Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Μπαράζ ανταρτικών επιθέσεων
  • [02] Προειδοποιήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας προς Ιραν
  • [03] Στην ολομέλεια της γερουσίας παραπέμπεται η υπόθεση της υποψηφιότητας Μπόλτον
  • [04] Έκκληση Ράις για ηρεμία ενώ συνεχίζονται οι αντι-Αμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν
  • [05] Υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
  • [06] ΕΚΟΦΙΝ: Δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε.
  • [07] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
  • [08] Ιράκ: Συνεχίζεται η έξαρση βίας
  • [09] Ουζμπεκιστάν: Βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις
  • [10] Πεντάγωνο: Καταργούνται 150 στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ
  • [11] Τουρκία: Δύο στρατιώτες νεκροί από επίθεση κούρδων ανταρτών

  • [01] Ιράκ: Μπαράζ ανταρτικών επιθέσεων

    13-05-2005

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη από μπαράζ ανταρτικών επιθέσεων, ενώ αμερικανοί πεζοναύτες συνέχισαν για πέμπτη μέρα την επιχείρησή τους κατά ανταρτών, στην παραμεθόρια με τη Συρία περιοχή. Στην πλέον πολύνεκρη επίθεση, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και δεκάδες τραυματίστηκαν και ένοπλοι δολοφόνησαν δύο διευθυντικά στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών του Ιράκ. Στο Κιρκούκ εξερράγησαν δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν 4. Επίσης τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο κεντρικό Ιράκ. Πάνω από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το τελευταίο αυτό κύμα επιθέσεων, που ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης.

    [02] Προειδοποιήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας προς Ιραν

    13-05-2005

    Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία προειδοποίησαν το Ιράν ότι θα έρθει αντιμέτωπο με το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, αν ξαναρχίσει δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου. Με επιστολή τους, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών αυτών χωρών, γνωστοποίησαν στον ανώτερο διαπραγματευτή του Ιράν για θέματα πυρηνικής ενέργειας, Χασάν Ροχανί, ότι θα διακόψουν τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται εδώ και μήνες, με στόχο τον τερματισμό των διενέξεων σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Το θέμα τότε θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο ασφαλείας, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Tην Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη προς τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων, αφού κατηγορεί εδώ και μήνες το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη. Ο κ. Ροχανί φέρεται ότι δήλωσε πως το Ιράν θα απορρίψει την συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αν του αφαιρεθεί το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα.

    [03] Στην ολομέλεια της γερουσίας παραπέμπεται η υπόθεση της υποψηφιότητας Μπόλτον

    13-05-2005

    Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας παρέπεμψε στην ολομέλεια του σώματος, χωρίς όμως την έγκριση της, το θέμα του επίμαχου διορισμού του Τζών Μπόλτον στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Λίγο πριν την ψηφοφορία της επιτροπής, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζώρτζ Βόϊνοβιτς, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο υποψήφιο από τον κ. Μπόλτον για την θέση του αμερικανού πρέσβη στα ΗΕ. Επικριτές του Τζών Μπόλτον, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολλοί Δημοκρατικοί, λένε ότι πρόκειται για απότομο και αδιάλλακτο πρόσωπο, χαρακτηριστικά που δεν αρμόζουν σε πρέσβη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπούς διόρισε τον κ. Μπόλτον στη θέση αυτή, λέγοντας ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα συμβάλει στην αναδιάρθρωση των ΗΕ.

    [04] Έκκληση Ράις για ηρεμία ενώ συνεχίζονται οι αντι-Αμερικανικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

    13-05-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' τους μουσουλμάνους σ' όλο τον κόσμο να απορρίψουν το κάλεσμα για βιαιότητες, ανθρώπων που έχουν εξοργιστεί από δημοσιεύματα για φημολογούμενη βεβήλωση του Κορανίου, από αμερικανούς ανακριτές στην ναυτική βάση του Γκουαντάνομο, στη Κούβα. Η κ. Ράις δήλωσε ότι η έλλειψη σεβασμού προς το Κοράνι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή στις ΗΠΑ και τόνισε ότι το θέμα διερευνάται και αν αποδειχθεί ότι αληθεύει, οι ΗΠΑ θα λάβουν τα αρμόζοντα μέτρα. Οι δηλώσεις της κ. Ράις έγιναν ενώ συνεχίστηκαν και την Πέμπτη οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε πόλεις του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία ακόμα άτομα. Πάντως ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek για βεβήλωση του Κορανίου στις φυλακές στο Γκουαντάναμο.

    [05] Υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

    13-05-2005

    Στα 48,54 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αργού πετρελαίου την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή απ' τα μέσα Φεβρουαρίου και κατά 10 δολάρια φθηνότερη απ' τα ύψη ρεκόρ που είχαν φτάσει πρόσφατα οι τιμές του μαύρου χρυσού. Αξιολογείται ότι η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Τετάρτης για αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς και των προβλέψεων για περιορισμό της ζήτησης του προϊόντος απ' την Κίνα.

