Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέα αύξηση των επιτοκίων απ' την FED.
  • [02] Φλόριντα: Ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε την επανασύνδεση της Τέρι Σκιάβο με μηχάνημα διατήρησης της ζωής
  • [03] 10 νεκροί από επίθεση ένοπλου μαθητή σε λύκειο στη Μινεσότα
  • [04] EE: Απόφαση για χαλάρωση των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [05] Ο Αραβικός Σύνδεσμος επαναφέρει ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002
  • [06] Στη Βραζιλία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [07] Ιράκ: Προς επίτευξη συμφωνίας
  • [08] Λίβανος: 2 νεκροί από νέα έκρηξη βόμβας
  • [09] Μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο
  • [10] Καραμανλής: 'Η Ελλάδα θα υπερασπισθεί το εθνικό της συμφέρον'
  • [11] Επίθεση της Ιρακινής αστυνομίας σε στρατόπεδο ανταρτών
  • [12] Ανάν: Μπορεί να χρειαστεί και άλλη έρευνα για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι
  • [13] Συνεργασία ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου

  • [01] Nέα αύξηση των επιτοκίων απ' την FED.

    23-03-2005

    H Kεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε το βασικό διατραπεζικό της επιτόκιο κατά ένα

    τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο δύο κόμμα 75 τοις εκατό. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι σχεδιάζει να συνεχίσει με 'μετρημένες', όπως τις χαρακτήρισε, αυξήσεις των επιτοκίων, για να αντιμετωπίσει πληθωριστικές πιέσεις που εντείνονται τους τελευταίους μήνες, άν και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου δεν έχουν, μέχρι στιγμής, επηρεάσει τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, όπως αναφέρει η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

    [02] Φλόριντα: Ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε την επανασύνδεση της Τέρι Σκιάβο με μηχάνημα διατήρησης της ζωής

    23-03-2005

    Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να διατάξει την επανασύνδεση με μηχάνημα σίτισης της Τέρυ Σκιάβο, της γυναίκας από την Φλόριντα που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση επί 15 χρόνια και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο νομικής διαμάχης με πολιτικές προεκτάσεις. Μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου οι γονείς της εφεσίβαλαν αμέσως την υπόθεση σε ανώτατο δικαστήριο. Δικηγόροι της οικογένειας διατείνονται ότι ο θάνατος της κ. Σκιάβο λόγω έλλειψης τροφής και νερού, θα αποτελούσε θανάσιμο αμάρτημα, σύμφωνα με τα δόγματα της Ρωμαιο-καθολικής εκκλησίας στην οποία ανήκει, ενώ θα αποτελούσε παραβίαση των θρησκευτικών της ελευθεριών. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προτιμούσε μία διαφορετική δικαστική απόφαση. Η κα Σκιάβο αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα σίτισής της την περασμένη Παρασκευή, μετά από σχετική απόφαση πολιτειακού δικαστηρίου της Φλόριντα.

    [03] 10 νεκροί από επίθεση ένοπλου μαθητή σε λύκειο στη Μινεσότα

    23-03-2005

    Αυτόπτης μάρτυρας μαθητής του Λυκείου "Ρέντ Λέικ"

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής αστυνομίας είπαν ότι δεκαεξάχρονος μαθητής στην Μινεσότα, που κατά τα φαινόμενα δρούσε μόνος του, σκότωσε 9 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, σε σχολείο απομακρυσμένου καταυλισμού Ινδιάνων την Δευτέρα. Αξιωματούχοι του Εφ Μπι Αι είπαν ότι ο Τζέφ Γουάις σκότωσε πρώτα τον παππού του και την σύντροφο του παππού στο σπίτι τους. Οι αρχές είπαν ότι ο παππούς του μαθητή ήταν αστυνομικός στον καταυλισμό Ρέντ Λέηκ και ότι ο νεαρός χρησιμοποίησε το αλεξίσφαιρο γιλέκο του και το υπηρεσιακό του όπλο για την επίθεσή του στο λύκειο. Ο Τζέφ Γουάις σκότωσε πρώτα έναν άοπλο φρουρό ασφάλειας στην είσοδο του σχολείου και κατόπιν σκότωσε μία καθηγήτρια και αρκετούς μαθητές, πριν ξεχυθεί πυροβολώντας στους διαδρόμους του σχολείου. Μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, ο νεαρός αυτοκτόνησε. Πέντε μαθητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τραύματα από σφαίρες. Ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε το περιστατικό φοβερή τραγωδία και είπε ότι προσεύχεται για τις οικογένειες των θυμάτων. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση σε σχολείο από το μακελειό στο λύκειο Κολουμπάιν, στο Κολοράντο, όπου είχαν σκοτωθεί 14 μαθητές.

