Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδονησία: Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να φτάσουν τους σεισμοπαθείς
  • [02] Λίβανος: Ο Ομάρ Καράμι αναβάλλει την υποβολή παραίτησης
  • [03] Ιράκ: 6 νεκροί από μάχες ανταρτών Αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη
  • [04] Ιράν: Ο Μοχάμεντ Χαταμί ξεναγεί δημοσιογράφους σε επίμαχες πυρηνικές εγκαταστάσεις
  • [05] Σύντομη επίσκεψη της Λώρα Μπούς στο Αφγανιστάν
  • [06] Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει την υποψηφιότητα Γούλφοβιτς
  • [07] Πάουελ: &quot;Κραυγαλέες&quot; οι δηλώσεις των ΗΠΑ πριν τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [08] Ελλιπής η χρηματοδότηση ερευνών για το καρκίνο στις χώρες της ΕΕ
  • [09] Εγχείρηση καρδιάς χωρίς άνοιγμα του θώρακα
  • [10] Πέθανε η Τέρυ Σκιάβο
  • [11] Νίας: Κακοκαιρία και μετασεισμοί δυσχεραίνουν το έργο σωστικών συνεργείων
  • [12] Κριτική στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ασκεί έκθεση υπερκομματικής επιτροπής
  • [13] Τουρκία: Καθυστερεί η εφαρμογή νέου ποινικού κώδικα

  • [01] Ινδονησία: Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να φτάσουν τους σεισμοπαθείς

    31-03-2005

    Στη Βόρεια Ινδονησία, τα μέλη των σωστικών συνεργείων αγωνίζονται να φθάσουν χιλιάδες θύματα του ισχυρού σεισμού, ισχύος 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή. Ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια και κατέστρεψε την υποδομή των περιοχών που επλήγησαν, με αποτέλεσμα η διακίνηση τροφίμων και εφοδίων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Έλλειψη τροφίμων, πόσιμου νερού και άλλων εφοδίων σημειώθηκε στο νησί Νίας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πεινασμένοι επιζώντες, επιδίδονται σε λεηλασίες. Μέλη οργανισμών αρωγής λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έστειλαν δύο πλοία στην περιοχή με εφόδια και ιατρικό υλικό και ότι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να στείλουν και άλλη βοήθεια αν χρειαστεί. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη στέλνουν σήμερα στο νησί Νίας στρατιωτικά αεροσκάφη, γεμάτα με εφόδια και προσωπικό υπηρεσιών αρωγής. Στρατιώτες και σωστικά συνεργεία από την Ινδονησία έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή, ψάχνοντας για επιζώντες και προσφέροντας βοήθεια στους τραυματίες. Αξιωματούχοι της Ινδονησίας υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων απ' το σεισμό ενδεχομένως να ξεπεράσει τους 1.000.

    [02] Λίβανος: Ο Ομάρ Καράμι αναβάλλει την υποβολή παραίτησης

    31-03-2005

    Ομάρ Καράμι

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, ανέβαλε την υποβολή της παραίτησής του και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στην καθυστέρηση της διεξαγωγής εκλογών, που έχουν οριστεί για το Μάιο. Ο κ. Καράμι είχε πεί την Τρίτη ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του για δεύτερη φορά, όμως τώρα δηλώνει ότι θέλει πρώτα να μιλήσει με τους φιλο-σύρους πολιτικούς του συμμάχους αυτή την εβδομάδα, πριν πάρει τελικές αποφάσεις. Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες αυτές τέχνασμα για την καθυστέρηση των εκλογών, μιας και δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές έως ότου ο Λίβανος έχει πρωθυπουργό που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ο κ. Καράμι δεν πέτυχε. Στο μεταξύ, περίπου 3,000 Λιβανέζοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, ζητώντας απ' τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Επίσης στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ διεξάγονται διαβουλεύσεις αναφορικά με Αμερικανο-Γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος για την έναρξη διεθνούς διερεύνησης της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    [03] Ιράκ: 6 νεκροί από μάχες ανταρτών Αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη

    31-03-2005

    Η Iρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ανταρτών στη Μοσούλη. Η αστυνομία είπε ότι η μάχη άρχισε όταν αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου, κοντά σε σημείο ελέγχου και οι αμερικανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά. Τουλάχιστον δύο από τα άτομα που σκοτώθηκαν, ήταν απλώς περαστικοί. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει το επεισόδιο. Επίσης αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε κοντά στη Φαλλούτζα, όταν το όχημά του έπεσε σε νάρκη. Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Σιίτες προσκυνητές μεταβαίνουν στην Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, για την σημερινή θρησκευτική γιορτή Αλ Αρμπαήν.

    Εξάλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε πλάνα που, όπως είπε, παρουσιάζουν τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα απαγωγέων τη Δευτέρα στο Ιράκ. Το Αλ Τζαζήρα έδειξε τους 3 Ρουμάνους και ένα τέταρτο άγνωστο άτομο, να κάθονται στο πάτωμα, ενώ τους σημαδεύουν δύο ένοπλοι. Τα πλάνα δεν είχαν ήχο. Το Αλ Τζαζήρα δεν ανέφερε ποιοί απήγαγαν τους Ρουμάνους, ενώ δεν είναι σαφή τα αιτήματα των δραστών. Ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραγιάν Μπασέσκου είπε ότι οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, που είναι οι φωτορεπόρτερ Μαρί Ζάν Ιον και Οβίντιου Οχανεσιάν, καθώς και ο κάμεραμαν Σορίν Ντιμίτρου Μισκότσι. Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε στη ΦτΑ ότι και ένας Αμερικανός απήχθη μαζί με τους τρεις Ρουμάνους, αλλά δεν ξεκαθάρισε το αν ο τέταρτος όμηρος που φαίνεται στα πλάνα του Αλ Τζαζήρα μαζί με τους Ρουμάνους, είναι ο αγνοούμενος Αμερικανός.

    [04] Ιράν: Ο Μοχάμεντ Χαταμί ξεναγεί δημοσιογράφους σε επίμαχες πυρηνικές εγκαταστάσεις

    31-03-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, επέτρεψε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους να

    επισκεφθούν δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να κλείσουν, σε μόνιμη βάση. Ο πρόεδρος Χαταμί συνόδευσε περίπου 50 δημοσιογράφους σε μία σπάνια ξενάγηση του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ, νότια της Τεχεράνης και της πυρηνικής εγκατάστασης στο Ισφαχάν. Λίγες ώρες μετά την ξενάγηση των δημοσιογράφων από τον κ. Χαταμί, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε ότι, αν το Ιράν θέλει να αποδείξει πως δεν έχει μυστικές πυρηνικές φιλοδοξίες, θα πρέπει να επιτρέψει πρόσβαση των επιθεωρητών των ΗΕ σε όλες τις ύποπτες εγκαταστάσεις, και σε όλους τους αξιωματούχους για θέματα πυρηνικής ενέργειας.

    [05] Σύντομη επίσκεψη της Λώρα Μπούς στο Αφγανιστάν

    31-03-2005

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, εξέφρασε ικανοποίηση για την χθεσινή πρώτη επίσκεψη της στο Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας αλλά και με γυναίκες που σπουδάζουν δασκάλες. Σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, η κ. Μπούς τόνισε την αμερικανική αποφασιστικότητα για την συμμετοχή και ανέλιξη των γυναικών στην Αφγανική κοινωνία και ανακοίνωσε την χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του νέου Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Αφγανιστάν. Η κ. Μπούς δήλωσε ότι αιστάνθηκε ασφαλής στο Αφγανιστάν όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα των αμερικανικών δυνάμεων για την διατήρηση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν. Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της επιστροφής της στις ΗΠΑ, η κ. Μπούς δείπνησε με τους αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

    [06] Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει την υποψηφιότητα Γούλφοβιτς

    31-03-2005

    Tο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον, με θέμα την υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού άμυνας, Πωλ Γουλφοβιτς, για τη θέση του προέδρου του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κύριος Γουλφοβιτς ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο χθες όταν αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις για τον διορισμό του.

    Ο διορισμός του θεωρείτο επίμαχος στην Ευρώπη γιατί ο κύριος Γουλφοβιτς ήταν ένας από τους ισχυρούς υποστηρικτές του πολέμου στο Ιράκ.

