Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστρία και Σλοβακία εγκρίνουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [02] Ιράκ: 65 νεκροί από νέες ανταρτικές επιθέσεις
  • [03] To Iράν ανακοινώνει πρόθεση για επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου
  • [04] Λευκός Οίκος: Η Κίνα θα μπορούσε να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • [05] Ουάσιγκτον: Σφάλμα προκάλεσε συναγερμό και εκκένωση Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου
  • [06] Αφγανιστάν: 5 νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις για εξύβριση του Κορανίου στις φυλακές του Γκουαντάναμο
  • [07] 10 δις δολάρια ενέκρινε το ΔΝΤ για Τουρκία
  • [08] Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  • [09] 'Ασφάλεια και ευημερία' στο δυτικό ημισφαίριο θα φέρει η ΚΑΦΤΑ, τονίζει ο Πρόεδρος Μπους
  • [10] Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδαγια το θέμα της ΟΑ
  • [11] Απεργίες εξήγγειλαν τα συνδικάτα εργαζομένων στο BBC

  • [01] Αυστρία και Σλοβακία εγκρίνουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    12-05-2005

    Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε, με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, με μόνο μία ψήφο κατά, το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σλούσελ ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μίας ειρηνικής, σοσιαλιστικής και δημοκρατικής Ευρώπης. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστρίας υποστηρίζουν το σύνταγμα, που μεταξύ άλλων, στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ενώ προβλέπει την δημιουργία ενός προέδρου και ενός υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

    Aλλά και το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε ξεχωριστή ψηφοφορία, την Τετάρτη. Το γερμανικό κοινοβούλιο θα κάνει το ίδιο αυτή την εβδομάδα, ενώ η Γαλλία διοργανώνει δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου.

    [02] Ιράκ: 65 νεκροί από νέες ανταρτικές επιθέσεις

    12-05-2005

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 65 άτομα σκοτώθηκαν τη Τετάρτη από ανταρτικές επιθέσεις, ενώ αμερικανοί στρατιώτες συνέχισαν για τέταρτη μέρα τις επιχειρήσεις τους κατά εξτρεμιστών σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Βόρεια της Βαγδάτης βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε έξω από στρατολογικά κέντρα της αστυνομίας και του στρατού στην Χαουίτζα σκοτώνοντας 32 άτομα, ενώ στο Τικρίτ η εξτρεμιστική οργάνωση Στρατός του Ανσάρ Αλ Σούνα, ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 33 άτομα. Επίσης στη Βαγδάτη από τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της αστυνομίας σκοτώθηκαν 4 άτομα. Το κύμα αυτό βιαιοτήτων προκύπτει μετά τον διορισμό από το Ιρακινό κοινοβούλιο 55μελούς επιτροπής Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων, με στόχο την κατάρτιση του νέου σχεδίου συντάγματος της χώρας.

    [03] To Iράν ανακοινώνει πρόθεση για επανέναρξη εμπλουτισμού ουρανίου

    12-05-2005

    Πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν θα στείλει σήμερα επιστολή στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας με την οποία θα ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξαναρχίσει δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν είχε διακόψει αυτές τις δραστηριότητες όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ στις αρχές αυτής της εβδομάδας Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξαναρχίσουν σύντομα τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η επιστολή αυτή λοιπόν θα επιβεβαιώνει τις εν λόγω προθέσεις της Τεχεράνης. Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελέσει και τον ντε φάκτο τερματισμό των συνομιλιών του Ιράν με 3 Ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

    [04] Λευκός Οίκος: Η Κίνα θα μπορούσε να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    12-05-2005

    Oι ΗΠΑ δηλώνουν ότι βασίζονται στη Κίνα να προσπαθήσει να πείσει τη Βόρειο Κορέα να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε χθες ότι αφαίρεσε 8.000 χρησιμοποιημένες ράβδους ουρανίου από πυρηνικό αντιδραστήρα προκαλώντας την ανησυχία της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το ουράνιο αυτό μπορεί, μέσα σε λίγους μήνες, να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λέλλαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ότι η Κίνα διαθέτει σημαντική επιρροή στη Βόρειο Κορέα, επιρροή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά της Πιονγιανγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που τον τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, είχε πρόσφατα πει ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διαθέτει ήδη μέχρι και 6 ατομικές βόμβες.

