Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Μπούς για Ιράκ
  • [02] Ιράκ: Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε σημαίνων μέλος της Βουλής και 4 άλλους
  • [03] Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν την ομιλία Μπούς
  • [04] Αναλυτές: Η Κασπία εναλλακτική πηγή πετρελαίου
  • [05] Ελικόπτερο Σινούκ συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν
  • [06] Λίβανος: Επανεξελέγη ο φιλο-Σύρος πρόεδρος της Βουλής
  • [07] Με σημαντικές αποφάσεις έληξε η τελευταία για φέτος συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
  • [08] Έλλειμμα αντιμετωπίζει το σύστημα περίθαλψης τραυματιών στρατιωτικών, απ' τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

  • [01] Ομιλία Μπούς για Ιράκ

    29-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' τους Αμερικανούς να επιδείξουν υπομονή με την δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση στο Ιράκ και απέρριψε για άλλη μια φορά αιτήματα για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' τη χώρα. Σε βαρυσήμαντο διάγγελμα του σε μια απ' τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, το Fort Bragg στην Βόρεια Καρολίνα, ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τις θυσίες στο Ιράκ απαραίτητες για την μελλοντική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα αποτελούσε, κατά την έκφραση του, 'σοβαρό λάθος'. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε το Ιράκ κεντρικό πεδίο μάχης στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι οι εχθροί των ΗΠΑ θα νικήσουν μόνο αν οι Αμερικανοί ξεχάσουν τα διδάγματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και αν το μέλλον της Μέσης Ανατολής παραχωρηθεί σε άτομα όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Η ομιλία αυτή του Αμερικανού προέδρου πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και ενώ τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι έχει περιοριστεί αισθητά η υποστήριξη των αμερικανών προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Την Τρίτη ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, όπως η ηγέτης της μειοψηφίας στην Αμερικανική Βουλή, Νάνσυ Πελόσι, ζήτησε απ' τον κ. Μπούς να επιδείξει ειλικρίνεια και να παρουσιάσει ξεκάθαρη στρατηγική για την επιτυχία των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    [02] Ιράκ: Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε σημαίνων μέλος της Βουλής και 4 άλλους

    29-06-2005

    Στο μεταξύ, στο Ιράκ, η αστυνομία της Βαγδάτης δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκότωσε σημαίνον μέλος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης. Η έκρηξη έπληξε την αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαινε ο Σιίτης, Ντάρι αλ Φαγιάντ, το γηραιότερο μέλος της εθνοσυνέλευσης, σκοτώνοντας ταυτόχρονα τους γιους του και τρεις σωματοφύλακές του. Με ανακοίνωση της η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία.

    Την Τρίτη επίσης, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, μία κοντά στη Μπαλάντ και μία κοντά στην Τικρίτ. Εξάλλου, ο ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Σαρκίγια, μετέδωσε ότι αμερικανός στρατιώτης σκότωσε έναν από τους διοικητές του, καθώς αυτός οδηγούσε στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός δεν σχολίασε το περιστατικό.

    Στο μεταξύ, πάνω από 1.000 αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επιχείρηση εντοπισμού ανταρτών σε περιοχές του δυτικού Ιράκ. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε την Τρίτη στη ΦτΑ ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν είχε σημαντική ανάμειξη στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ ανταρτικών οργανώσεων και αμερικανών αξιωματούχων αλλά τόνισε ότι όλοι οι ιρακινοί που αποκηρύττουν τη βία είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας.

    [03] Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν την ομιλία Μπούς

    29-06-2005

    Νάνσυ Πελόσι

    Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν την ομιλία του προέδρου Μπούς για το Ιράκ, λέγοντας ότι είναι καιρός η κυβέρνηση Μπούς να επιδείξει ειλικρίνεια προς τον Αμερικανικό λαό αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ. Η ηγέτης της μειοψηφίας στην Αμερικανική Βουλή, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα πρέπει να δώσει νέο συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτυχή κατάληξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ, ενώ τόνισε ότι ο Αμερικανός λαός θα πρέπει να ακούσει την αλήθεια αναφορικά με το ανταρτικό κίνημα και το ύψος των θυσιών που θα ζητηθούν απ' τους αμερικανούς στρατιώτες. Επίσης η κ. Πελόσι επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπούς 'εκμεταλλεύτηκε', όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ομιλία του τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και του πολέμου στο Ιράκ, ενώ τόνισε ότι τώρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν τον τομέα της ασφάλειας στις Ιρακινές δυνάμεις και να καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες με άλλες χώρες. Επίσης ο σημαίνων Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η νίκη επί του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ, χωρίς το κλείσιμο των συνόρων με τη Συρία.

    [04] Αναλυτές: Η Κασπία εναλλακτική πηγή πετρελαίου

    29-06-2005

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα ενέργειας δήλωσε ότι σύντομα το πετρέλαιο της Κασπίας Θάλασσας θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας, στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Σε σύνοδο των ΗΕ στη Γενεύη, εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι, μέσα σε 10 χρόνια, η περιοχή της Κασπίας θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη σημαντικότερη παραγωγός περιοχή της υδρογείου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο αμερικανός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ ΜακΦάρλεην, επεσήμανε ότι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, καθιστά ακόμα πιο καίρια την εξεύρεση εναλλακτικής πηγής πετρελαίου εκτός της Μέσης Ανατολής. Όμως ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμίρ Πουτιν, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου της Κασπίας απαιτεί τεράστια χρηματικά ποσά και ζήτησε από ξένους επενδυτές να συνεισφέρουν οικονομικά.

