Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] test 2
  • [02] Ο Κώστας Καραμανλής στην Ουάσιγκτον
  • [03] Σε φάση ωρίμανσης εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
  • [04] H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλείνει το φάκελο των ολυμπιακών έργων
  • [05] Μήνυση θα υποβάλει ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [06] Τη βοήθεια της Συρίας ζητά το Ιράκ για την αναχαίτηση ξένων μαχητών
  • [07] Ουζμπεκιστάν: Απορρίπτονται εκκλήσεις για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας
  • [08] Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό
  • [09] Η απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τη Γαλλία θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για το μέλλον της ΕΕ
  • [10] Κωνσταντίνος Καραμανλής: Άριστο ήταν το κλίμα της συζήτησης που είχα με τον Πρόεδρο Μπους
  • [11] Kύτταρα κατά παραγγελία
  • [12] Διαβατήρια νέων προδιαγραφών ζητούν οι ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ

  • [01] test 2

    20-05-2005

    test 2

    [02] Ο Κώστας Καραμανλής στην Ουάσιγκτον

    20-05-2005

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς κατά την έναρξη τριήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες αναμένεται πως θα επικεντρωθούν σε διμερή θέματα, το Κυπριακό, τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις καθώς και τις σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα σύμμαχο και συνεργάτη των ΗΠΑ σε πολλά σημαντικά θέματα. Μετά την Ουάσιγκτον ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Βοστόνη όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Τάφτς.

    [03] Σε φάση ωρίμανσης εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

    Γιώργος Βραχνής

    Aθήνα

    20-05-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ εισέρχονται σε φάση ωρίμανσης κι εμβάθυνσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών , Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Ουάσινγκτον.

    Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τις καλές προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών και πέραν των διμερών σχέσεων σε θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα αναφέρθηκε σε σκέψεις για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, κάτι που αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο πλευρών.

    Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Αθήνα βασίζει τις θέσεις της στην πεποίθηση ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες και με βάση αυτή την αρχή, οι προσπάθειες της προσέγγισης των δύο πλευρών συνεχίζονται.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό στάδιο, και κατόπιν συνεργασίας Αθήνας και Λευκωσίας έχει υιοθετηθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, μία συγκεκριμένη προσέγγιση, που αφορά στις επαφές που διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι κατά τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Καραμανλή, θα καταστεί σαφής η βελτίωση των διμερών σχέσεων και η περαιτέρω ανάπτυξή τους στο μέλλον. 'Πιστεύω', είπε ο κύριος Μολυβιάτης, 'ότι κατά τη διάρκεια της συναντήσεως αυτής θα επιβεβαιωθεί η ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μας, η οποία εκφράζεται κυρίως σε μια διάσταση στρατηγικής συνεργασίας, πλέον που προσλαμβάνουν οι σχέσεις Ελλάδας βΑμερικής. Στρατηγικής συνεργασίας η οποία αφορά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ιδιαίτερα των Βαλκανίων'.

    Ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, ενώ πρόσφατα έχει υπάρξει μια πολύ ουσιαστική και θεαματική βελτίωση επιστέγασμα της οποίας είναι και η συνάντηση Καραμανλή-Μπους, η δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός έτους.

    [04] H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλείνει το φάκελο των ολυμπιακών έργων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    20-05-2005

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που, με δάνειο που ανήλθε στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης των ολυμπιακών έργων στην Ελλάδα, προτίθεται να κλείσει, με την συμπλήρωση του ενός χρόνου, τον ελληνικό φάκελο όπου θα υπάρχουν αναλυτικά τα απολογιστικά κόστη των έργων αυτών και θα φανεί και το σύνολο του κόστους τους. Η Τράπεζα χρηματοδότησε, όπως είναι γνωστό το 50%, του προϋπολογισμού του κάθε έργου, ενώ από το δάνειο έχουν εκταμιευτεί ως τώρα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ρήτρα στην σύμβαση της Τράπεζας Επενδύσεων με το ελληνικό δημόσιο ήταν ότι τα έργα θα παραμείνουν στην κυριότητα του δημοσίου μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, που είναι 25 χρόνια αλλά και για όποια αλλαγή στην μεταολυμπιακή τους χρήση θα έπρεπε η Τράπεζα να ερωτηθεί. Η εκπόνηση νομοσχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση για την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών αθλητικών και μη εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα μεταπώλησής κάποιων από αυτών, ερμηνεύτηκε ως αντιβαίνον στις αρχές της αρχικής σύμβασης με την Τράπεζα, η οποία τα χρηματοδότησε για ένα σκοπό. Αν η χρήση του έργου αλλάξει τότε θα πρέπει σύμφωνα με την σύμβαση να επιστραφεί στην Τράπεζα το ποσοστό συμμετοχής της, εφ' όσον, ή θίγονται τα συμφέροντά της, ή αποδειχτεί ότι το έργο στην νέα του χρήση είναι μη επιλέξιμο.

