Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Άνθρωπος μεγάλης σοφίας και γνώσης ο νέος Πάπας
  • [02] Συνομιλίες Ράις-Πούτιν στο Κρεμλίνο
  • [03] Αναβολή της ψηφοφορίας στην Γερουσία για τον διορισμό Μπόλτον
  • [04] Ιράκ: Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων
  • [05] Ικανοποίηση Μπούς για τις εξελίξεις στο Λίβανο
  • [06] Η Ελληνική Βουλή επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα
  • [07] H Βιταμίνη D στον αγώνα κατά του καρκίνου των πνευμόνων
  • [08] Ανοδική πορεία ακολουθεί και πάλι η τιμή του πετρελαίου
  • [09] Ιράκ: 70 πτώματα ιρακινών εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας

  • [01] Μπούς: Άνθρωπος μεγάλης σοφίας και γνώσης ο νέος Πάπας

    20-04-2005

    Ο νεοεκλεγείς ποντίφικας, Βενέδικτος o 16ος, ευλόγησε για πρώτη φορά χθες το πλήθος των πιστών που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο 78χρονος πρώην καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, και 265ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, βγήκε στον εξώστη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, μετά την εκλογή του από τους 115 καρδιναλίους και μιλώντας στο πλήθος δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν απλό καλλιεργητή στο αμπέλι του Θεού. Στη συνέχεια, ζήτησε από τους πιστούς να τον μνημονεύουν στις προσευχές τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Παναγία θα τον βοηθήσει στο έργο του. Αξιωματούχοι του Βατικανού ανήγγειλαν ότι η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου πάπα, θα γίνει την Κυριακή 24 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη τον νέο Πάπα Βενέδικτο τον 16ο για την εκλογή του, χαρακτηρίζοντας τον 'άνθρωπο μεγάλης σοφίας και γνώσης'. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να συνεργαστεί με τον νέο Πάπα για την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την διεύρυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων των ΗΠΑ με το Βατικανό. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, Μπιλ Φρίστ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος θα επιδείξει την ίδια ανθρωπιά και διορατικότητα με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο που θεωρείτο μια απ' τις πλέον σεβαστές φωνές του πλανήτη. Στο μεταξύ αμερικανική οργάνωση ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από Καθολικούς ιερείς, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας θα επιδείξει αυστηρότατη συμπεριφορά ενάντια σε τέτοιους ιερείς.

    Εξάλλου, συγχαρητήρια προς τον νέο Πάπα εισρέουν απ' όλο το κόσμο. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτήρισε τον Γερμανικής καταγωγής νέο Ποντίφικα, επάξιο διάδοχο του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου και τόνισε ότι προσβλέπει στο να τον καλωσορίσει στην πατρίδα του τον Αύγουστο, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Νεότητας που η Καθολική Εκκλησία διοργανώνει στην Κολωνία.

    Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ο Βενέδικτος ο 16ος φέρνει ιδιαίτερη εμπειρία στον Παπικό Θρόνο και τόνισε ότι ο νέος Ποντίφικας μοιράζεται τις αξίες των ΗΕ για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες του πλανήτη. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, συνεχάρη τον νέο Ποντίφικα και υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί μαζί του στην προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τέλος η πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μαίρη Μακάλης, δήλωσε ότι ο νέος Πάπας αποτελεί προσωποποίηση της ελπίδας του κόσμου για ευρύτερη ενότητα μεταξύ των λαών και χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας την καθοδήγηση του νέου Ποντίφικα αναφορικά με την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής.

    [02] Συνομιλίες Ράις-Πούτιν στο Κρεμλίνο

    20-04-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συναντάται σήμερα στο Κρεμλίνο με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την πτήση της προς την Μόσχα χθες, η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ήταν λίγες οι θετικές ενδείξεις εκδημοκρατισμού της Ρωσίας και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον συγκεντρωτισμό του Κρεμλίνου, καθώς και τον έλεγχο που επέβαλε στα μέσα ενημέρωσης. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα τηρήσει την υπόσχεση του και δεν θα επιχειρήσει επανεκλογή του το 2008. Ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφτεί τη Μόσχα τον άλλο μήνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    [03] Αναβολή της ψηφοφορίας στην Γερουσία για τον διορισμό Μπόλτον

    20-04-2005

    H επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας ανέβαλε την ψηφοφορία για την επικύρωση του επίμαχου διορισμού του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζών Μπόλτον, στο αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Η ψηφοφορία της επιτροπής αναμενόταν να διεξαχθεί την Τρίτη, ώστε να σταλεί ο διορισμός του στην ολομέλεια της γερουσίας, Όμως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζώρτζ Βόϊνοβιτς, εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με νέες κατηγορίες εναντίον του κ. Μπόλτον. Η αναβολή θα επιτρέψει στην επιτροπή να διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες ότι ο Τζών Μπόλτον απείλησε υφισταμένους του και απέκρυψε πληροφορίες από ανωτέρους του, κατά την εξάσκηση των καθηκόντων του σαν υφυπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Μπόλτον αρνήθηκε τις κατηγορίες. Οι ρεπουμπλικανοι ελέγχουν την επιτροπή με 10 προς 8 ψήφους. Χωρίς όμως την υποστήριξη του κ. Βόϊνοβιτς, ενδέχεται η έγκριση του διορισμού Μπόλτον να μην προχωρήσει στη γερουσία.

