Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: Επ' αόριστον η πρέσβης των ΗΠΑ εκτός Συρίας
  • [02] Λίβανος: Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος στη κηδεία του Ραφίκ Χαρίρι.
  • [03] Ισραήλ: Η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
  • [04] Τεχεράνη: Ενωμένο μέτωπο Ιράν και Συρίας
  • [05] Σε εφαρμογή η συνθήκη του Κιότο
  • [06] «Χρυσό ποτάμι» στο Σέντραλ Πάρκ
  • [07] Τέταρτη η Ελλάδα στη προσφορά βοηθείας στα θύματα του τσουνάμι

  • [01] Ράις: Επ' αόριστον η πρέσβης των ΗΠΑ εκτός Συρίας

    17 Feb 2005, 02:11 UTC

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η αμερικανίδα πρέσβης στη Συρία, Μάργκαρετ Σκόμπι, που ανεκλήθη χθες απ το Δαμασκό θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον επ αόριστον. Σε χθεσινή κατάθεσή της ενώπιον αρμόδιας γερουσιαστικής επιτροπής, η κυρία Ράις τόνισε ότι ανακάλεσε την κ. Σκόμπυ για να στείλει έντονο μήνυμα στη Συρία μετά την δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και αναφέρθηκε σε μακρύ κατάλογο προβλημάτων με τη Δαμασκό συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του Συριακού εδάφους από αντάρτες καθ οδόν προς το Ιράκ. Η κ. Ράις δήλωσε επίσης ότι, παρόλο που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ποιος ευθύνεται για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, η Συρία «φέρει ευθύνη» για την αποσταθεροποίηση της χώρας, λόγω της παρουσίας χιλιάδων στρατιωτών της στη χώρα αυτή. Επίσης η κύρια Ράις συμφώνησε στην διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, ενέργεια που προωθείται από το Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

    [02] Λίβανος: Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος στη κηδεία του Ραφίκ Χαρίρι.

    17 Feb 2005, 02:19 UTC

    Στο Λίβανο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν χθες το κέντρο της Βηρυτού, για να απευθύνουν ύστατο χαιρετισμό στο δολοφονηθέντα πρώην πρωθυπουργό, Ραφίκ Χαρίρι.

    Η σορός του εκλιπόντος ενταφιάστηκε σε μουσουλμανικό τέμενος της Βηρυτού, ενώ η κηδεία του μετατράπηκε σε ξέσπασμα οδύνης και οργής, με πολλούς πενθούντες να κραυγάζουν αντι-συριακά συνθήματα. Στελέχη της αντιπολίτευσης στο Λίβανο επιρρίπτουν στη Συρία την ευθύνη για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, ενώ η Δαμασκός επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλλιαμ Μπέρνς, που παρέστη στην επικήδεια τελετή, ζήτησε την πλήρη και άμεση απόσυρση των 14.000 Σύρων στρατιωτών από το Λίβανο. Η οικογένεια Χαρίρι αρνήθηκε να δεχτεί προσφορά της κυβέρνησης του Λιβάνου για κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι υποστηριζόμενοι απ τη Συρία Λιβανέζοι αξιωματούχοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην επικήδεια τελετή.

    [03] Ισραήλ: Η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

    17 Feb 2005, 02:57 UTC

    Το Ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την απομάκρυνση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και την βόρεια Δυτική Όχθη.

    Με 59 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, η Κνεσέτ ενέκρινε νομοσχέδιο, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε οκτώμισι χιλιάδες εποίκους, ενώ απέρριψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο, το οποίο αναμένεται πως θα εγκριθεί από το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή.

    Η κυβέρνηση Σαρόν ελπίζει πως το σχέδιο θα έχει εφαρμοσθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης η πλειοψηφία των ισραηλινών υποστηρίζει το σχέδιο, αλλά σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί εθνικιστές αντιτίθενται σ αυτό.

    [04] Τεχεράνη: Ενωμένο μέτωπο Ιράν και Συρίας

    16 Feb 2005, 19:39 UTC

    Συνάντηση Νάτζι Οτρι και Ρεζά Αρέφ

    Το Ιράν και η Συρία είπαν ότι θα σχηματίσουν ενωμένο μέτωπο για την αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών από άλλες χώρες. Ο Σύρος πρωθυπουργός Νάτζι Οτρι, που βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, είπε ότι η συνάντηση των δύο συμμάχων πραγματοποιείται σε πολύ σημαντική και ευαίσθητη στιγμή, αφού και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις.

