Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών στο πηδάλιο των μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ
  • [02] Βρετανός βουλευτής διαψεύδει οφέλη απ' το πρόγραμμα του ΟΗΕ, Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα
  • [03] Διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ μετά την ανάκληση του άρθρου του περιοδικού Newsweek
  • [04] Ιράκ: Υποσχέσεις για γεφύρωση διαφορών Ιράν-Ιράκ στις συνομιλίες Ζεμπαρί-Χαραζί
  • [05] 6 μήνες φυλάκιση σε αμερικανίδα υπαξιωματικό για το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ
  • [06] Πάνω από 700 οι νεκροί, δηλώνει η αντιπολίτευση στο Ουζμπεκιστάν
  • [07] Πρωτοβουλία για θέματα γυναικών και μειονοτήτων απ' το Χάρβαρντ
  • [08] Υβριδικά αυτοκίνητα θα κατασκευάσει στις ΗΠΑ η Toyota
  • [09] Απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του 'βασικού μέτοχου' περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [10] Ορκίστηκε ο Τζων Νεγροπόντε
  • [11] Πρώην στέλεχος των Ταλεμπάν θέτει υποψηφιότητα για βουλευτικές εκλογές
  • [12] Ισραήλ: Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

  • [01] Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών στο πηδάλιο των μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ

    18-05-2005

    Τα ΗΕ διόρισαν τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέρναμ, στο αξίωμα του αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ για διοικητικά θέματα. Ο 49χρονος κ. Μπέρναμ, που διορίστηκε υφυπουργός εξωτερικών απ' τον πρόεδρο Μπούς μόλις πριν τρεις μήνες, τίθεται τώρα επικεφαλής της εφαρμογής ευρύτατου πακέτου μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του ΟΗΕ, που το τελευταίο καιρό έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων που πλήττουν το κύρος του διεθνούς οργανισμού.

    [02] Βρετανός βουλευτής διαψεύδει οφέλη απ' το πρόγραμμα του ΟΗΕ, Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα

    18-05-2005

    Ο Βρετανός βουλευτής, Τζώρτζ Γκάλλουγεη, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά από την παράνομη πώληση ιρακινού πετρελαίου, επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Βρετανός βουλευτής, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, κατέθεσε ενόρκως την Τρίτη ενώπιον ειδικής επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, που πραγματοποιεί ακροάσεις με θέμα τις καταγγελίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε το πρόγραμμα 'Πετρέλαιο για Τρόφιμα' των ΗΕ για να επιβραβεύσει πολιτικούς που υποστήριζαν τον τερματισμό των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Ο κ. Γκάλλογουεη δήλωσε ότι η έρευνα της επιτροπής αποτελεί προσπάθεια απόσπασης της διεθνούς προσοχής από τους αμερικανικούς χειρισμούς του μεταπολεμικού Ιράκ. Η επιτροπή της γερουσίας διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι ο κ. Γκάλλογουεη, καθώς και ορισμένοι Γάλλοι και Ρώσοι πολιτικοί, κερδοσκόπησαν από πωλήσεις πετρελαίου στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΗΕ, Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα.

    [03] Διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ μετά την ανάκληση του άρθρου του περιοδικού Newsweek

    18-05-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε απ' τις διπλωματικές του αποστολές να πληροφορήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει βεβήλωση του Κορανίου σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές. Σε σχετικό του τηλεγράφημα το Στέητ Ντηπάρτμεντ ζητά επίσης από τις αμερικανικές πρεσβείες να ξεκαθαρίσουν σε ξένες κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ σέβονται το θρήσκευμα των κρατουμένων στις στρατιωτικές τους φυλακές. Η ανακοίνωση αυτή κοινοποιήθηκε 24 ώρες μετά την ανάκληση από το περιοδικό Newsweek άρθρου του που αναφερόταν σε βεβήλωση του Κορανίου στις φυλακές στο Γκουαντάναμο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλήλλαν, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης Μπούς για την ανάκληση του άρθρου, ενώ διέψευσε ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης.

    [04] Ιράκ: Υποσχέσεις για γεφύρωση διαφορών Ιράν-Ιράκ στις συνομιλίες Ζεμπαρί-Χαραζί

    18-05-2005

    Καμάλ Χαραζί

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, επισκέφτηκε τη Τρίτη τη Βαγδάτη για συνομιλίες με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων με την νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Ο κ. Χαραζί συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογο του, Χοσιάρ Ζεμπαρί και υποσχέθηκε την συνεργασία της Τεχεράνης σε θέματα ασφάλειας, καθώς και την αποχή ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Από τη πλευρά του ο κ. Ζεμπαρί ζήτησε απ' τον κ. Χαραζί βοήθεια σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ελέγχου της κοινής μεθορίου και πρόληψης της διείσδυσης τρομοκρατών, ενώ τόνισε ότι το Ιράκ προσβλέπει στην επίλυση εκκρεμών διαφορών με την Τεχεράνη, όπως η τύχη των αγνοουμένων απ' τον οκταετή πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών που τελείωσε το 1988. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι ανταρτικές επιθέσεις. Αντάρτες σκότωσαν τρεις κληρικούς στη Βαγδάτη ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στο Τικρίτ από έκρηξη βόμβας.

