Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθειες για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας
  • [02] Μπους: 'Οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη'
  • [03] Ιράκ: 6 νέες επιθέσεις με τουλάχιστον 23 νεκρούς
  • [04] Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις δημοκρατικές προσδοκίες όλων των λαών
  • [05] Λίβανος: Κύριος στόχος του Σαάντ Χαρίρι η προώθηση μεταρρυθμίσεων
  • [06] Δεν υπήρξαν εκλογικές παρατυπίες δηλώνει το καθεστώς του Ιράν
  • [07] Γερουσία: Αναβλήθηκε και πάλι η ψηφοφορία για τον επίμαχο διορισμό Μπόλτον
  • [08] Σχέδιο δολοφονίας του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • [09] Και ο Μπιλ Κλίντον κατά των φυλακών στο Γκουαντάναμο
  • [10] Μποντέν: 'Η Ευρώπη είναι ακόμη ικανή να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις'

  • [01] Προσπάθειες για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    21-06-2005

    Η πορεία και το μέλλον της Ελληνόγλωσσης Παιδείας αποτελούν το βασικό μέλημα του Συλλόγου διδασκάλων 'Προμηθέας' της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των ενεργειών για διαιώνιση και ισχυρή παρουσία των ελληνικών γραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι και η πρόσκληση για κοινό αγώνα για την 'διάσωση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. 'Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τα Ελληνικά εκπαιδευτήρια και τους δασκάλους μας' είπε η εκπαιδευτικός και ιδρυτικό στέλεχος κ. Στέλλα Κοκκόλη.

    Με ανακοίνωση του Συλλόγου που εστάλη σε όλους τους εκπαιδευτικούς, φίλους της Ελληνικής Παιδείας και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, ζητούν την συνεργασία και στήριξή τους για έναν κοινό αγώνα απέναντι στην αδιαφορία που εμφανίζεται σχετικά με τα θέματα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας και το μέλλον της στις ΗΠΑ. Ο σύλλογος ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και απευθύνει πρόσκληση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο Ελληνικό Προξενείο, σε ομογενειακές οργανώσεις, συλλόγους και ομοσπονδίες ζητώντας συμμετοχή και υποστήριξη σε ένα κοινό ελληνιστικό όραμα.

    Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογος 'Προμηθεύς' δημιούργησε Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Δασκάλων, ενώ με υπόμνημα ζήτησε ακρόαση και από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για θέματα που αφορούν στους έλληνες διδασκάλους στις Η.Π.Α. καθώς και να αναγνωρισθεί επιτέλους το έργο και η προσφορά των εκπαιδευτικών στην Αμερική.

    Ο σύλλογος Προμηθέας πρόκειται να διοργανώσει σειρά διαλέξεων με παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα. Η πρώτη διάλεξη δε θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Κυπριακό Προξενείο με εισηγητή τον Δρ. Ζαχαρίου.

    [02] Μπους: 'Οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη'

    21-06-2005

    O Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη συνδέονται με ισχυρή φιλία, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά τις διάφορες τους σε ορισμένα θέματα, όπως αυτό του πόλεμου στο Ιράκ.

    Ο κύριος Μπους και ηγετικά στελέχη της ΕΕ είχαν συνομιλίες τη Δευτέρα στο Λευκό Oίκο και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής και των εσωτερικών πολιτικών διαξιφισμών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μπορεί να είχαν στο παρελθόν διαφορές, αλλά τώρα χρειάζεται να συνεργαστούν. 'Οι ΗΠΑ.', είπε ο αμερικανός Πρόεδρος, 'θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μία ισχυρή ΕΕ σαν σύμμαχο στη διάδοση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το μήνυμα μου στους Ευρωπαίους ηγέτες και φίλους είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη με την οποία θα συνεργάζονται για την επίτευξη σημαντικών στόχων'.

    Από τη πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ 'κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση', αναφερόμενος στο από κοινού συνέδριο για το Ιράκ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. 'Αν και μερικοί από μας είχαμε διαφωνίες', δήλωσε ο κύριος Γιούνκερ, 'όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, το γεγονός ότι είμαστε συνδιοργανωτές αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου για το Ιράκ, δείχνει ότι όταν πρόκειται για θέματα ουσίας, όταν πρόκειται για την πρόοδο, την δημοκρατία και την ελευθερία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση'.

    Ο διάλογος ΗΠΑ-Ευρώπης θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο μήνα, όταν ο Πρόεδρος Μπους θα επισκεφτεί τη Σκοτία για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ.