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μωχάμεντ Ρεζά Αρέφ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Συρία σε όλους τους τομείς, για να αντιμετωπίσει τις απειλές. Το Ιράν δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ενώ η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Συρία ότι προσφέρει καταφύγιο σε αντι-ιρακινούς αντάρτες

    [05] Σε εφαρμογή η συνθήκη του Κιότο

    16 Feb 2005, 20:02 UTC

    Η παγκόσμια συνθήκη του Κιότο που στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τέθηκε σε ισχύ, θέτοντας περιορισμούς στην έκλυση βλαβερών αερίων, που θεωρούνται υπεύθυνα για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη. Αν και είχε συμφωνηθεί από το 1997, η συνθήκη του Κιότο τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα σήμερα Τετάρτη.

    Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη που έχει νομική δέσμευση για τον περιορισμό των αερίων που προέρχονται από 35 βιομηχανικές χώρες, τα οποία δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα εν λόγω αέρια, όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, θεωρούνται υπεύθυνα για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα αέρια αυτά εκλύονται κυρίως από αυτοκίνητα, εργοστάσια ηλεκτροδότησης και βιομηχανίες.

    Μέχρι σήμερα, 141 χώρες έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Όμως, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αρνηθεί να υπογράψουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα κοστίσει πολλά χρήματα, χωρίς να περιορίζει ικανοποιητικά τις εκλύσεις βλαβερών αερίων από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Ινδία και την Κίνα. Σύμφωνα με την συνθήκη, οι βιομηχανοποιημένες χώρες έχουν διορία 7 ετών να περιορίσουν τις εκλύσεις αερίων κατά 5% χαμηλώτερα από τα επίπεδα του 1990. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών σε σχέση με το πρωτόκολλο, θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά τον Δεκέμβριο.

    [06] «Χρυσό ποτάμι» στο Σέντραλ Πάρκ

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    16 Feb 2005, 16:44 UTC

    To όραμά τους έκαναν πραγματικότητα οι παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες Κρίστο και Ζαν-Κλωντ στην πόλη της Νέας Υόρκης και μάλιστα στο φημισμένο πάρκο της, το Σέντραλ Παρκ.

    Oι καλλιτέχνες είχαν οραματιστεί τις πύλες, όπως τις ονόμασαν, το 1979 και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, δίνοντας τις απαραίτητες άδειες, έκανε το όραμα τους πραγματικότητα. Στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Μπλούμπεργκ πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των πέντε πρώτων πυλών, τα οποία συμβόλιζαν τους πέντε δήμους της πόλης, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας, 600 υπάλληλοι ανέλαβαν τα αποκαλυπτήρια των υπόλοιπων 7.500 πυλών. 36 χιλιόμετρα κατά το μήκος του πάρκου φιλοξενούν τις πορτοκαλί χρώματος πύλες μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου. «Εντυπωσιακά και επινοητικά έργα τέχνης έχουν στολίσει τους δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της ιστορίας της και έχουν συμβάλει κατά πολύ ώστε να χαρακτηρίζεται ώς η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ.

    Ο Κρίστο και η Ζαν-Κλωντ

    Οι Κρίστο και Ζαν-Κλωντ συνέλαβαν την ιδέα των πυλών το 1979. Στις 22 Ιανουαρίου του 2003, η πόλη χορήγησε την άδεια στους καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. 7.500 πύλες, 4,8 μέτρα ύψος και με πλάτος που κυμαίνεται από 1,68 σε 5,48 μέτρα και επεκτείνονται περίπου 36 χιλιόμετρα, που καταλαμβάνουν τα μονοπάτια στο πάρκο. Τα πορτοκαλί υφάσματα κρέμονται ελεύθερα από την κορυφή της κάθε πύλης. Οι πύλες δημιουργούν έναν οπτικό χρυσό ποταμό, που εμφανίζεται και που εξαφανίζεται μέσω των γυμνών κλαδιών των δέντρων και που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα των μονοπατιών. Το φωτεινό κινούμενο ύφασμα υπογραμμίζει το οργανικό και ελικοειδές σχέδιο των διαβάσεων ενώ οι ορθογώνιοι πόλοι αναπαριστούν το σχέδιο πλέγματος της πόλης γύρω από το πάρκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι πύλες αποσυναρμολογηθούν, στις 27 Φεβρουαρίου, όλα τα υλικά θα ανακυκλωθούν.

