάσεις, αντίθετα, κάνει προς το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημερινή της ανακοίνωση , και πάλι για την μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα συνιστώντας την αυστηρή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και την προώθηση μεταρρυθμίσεων το 2006 διαρθρωτικού, μόνιμου χαρακτήρα αποκλειομένων των εκτάκτων μέτρων Γι αυτό και συνιστά, όπως αναμενότανε, να παραταθεί κατά ένα χρόνο η προθεσμία για την αναγκαία μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 21 Μαρτίου να υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση όπου θα παρουσιάζει τα απαιτούμενα μέτρα για να ανταποκριθεί στις νέες συστάσεις, οι οποίες θα εγκριθούν από το ΕΚΟΦΙΝ την ερχόμενη εβδομάδα 17 Φεβρουαρίου

    [06] Θετικά τα σχόλια των γαλλικών μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη Ράις στο Παρίσι

    09 Feb 2005, 20:43 UTC

    Η Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με τον γάλλο ομολογό της Μισέλ Μπαρνιέ

    Γάλλοι αξιωματούχοι και τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι και για την έκκλησή της ν αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις, που εντάθηκαν μετά την εισβολή στο Ιράκ. Όμως, η βελτίωση του διατλαντικού κλίματος δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξεπεράστηκαν οι βαθιά ριζωμένες διαφορές μεταξύ Ουάσινγκτων και Παρισιού.

    Δεν έχουν περάσει παρά δεκαοκτώ μήνες αφότου η κ. Ράϊς έκανε την περίφημη δήλωση: «η Γαλλία πρέπει να τιμωρηθεί, η Γερμανία πρέπει να αγνοηθεί και η Ρωσία πρέπει να συγχωρεθεί,» αναφερόμενη στις τρεις χώρες που κυρίως αντιτάχθηκαν στην κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την κ. Ράϊς, στο Παρίσι, φάνηκε να δείχνει πως η παρατήρηση αυτή έχει ξεχαστεί, ή τουλάχιστον συγχωρεθεί. Στο κάτω-κάτω ο πρόεδρος Μπους ξαναεξελέγη και η κ. Ράϊς είναι τώρα η υπ αριθμόν ένα διπλωμάτης των ΗΠΑ. Χώρια που οι οργανωμένες από την Αμερική εκλογές στο Ιράκ ήταν πιο επιτυχείς απ ό,τι περίμεναν οι Γάλλοι. Έτσι, όπως το έθεσε ένας Γάλλος διπλωμάτης, η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από του να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα.

    Όταν η κ. Ράϊς πρόσφερε χθες «κλάδον ελαίας» στην Ευρώπη, λέγοντας πως δίνεται μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία στους διατλαντικούς συμμάχους να ανανεώσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, ο κ. Μπαρνιέ απάντησε πως και η Γαλλία επίσης θέλει να κοιτάζει εμπρός, και όχι πίσω. Παράλληλα όμως ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών είπε πως τη χώρα του πρέπει να την μεταχειρίζονται σαν ίσο εταίρο. Όπως είπε: «Είμαστε σύμμαχοι. Συμμαχία δε σημαίνει υποταγή. Εκ των πραγμάτων πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλο, ν ακούμε πιο προσεκτικά ο ένας τον άλλο και να σεβόμαστε ο ένας τις απόψεις του άλλου.»

    Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την κίνηση της κ. Ράϊς να προσεγγίσει τη Γαλλία και εγκωμίασε την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών για το ότι στην ομιλία της έδωσε έμφαση στις κοινές αξίες και το κοινό μέλλον των δύο χωρών. Και το σχετικό άρθρο καταλήγει λέγοντας πως αν συνεχιζόταν η διένεξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.

    Η αριστερή εφημερίδα Λιμπερασιόν εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. Η Γαλλία, γράφει δεν πρέπει να αμφιβάλει για την επιθυμία του προέδρου Μπους να βελτιώσει τις σχέσεις της Αμερικής με την Ευρώπη. Διερωτάται όμως εάν ο κ. Μπους είναι πράγματι διατεθειμένος να συμβουλεύεται τους συμμάχους της Αμερικής και να λαμβάνει υπ όψιν τη γνώμη τους, ή εάν ό,τι κάνει το κάνει σαν απόρροια των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον στο Ιράκ.