    [05] Ουάσιγκτον: Σφάλμα προκάλεσε συναγερμό και εκκένωση Λευκού Οίκου και Καπιτωλίου

    12-05-2005

    Αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο άνδρες μέλη του πληρώματος μικρού επιβατικού αεροσκάφους που χθες το μεσημέρι μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη πτήσεων του εναέριου χώρου της Ουάσιγκτον και προκάλεσε την εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου και άλλων κυβερνητικών κτηρίων. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον των δύο ανδρών γιατί διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για σφάλμα. Οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη ανάκριση μετά την προσγείωση του αεροσκάφους τους εκτός εναερίου χώρου της Ουάσιγκτον σε μικρό αεροδρόμιο της πολιτείας Μαίρυλαντ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλήλλαν, δήλωσε ότι το αεροσκάφος έφτασε σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων απ' το Λευκό Οίκο πριν αλλάξει τελικά πορεία και ότι το πλήρωμα του δεν είχε ανταποκριθεί σε εκκλήσεις του πύργου ελέγχου ούτε στις προειδοποιήσεις πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών που αναγκάστηκαν τελικά να ρίξουν φωτοβολίδες για να αποσπάσουν την προσοχή του πιλότου. Ο πρόεδρος Μπούς δεν βρισκόταν στο Λευκό Οίκο όταν συνέβη το επεισόδιο.

    [06] Αφγανιστάν: 5 νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις για εξύβριση του Κορανίου στις φυλακές του Γκουαντάναμο

    12-05-2005

    Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία άνοιξε πύρ την Τετάρτη εναντίον εξαγριωμένων διαδηλωτών στην Τζαλαλαμπάντ. Οι χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έντονα για την φημολογούμενη εξύβριση του κορανίου, εκ μέρους αμερικανών ανακριτών, στη ναυτική βάση του Γκουαντανάμο της Κούβας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά κυβερνητικών γραφείων, το προξενείο του Πακιστάν και τα γραφεία δύο υπηρεσιών των ΗΕ, εξαναγκάζοντας τους ξένους υπαλλήλους να διαφύγουν τρέχοντας. Ο OHE δήλωσε ότι μεταφέρει όλο το μή απαραίτητο προσωπικό του εκτός της Τζαλαμπάντ. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Λαγκμάν και Ουαρντάκ, καθώς και την πόλη Κόστ. Στην Καμπούλ όμως, επικράτησε ηρεμία. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που επισκεπτόταν το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα επεισόδια στην Τζαλαλαμπάντ δείχνουν ότι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο Αφγανιστάν δεν μπορεί ακόμα να χειριστούν τέτοια περιστατικά. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την φημολογούμενη προσβολή του Κορανίου, η οποία αναφέρθηκε σε άρθρο του περιοδικού Νιουσγουήκ. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι διερευνά την υπόθεση.

    [07] 10 δις δολάρια ενέκρινε το ΔΝΤ για Τουρκία

    12-05-2005

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τριετές πρόγραμμα δανείων προς τη Τουρκία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στην περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κρίση του 2001. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσαν ότι 837 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν αμέσως στην Άγκυρα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διανεμηθεί σε 11 δόσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκικής οικονομίας έφτασε το 8% τα τελευταία 3 χρόνια ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 30 χρόνων. Επίσης τονίστηκε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

    [08] Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

    12-05-2005

    Bομβιστική επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης

    Οι αντάρτες στο Ιράκ συνέχισαν την επιχείρησή βίας και την Πέμπτη, με βομβιστική επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα. Δεκάδες ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ οργισμένοι πολίτες στράφηκαν κατά της αστυνομίας και του στρατού, πετώντας τους πέτρες και ύβρεις. Από το κύμα επιθέσεων στη χώρα, που ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν δύο εβδομάδες, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 300 άτομα μέχρι τώρα.

