Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Παπάς Ιωάννης Παύλος ο Β'
  • [02] Πρόεδρος Μπους: 'Η ανθρωπότητα έχασε έναν προασπιστή της ελευθερίας'

  • [01] Πέθανε ο Παπάς Ιωάννης Παύλος ο Β'

    02-04-2005

    Σύμφωνα με το Βατικανό στις 9:37μμ του Σαββάτου, τοπική ώρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' άφησε την τελευταία του πνοή, όταν το 'καρδιο-αγγειακό' του σύστημα κατέρρευσε από την λοίμωξη που τις τελευταίες μέρες είχε πλήξει ολόκληρο τον οργανισμό του. Αξιωματούχοι του Βατικανού δήλωσαν ότι ο Πάπας αποφάσισε να παραμείνει στο διαμέρισμα του στην Αγία Έδρα και να μην μεταφερθεί και πάλι στο νοσοκομείο, παρόλο που η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν ραγδαία τις τελευταίες μέρες, καταλήγοντας σε σηψαιμία την Παρασκευή, αποτέλεσμα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος που είχε προκύψει την προηγούμενη μέρα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι μετά την εντατική θεραπεία στην οποία υπεβλήθη, ο Ποντίφικας πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής του 'ήρεμος και με πνευματική διαύγεια', ενώ συμμετείχε σε Θεία Λειτουργία με τους στενούς του συνεργάτες.

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, άκουσε σιωπηλός την ανακοίνωση του Βατικανού για τον θάνατο του Πάπα, ενώ ηχούσαν πένθημα οι καμπάνες της Ρώμης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση ενώ κάποιος στο συγκεντρωμένο πλήθος ανέμισε την Πολωνική σημαία.

    Πάντως και εκτός Ιταλίας εκατομμύρια καθολικοί σ' ολόκληρο το κόσμο θρηνούν το θάνατο του πνευματικού τους πατέρα με ειδικές Λειτουργίες και επιμνημόσυνες δεήσεις.

    [02] Πρόεδρος Μπους: 'Η ανθρωπότητα έχασε έναν προασπιστή της ελευθερίας'

    02-04-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους και η συζυγός του στο Λευκό Οίκος

    Σε σύντομη ομιλία του απ' το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα θερμή σχέση του Αμερικανικού λαού με τον Πάπα, τον χαρακτήρισε 'υπερασπιστή των φτωχών' και πρόσθεσε ότι 'Η Καθολική Εκκλησία έχασε το ποιμένα της και η ανθρωπότητα έχασε έναν προασπιστή της ελευθερίας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ενέπνευσε εκατομμύρια Αμερικανούς και εκατομμύρια άλλους σ' ολόκληρο το κόσμο. Θα θυμόμαστε πάντα τον απλό, σοφό και άφοβο ιερέα που έγινε ένας απ' τους σημαντικότερους πνευματικούς ηγέτες στην ιστορία. Ευχαριστούμε το Θεό που μας είχε στείλει έναν τέτοιον άνθρωπο απ' την Πολωνία, που έγινε επίσκοπος Ρώμης και ήρωας για τις επερχόμενες γενεές'.

    Επίσης η ηγεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Πάπα. 'Σήμερα χάσαμε έναν ήρωα της εποχής μας', δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στην Αμερικανική Βουλή, Τομ Ντηλέι, χαρακτηρίζοντας τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 'κάτι περισσότερο από ιερό άνδρα, ήταν λιοντάρι'. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι ο Πάπας ήταν 'άνθρωπος του Θεού, αλλά και άνθρωπος του λαού. Αποτελούσε πηγή ελπίδας για τόσο κόσμο'.

    Από τη πλευρά του ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που είχε γνωρίσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και τόνισε ότι 'εκτός απ' το ρόλο του σαν πνευματικός ηγέτης ενός και πλέον δισεκατομμυρίου ανθρώπων, υπήρξε παράλληλα ακούραστος προασπιστής της ειρήνης, πρωτοπόρος του διαδογματικού διαλόγου και ισχυρή δύναμη υπέρ της αυτοκριτικής της Εκκλησίας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:03:24 UTC