    [04] EE: Απόφαση για χαλάρωση των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας

    23-03-2005

    Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ενέκριναν την, υπό προϋποθέσεις, χαλάρωση των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης.

    Κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στις χώρες-μέλη να κινηθούν και πέραν του ορίου του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αναθεωρήσουν πρόταση που προβλέπει φιλελευθεροποίηση του τομέα προσφοράς υπηρεσιών, επιτρέποντας σε εταιρίες να συναγωνίζονται για εμπορικές συναλλαγές σε ολόκληρο το μπλόκ των 25 χωρών-μελών. Δυτικο-Ευρωπαίοι επικριτές της πρότασης εκφράζουν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά εργασιακών θέσεων στις νέες χώρες μέλη του πρώην κομμουνιστικού μπλόκ, όπου το εργατικό κόστος είναι φθηνότερο. Εξάλλου, οι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης, ανεπίσημα, την άρση του δεκαπενταετούς εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κίνα. Ο γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε σε Ιαπωνική εφημερίδα ότι η άρση του εμπάργκο δεν σημαίνει και δέσμευση της Ευρώπης για πώληση όπλων στην Κίνα.

    [05] Ο Αραβικός Σύνδεσμος επαναφέρει ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002

    23-03-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι οι ηγέτες αραβικών κρατών συμφώνησαν στην επαναφορά ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή, που προσφέρει στο Ισραήλ ομαλοποίηση των σχέσεων του με τον Αραβικό κόσμο, αν συμφωνήσει να αποσυρθεί εντός των, πριν το 1967, συνόρων του.

    Η πρόταση αυτή είχε παρουσιαστεί αρχικά το 2002 απ' τη Σαουδική Αραβία, αλλά είχε απορριφθεί απ' το Ισραήλ, ενώ αναμένεται πως θα συμπεριληφθεί και πάλι επίσημα σήμερα στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι.

    Πριν από την σύνοδο οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου είχαν απορρίψει τροποποιημένη πρόταση από τη Ιορδανία που προέβλεπε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, πριν την ολοκλήρωση της απόσυρσης.

    Επίσης κατά την διάρκεια της διάσκεψης χθες, ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, συζήτησαν το θέμα της αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Ο κύριος Αναν είπε ότι ο Πρόεδρος της Συρίας υποσχέθηκε την ολοκληρωτική απόσυρση των δυνάμεων του από τη περιοχή.

    [06] Στη Βραζιλία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    23-03-2005

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στη Βραζιλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και άλλους αξιωματούχους, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Αϊτή. Ο κ. Ράμσφελντ μετέβη στην Βραζιλία απ' την Αργεντινή, όπου χθες συναντήθηκε με τον ομόλογο του, Χοζέ Παμπούρο. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας τόνισε ότι η Αργεντινή παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη στην Αϊτή. Επίσης ο κ. Ράμσφελντ παρότρυνε τη Νικαράγουα να καταστρέψει το οπλοστάσιο της αντιαεροπορικών πυραύλων γιατί, όπως είπε, αποτελούν απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια και είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί στους τρομοκράτες.

    [07] Ιράκ: Προς επίτευξη συμφωνίας

    23-03-2005

    Στο Ιράκ, η εθνοσυνέλευση θα συνέλθει το Σάββατο για να εκλέξει πρόεδρο της βουλής, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, 8 εβδομάδες μετά τη διενέργεια των ιστορικών εκλογών.

    Πολιτικές πηγές δηλώνουν ότι πλησιάζει η επίτευξη συμφωνίας για το νέο κυβερνητικό σχηματισμό που δίνει στους Σιίτες, που αποτελούν και τη πλειοψηφία, 16 με 17 υπουργεία, και το αξίωμα του πρωθυπουργού.