    Την Πέμπτη, δύο διευθυντικά στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, δολοφονήθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανοί πεζοναύτες συνέχισαν για πέμπτη μέρα την επιχείρησή τους κατά ανταρτών, στην παραμεθόρια με τη Συρία περιοχή. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν την Τετάρτη, από έκρηξη βόμβας, τοποθετημένης σε οδόστρωμα.

    [09] 'Ασφάλεια και ευημερία' στο δυτικό ημισφαίριο θα φέρει η ΚΑΦΤΑ, τονίζει ο Πρόεδρος Μπους

    12-05-2005

    O Πρόεδροι της Κόστα Ρίκα, της Νικαράγουας, των ΗΠΑ και της Ονδούρας

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι η συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και έξι χωρών της Λατινικής Αμερικής θα προσδώσει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία στο δυτικό ημισφαίριο.

    Ο πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, μετά από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Νικαράγουας, της Ονδούρας και της Δημοκρατίας του Αγίου Δομίνικου. Ο κ. Μπους ευχαρίστησε τους ηγέτες για την υποστήριξή τους προς την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής, ή ΚΑΦΤΑ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανεβάσει τα εργατικά κριτήρια σε ψηλότερα επίπεδα για τις 6 χώρες.

    Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι, με την άρση των περισσότερων δασμών πάνω σε προϊόντα που θα εξάγουν οι ΗΠΑ στις χώρες αυτές, θα διευρυνθεί η αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει σχετικά με την συνθήκη μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, αν και το μέτρο αυτό θεωρείται επίμαχο. Οι αντίπαλοί του λένε ότι θα ωφελήσει μόνο μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις και ότι θα μπορούσε να μειώσει τα κριτήρια εργατικών συνθηκών και φυσικού περιβάλλοντος.

    [10] Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδαγια το θέμα της ΟΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-05-2005

    Το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, ύστερα από την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή των χορηγήσεων, που δόθηκαν για την εξυγίανση του εθνικού αερομεταφορέα, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά. Η απόφαση του δικαστηρίου ύστερα από δύο προσφυγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι, η ελληνική κυβέρνηση , παρεμπόδισε την εκτέλεση της απόφασης της Κομισιόν, καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή των χρημάτων, επειδή μεταβίβασε τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το προσωπικό, στην νέα εταιρία Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Στην απόφαση επίσης υπενθυμίζεται ότι το 1998 η ίδια η Επιτροπή είχε εγκρίνει ορισμένες ενισχύσεις του Ελληνικού δημοσίου για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά έκρινε ότι οι πρωτοβουλίες και προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν ελλιπείς καθώς δεν κατέληξαν στην επιστροφή των οφειλομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία, ποσών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που την δικαιώνει και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ζαν Μπαρό επεσήμανε ότι αναμένεται τώρα η άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση. Από την Ελλάδα έγινε γνωστό ότι θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [11] Απεργίες εξήγγειλαν τα συνδικάτα εργαζομένων στο BBC

    12-05-2005

    Στη Βρετανία, ηγετικά στελέχη των συνδικάτων δημοσιογράφων και τεχνικών του BBC ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν απεργίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εξαγγελθέντα σχέδια του οργανισμού να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μέλη τριών συνδικάτων ενέκριναν απεργίες για τις 23 και 31 Μαίου, καθώς και την 1η Ιουνίου. Εγκρίθηκε επίσης και τέταρτη μέρα απεργίας, αλλά η ημερομηνία δεν αποφασίστηκε ακόμα. Αξιωματούχος του σωματείου υπαλλήλων του BBC είπε ότι οι απεργίες στοχεύουν στο να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερα προβλήματα γίνεται, για να τονιστεί η οργή των εργαζομένων σε σχέση με το μέγεθος των περικοπών. Τον Μάρτιο το BBC είχε εξαγγείλει την περικοπή άνω των 3,700 θέσεων εργασίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 19% του εργατικού δυναμικού του οργανισμού. Ο γενικός διευθυντής του BBC, Μάρκ Τόμσον, δήλωσε ότι από τις περικοπές αυτές θα εξοικονομηθούν 671 εκατομμύρια δολάρια, που θα επενδυθούν σε προγράμματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 May 2005 - 1:18:14 UTC