Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο
  • [02] Ιράκ: Υπεβλήθη ο κατάλογος με τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης
  • [03] Ιστορική επίσημη επίσκεψη Πούτιν σε Αίγυπτο και Ισραήλ
  • [04] H Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να προστατέψει καλλιέργειες και εδάφη Παλαιστινίων από δολιοφθορές εποίκων στη Δυτική Όχθη
  • [05] Την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης υποβάλει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
  • [06] Στη Βραζιλία η Κοντολίζα Ράις
  • [07] Στους 90 ο αριθμός των νεκρών απ' το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

  • [01] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο

    27-04-2005

    Η Συρία ανακοίνωσε ότι και ο τελευταίος στρατιώτης της αποχώρησε από το Λίβανο, τερματίζοντας έτσι την εικοσιεννιάχρονη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Σε επιστολή του προς τα ΗΕ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα, δηλώνει ότι η απόσυρση των συριακών δυνάμεων ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Πάντως ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, τόνισε ότι η αποχώρηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και πρόσθεσε ότι διερευνά καταγγελίες ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Συρίας παραμένουν στο Λίβανο σε νέες θέσεις. Ομάδα των ΗΕ βρίσκεται στη περιοχή για να επιβεβαιώσει την πλήρη αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων. Επίσης και οι ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη επιβεβαίωσης της απομάκρυνσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο.

    [02] Ιράκ: Υπεβλήθη ο κατάλογος με τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης

    27-04-2005

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, παρέδωσε στον πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον κατάλογο με τα ονόματα των προτεινόμενων μελών της νέας κυβέρνησης, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν τρεις μήνες. Το τριμελές προεδρικό συμβούλιο πρέπει τώρα να εγκρίνει τον κατάλογο, πριν υποβληθεί στην 275 μελών εθνοσυνέλευση, για τελική έγκριση. Ιρακινοί αξιωματούχοι και η κρατική τηλεόραση του Ιράκ αναφέρουν ότι οι Σιίτες, που πλειοψηφούν, θα πάρουν 17 υπουργεία, ενώ οι Κούρδοι, που ήλθαν δεύτεροι στις εκλογές, θα πάρουν 8. Οι Σουνίτες, που μποϋκοτάρισαν τις εκλογές, θα πάρουν μόνο 6. Επίσης η χριστιανική μειονότητα, θα πάρει ένα υπουργείο. Το κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάγουι που είχε εξασφαλίσει 40 έδρες στην εθνοσυνέλευση, μάλλον φαίνεται ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης. Ο κ. Τζααφάρι έχει προτείνει και τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, έναν Σιίτη, ένα Κούρδο και έναν Σουνίτη.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο καταζητούμενος τρομοκράτης στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, κατάφερε πρόσφατα να αποφύγει σύλληψη του από αμερικανούς στρατιώτες πηδώντας από ταχύτατα κινούμενο αυτοκίνητο κοντά σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στην πόλη Ραμάντι. Ομάδα επίλεκτων αμερικανών στρατιωτών που τον εκδίωκε, κυνήγησε και σταμάτησε το όχημα απ' το οποίο και κατάσχεσε το φορητό υπολογιστή του Ζαρκάουι και χρηματικό πόσο περίπου 100 χιλιάδων δολαρίων σε Ευρώ. Επίσης συνελήφθη και τουλάχιστον ένας συνεργάτης του Ζαρκάουι.

    [03] Ιστορική επίσημη επίσκεψη Πούτιν σε Αίγυπτο και Ισραήλ

    27-04-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στο Κάιρο, τα τελευταία 40 χρόνια. Την Τρίτη το βράδυ ο κ. Πούτιν είχε ανεπίσημες συνομιλίες στη διάρκεια δείπνου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ οι συνομιλίες τους επί πληθώρας θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Μεσανατολικού, θα συνεχιστούν και σήμερα. Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με την Μέση Ανατολή. Εξάλλου, την Τετάρτη το βράδυ ο Ρώσος πρόεδρος μεταβαίνει στο Ισραήλ, στην πρώτη ποτέ επίσημη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη εκεί. Το Ισραήλ έχει αντιταχθεί στην σχεδιαζόμενη απ' τη Μόσχα πώληση πυραύλων στη Συρία, αλλά ο κ. Πούτιν δηλώνει ότι η πώληση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