    [03] Ιράκ: 6 νέες επιθέσεις με τουλάχιστον 23 νεκρούς

    21-06-2005

    Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 6 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε διάφορα σημεία της χώρας χθες κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα. Στην αιματηρότερη απ' αυτές τις επιθέσεις, βομβιστής αυτοκτονίας ντυμένος με στολή αστυνομικού ανατινάχθηκε μέσα σε πλήθος νεοσύλλεκτων αστυνομικών στην Αρμπίλ, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας 100. Επίσης στο βόρειο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι σκοτώθηκε Κούρδος αξιωματούχος και τρεις σωματοφύλακες του, καθώς και 5 Ιρακινοί στρατιώτες στο Κιρκούκ.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε αστυνομικό σταθμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 άτομα, ενώ ένα άτομο σκοτώθηκε σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Τέλος σε μήνυμα της σε Ισλαμική ιστοσελίδα, η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία αλλοδαπού εργαζομένου στο Ιράκ και 6 Ιρακινών. Πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης.

    [04] Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις δημοκρατικές προσδοκίες όλων των λαών

    21-06-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προέβη σε έντονη προτροπή για την δρομολόγηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή. Σε ομιλία της την Δευτέρα στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καίρου, η κ. Ράις τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δικαιoλογίες για να αποφύγουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Η κ. Ράις επεσήμανε ότι τα τελευταία 60 χρόνια οι ΗΠΑ προωθούσαν την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, εις βάρος της δημοκρατίας, χωρίς να επιτύχουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Όμως, τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε η αμερικανίδα υπουργός, θα ακολουθήσει νέα πορεία υποστήριξης των δημοκρατικών προσδοκιών όλων των λαών.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι ειδικά το Ιράν και η Συρία είναι χώρες που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ενώ επέκρινε τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, δύο στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, για το ότι δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να εκφράζουν διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική.

    Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Αίγυπτο, η κ. Ράις είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Στόχος της συνάντησης ήταν η άσκηση πιέσεων, ώστε οι προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου να είναι ελεύθερες και αδιάβλητες. Η κ. Ράις είχε επίσης συνάντηση με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    [05] Λίβανος: Κύριος στόχος του Σαάντ Χαρίρι η προώθηση μεταρρυθμίσεων

    21-06-2005

    Σαάντ Χαρίρι

    Στο Λίβανο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαάντ Χαρίρι, του οποίου το κόμμα κέρδισε τον έλεγχο του Λιβανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι κύριο μέλημα του είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων με βάση πρόγραμμα του πατέρα του, του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που περιελάμβανε οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μέτρα πάταξης της διαφθοράς. Το υπουργείο εσωτερικών του Λιβάνου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Σαάντ Χαρίρι κέρδισε όλες και τις 28 βουλευτικές έδρες του Βορείου Λιβάνου, ενώ η αντιπολίτευση ελέγχει 72 απ' τις 128 έδρες της Βουλής. Πάντως 35 έδρες παραμένουν υπό τον έλεγχο της φιλο-Συριακής παράταξης με επικεφαλής την εξτρεμιστική οργάνωση Σιιτών, Χεζμπολά.

    [06] Δεν υπήρξαν εκλογικές παρατυπίες δηλώνει το καθεστώς του Ιράν

    21-06-2005

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι μετά από μία πρώτη καταμέτρηση ψήφων από τις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, δεν εντοπίστηκαν περιπτώσεις εκλογικών ατασθαλιών και γι' αυτό οι επαναληπτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά στις 24 Ιουνίου.

    Το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Θεματοφυλάκων της Επανάστασης διέταξε να εξεταστούν 100 κάλπες από τη Τεχεράνη και δύο άλλες περιοχές, όταν ο Αλι Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, που προηγείται και οι άλλοι δύο υποψήφιοι, κατήγγειλαν εκλογικές παρατυπίες.

    Ο σκληροπυρηνικός δήμαρχος της Τεχεράνης, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έρχεται τελικά δεύτερος μετά τον κύριο Ραφσατζανί. Οι Ιρανικές αρχές διέταξαν επίσης το κλείσιμο δύο φιλοδυτικών εφημερίδων που δημοσίευσαν καταγγελίες του υποψηφίου, Μεχντί Καρουμπί, που ήρθε τρίτος.

    Στο μεταξύ, το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στο Ιράν δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού και ότι το καθεστώς της Τεχεράνης απέτυχε να εφαρμόσει, έστω και στο ελάχιστο, τα δημοκρατικά πρότυπα.

    [07] Γερουσία: Αναβλήθηκε και πάλι η ψηφοφορία για τον επίμαχο διορισμό Μπόλτον

    21-06-2005

    Τζον Μπόλτον

    Οι δημοκρατικοί στη γερουσία μπλοκάρισαν και πάλι την πρόταση για την προώθηση σε ψηφοφορία του θέματος του επίμαχου διορισμού του Τζών Μπόλτον, για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τελικά τις 60 ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει. Και τον περασμένο μήνα, οι δημοκρατικοί στη γερουσία παρεμπόδισαν την ψηφοφορία για την έγκριση του διορισμού Μπόλτον, ζητώντας από το Λευκό Οίκο να υποβάλλει περισσότερα έγγραφα αναφορικά με το πώς ο κ. Μπόλτον χρησιμοποίησε απόρρητες πληροφορίες στην τωρινή του θέση του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα εξοπλισμών. Δημοκρατικοί γερουσιαστές δηλώνουν ότι ο κ. Μπόλτον προσπάθησε να παραποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα των δημοκρατικών, λέγοντας ότι ήδη έγιναν προσπάθειες για να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό και πρόσθεσε ότι ο διορισμός του κ. Μπόλτον πρέπει να επικυρωθεί έτσι ώστε να προωθηθούν οι πρέπουσες μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ. Επίσης ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να απαντήσει αν ο πρόεδρος Μπούς θα διορίσει τον κ. Μπόλτον κατά τις θερινές διακοπές του κογκρέσου, σε περίπτωση που η γερουσία απορρίψει το διορισμό του.