    Οι Κούρδοι του Ιράκ, που ήρθαν δεύτεροι σε αριθμό ψήφων, αναμένεται να πάρουν 8 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Πετρελαίου και του υπουργείου Εξωτερικών υποθέσεων, καθώς και την προεδρία της χώρας.

    Τέλος, στην μειοψηφία των Σουνιτών, που είχε μποϋκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου, θα δοθούν 4, ή 6 υπουργεία. Ο απερχόμενος σουνίτης πρόεδρος Γκαζι αλ Γιαουάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της βουλής.

    [08] Λίβανος: 2 νεκροί από νέα έκρηξη βόμβας

    23-03-2005

    Πλάνο απ' την έκρηξη του Σαββάτου

    Στο Λίβανο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κασλίκ, βόρεια της Βηρυτού, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 άτομα. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Το περασμένο Σάββατο, παρόμοια έκρηξη είχε σημειωθεί σε προάστιο της Βηρυτού προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς.

    [09] Μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο

    24-03-2005

    H Μαίρη Σίντλερ, μητέρα της Τέρυ, εκλιπαρεί να επανασυνδεθεί ο σωλήνας τροφοδοσίας

    Για δεύτερη φορά μέσα σε μία μέρα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ατλάντα της Τζώρτζια, απέρριψε την έφεση που είχαν υποβάλει οι γονείς της Τέρυ Σκιάβο, της γυναίκας που υποφέρει από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, για την επανασύνδεση του σωλήνα με τον οποίο τρέφεται παρεντερικά. Το δικαστήριο στην Ατλάντα αρνήθηκε να εξετάσει την περίπτωση Σκιάβο, η οποία βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση από το 1990. Νωρίτερα την Τετάρτη, τριμελής επιτροπή του ίδιου δικαστηρίου αποφάσισε κατά της διασωλήνωσης της Τέρρυ Σκιάβο. Οι γονείς της τώρα θα υποβάλουν έφεση στο νομοθετικό σώμα της Φλόριδας και στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Πάντως παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη της Φλόριδας, Τζέμπ Μπους, να παραταθεί η ζωή της Τέρρυ Σκιάβο, η πολιτειακή γερουσία την Τετάρτη απέρριψε νομοσχέδιο για την διασωλήνωση της Τέρρυ Σκιάβο, που την περασμένη Παρασκευή αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που την κρατούν στη ζωή.

    [10] Καραμανλής: 'Η Ελλάδα θα υπερασπισθεί το εθνικό της συμφέρον'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    23-03-2005

    O Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

    'Η Ελλάδα χαιρετίζει την επικύρωση της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς σαν εξέλιξη για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου και με τα στοιχεία της ευελιξίας του θα διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη'. Αυτά δήλωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    'Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι,' πρόσθεσε ο κύριος Καραμανλής, 'γιατί καταφέραμε να συμπεριληφθούν στην συμφωνία αυτή οι ελληνικές θέσεις, δηλαδή η επέκταση του χρόνου προσαρμογής, η αναγνώριση δαπανών για επενδύσεις υποδομής και η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων. Βεβαίως, για την Ελλάδα εκείνο που προέχει είναι η μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών που κληρονομήσαμε από χθες. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο διευκολύνει κάπως αυτή την προσπάθεια αλλά ασφαλώς εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την μείωση των ελλειμμάτων, γιατί η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε είναι μεγάλη'.

    Καθώς το περιεχόμενο της Συνόδου ήταν κυρίως γενικά οικονομικό μαζί με την Στρατηγική της Λισσαβόνας, αλλά και το συντομότερο τα τελευταία χρόνια όπως ομολόγησε ο προεδρεύων Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο θέμα του 'βασικού μετόχου' και την ενεργοποίηση της προδικαστικής διαδικασίας, που κίνησε η Επιτροπή εναντίον της Ελλάδος κρίνοντας ασύμβατο το νόμο με το κοινοτικό δίκαιο. Έτσι, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων που οι απαντήσεις του συνοψίζονται στα εξής

    'Υπάρχει ένας ζωντανός διάλογος με την επιτροπή στην προσπάθεια εύρεσης σημείων συμφωνίας', είπε ο κύριος Καραμανλής, 'καθώς ουσιαστικά υπάρχει θέμα συμβατότητας του ελληνικού Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο. Έτσι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις αν θα υπάρξουν μελλοντικά αλλαγές στο νόμο'.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι τρεις στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι: πρώτον, η υπεράσπιση του Συντάγματος, δεύτερον, η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος να μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια(γιατί έχει προκύψει θέμα αναστολής πληρωμών για δημόσια έργα που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο νόμο) και τρίτον η πολιτική βούληση της να αντιταχθεί στα φαινόμενα διαπλοκής.

