Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Τετάρτη η παράδοση της Ιεριχούς στους Παλαιστίνιους.
  • [02] ΟΑΣΕ: Εκτενείς οι παρατυπίες στις εκλογές στην ΠΓΔΜ.
  • [03] EE: Δεν θα αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία αν δεν παραδοθεί ο στρατηγός Γκοτοβίνα.
  • [04] Ο υφ. Εξ. Γ. Βαληνάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον
  • [05] Σε περιοδεία στην Ασία η Κοντολίζα Ράις.
  • [06] H Σαουδική Αραβία ζητά απ' τον ΟΠΕΚ να αυξήσει τη παραγωγή του.
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στις Βρυξέλες
  • [08] Συνάντηση Μπους - Αμπντουλάχ στο Λευκό Οίκο

  • [01] Την Τετάρτη η παράδοση της Ιεριχούς στους Παλαιστίνιους.

    15-03-2005

    Μετά τις συνομιλίες Αννάν-Κουρέια

    Mετά την ολοκλήρωση και νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη ο στρατός θα παραδώσει στους Παλαιστινίους τον έλεγχο επί θεμάτων ασφάλειας στην Ιεριχώ. Η Ιεριχώ θα είναι η πρώτη από 5 πόλεις της Δυτικής Όχθης που θα παραδοθούν στις Παλαιστινιακές αρχές. Νωρίτερα την Δευτέρα, ο ισραηλινός αντιπρόεδρος Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, ενέκρινε την ανέγερση τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ, το οποίο θα περικλείει και έναν επίμαχο εβραϊκό οικισμό. Το Ισραήλ λέει οτι το τείχος θα κρατά απέξω τους εξτρεμιστές, αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το τείχος σαν πρόσχημα, για να σφετεριστεί Παλαιστινιακά εδάφη. Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, βρίσκεται στην περιοχή, για συνομιλίες που στοχεύουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [02] ΟΑΣΕ: Εκτενείς οι παρατυπίες στις εκλογές στην ΠΓΔΜ.

    15-03-2005

    Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσαν ότι σοβαρές εκλογικές παρατυπίες σημειώθηκαν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι παρατηρητές του οργανισμού ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά, τα περιστατικά των παρατυπιών υπέσκαψαν την όλη εκλογική διαδικασία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφωνούν με τα συμπεράσματα του ΟΑΣΕ και ζήτησαν από αξιωματούχους των Σκοπίων να διερευνήσουν τις παρατυπίες. Οι εκλογές αυτές προβλέπονταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2001 με τους Αλβανόφωνους και θεωρούνται δοκιμή στην σταθερότητα και τις δυνατότητες των Σκοπίων για μελλοντική τους ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [03] EE: Δεν θα αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία αν δεν παραδοθεί ο στρατηγός Γκοτοβίνα.

    15-03-2005

    Στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Κροατία, αν ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Άντε Γκοτοβίνα, δεν παραδοθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της ΕΕ, Ζαν Κλώντ Ζανκέρ, προέβη στην εν λόγω προειδοποίηση χθες καθώς εξεταζόταν το αν οι συνομιλίες με την Κροατία θα πρέπει να αρχίσουν την Πέμπτη. Από τη πλευρά της η Κροατία ανακοίνωσε ότι πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του στρατηγού Γκοτοβίνα, ο οποίος καταζητείται για δολοφονίες Σέρβων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πάντως το Ζάγκρεμπ τονίζει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο στρατηγός, αλλά οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δηλώνουν 'ότι οι Κροατικές αρχές θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν'.

    [04] Ο υφ. Εξ. Γ. Βαληνάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    15-03-2005

    Eπίσκεψη του υφ. Εξ. Γ. Βαληνάκη στις ΗΠΑ

    Eπίσκεψη του υφ. Εξ. Γ. Βαληνάκη στις ΗΠΑ

    Γιάννης Βαληνάκης

    Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τo ζήτημα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτέλεσε το επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Eξωτερικών κυρίου Γιάννη Βαληνάκη στις ΗΠΑ.

    Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κύριος Βαλινάκης είπε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι 'η επανεργοποίηση ενός ουσιαστικού, και όχι προσχηματικού διάλογου' στο θέμα της ονομασίας.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών υπενθύμισε ότι 'η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επανεργοποίησε το διάλογο που είχε ατονίσει και ξεκίνησε, από το καλοκαίρι και μετά, ένα πιο ουσιαστικό διάλογο μέσω του ειδικού μεσολαβητή των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς'. Για τις επαφές του με τον αξιωματούχο αυτό των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Βαλινάκης είπε: 'Συναντήθηκα μαζί του αρκετές ήδη φορές. Γίνονται και συνεχείς επαφές στη Νέα Υόρκη, μέσω των ειδικών διαπραγματευτών. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι. Ο κύριος Νίμιτς κάποια στιγμή θα καταθέσει τις προτάσεις του. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις του αυτές θα είναι εποικοδομητικές. Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει το θέμα εποικοδομητικά'.

    Στην Ουάσιγκτον ο κύριος Βαληνάκης είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον αρμόδιο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα Ευρώπης Νταν Φράιντ και στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον εκτελούντα χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.

    Στη συνέντευξή του προς τη Φωνή της Αμερικής ο κύριος Βαληνάκης αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 'Oι συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της σημασίας που έχουν οι ΗΠΑ για τη παγκόσμια πολιτική, αλλά και δεδομένου του ειδικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ελλάδα, που νομίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ανάπτυξη αυτή για τη χώρα μας'.