    [08] Σχέδιο δολοφονίας του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

    21-06-2005

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Οι Αφγανικές αρχές δηλώνουν ότι συνέλαβαν 3 Πακιστανούς που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Αμερικανό πρέσβη στην Καμπούλ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, κατά την διάρκεια τελετής εγκαινίων έργων ανοικοδόμησης.

    Oι 3 ύποπτοι συνελήφθησαν στην επαρχία Λάγκμαν τη Κυριακή και ήταν οπλισμένοι με οπλοβομβίδες και τουφέκια. Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι 3 ύποπτοι ομολόγησαν και το Πακιστάν απαίτησε τη διεξαγωγή έρευνας, λέγοντας ότι καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    Στο μεταξύ, εξτρεμιστές των Ταλεμπάν δήλωσαν ότι απελευθέρωσαν 23 αστυνομικούς από τα τριάντα ένα άτομα που είχαν απαγάγει την περασμένη εβδομάδα από κυβερνητικά κτίρια στο νότιο Αφγανιστάν. Οι εξτρεμιστές είπαν ότι οι άλλοι 8 εκτελέστηκαν επειδή υποστήριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ.

    [09] Και ο Μπιλ Κλίντον κατά των φυλακών στο Γκουαντάναμο

    21-06-2005

    O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, επέκρινε και αυτός δημόσια την στρατιωτική φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο κ. Κλίντον τόνισε ότι η φυλακή πρέπει είτε να κλείσει, είτε να εξυγιανθεί. Αναφορικά με τις πληροφορίες για κακοποιήσεις κρατουμένων, ο κ. Κλίντον επισήμανε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, αν οι ΗΠΑ αποκτήσουν τη φήμη ότι επιδίδονται σε κακοποιήσεις και πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι θα πούν ότιδήποτε στους ανακριτές τους, ώστε να σταματήσει η κακοποίησή τους. Πάντως, ο κ. Κλίντον δεν επέκρινε την κυβέρνηση Μπούς για το θέμα της απροσδιορίστου χρόνου κράτησης των υπόπτων τρομοκρατών. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και η κυβέρνηση Κλίντον έκανε χρήση αμερικανικού νόμου που προβλέπει την μακρόχρονη κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.

    [10] Μποντέν: 'Η Ευρώπη είναι ακόμη ικανή να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-06-2005

    'Η Ευρώπη είναι ακόμη ικανή να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις'. Αυτό δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών κ. Φερνάντ Μποντέν τονίζοντας ότι είναι υπερήφανος που το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο ενέκρινε ομόφωνα τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 88,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη κατά το διάστημα 2007-2013, τρεις μέρες μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών να συμφωνήσει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ίδιας επταετίας.

    Ιδιαίτερα σημαντικό έκρινε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, που συμμετείχε στο Συμβούλιο, καθώς ικανοποιεί απόλυτα το σύνολο των ελληνικών θέσεων τις οποίες διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα τόσο με την Προεδρεία όσο και με την Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2004 που είχε κατατεθεί η πρώτη πρόταση της Κομισιόν.

    Η δεύτερη συμβιβαστική πρόταση η οποία και υπερψηφίσθηκε στο Λουξεμβούργο χρειάζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα επιβεβαίωσης της σταθερότητας της διαχρονικής κοινοτικής στήριξης των αγροτών, είπε ο κ Μπασιάκος, καθώς και της αξιοπιστίας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο έλληνας υπουργός οι εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής συζητήθηκαν από τους 25 και ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την έλλειψη δημοσιονομικού πλαισίου και για τον μη καθορισμό των καταλλήλων αντικειμενικών κριτηρίων κατανομής των πόρων μεταξύ των περιοχών της Ένωσης, καθώς οι εφαρμοστικές λεπτομέρειες του κανονισμού έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία.

    Ο κ. Μπασιάκος όμως σχολίασε θετικά την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις μειονεκτικές περιοχές μέχρι το 2010. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έγκριση από το Συμβούλιο Γεωργίας του ποσού που προαναφέραμε εξαρτάται απόλυτα από την γενική συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ίδια περίοδο στην οποία δεν κατάφεραν να καταλήξουν οι 25 στην Σύνοδο της περασμένης Παρασκευή στις Βρυξέλλες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 June 2005 - 1:18:16 UTC