    Σε ερώτηση αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η Επιτροπή έχει διαπιστώσει σπατάλες, κακοτεχνίες και κακές αναθέσεις έργων και από κει προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπισθεί το εθνικό της συμφέρον.

    Τέλος, σε ερώτηση για φήμες ότι θα υπάρξουν πρόσθετοι φόροι ιδιαίτερα σε τσιγάρα και ποτά ο κ. Καραμανλής είπε: 'Τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σε κακή κατάσταση Η προσπάθεια είναι να μην μετακινούνται βάρη στους πολίτες και με περιστολή των δαπανών θα καταφέρουμε σε δύο χρόνια να έχουμε αντιμετωπίσει τα ελλείμματα. Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαρκεί προβληματισμό για το πώς θα περιορίσει τις σπατάλες και πώς θα διευρύνει την φορολογική βάσηβ¦

    Η χώρα είναι ελλειμματική αυτό είναι το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε'.

    [11] Επίθεση της Ιρακινής αστυνομίας σε στρατόπεδο ανταρτών

    24-03-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σημειώνεται πρόοδος στον αγώνα κατά των ανταρτών και ανακοίνωσαν ότι σε μια και μόνο μάχη σκοτώθηκαν 85 αντάρτες σε στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών νότια της Βαγδάτης. Επίσης σκοτώθηκαν και 7 Ιρακινοί αστυνομικοί.

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη από ξηράς και αέρος, αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών. Οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός της Τικρίτ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν μόνο 11 μαχητές.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αστυνομία κατάσχεσε εκρηκτικά και έγγραφα από το στρατόπεδο και ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ξένοι μαχητές, από το Αλγέρι, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία.

    Νωρίτερα αυτή εβδομάδα αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 24 αντάρτες κατά τη διάρκεια μάχης στα προάστια της Βαγδάτης.

    [12] Ανάν: Μπορεί να χρειαστεί και άλλη έρευνα για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

    24-03-2005

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι σύντομα θα δώσει στην δημοσιότητα τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγε ο ΟΗΕ σχετικά με την δολοφονία, το Φεβρουάριο, του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    Ο κύριος Αννάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι από την πρώτη έρευνα προέκυψαν ενδείξεις αμέλειας και πιθανής παραποίησης των ενοχοποιητικών στοιχείων από τις λιβανικές αρχές. Ο κύριος Ανναν πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί η διεξαγωγή και δεύτερης έρευνας.

    Στο μεταξύ, στο Λίβανο, ηγέτες της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στις δυνάμεις ασφάλειας, για την βομβιστική επίθεση, νωρίς το πρωί της Τετάρτης κοντά στη Βηρυτό, από τη οποία σκοτώθηκαν 3 άτομα. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση, λέγοντας ότι αποτελεί προσπάθεια εξασθένησης της φωνής του Λιβανικού λαού που απαιτεί την αυτεξουσιότητα του.

    Στη Ουάσιγκτον, ο πρέσβης της Συρίας, Ιμαντ Μουσταφά, δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί πλήρως από το Λίβανο, το συντομότερο δυνατόν, σε λιγότερο από 2 μήνες.

    [13] Συνεργασία ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου

    23-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους και οι ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά ανακοίνωσαν μία νέα πρωτοβουλία για την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μετά τις συνομιλίες του προέδρου Μπους, του Μεξικανού ομολόγου του Βισέντε Φόξ και του Καναδού πρωθυπουργού Πώλ Μάρτιν, στο πανεπιστήμιο Μπέηλορ του Τέξας.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι τρεις χώρες σκοπεύουν να διατηρήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν ασφαλέστερα τα σύνορά τους και θα διευκολύνουν την νόμιμη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις ηγέτες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν κοινές παραμεθόριες στρατηγικές ασφάλειας, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας και τη μείωση των εμπορικών δασμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:00:54 UTC