    Καταλήγοντας ο κύριος Βαλινάκης είπε ότι είναι φυσικό να γίνονται τη περίοδο αυτή περισσότερες διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι έχει διευρυνθεί το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει η Ελληνική εξωτερική πολιτική, τώρα που η Ελλάδα έχει γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εν όψει του ότι ετοιμάζεται να αναλάβει και την προεδρία της διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Από τη Ουάσιγκτον ο κύριος Βαληνάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλες, όπου θα συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [05] Σε περιοδεία στην Ασία η Κοντολίζα Ράις.

    15-03-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στην Ινδία, πρώτο σταθμό της πρώτης επίσκεψης της στην Ασία. Αναμένεται πως οι επαφές της θα επικεντρωθούν στο θέμα των Ινδο-Πακιστανικών σχέσεων και άλλα περιφερειακά θέματα. Μετά το Νέο Δελχί η κ. Ράις θα μεταβεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας αναμένεται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών στο Τόκιο, τη Σεούλ και το Πεκίνο.

    [06] H Σαουδική Αραβία ζητά απ' τον ΟΠΕΚ να αυξήσει τη παραγωγή του.

    15-03-2005

    Η Σαουδική Αραβία, το μέλος του ΟΠΕΚ με την μεγαλύτερη επιρροή, δήλωσε ότι το καρτέλ, θα πρέπει να αυξήσει τη παραγωγή του κατά την διάσκεψη της Τετάρτη στο Ιράν. Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναΐμι, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Οι ανησυχίες για την επάρκεια των αποθεμάτων πετρελαίου αποτέλεσε ένα από τους κύριους λόγους αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού που έφθασε σε ύψη ρεκόρ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μετά την δήλωση της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή του αργού πετρελαίου, με ημερομηνία παράδοσης τον Απρίλιο, μειώθηκε κατά τι, αλλά παρόλα αυτά, η τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε την Δευτέρα στη Ουώλ Στρήτ, στα 54,95 δολάρια το βαρέλι.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στις Βρυξέλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    15-03-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Στις Βρυξέλλες αναμένεται να φθάσει το απόγευμα της Τετάρτης ,ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συναντηθεί με το Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο.

    Η συνάντηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον , γιατί θα γίνει μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση των Επιτρόπων, οι οποίοι μέχρι σήμερα, είχαν στην ημερησία διάταξη, την συζήτηση για τον κρίσιμο ελληνικό νόμο του 'βασικού μετόχου' στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος είναι μεν σύμφωνος με το ελληνικό σύνταγμα, είναι όμως και ο αυστηρότερος που ψηφίστηκε σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή του, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, μπορεί να επιφέρει οικονομική βλάβη σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, γι αυτό και εισηγείται την έναρξη προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας.

    Πληροφορίες όμως από το γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Επιτροπής, λένε ότι είναι πολύ πιθανόν να αφαιρεθεί από την ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα και να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Επιτροπής, καθώς υπάρχουν επίτροποι εκτός των κ. Δήμα και Κυπριανού, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να αρχίσει τώρα προδικαστική διαδικασία αλλά να αναζητηθεί μία λύση.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως ο έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα, θέλει να πετύχει μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος και να πάρει χρονική παράταση, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος και να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

    Ο κ. Καραμανλής θα συζητήσει με τον κ. Μπαρόζο τα θέματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Τρίτης και ιδιαίτερα το θέμα της τροποποίησης του χρηματοδοτικού σχεδίου και της διαπραγμάτευσης για το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες που με το παλιό χρηματοδοτικό σύστημα διεκδικούσε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ, μπορεί να βρεθεί με τα μισά, εφ όσον, λόγω της διεύρυνσης, το ποσό των 336 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκεί για να πάρουν και οι νέες ,λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Θα συζητηθεί λοιπόν η τροποποίηση του σχεδίου και η αύξηση των συνεισφορών στο κοινοτικό ταμείο από τις πλουσιότερες χώρες ,πράγμα το οποίο όμως οι πλουσιότερες αυτές χώρες, δεν δέχονται.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός θα φθάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο, για να συναντηθεί την Πέμπτη με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ και να συζητήσει το ίδιο θέμα αλλά και το θέμα της αναθεώρησης του Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα περάσει από το Συμβούλιο Κορυφής για συζήτηση -απόφαση. Τέλος την Δευτέρα μία μέρα πριν την Σύνοδο, ο κ. Καραμανλής από την Αθήνα πια, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ.

    [08] Συνάντηση Μπους - Αμπντουλάχ στο Λευκό Οίκο

    16-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η οργάνωση Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο πολιτικό γίγνεσθαι στο Λίβανο, παρά τις διασυνδέσεις που είχε στο παρελθόν με την τρομοκρατία. Πάντως, για να γίνει αυτό, είπε ο κ. Μπούς, η οργάνωση θα πρέπει πρώτα να αφοπλιστεί και στη συνέχεια να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μπούς έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη στο Λευκό Οίκο, μαζί με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ιορδανία, μαζί με την ΕΕ και τη Σαουδική Αραβία, ασκούν έντονες διπλωματικές πιέσεις στη Συρία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Λίβανο.

    Νωρίτερα την Τρίτη, Σύροι μυστικοί πράκτορες άρχισαν να αποχωρούν από τα γραφεία τους στη Βηρυτό, μία μέρα μετά τη νέα μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην λιβανική πρωτεύουσα, με στόχο την απομάκρυνση των συριακών στρατευμάτων απ' την χώρα.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποίησε την Τρίτη επίσκεψη έκπληξη στη Δαμασκό, για συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, που, σύμφωνα με διπλωμάτες, επικεντρώθηκαν στην απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:58:50 UTC