    [04] Ιράκ: Νέο κύμα αιματηρών επιθέσεων

    20-04-2005

    Στο Ιράκ, αντάρτες εξαπέλυσαν κύμα επιθέσεων σε πολλά σημεία της χώρας την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα. Στην φονικότερη από αυτές τις επιθέσεις, αντάρτης με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, ανατίναξε το αυτοκίνητό του κοντά σε κέντρο στρατολόγησης νεοσυλλέκτων στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 30. Από μία άλλη βομβιστική επίθεση στην Ιρακινή πρωτεύουσα, τραυματίστηκαν 7 άτομα. Σε ξεχωριστό περιστατικό, ένοπλος σκότωσε καθηγητή του πανεπιστημίου της Βαγδάτης και τον γιο του μέσα στο αυτοκίνητο τους. Δυτικά της Βαγδάτης, αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον ιρακινών στρατιωτών στην Χαλντίγια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4. Στο μεταξύ, η ιρακινή εθνοσυνέλευση διέκοψε τις εργασίες της για μία ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ένας βουλευτής είπε ότι έτυχε κακής μεταχείρισης από Αμερικανούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι από πρώτη έρευνα, προέκυψε ότι ο βουλευτής διαπληκτιζόταν με έναν διερμηνέα, οπότε αμερικανός στρατιώτης προσπάθησε να τους χωρίσει.

    [05] Ικανοποίηση Μπούς για τις εξελίξεις στο Λίβανο

    20-04-2005

    Νατζίμπ Μικάτι

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την συνεχιζόμενη αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο και τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει τη Δαμασκό να τερματίσει την επιρροή της στα πολιτικά δρώμενα του Λιβάνου. Σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση του Λιβάνου ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του λαό του Λιβάνου καθώς η Συρία ολοκληρώνει την απόσυρση της απ' την περιοχή και η Βηρυτός ετοιμάζεται για εκλογές. Των δηλώσεων του κ. Μπούς είχε προηγηθεί σχηματισμός νέας κυβέρνησης απ' τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ενόψει των γενικών εκλογών στη χώρα το Μάιο.

    [06] Η Ελληνική Βουλή επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα

    20-04-2005

    Η Ελλάδα είναι πλέον το 5ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει επικυρώσει το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Με 268 ψήφους υπέρ έναντι 17 κατά, η Ελληνική Βουλή επικύρωσε χθες το Ευρωσύνταγμα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μπαρόσο, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή των Ελλήνων αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης τους προς τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και αξίες. Εκτός απ' την Ελλάδα οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν επικυρώσει το Ευρωσύνταγμα είναι η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σλοβενία.

    [07] H Βιταμίνη D στον αγώνα κατά του καρκίνου των πνευμόνων

    20-04-2005

    Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βιταμίνη D βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης D και έκαναν εγχείρηση το καλοκαίρι, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν επί 5 χρόνια μετά την διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έπαιρναν Βιταμίνη D και έκαναν εγχείρηση το χειμώνα. Βέβαια οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν προτείνουν την καθυστέρηση εγχείρησης καρκίνου του πνεύμονα για να συμπέσει με καλοκαιρινούς μήνες, αλλά προτείνουν συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνη D πριν και μετά την εγχείρηση.

    [08] Ανοδική πορεία ακολουθεί και πάλι η τιμή του πετρελαίου

    20-04-2005

    Κατά δύο δολάρια το βαρέλι αυξήθηκε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φθάνοντας τα 52,29 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης βενζίνης. Πάντως τις τελευταίες 2 εβδομάδες και μετά την τιμή ρεκόρ της 4ης Απριλίου, οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 8 και πλέον δολάρια το βαρέλι.

    [09] Ιράκ: 70 πτώματα ιρακινών εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας

    20-04-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από 70 πτώματα την Τετάρτη, σε δύο σημεία της χώρας. Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι τα πτώματα 50 και πλέον ατόμων αποσύρθηκαν από τον Τίγρη ποταμό και στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν. Πιστεύεται ότι πρόκειται για τα άτομα που είχαν απαχθεί τη περασμένη εβδομάδα στην πόλη Μανταήν. Εξ άλλου, στην πόλη Χαντίθα, βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας, βρέθηκαν τα πτώματα 19 ιρακινών, που πιστεύεται ότι ήταν στρατιώτες. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε το αυτοκίνητό του κοντά σε σημείο ελέγχου, που δεν απείχε πολύ από τα γραφεία του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι, σκοτώνοντας ένα άτομο. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν επίσης στην Βαγδάτη την Τετάρτη, από δύο διαφορετικές εκρήξεις βομβών. Παρά την βία, ο πρόεδρος Ταλαμπανί είπε ότι ελπίζει να αναγγείλει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης την Πέμπτη, μετά από αρκετούς μήνες πολιτικών ζυμώσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 April 2005 - 1:18:16 UTC