    [04] H Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να προστατέψει καλλιέργειες και εδάφη Παλαιστινίων από δολιοφθορές εποίκων στη Δυτική Όχθη

    27-04-2005

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει μέτρα κατά ορισμένων Εβραίων εποίκων, που κατηγορούνται ότι δηλητηριάζουν τα ζώα και μολύνουν τα χωράφια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι Παλαιστινιακά εδάφη γύρω από τη Χεβρώνα ψεκάστηκαν με τοξικές χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα να πεθάνουν ζώα και να καταστραφούν καλλιέργειες, αποστερώντας τους αγρότες από την μόνη περιουσία τους. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν καθάρισε τα χημικά και δεν διερεύνησε ικανοποιητικά το θέμα, άν και η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι εξετάζει την υπόθεση. Στο μεταξύ, Εβραίοι έποικοι στη Χεβρώνα εγκαινίασαν νέα πολυκατοικία, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για το σταμάτημα της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη. Σε άλλες εξελίξεις, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον Ρασίντ Αμπού Σμπάκ, νέο διοικητή της κεντρικής δύναμης ασφάλειας των Παλαιστινίων, η οποία έχει επιφορτισθεί με το έργο ενοποίησης των διαφόρων σωμάτων ασφαλείας και τον τερματισμό των εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

    [05] Την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης υποβάλει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    27-04-2005

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπέβαλε στο Ιταλικό κοινοβούλιο το κατάλογο με τα ονόματα των μελών της νέας του κυβέρνησης, ενώ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης σε βάρος του για διαφθορά. Η Ιταλική Βουλή θα ψηφίσει σήμερα και αύριο σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Κατά την ομιλία του ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε μεγαλύτερη βοήθεια προς την μέση Ιταλική οικογένεια που έχει δει τα εισοδήματα της να περιορίζονται μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη. Επίσης υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια προς τα χαμηλά εισοδήματα και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, οι Ιταλικές εισαγγελικές αρχές ζητούν την παραπομπή του κ. Μπερλουσκόνι σε δίκη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής σε σχέση με την εταιρεία του μέσων ενημέρωσης.

    [06] Στη Βραζιλία η Κοντολίζα Ράις

    27-04-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που ξεκίνησε πενθήμερη περιοδεία σε 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχε συνομιλίες χθες στη Μπραζίλια με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, και τον υπουργό εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ, που αποσκοπούσαν στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών η κ. Ράις δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα φιλελευθεροποίησης του Εμπορίου, καθώς και ο ρόλος της Βραζιλίας στο πηδάλιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή. Σε κοινό τους ανακοινωθέν ΗΠΑ και Βραζιλία αναφέρουν ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός στους νόμους αποτελούν απαραίτητα συστατικά των σύγχρονων κοινωνιών.

    [07] Στους 90 ο αριθμός των νεκρών απ' το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

    27-04-2005

    Οι αρχές της Ιαπωνίας διενήργησαν έρευνα στα γραφεία της σιδηροδρομικής εταιρίας στην οποία ανήκε το τραίνο που συγκρούστηκε τη Δευτέρα κοντά στην Οσάκα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 90. Η αστυνομία κατάσχεσε ορισμένα έγγραφα από τα γραφεία της Eταιρίας Σιδηροδρόμων Δυτικής Ιαπωνίας, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα να οφειλόταν η σύγκρουση του τραίνου σε αμέλεια. Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν να απεγκλωβίζουν θύματα από τα διαλυμένα βαγόνια του τραίνου. Τρία άτομα ανασύρθηκαν την Τρίτη ζωντανά. Ο ηλικίας 23 ετών οδηγός του τραίνου δεν έχει βρεθεί ακόμα. Αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων λένε ότι δεν ήταν έμπειρος, αφού ήταν στη δουλειά αυτή λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ είχε δεχτεί επιπλήξεις και στο παρελθόν και για άλλα λάθη οδήγησης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 28 April 2005 - 1:18:11 UTC