    Ένας από τους γνωστότερους σε θέματα διατλαντικών σχέσεων σχολιαστές της Γαλλίας, ο Ντομινίκ Μουαζί, λέει πως παρά τις συνεχιζόμενες διαφορές τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Παρίσι έχουν καταλάβει ότι ο μεταξύ τους φραστικός πόλεμος έχει παρατραβήξει. Έτσι, οι δυο πλευρές αποφάσισαν πως είναι καιρός να γυρίσουν τη σελίδα, παρόλο που η άποψη της καθεμιάς για τον κόσμο παραμένει η ίδια.

    Η πρόκληση της σφυρηλάτησης ξανά μιας σχέσης αλληλοεμπιστοσύνης θα δοκιμαστεί κατά τις επόμενες βδομάδες και μήνες και θα καθοριστεί από δύο σημαντικά θέματα: από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών μεγάλων της Ευρώπης, δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και του Ιράν, που θα έχουν για στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που υπάρχουν υποψίες ότι εφαρμόζει η Τεχεράνη και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει την απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων προς την Κίνα.

    Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν πλήρως οι Ηνωμένες Πολιτείες τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν απορρίψει την αμερικανική έκκληση να μην αρθεί το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα.

    Πάντως απ ό,τι φαίνεται τους Γάλλους τους ευχαρίστησε πραγματικά η δήλωση της κ. Ράϊς ότι η κυβέρνηση Μπους θα αναμειχθεί πιο ενεργά στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Η Γαλλία και γενικά η Ευρώπη, πιστεύουν πως ένας έντονος αμερικανικός ρόλος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει το κλειδί για την επανόρθωση των διατλαντικών σχέσεων.

    [07] Άνοδο σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ

    09 Feb 2005, 21:28 UTC

    Αναπάντεχη μείωση κατά ένα εκατομμύριο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέβασε ξανά την Τετάρτη τις τιμές του μαύρου χρυσού στο επίπεδο των 46 δολαρίων το βαρέλι. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ξάφνιασε τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν να αυξηθούν τα αποθέματα πετρελαίου κατά τουλάχιστον 700.000 βαρέλια.

    [08] Έρευνα: Και οι «παθητικοί» καπνιστές κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων

    10 Feb 2005, 00:03 UTC

    Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα μελέτες σε σχέση με τις συνέπειες του καπνίσματος στους λεγόμενους «παθητικούς» καπνιστές, δηλαδή στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν αλλά είναι εκτεθειμένοι για μεγάλα διαστήματα στον καπνό των τσιγάρων που καπνίζουν άλλοι.

    Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό. Συμπεριέλαβε πάνω από 120.000 ανθρώπους από δέκα χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι είτε εργάζονταν με καπνιστές είτε είχαν γονείς που κάπνιζαν. Όλοι τους είπαν πως είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ, είτε είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν 10 χρόνια.

    Στη μελέτη παρακολουθήθηκε η πορεία της υγείας των εθελοντών για επτά κατά μέσο όρο χρόνια. Στο διάστημα αυτό 97 ανέπτυξαν καρκίνο των πνευμόνων, είκοσι καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος και 14 πέθαναν από εμφύσημα.

    Η μελέτη διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που ήταν εκτεθειμένοι πολύ σαν παιδιά στον καπνό τσιγάρων είχαν τρισήμισυ φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων από τους ανθρώπους που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ. Αλλά και αυτοί που είχαν εκτεθεί λίγο είχαν μιάμισυ φορά μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι πρώην καπνιστές κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων περισσότερο απ ό,τι οι μη καπνιστές. Απ όλους τους καρκίνους ο καρκίνος των πνευμόνων είναι ο πιο θανατηφόρος.

    Πέρσι το Μάρτιο η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρεψε το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας. Τον περασμένο μήνα το μέτρο αυτό άρχισε να ισχύει και στην Ιταλία. Κι αυτή τη βδομάδα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Κούβα, που είναι γνωστή για τα πούρα της.

    Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε πολλούς δημόσιους χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης σε ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανόμενης και της Νέας Υόρκης, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 11 February 2005 - 2:18:12 UTC