    Επιθεωρητές της Τράπεζας από το Λουξεμβούργο επισκέφθηκαν προ μηνός την Αθήνα όχι για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους όπως γράφτηκε, αλλά για να ενημερωθούν για το πού βρίσκεται ο προγραμματισμός για την αξιοποίηση των έργων, που χρηματοδοτήθηκαν και στα τρία ξεχωριστά προγράμματα που ήταν, Ολυμπιακά Ακίνητα ,όπως το Κέντρο Τύπου, το Ραδιοτηλεοπτικό κτίριο, το Κέντρο του Αγίου Κοσμά, τα έργα Αθήνα 2004 με Στάδια, έργα υποδομής, και τα έργα Ελλάδα 2004, επίσης με στάδια και δομές υποδοχής ολυμπιακών πόλεων. Το μόνο έργο του οποίου η μελλοντική του χρήση έχει γίνει ήδη γνωστή, σύμφωνα με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλο, είναι το κτίριο του Τάε Κβό Ντό στο Φάληρο, που θα αποτελέσει το μεγάλο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας.

    [05] Μήνυση θα υποβάλει ο Σαντάμ Χουσεΐν

    20-05-2005

    New York Post cover, Friday" hspace=2 src="/greek/images/new_york_post_saddam_cover_210.jpg" width=210 vspace=2 border=0>

    Ο αμερικανικός στρατός κατήγγειλε την δημοσίευση άνευ ειδικής άδειας φωτογραφιών την Παρασκευή, που δείχνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν με τα εσώρουχά του στο κελί της φυλακής του στο Ιράκ. Ο στρατός είπε ότι οι φωτογραφίες πάρθηκαν κατά παράβαση σχετικών εντολών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και μάλιστα μπορεί να αντιβαίνουν και τις προβλέψεις της συνθήκης της Γενεύης. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι θα διεξάγουν έρευνες σε βάθος για το πώς πάρθηκαν οι φωτογραφίες αυτές, πριν από περίπου ένα χρόνο. Δικηγόρος του Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι ο πρώην Ιρακινός ηγέτης θα υποβάλει μήνυση κατά των υπευθύνων.

    Η βρετανική εφημερίδα Σαν, που δημοσίευσε πρώτη τις επίμαχες φωτογραφίες, λέει ότι τις απέκτησε μέσω του αμερικανικού στρατού, που ήθελε να υπονομεύσει το ηθικό των ανταρτών στο Ιράκ. Μερικές από τις φωτογραφίες που δείχνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν με τα εσώρουχά του, δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα της βρετανικής εφημερίδας Σάν και της αμερικανικής Νιού Γιόρκ Πόστ, ενώ μεταδίδονται και από τηλεοπτικά κανάλια.

    Πάντως, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι εν φωτογραφίες θα εξάψουν το αντι-αμερικανικό συναίσθημα στο Ιράκ. Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους είπε ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν πρόκειται να εμπνεύσουν δολοφόνους και πρόσθεσε ότι οι αντάρτες κινούνται από ένα όραμα του κόσμου, που όπως είπε χαρακτηριστικά, 'είναι παρωχημένο και βάρβαρο', καθώς και από την επιθυμία τους να παρεμποδίσουν την επικράτηση της ελευθερίας στο Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διεξοδικής έρευνας για το θέμα της κυκλοφορίας των φωτογραφιών αυτών, που ήδη έχει αρχίσει.

    [06] Τη βοήθεια της Συρίας ζητά το Ιράκ για την αναχαίτηση ξένων μαχητών

    20-05-2005

    Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι λέει ότι θα στείλει σύντομα αντιπροσωπεία στην Συρία, για να ζητήσει τη βοήθειά της για να αναχαιτιστούν οι ξένοι μαχητές που εισέρχονται στο Ιράκ, μέσω των συνόρων της. Η Συρία διέψευσε επανειλημμένα τις καταγγελίες ότι βοηθά τους αντάρτες και είπε ότι συνεργάζεται με την Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. αλ Τζααφάρι που επισκέπτεται την Άγκυρα, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες φέρονται ότι συζήτησαν θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

    Στο μεταξύ, στο Ιράκ, Σουνίτες κληρικοί ζήτησαν το κλείσιμο των μουσουλμανικών τεμενών για τρεις μέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες Σουνιτών θρησκευτικών ηγετών από μέλη της Σιιτικής πολιτοφυλακής, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, στο νότιο Ιράκ, ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ κάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν κατά της αμερικανικής κατοχής της χώρας. Οι διαδηλωτές ζωγράφισαν αμερικανικές και βρετανικές σημαίες στο οδόστρωμα στην είσοδο τεμενών, ώστε οι πιστοί να τις ποδοπατούν καθώς θα εισέρχονται σε αυτά.