    [05] 6 μήνες φυλάκιση σε αμερικανίδα υπαξιωματικό για το σκάνδαλο στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ

    18-05-2005

    Αμερικανικό στρατοδικείο στο Φορτ Χούντ του Τέξας, καταδίκασε την έφεδρο υπαξιωματικό, Σαμπρίνα Χάρμαν, σε έξι μήνες φυλάκιση για το ρόλο της στις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης. Η Χάρμαν απεικονιζόταν σε ορισμένες απ' τις γνωστότερες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα πλαίσια του σκανδάλου.

    [06] Πάνω από 700 οι νεκροί, δηλώνει η αντιπολίτευση στο Ουζμπεκιστάν

    18-05-2005

    To κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ουζμπεκιστάν λέει ότι τουλάχιστον 745 άτομα σκοτώθηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα την περασμένη εβδομάδα, όμως ο επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης για τον αριθμό των θυμάτων ανέρχεται στους 169. Το κόμμα Ελεύθεροι Χωρικοί, ανακοίνωσε ότι περίπου 500 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Αντιτζόν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πύρ εναντίον διαδηλωτών και ότι τα υπόλοιπα 200 άτομα σκοτώθηκαν στην κοντινή πόλη Παχταμπάντ, όταν προσπάθησαν να διαφύγουν από την Αντιτζόν. Πάντως, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν λέει ότι οι στρατιώτες δεν πυροβόλησαν κατά άοπλων διαδηλωτών. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δήλωσε ότι από τους 169 νεκρούς, οι 32 ήταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιποι ήταν τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την αδιάκριτη χρήση βίας κατά άοπλων πολιτών στο Ουζμπεκιστάν. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε επίσης τη χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών, οι οποίοι εισέβαλλαν σε φυλακή και απελευθέρωσαν 2,000 κρατουμένους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και τρομοκράτες.

    [07] Πρωτοβουλία για θέματα γυναικών και μειονοτήτων απ' το Χάρβαρντ

    18-05-2005

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμμερς, δήλωσε ότι το ίδρυμα θα ξοδέψει πενήντα εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες επιστήμονες.

    Ο κ. Σάμμερς έχει εξαγριώσει στο παρελθόν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με δηλώσεις του ότι ο περιορισμένος αριθμός γυναικών επιστημόνων οφείλεται στις σημαντικές εγγενείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

    Οι επικρίσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ τον ανάγκασε να διορίσει ομάδα εργασίας που θα εξετάσει την εκπροσώπηση γυναικών και μειονοτήτων στο παγκόσμια γνωστό Αμερικανικό πανεπιστήμιο.

    Ο κ. Σάμμερς δηλώνει ότι θα προωθήσει πολλές από τις προτάσεις της ομάδας εργασίας. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η δημιουργία θέσης υπευθύνου ο οποίος θα ασχολείται με θέματα που απασχολούν γυναίκες και φοιτητές που ανήκουν σε μειονότητες.

    [08] Υβριδικά αυτοκίνητα θα κατασκευάσει στις ΗΠΑ η Toyota

    18-05-2005

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Τογιότα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει η παραγωγή υβριδικών μοντέλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, αντιπρόσωποι της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο σκοπεύουν να παράγουν 48 χιλιάδες υβριδικά αυτοκίνητα τύπου Κάμρι.

    Τα υβριδικά αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη σε σύγκριση με τα συνηθισμένα μη υβριδικά, και οι πωλήσεις τέτοιων αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό μιας και η τιμή της βενζίνης έχει επίσης αυξηθεί.

    Οι ανακοινώσεις αυτές από την Τογιότα γίνονται τη στιγμή που η αντίπαλος εταιρεία Τζένεραλ Μότορς την Παρασκευή έκλεισε εργοστάσιο της στην Βαλτιμόρη στο οποίο παρασκευάζονταν βαν, οι πωλήσεις των οποίων δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

    Χίλιοι εκατό εργαζόμενοι της Τζένεραλ Μότορς έχασαν τις δουλειές τους καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό.

    [09] Απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του 'βασικού μέτοχου' περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-05-2005

    Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστείλει στις Βρυξέλλες την απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νόμο του 'βασικού μέτοχου', καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί εκπνέει στις 19 Μαΐου.