    Στις Βρυξέλλες χθες ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχτηκε ότι είναι επίμαχο πρόσωπο, αλλά χαρακτήρισε ευγενή στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, που αποτελεί και αποστολή της παγκόσμιας τράπεζας, και τόνισε ότι συνάδει και με τα δικά του πιστεύω.

    Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η Ευρώπη, επιλέγει τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    [07] Πάουελ: &quot;Κραυγαλέες&quot; οι δηλώσεις των ΗΠΑ πριν τον πόλεμο στο Ιράκ

    31-03-2005

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης Μπους πριν την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, ήταν μερικές φορές 'κραυγαλέες' και 'εξαιρετικά ευθείς'.

    Ο κύριος Πάουελ, δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό Στερν ότι χαρακτηρισμοί όπως 'παλαιά Ευρώπη', που χρησιμοποίησε ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν συντείνουν στο να δομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

    Ο κύριος Πάουελ εξέφρασε θυμό για το ότι οι πληροφορίες που παρουσίασε το 2003 στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ήταν λανθασμένες. Και πρόσθεσε ότι τις πληροφορίες τις είχε πάρει από τις μυστικές υπηρεσίες και, επέμεινε, ότι τότε δεν ήξερε ότι ήταν ανακριβείς.

    [08] Ελλιπής η χρηματοδότηση ερευνών για το καρκίνο στις χώρες της ΕΕ

    31-03-2005

    Έκθεση που συντάχθηκε κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τους σημαντικότερους επιστήμονες της στον τομέα των ερευνών για το καρκίνο, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του τομέα. Οι επιστήμονες αυτοί, προειδοποιεί η έκθεση, μεταβαίνουν στις ΗΠΑ όπου δαπανώνται 23 δολάρια ανά άτομο για έρευνες για το καρκίνο. Συγκριτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανώνται 5 δολάρια ανα άτομο για ανάλογες έρευνες. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η ελλιπής χρηματοδότηση των καρκινικών ερευνών θα επηρεάσει αρνητικά και τους Ευρωπαίους καρκινοπαθείς.

    [09] Εγχείρηση καρδιάς χωρίς άνοιγμα του θώρακα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    31-03-2005

    Μία νέα διαδικασία δοκιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντικατάσταση ελαττωματικών βαλβίδων καρδιάς δίχως μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η νέα τεχνική δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί και ασθενείς που την δέχθηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν ζήσει λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Αλλά λόγω του οφέλους που θα μπορούσε να προκύψει από την τελειοποίησή της, η μέθοδος εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε 150 άτομα στις ΗΠΑ.

    Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής εξετάζεται η περίπτωση του Φρεντ Γκράντε, που είναι ένας από τους πρώτους Αμερικανούς στους οποίους δοκιμάστηκε η νέα μέθοδος. Η καρδιά του Φρεντ Γκράντε είχε εξασθενίσει σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος δυσκολεύονταν ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι. Είχε πόνους στο στήθος, του κόβονταν η αναπνοή και ένοιωθε συνεχώς εξαντλημένος. Σε ηλικία 76 χρονών, νόμιζε πως ήταν έτοιμος να πεθάνει. 'Είπα στη γυναίκα μου μέχρι εδώ ήταν, έφθασε το τέλος μου'.

    Εκείνο που χρειάζονταν ο Φρεντ Γκράντε ήταν μια καινούργια βαλβίδα καρδιάς αλλά η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο άσχημη που οι γιατροί έκριναν ότι είχε 30% πιθανότητα να πεθάνει κατά την διάρκεια της εγχείρησης. Ο δόκτωρ Γουήλιαμ Ο'Νηλ και οι συνεργάτες του αποφάσισαν τότε να δοκιμάσουν τη νέα πειραματική μέθοδο με την οποία του αντικατέστησαν τη χαλασμένη βαλβίδα δίχως να του κόψουν το θώρακα και να τον υποβάλουν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Όπως είπε ο διακεκριμένος χειρούργος: 'Είναι η πιο περίπλοκη εγχείρηση που έχω κάνει. Αλλά με αυτήν μπορούμε και θεραπεύουμε άτομα που δεν έχουν καμιά άλλη ελπίδα'.