    [07] Τέταρτη η Ελλάδα στη προσφορά βοηθείας στα θύματα του τσουνάμι

    Μαίρη Παραπονιάρη, Eλληνική Yπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    16 Feb 2005, 18:56 UTC

    Δημοσιοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών αρμοδίων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας , ο πίνακας με τα στοιχεία της Επιτροπής που αναφέρεται στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόσφερε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ασία και τα θύματα του τσουνάμι.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με 20.277.570 ευρώ, για την περίοδο 2004-2005 και ο προεδρεύων Λουξεμβούργιος υπουργός κ. Σίλτς, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συγκροτημένη και απολύτως μελετημένη παρέμβαση της Ελλάδας καθώς και για την ποιοτική υπεροχή στον τρόπο που ενήργησε ,με την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, τόσο με τις 4 πτήσεις των C-130 όσο και με το πλοίο που έχει ελλιμενιστεί στην Σρί Λάνκα και διαθέτει πλήρες οργανωμένο φαρμακείο, εξειδικευμένους γιατρούς και δυνατότητα μικροεπεμβάσεων.

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Στυλιανίδης που συμμετείχε στο Συμβούλιο μας είπε ότι η Ελλάδα παρέδωσε ήδη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών 10 εκατομμύρια Ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την δημοπρασία και τον τηλεμαραθώνιο της κρατικής τηλεόρασης και συνοδεύτηκαν με επιστολή του υπουργού εξωτερικών κ. Μολυβιάτη ,με αναλυτική παρουσίαση της συνεισφοράς και πίνακα, που προσδιορίζει σε ποια χώρα , από ποιο οργανισμό και για ποια δράση θα δαπανηθούν, καθώς η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να κάνει αυστηρή και σχολαστική διάθεση των χρημάτων και παρακολούθηση από τους διπλωματικούς μηχανισμούς ώστε να φθάσουν στο προορισμό τους. Επί πλέον θα διατεθούν άλλα 10 εκατομμυρια ευρώ για την ανασυγκρότηση ...Και γι αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα έχει ζητήσει από ομάδες που βρίσκονται επί τόπου να κάνουν προτάσεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές και κυρίως για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων.

    « Το 2004 και οι αρχές του 2005, είναι ίσως από τις καλύτερες περιόδους για την Ελλάδα», είπε ο κύριος. Στυλιανίδης. «Γιατί την μία φορά ακούστηκε με το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, όπου ανεδείχθη το πείσμα των νέων ελλήνων αθλητών, στους Ολυμπιακούς αποδείχθηκε η ικανότητα και η σοβαρότητα της χώρας μας να οργανώνει διεθνείς συναντήσεις με επιτυχία. Η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας έδειξε πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε υπεύθυνοι στην δουλειά μας και λειτουργούμε συναινετικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί. Και η διαχείριση που κάναμε στην καταστροφή της νοτιοανατολικής Ασίας ,ουσιαστικά δείχνει και την ευαισθησία του ελληνικού λαού αλλά δείχνει και κάτι άλλο. Η αναζωογόνηση του φιλελληνικού ρεύματος διεθνώς μπορεί να επιτευχθεί μόνο, όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και πολιτισμού. Και το τσουνάμι έδωσε την ευκαιρία στον μεν ελληνικό λαό να δείξει πόσο ευαίσθητος ανθρωπιστικά είναι, στην δε ελληνική κυβέρνηση να δείξει πόσο συγκροτημένα γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει όταν πραγματικά πιστεύει σ αυτό το οποίο κάνει.»

    Στο Συμβούλιο εκτός από την υλοποίηση του προγράμματος δράσης για την στήριξη των θυμάτων από τους σεισμούς και το τσουνάμι συζητήθηκε το πρόγραμμα για την αναθεώρηση των στόχων της χιλιετίας, όπου συγκαταλέγεται και ο αγώνας κατά του Έιτζ και ιδιαίτερα στις περιοχές της Αφρικής , εν όψει της κορυφαίας συνόδου των 191 χωρών των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο , όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της .


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 February 2005 - 2:18:10 UTC