    Η υπενθύμίση μάλιστα τόσο της προθεσμίας αυτής, όσο και της ασυμβατότητας του σχετικού νόμου με το κοινοτικό δίκαιο, έγινε με νέα επιστολή του Γενικού Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας της Κομισιόν για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, κ. Αλεξάντερ Σάουμπ , στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζητά στην επιστολή του να επισπευσθεί η κατάθεση της τροπολογίας στην ελληνική βουλή για την αναστολή του νέου νόμου 3310, αλλά και να μην επανέλθει σε ισχύ ο προηγούμενος σχετικός νόμος 3021, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ' προκειμένου να αποβούν χρήσιμες οι περαιτέρω συνομιλίες γι αυτήν την υπόθεση είναι σημαντικό να ανασταλεί το συντομότερο δυνατόν η σχετική νομοθεσία με νομοθετική πράξη' και ' οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα θεωρήσουν ότι έχει γίνει έτσι ένα πρώτο βήμα προς την συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη, καθώς μετά την καθορισμένη ημερομηνία, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο'.

    Στην επιστολή όμως επισημαίνεται, εξ ίσου. ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι έτοιμες για την έναρξη διαβουλεύσεων, προκειμένου να εξευρεθεί ο περίφημος 'κοινός τόπος' για το ζήτημα του βασικού μετόχου, όποια στιγμή οι ελληνικές υπηρεσίες το ζητήσουν και προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά στο θέμα της εκτελεστικής νομοθεσίας του άρθρου 14 παράγραφος 9 του ελληνικού συντάγματος και την συμβατότητα της με το κοινοτικό δίκαιο.

    Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι ,ο προηγούμενος νόμος θα παρέμενε σε ισχύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου , όριο που είχε τεθεί για την αναστολή του νέου νόμου και την εξεύρεση λύσης με την Κομισιόν. Όμως, στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό ότι η απαντητική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, που θα υπογράφουν οι Υπουργοί Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, θα αποδέχεται την διαδικασία που προτείνει η Επιτροπή, θα αναστείλει το νόμο μέχρι να βρεθεί συμφωνία για τις αλλαγές και θα ζητήσει, ή θα προτείνει ημερομηνία για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    [10] Ορκίστηκε ο Τζων Νεγροπόντε

    18-05-2005

    Τζών Νεγροπόντε

    Oρκίστηκε σήμερα ο Τζών Νεγροπόντε στη θέση του εθνικού διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος Μπους παραβρεθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Νεγροπόντε, ο οποίος θα επιβλέπει και θα συντονίζει 14 ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες καθώς και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Σι-Αι-Ει.

    Οι αμερικανικές απόρρητες υπηρεσίες έχουν επικριθεί σφοδρά επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, εναντίον των ΗΠΑ. Ο κ. Νεγροπόντε που είναι παλαίμαχος διπλωμάτης και μέχρι πρόσφατα ήταν ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, υποσχέθηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σ' ολόκληρο το σύστημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    [11] Πρώην στέλεχος των Ταλεμπάν θέτει υποψηφιότητα για βουλευτικές εκλογές

    18-05-2005

    Ο. A. Μουταουακίλ

    Στο Αφγανιστάν, ο Υπουργός Εξωτερικών του πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν, που εκδιώχθηκε από την εξουσία, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Η εκλογική επιτροπή λέει ότι ο Ουακίλ Αχμεντ Μουταουακίλ υπέβαλε υποψηφιότητα για αντιπροσωπεύσει, στη βουλή, την Κανταχάρ, που αποτελούσε προπύργιο των Ταλεμπάν, στο νότιο Αφγανιστάν. Ο κύριος Μουταουακίλ θεωρείται από πολλούς μετριοπαθής και παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα, μετά τη πτώση των Ταλεμπάν το 2001. Μετά από 18 μήνες κράτησης, αποφυλακίστηκε από τον αμερικανικό στρατό τον Οκτώβριο του 2003.

    Πέρυσι, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προσέφερε 'κλάδο Ελέας' στους μαχητές των Ταλεμπάν, και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στη πολιτική διαδικασία. Όμως τόνισε ότι η προσφορά αυτή δεν ισχύει για σκληροπυρηνικούς εξτρεμιστές που καταζητούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [12] Ισραήλ: Νέα επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

    18-05-2005

    To Ισραήλ είπε ότι διεξήγε την πρώτη του αεροπορική επιδρομή εναντίον Παλαιστίνιων εξτρεμιστών στα κατεχόμενα εδάφη, από την εποχή που και οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής τους νωρίτερα φέτος, να προσπαθήσουν να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι η σημερινή επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας αποφασίστηκε μετά την επίθεση Παλαιστίνιων εξτρεμιστών εναντίον εβραϊκού οικισμού, από την οποία τραυματίστηκε ένας έποικος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα ακόμα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφας.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ έδωσε σε εβραίους εποίκους στη Γάζα διορία μίας εβδομάδας για να αποδεχθούν τις κυβερνητικές αποζημιώσεις, που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συνεργασίας τους κατά την επερχόμενη απόσυρση των εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα. Την Τρίτη, το Ισραήλ είπε ότι 430 οικογένειες συμφώνησαν οικειοθελώς να μεταφερθούν σε μία νέα εβραϊκή κοινότητα μέσα στο Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 May 2005 - 1:18:13 UTC