    [06] ΕΚΟΦΙΝ: Δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-05-2005

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. κ. Γιώργος Αλογοσκούφης

    Άρχισε σήμερα στο Λουξεμβούργο το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας αλλά και των διοικητών των Κεντρικών Εθνικών Τραπεζών των χωρών που δεν μετέχουν στην ΟΝΕ. Κύριο θέμα των συζητήσεων οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης για την περίοδο 2007-2013 που είναι στην ουσία η κατανομή του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ιδιαίτερα σημαντικού για την Ελλάδα και με την Λουξεμβουργιανή προεδρία να είναι αποφασισμένη να προετοιμάσει έτσι το έδαφος ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου.

    Ακόμη θα συζητηθούν και οι γενικές κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής για το 2005 και θα εξετασθεί και η κατάσταση της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος της Ένωσης, ενώ ακούστηκε ότι οι υπουργοί, οι κεντρικές τράπεζες και οι οργανισμοί εποπτείας του οικονομικού τομέα θα εγκρίνουν ένα 'μνημόνιο κατανόησης' σχετικά με τις οικονομικές κρίσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα στους κόλπους της Ένωσης. Παράλληλα το άτυπο Εκοφίν θα κλιθεί να οριστικοποιήσει τις ευρωπαϊκές θέσεις και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την οικονομική αναπτυξιακή ενίσχυση και ελάφρυνση των χρεών των υπό ανάπτυξη χωρών.

    Η αυλαία του άτυπου συμβουλίου άνοιξε το μεσημέρι με την συνάντηση των 12 υπουργών Οικονομίας που μετέχουν στην ζώνη του Ευρώ, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ Εξετάσθηκε η γενική κατάσταση της οικονομίας και η διεθνής αντιπροσώπευση της Ευρώπης στα οικονομικά φόρα. Όπως μας είπε στο τέλος της συνεδρίασης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. κ. Γιώργος Αλογοσκούφης που συμμετέχει στο Συμβούλιο, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος δεν συζητήθηκαν . Σχολίασε όμως τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σχετικά με το ΦΠΑ, ότι δηλαδή αν και αυξήθηκε δεν απέδωσε όσα θα περίμενε κανείς καθώς και για την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

    Για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν έχει φανεί ακόμη στα έσοδα του Δημοσίου γιατί οι επιχειρήσεις αποδίδουν ανά τρίμηνο το Φόρο. 'Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο είναι ικανοποιητική', είπε ο κύριος Αλογοσκουφης. 'Είναι 3,6% και είναι ικανοποιητικό στοιχείο δεδομένου ότι περίπου εκεί κυμαίνεται και η εκτίμηση που κάνουμε για ολόκληρο το χρόνο. Και δεδομένου ότι αυτό το τρίμηνο ήταν δύσκολο με την έννοια ότι οι δημόσιες επενδύσεις, σε σχέση με πέρυσι, ήταν πολύ χαμηλές και ότι θα υπάρξει αύξηση των επενδύσεων στο υπόλοιπο του χρόνου, θεωρούμε ότι είναι ένα καλό σημάδι για την ανάπτυξη στο υπόλοιπο του χρόνου'.

    [07] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

    13-05-2005

    Στο Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρη οι βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις, ενώ σε αρκετές άλλες μουσουλμανικές χώρες, σημειώθηκαν κυρίως ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, με αφορμή μη εξακριβωμένες πληροφορίες για εξύβριση του κορανίου. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν έφθασε τους 13.

    Οι αρχές λένε ότι οπαδοί των Ταλιμπάν ενθαρρύνουν τα επεισόδια, για να δημιουργηθεί αστάθεια. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία και τις Παλαιστινιακές περιοχές, όμως στο Πακιστάν το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε, ήταν μικρότερο από αυτό που περίμεναν οι αρχές.

    Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στο Αφγανιστάν, μετά από δημοσίευση του αμερικανικού περιοδικού Νιούσγουηκ, ότι ανακριτές στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, της Κούβας, προσέβαλαν το Κοράνιο. Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και η εθνοσυνέλευση του Πακιστάν καταδίκασαν την φημολογούμενη εξύβριση και ζήτησαν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιεί έρευνες για το περιστατικό, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρει αποδεικτικά στοιχεία. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δεσμεύτηκε να λάβει τα δέοντα μέτρα, εφόσον επαληθευτούν οι καταγγελίες.

    [08] Ιράκ: Συνεχίζεται η έξαρση βίας

    13-05-2005

    Συνεχίζεται για έκτη μέρα η επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κατά των ανταρτών στο Ιράκ. Ο στρατός είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη του βομβάρδισαν κτίριο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κρησφύγετο ανταρτών σε απόμακρο χωριό του δυτικού Ιράκ. Οι κάτοικοι της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για ασφαλέστερα σημεία της χώρας, καθώς εντείνονται οι μάχες.