    [07] Ουζμπεκιστάν: Απορρίπτονται εκκλήσεις για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας

    20-05-2005

    Φλεγόμενο κτιρίου στο κέντρο της Αντιτζάν

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι το Ουζμπεκιστάν απέρριψε τις εκκλήσεις για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ του είπε, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, το βράδυ της Πέμπτης ότι η κατάσταση στην πόλη Αντιτζάν είναι υπό έλεγχο και ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι οι ουζμπεκικές δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να έχουν σκοτώσει ακόμα και χίλιους αμάχους στις συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και του ουζμπεκικού στρατού στις πόλεις Αντιτζάν και Παχταμπάντ. Η ουζμπεκική κυβέρνηση, που επιρρίπτει την ευθύνη των ταραχών σε ισλαμιστές εξτρεμιστές, ισχυρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν υπερβαίνει τους 169.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ επιφυλακτικές και ότι μείωσαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις από την βάση τους στο Ουζμπεκιστάν από τότε που έγιναν οι ταραχές. Η βάση χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν, στο γειτονικό Αφγανιστάν.

    [08] Επίθεση σε εβραϊκό οικισμό

    20-05-2005

    Oι ισραηλινές δυνάμεις είπαν ότι σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή στη Γάζα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών το πρωί της Παρασκευής. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι 3 Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και να πυροβολούν κατά ισραηλινών στρατιωτών σε εγκαταλειμμένο κτίριο κοντά στον οικισμό Κφάρ Νταρόμ της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά και από τους τρεις εξτρεμιστές, ο ένας σκοτώθηκε και οι δύο διέφυγαν. Τρεις εξτρεμιστικές οργανώσεις, η Χαμάς, οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, είπαν ότι είχαν ανάμειξη σ' αυτή την προσπάθεια επίθεσης εναντίον εβραϊκού οικισμού. Το επεισόδιο της Παρασκευής δημιούργησε περαιτέρω εντάσεις αναφορικά με την ασταθή τρίμηνη ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών.

    [09] Η απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τη Γαλλία θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για το μέλλον της ΕΕ

    20-05-2005

    Ζάν Κλώντ Γιούνκερ

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, λέει ότι η απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος εκ μέρους των Γάλλων ψηφοφόρων, θα φέρει την εξέλιξη της ΕΕ κατά μερικές δεκαετίες πίσω. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε εφημερίδα των Βρυξελλών, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι αν οι Γάλλοι εκλογείς δεν επικυρώσουν το σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαίου, η κοινότητα θα χάσει 20 χρόνια επιτευγμάτων και προόδου.

    Η πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση στην Γαλλία δείχνει ότι οι πολέμιοι του συντάγματος έχουν μικρό προβάδισμα έναντι των υποστηρικτών του.

    Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παροτρύνουν τον γαλλικό λαό να εγκρίνει το σύνταγμα. Η γαλλική απόρριψη μπορεί να σημάνει την καταδίκη της συνθήκης, που καθορίζει νέους κανόνες για την καλύτερη λειτουργία της Ένωσης, μετά την ένταξη των νέων μελών της.

    [10] Κωνσταντίνος Καραμανλής: Άριστο ήταν το κλίμα της συζήτησης που είχα με τον Πρόεδρο Μπους

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-05-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πρωθυπουγού Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πρωθυπουγού Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο

    Ο Πρωθυπουγός Κ. Καραμανλής μιλά στου δημοσιογραφους στο Λευκό Οίκο

    Κείμενο τηλεοπτικού ρεπορτάζ που μετέδωσε η Φωνή της Αμερικής από το Λευκό Οίκο σε εκπομπές της προς διάφορες χώρες και για ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Γ. Μπίστης: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε δεκτός την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Ο καιρός είναι βροχερός και παγερός σήμερα εδώ στην Ουάσινγκτον αλλά η ατμόσφαιρα που επικράτησε στην συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο Μπους ήταν ζεστή και εγκάρδια. Ο κ.Μπους αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και τόνισε τη σημασία που έχουν οι σχέσεις αυτές για την προώθηση της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την έξοδο του από τον Λευκό Οίκο μίλησε στους Αμερικανούς και τους Ελλάδος δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν.

    Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής: Είχα μια πολύ φιλική και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Μπους, σε μια σειρά από θέματα διμερούς αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας να προωθήσουμε, να εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου οι στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

    Στο Κόσοβο η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει σε αυτή τη φάση άμεσα να εφαρμοστούν τα κριτήρια πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το τελικό καθεστώς στη περιοχή.

    Σε ότι αφορά το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα δέχτηκε τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ του κ. Νίμιτς, ως παράθυρο ευκαιρίας και ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Λυπούμε δυστυχώς (που) η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Να τονίσω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα είχε θετικό αντίκτυπο στις διμερής μας σχέσεις και στην σταθερότητα της περιοχής αλλά (επίσης) και στις Εύρο-ατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας. Θεωρώ ότι η Αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στο θέμα αυτό.

    Για το Κυπριακό η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν, των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας και βέβαια που να είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός. Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων και βεβαίως αυτό πρέπει να αντανακλάται και στην συμπεριφορά και στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

    Στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας (των Ηνωμένων Εθνών) και οι δύο χώρες μας είναι προσανατολισμένες στην προώθηση των βασικών εννοιών και αρχών της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας και θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω το πολύ καλό κλίμα, το άριστο κλίμα της συζήτησης και της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Μπους.

    Γ. Μπίστης: Ένας από τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εδώ στον Λευκό Οίκο είναι ο ανταποκριτής του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού ΑΛΦΑ, Αποστόλης Ζουπανιώτης.

    Α. Ζουπανιώτης: Γεια σου Γιώργο, είναι μαζί μας βεβαίως και η Ελένη Καλογεροπούλου, που κάνει αυτή την στιγμή το ζωντανό ρεπορτάζ για τον ΑΛΦΑ. Να πούμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και για πρώτη φορά που θυμούμαι εγώ για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουμε τον παραμικρό αρνητικό υπαινιγμό ούτε από τον τύπο τον Αμερικανικό αλλά ούτε από Αμερικανούς αξιωματούχους. Κι αυτό είναι ένα δείγμα μιας αναβαθμισμένης πραγματικά σχέσης, μιας σχέσης στρατηγικής συνεργασίας που είναι η καινούργια έκφραση που ακούμε αυτή τη φορά.

    Μπίστης: Μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μπους ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής αναχώρησε για τη Βοστόνη όπου θα του απονεμηθεί επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο από το οποίο έχει αποφοιτήσει.

    [11] Kύτταρα κατά παραγγελία

    20-05-2005

    Επιστήμονες της Νότιας Κορέας που πέρυσι παρήγαγαν τα πρώτα στο κόσμο κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν τώρα τρόπο να δημιουργήσουν κύτταρα κατά παραγγελία για ασθενείς ή τραυματίες. Οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα ανθρώπινου ωαρίου από υγιή δωρητή και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα κυττάρου δέρματος ασθενούς, δημιουργώντας έτσι πρωτογενές κύτταρο γενετικό αντίγραφο του κυττάρου του ασθενούς.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μ' αυτό το τρόπο θα μπορέσουν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν υποκατάστατα ανθρώπινων ιστών για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών ή τραυματισμών.

    [12] Διαβατήρια νέων προδιαγραφών ζητούν οι ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ

    20-05-2005

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ράντυ Μπήρντσγουώρθ, ανακοίνωσε ότι από τις 26 Ιουνίου οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή νέες προδιαγραφές για διαβατήρια ταξιδιωτών από χώρες των οποίων οι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για είσοδο στις ΗΠΑ.

    Μετά από συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα μεταφορών και ασφάλειας, ο κ. Μπήρντσγουώρθ δήλωσε ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θα μπορούν να μπαίνουν στις ΗΠΑ μόνο με νέου τύπου διαβατήρια που φέρουν ψηφιακά βιομετρικά στοιχεία.

    Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες επικεντρώθηκαν επίσης και σε συμφωνία που προβλέπει χορήγηση στις ΗΠΑ καταλόγων με τα ονόματα των επιβατών αεροσκαφών που εισέρχονται στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ένα μέτρο στο οποίο έχουν αντιταχθεί πολλοί Ευρωπαίοι βουλευτές με το αιτιολογικό ότι αντιβαίνει στην νομοθεσία προσωπικού απορρήτου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 May 2005 - 1:18:22 UTC