    [05] Ελικόπτερο Σινούκ συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν

    29-06-2005

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μεγάλο μεταγωγικό ελικόπτερο, τύπου Σινούκ, συνετρίβη στο ανατολικό Αφγανιστάν την Τρίτη, ενώ αγνοείται η τύχη του πληρώματός του. Αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι το Σινούκ κατέπεσε ενώ μετέφερε στρατεύματα, που συμμετείχαν σε αντι-τρομοκρατική επιχείρηση στην επαρχία Κουνάρ του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο ελικόπτερο επέβαινε 16μελές πλήρωμα, όμως ο στρατός δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη, ενώ άτομο που δήλωσε ότι εκπροσωπεί τους Ταλιμπάν, με τηλεφώνημά του σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ανέλαβε την ευθύνη της κατάρριψης του αεροσκάφους από ομάδα ομοϊδεατών του. Αυτή είναι η δεύτερη κατάρριψη ελικοπτέρου Σινούκ στο Αφγανιστάν, μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Στις 6 Απριλίου, 15 αμερικανοί στρατιώτες και τρείς αμερικανοί που εργάζονταν με σύμβαση για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην επαρχία Γκάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ, λόγω αμμοθύελλας.

    [06] Λίβανος: Επανεξελέγη ο φιλο-Σύρος πρόεδρος της Βουλής

    29-06-2005

    Στο Λίβανο, επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία και για τέταρτη φορά, ο διακείμενος φιλικά προς τη Συρία και την Χεζμπολλάχ πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. Νωρίτερα, οι βουλευτικοί συνασπισμοί υπό τον Σαάντ Χαρίρι, γιό του δολοφονημένου τέως πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι και τον ηγέτη των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ανήγγειλαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Μπέρι, λέγοντας ότι δεσμεύτηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, η ευρεία υποστήριξη που έχει ο κ. Μπέρι στο κοινοβούλιο μπορεί να ενθαρρύνει την Χεζμπολλάχ να αγνοήσει ψήφισμα των ΗΕ που ζητά τον αφοπλισμό της.

    [07] Με σημαντικές αποφάσεις έληξε η τελευταία για φέτος συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    29-06-2005

    Μέλη του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών τελείωσαν τις διαβουλεύσεις τους και πήραν αποφάσεις για θέματα ζωτικής σημασίας. Ανάμεσα τους ο ρόλος που παίζει η θρησκεία στην Αμερικανική ζωή, η κοινοποίηση αρχείων στο διαδίκτυο, καθώς και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να προστατεύουν τις πηγές τoυς. Οι σημαντικότερες αποφάσεις πάρθηκαν την τελευταία μέρα της συνόδου του Ανώτατου δικαστηρίου. Με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων, οι δικαστές έκριναν την ανάγνωση των δέκα εντολών σε ορισμένα κυβερνητικά κτήρια ως αντισυνταγματική. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι με το να γίνεται αναφορά στις δέκα εντολές μέσα σε χώρο δικαστηρίου, για παράδειγμα, παραβιάζεται η διάταξη που προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προωθεί θρησκευτικά συμφέροντα.

    Ο κ. Μπάρι Λίν, μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για το διαχωρισμό εκκλησίας-πολιτείας είπε χαρακτηριστικά πως το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί και πρέπει να κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί οργανισμοί δεν είναι εκκλησίες.

    Το Ανώτατο δικαστήριο επίσης τάχθηκε κατά εταιριών οι οποίες παράνομα πωλούν ή διακινούν κινηματογραφικές ταινίες και μουσική στο διαδίκτυο και αποφάσισε να μην εμπλακεί στην υπόθεση των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους σχετικά με υπόθεση που αφορούσε στην ταυτότητα πράκτορα της CIA.

    [08] Έλλειμμα αντιμετωπίζει το σύστημα περίθαλψης τραυματιών στρατιωτικών, απ' τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

    29-06-2005

    Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Υπουργείου που ασχολείται με θέματα Βετεράνων, Τζέιμς Νίκολσον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν υπολόγισε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των βετεράνων από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο κ Νίκολσον κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ότι το Υπουργείο υπολογίζει έλλειμμα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2005 και 2006.

    Επίσης είπε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ιατρική περίθαλψη 23,000 στρατιωτών, όμως μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτός έχει τετραπλασιαστεί αγγίζοντας τις 100,000 στρατιώτες που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των πολέμων.

    Από τη πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Καλιφόρνια, Τζέρι Λούϊς, χαρακτήρισε 'ανοησία' την καθυστέρηση από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης να παραδεχτεί το έλλειμμα που έχει προκύψει στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των τραυματιών στρατιωτικών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 June 2005 - 1:18:12 UTC