    H διάμετρος της βαλβίδας είναι περίπου όσο ένα δεκάρικο

    Η βαλβίδα που τοποθετήθηκε στον Φρεντ είναι παρόμοια με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε κανονικές εγχειρήσεις. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι γιατροί την συμπίεσαν κατά τρόπο που πήρε τις διαστάσεις της διαμέτρου ενός κοινού μολυβιού. Κατόπιν την τοποθέτησαν στο άκρο ενός ελαστικού σωλήνα τον οποίο πέρασαν σε μια φλέβα του ποδιού του. Μέσω της φλέβας, καθοδήγησαν τη βαλβίδα στην καρδιά, έσπρωξαν τη χαλασμένη βαλβίδα στο περιθώριο και τοποθέτησαν στη θέση της την καινούργια την οποία φούσκωσαν ξανά με ένα μπαλονάκι δίνοντας της τις κανονικές, διαστάσεις που είχε αρχικά. Αλλά, κατά τον Γουήλιαμ Ο'Νηλ η νέα διαδικασία εγκυμονεί και κινδύνους. 'Εάν τρυπηθεί το τοίχωμα της καρδιάς προκύπτουν περιπλοκές. Επίσης, έχεις μόνο μία ευκαιρία να φουσκώσεις τη βαλβίδα. Εάν το φούσκωμα δεν γίνει σωστά το αποτέλεσμα είναι φιάσκο'.

    Η επέμβαση στον Φρεντ Γκράντε ήταν περίπλοκη και επικίνδυνη αλλά το κυριότερο γι αυτόν είναι πως πήγε καλά. Τρεις ώρες μετά την επέμβαση, που του έγινε στις 10 Μαρτίου, η νέα βαλβίδα της καρδιάς του άρχισε να ανοιγοκλείνει κανονικά κι έκτοτε λειτουργεί φυσιολογικά. Ο κύριος Γκράντε είναι κατενθουσιασμένος. 'Νοιώθω περίφημα. Έχω τώρα νέα ημέρα γενεθλίων, τη 10η Μαρτίου. Αισθάνομαι σαν να ξαναγεννήθηκα'. Επειδή δεν χρειάστηκε να του γίνει ούτε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς ούτε άλλη μεγάλη χειρουργική επέμβαση, ο Φρεντ Γκράντε βγήκε από το νοσοκομείο τρεις μόνο ημέρες μετά την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας στην καρδιά του. Την αμέσως επόμενη, δηλαδή την τέταρτη μέρα μετά την επέμβαση, γύρισε πίσω στη δουλειά του και ανέλαβε ξανά τα επαγγελματικά του καθήκοντα.

    Από το πως θα εξελιχθούν οι περιπτώσεις των 150 Αμερικανών στους οποίους δοκιμάζεται η νέα μέθοδος θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα επιτραπεί η εφαρμογή της σε μεγαλύτερη κλίμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [10] Πέθανε η Τέρυ Σκιάβο

    01-04-2005

    Οι γονείς και η αδελφή της Τέρυ

    Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 41ος ετών, η Τέρρυ Σκιάβο, η άτυχη γυναίκα που τα τελευταία 15 χρόνια βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και η υπόθεση της οποίας βρέθηκε, το τελευταίο καιρό, στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης, εδώ στις ΗΠΑ, φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα της ευθανασίας. Η Τέρρυ Σκιάβο πέθανε σε κλινική της Φλόριντα, 13 μέρες μετά την αποσύνθεση του σωλήνα σίτισης της, μετά από απόφαση πολιτειακού δικαστηρίου. Ο πρόεδρος Μπούς και η πλειοψηφία του Κογκρέσου είχαν υποστηρίξει τις προσπάθειες των γονιών της για επανασύνδεση του σωλήνα που την διατηρούσε στη ζωή, αλλά τελικά πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια τάχθηκαν υπέρ του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι η Τέρρυ δεν θα ήθελε ποτέ να παραμείνει στη ζωή με τεχνητά μέσα.