    Πάνω από 1.000 πεζοναύτες παίρνουν μέρος στην επιχείρηση, ενώ οι επιθέσεις ανταρτών σε άλλα μέρη του Ιράκ έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 300 άτομα, αυτό το μήνα.

    Την Παρασκευή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι αναγνώρισε την έξαρση της βίας και ανακοίνωσε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ανανεώνονται για ακόμα ένα μήνα. Τα μέτρα αυτά, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας ή να περιορίζει την μετακίνηση των πολιτών, θα ισχύσουν για όλο το Ιράκ, εκτός των βόρειων Κουρδικών περιοχών.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές είπαν ότι έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μπακούμπα, σκότωσε δύο ιρακινούς στρατιώτες και ένα πολίτη.

    [09] Ουζμπεκιστάν: Βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

    13-05-2005

    Στο Ουζμπεκιστάν, οι δυνάμεις ασφαλείας εκδίωξαν τους εξεγερθέντες από το κυβερνητικό κτίριο που είχαν καταλάβει, καθώς και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία της ανατολικής πόλης Αντιτζάν. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για θύματα, όμως αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε την Παρασκευή, όταν στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης.

    Νωρίτερα σε συγκρούσεις, είχαν σκοτωθεί 9 άτομα και τραυματιστεί 34. Οι αρχές είπαν ότι η βία ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, όταν ομάδα ατόμων εφόρμησε σε φυλακή και απελευθέρωσε 23 ισλαμιστές επιχειρηματίες, που δικάζονταν με την κατηγορία ότι είχαν δημιουργήσει εξτρεμιστική οργάνωση. Σύμφωνα με μάρτυρες, οι εξεγερθέντες συνέλαβαν 10 αστυνομικούς ομήρους και άφησαν ελεύθερους περίπου 2.000 κρατουμένους.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων, ειδικά επειδή ορισμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν απελευθερωθεί από την φυλακή. Οι αμερικανικές αρχές προτρέπουν την ουζμπεκική κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    [10] Πεντάγωνο: Καταργούνται 150 στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ

    13-05-2005

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Το Πεντάγωνο εισηγήθηκε την κατάργηση πλέον των 150 στρατιωτικών βάσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, από το Μαίην μέχρι την Χαβάη. Ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι με την κίνηση αυτή, θα εξοικονομηθούν 49 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε διάστημα 20 ετών, ενώ η θα γίνει ευκολότερη η ταχεία ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

    Πολλές από τις βάσεις που μάλλον θα κλείσουν είναι βάσεις και κέντρα της Εθνικής Φρουράς. Ανάμεσα στις 33 βάσεις, είναι και η ιστορική ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στην πολιτεία του Μαίην και η βάση Φόρτ ΜακΦέρσον στην Γεωργία.

    Η ανακατάταξη των ενόπλων δυνάμεων προβλέπει επίσης την επιστροφή στις ΗΠΑ περίπου 13.500 στρατιωτών από βάσεις της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας. Πολλές αμερικανικές πόλεις περίμεναν με αγωνία την είδηση αυτή, εφόσον πολλών η τοπική οικονομία εξαρτάται από την λειτουργία στρατιωτικών βάσεων. Ανεξάρτητη επιτροπή θα μελετήσει τον κατάλογο των προτεινόμενων για κλείσιμο βάσεων. Η επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της στο πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα πάρει τις αποφάσεις του και θα ζητήσει την τελική έγκριση του κογκρέσου.

    [11] Τουρκία: Δύο στρατιώτες νεκροί από επίθεση κούρδων ανταρτών

    13-05-2005

    Αμπντουλλάχ Οτσαλάν

    Τουλάχιστον δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όταν έπεσαν σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών σε περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον τρεις ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, κοντά στην πόλη Μπινγκόλ. Οι Τούρκοι στρατιώτες εκτελούσαν στρατιωτική επιχείρηση κατά ανταρτών του ΠεΚαΚά.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι φυλακισμένος ηγέτης του ΠεΚαΚά, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, πρέπει να ξαναπεράσει από δίκη. Το δικαστήριο λέει ότι η δίκη του Οτσαλάν το 1999, όπου κατηγορείτο για προδοσία, δεν ήταν δίκαιη και αμερόληπτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ είπε ότι η διεξαγωγή νέα δίκης απαιτεί νομοθετικές αλλαγές από την εθνοσυνέλευση. Το Ασσόσιέτεντ Πρές μεταδίδει ότι ο κ. Οτσαλάν είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εκλάβει την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου σαν μία καλή ευκαιρία για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 May 2005 - 1:18:19 UTC