    [11] Νίας: Κακοκαιρία και μετασεισμοί δυσχεραίνουν το έργο σωστικών συνεργείων

    31-03-2005

    Στην νήσο Νίας της Ινδονησίας, σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τις κακές καιρικές συνθήκες και την κατεστραμμένη υποδομή για να αυξήσουν σημαντικά τις διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς.

    Ο ανταποκριτής της ΦτΑ στην κύρια πόλη της Νίας, Γκουνούνγκ Σιτόλι, μεταδίδει ότι υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανισμών μπόρεσαν να διανείμουν περισσότερα εφόδια την Πέμπτη, όμως παρόλα αυτά, οι σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό παραμένουν. Οι εκατοντάδες ισχυροί μετασεισμοί και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία, κάνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων δύσκολες.

    Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο επισκέφθηκε σήμερα την Γκουνούνγκ Σιτόλι, όπου είχε συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους και προσευχήθηκε μαζί με κατοίκους.

    Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό της Δευτέρας. Τα ΗΕ λένε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 600 θύματα, αλλά ακόμα δεν έχουν εισρεύσει πληροφορίες από αρκετά νησιά που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι τα θύματα μπορεί να υπερβούν τα 1,000.

    [12] Κριτική στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ασκεί έκθεση υπερκομματικής επιτροπής

    01-04-2005

    Ειδική υπερκομματική επιτροπή που διερεύνησε το τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τις χαρακτήρισε δύσκαμπτες και αρνητικές σε οποιαδήποτε αλλαγή, καθώς και δυσπροσάρμοστες στην μετα-Ψυχροπολεμική διεθνή πραγματικότητα.

    Ο πρόεδρος Μπους, που διέταξε την διερεύνηση αυτή, δήλωσε ότι συμφωνεί με τo πόρισμα της ειδικής επιτροπής και ζήτησε την δρομολόγηση ριζικών αλλαγών στους κόλπους των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Στο τελικό της πόρισμα η επιτροπή χαρακτήρισε την πεποίθηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε στη διάθεσή του όπλα μαζικής καταστροφής, ένα από τα πλέον καταστροφικά σφάλματα των μυστικών υπηρεσιών στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία. Και τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει λίγες πληροφορίες για το Ιράκ, ενώ δεν είχαν εξηγήσει επαρκώς στα μέλη του Κογκρέσου ότι τα συμπεράσματα τους βασίζονταν περισσότερο σε εικασίες, και όχι σε απτές αποδείξεις.

    Επίσης ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' το Κογκρέσο να επικυρώσει γρήγορα το διορισμό του Τζον Νεγκροπόντε στην νέα θέση του Γενικού Διευθυντή όλων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

    [13] Τουρκία: Καθυστερεί η εφαρμογή νέου ποινικού κώδικα

    31-03-2005

    Η φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να καθυστερήσει την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα της χώρας, λόγω επικρίσεων από οργανώσεις που φοβούνται πως το μέτρο θα μπορούσε να απειλήσει την ελευθερία του Τύπου. Τα πιο επίμαχα άρθρα του νέου κώδικα προβλέπουν πενταετή ποινή φυλάκισης για δημοσιογράφους που επικρίνουν το κράτος, ή που αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά.

    Τούρκοι δημοσιογράφοι χαιρέτισαν τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη νίκη για τον ελεύθερο Τύπο. Ο νέος κώδικας που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, θ' αρχίσει να εφαρμόζεται την πρώτη Ιουνίου, εάν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

    Ο κώδικας αναθεωρήθηκε για να ευθυγραμμισθεί το τουρκικό δικαστικό σύστημα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ηγεσία της Κοινότητας εξήρε την αναθεώρηση και συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο ν αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αγκυρα στις 3 Οκτωβρίου φέτος.

    Το νέο μέτρο συμπεριλαμβάνει διευρυμένα δικαιώματα για τις γυναίκες και αυστηρότερες ποινές για τους βασανιστές. Επικριτές του όμως δηλώνουν πως οι αλλαγές αποτελούν ένα βήμα προς τα πίσω όσον αφορά στην ελευθερία έκφρασης.

    Χιλιάδες δημοσιογράφοι πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    Αναλυτές λένε πως η απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα επηρεάστηκε από την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης και από την πίεση που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:02:56 UTC