Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο: Δημοσιεύματα με το όνομα πιθανού υπόπτου
  • [02] Μπούς: Θα ηττηθεί η ιδεολογία μίσους των τρομοκρατών
  • [03] Ιράκ: 11 νεκροί από δύο νέες ανταρτικές επιθέσεις
  • [04] Πέρεζ: Το Ισραήλ θα ζητήσει αμερικανική βοήθεια για την χρηματοδότηση της απόσυρσης απ' τη Γάζα
  • [05] Πρόταση διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφάλειας απ' την "Ομάδα των Τεσσάρων"
  • [06] Στην Ιαπωνία η Κοντολίζα Ράις
  • [07] Η Ουάσιγκτον ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να εξετάσει πρόταση για αφοπλισμό
  • [08] Άλλοι 700 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν για τις εκλογές
  • [09] Ελλάδα: Ριζική αλλαγή στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού

  • [01] Λονδίνο: Δημοσιεύματα με το όνομα πιθανού υπόπτου

    12-07-2005

    Ενώ η αστυνομία του Λονδίνου εξετάζει εξονυχιστικά χιλιάδες βιντεοταινίες από κάμερες ασφαλείας στις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις, οι Βρετανικές εφημερίδες δημοσιεύουν το όνομα πιθανού υπόπτου. Πρόκειται για τον 47χρονο Σύρο, Μουσταφά Σετμαριάν Νάσαρ, που θεωρείται επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στη Ευρώπη. Η αστυνομία της Ισπανίας τον έχει κατηγορήσει για ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, αλλά ανώτερος αξιωματούχος του Ισπανικού υπουργείου εσωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Νάσαρ με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι Βρετανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον κ. Νάσαρ.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Απόρρητων Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, Πατ Ρόμπερτς, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω απ' τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

    [02] Μπούς: Θα ηττηθεί η ιδεολογία μίσους των τρομοκρατών

    12-07-2005

    Ο Πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η ιδεολογία μίσους που σπέρνουν οι τρομοκράτες θα ηττηθεί από μια ενωμένη ανθρωπότητα και την 'ακατανίκητη δύναμη της ελευθερίας και της δημοκρατίας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ομιλία του τη Δευτέρα στην έδρα εκπαίδευσης του FBI στην πολιτεία της Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο 'επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου', ενώ τόνισε ότι η τρομοκρατία θα ηττηθεί, όπως ηττήθηκαν στο παρελθόν ο φασισμός και ο κομμουνισμός, από χώρες που συνεργάστηκαν για την προώθηση της ελευθερίας.

    Στην ίδια ομιλία του ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης την ανανέωση άρθρων του επίμαχου αντιτρομοκρατικού νόμου των ΗΠΑ, του λεγόμενου βPatriot Actβ που είχε ψηφιστεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο εκφράζουν ανησυχίες ότι ο νόμος υποσκάπτει βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.

    [03] Ιράκ: 11 νεκροί από δύο νέες ανταρτικές επιθέσεις

    12-07-2005

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από δύο νέες ανταρτικές επιθέσεις. Αντάρτες εισέβαλλαν σε φυλάκιο του Ιρακινού στρατού κοντά στη Μπακούμπα σκοτώνοντας 9 Ιρακινούς στρατιώτες, ενώ λίγο αργότερα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 άτομα και τραυμάτισε πολλά άλλα.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αμερικανοί στρατιώτες στην πόλη Ταλ Αφάρ του βόρειο Ιράκ σκότωσαν 14 αντάρτες αργά την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας.

    Επίσης το Πεντάγωνο υποβάθμισε την σπουδαιότητα μνημονίου που διέρρευσε σε Βρετανική εφημερίδα και το οποίο αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της απ' το Ιράκ μέσα στον επόμενο χρόνο. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου άμυνας δήλωσε ότι η διάρκεια της παραμονής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα προσδιοριστεί με βάση τις συνθήκες στο Ιράκ και όχι κάποιο προδιαγεγραμμένο χρονοδιάγραμμα.

    [04] Πέρεζ: Το Ισραήλ θα ζητήσει αμερικανική βοήθεια για την χρηματοδότηση της απόσυρσης απ' τη Γάζα

    12-07-2005

    Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμων Πέρεζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ζητήσει επίσημα απ' τις ΗΠΑ επιπρόσθετη βοήθεια 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση της προγραμματισμένης αποχώρησης των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Πέρεζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για τον επαναπατρισμό των Εβραίων εποίκων που θα απομακρυνθούν από οικισμούς της Γάζας και 4 οικισμούς της Δυτικής Όχθης τον άλλο μήνα. Η Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ γράφει ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει ήδη συμφωνήσει στην χορήγηση αυτού του ποσού και ότι Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί εδώ στην Ουάσιγκτον με αρμόδιους αμερικανούς αξιωματούχους για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Πάντως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στη ΦτΑ ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη εγκρίνει το συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας, γιατί το Ισραήλ δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα.

    [05] Πρόταση διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφάλειας απ' την "Ομάδα των Τεσσάρων"

    12-07-2005

    Η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ινδία και η Ιαπωνία, η λεγόμενη 'Ομάδα των Τεσσάρων', υπέβαλαν επίσημα στα ΗΕ πρόταση που προβλέπει την προσθήκη 10 νέων εδρών στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας. Στο σχέδιο ψηφίσματος δεν συγκεκριμενοποιείται σε ποιες χώρες θα χορηγηθεί έδρα μόνιμου μέλους του Συμβουλίου ή αν θα έχουν δικαίωμα βέτο. Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την χορήγηση 4 νέων εδρών του Συμβουλίου Ασφάλειας στις χώρες της 'Ομάδας των Τεσσάρων' και δύο εδρών σε χώρες της Αφρικής. Στο μεταξύ, η Αφρικανική Ένωση πρόκειται να υποβάλλει και δική της πρόταση που θα ζητά δύο έδρες στο Συμβούλιο Ασφάλειας με δικαίωμα βέτο.

    [06] Στην Ιαπωνία η Κοντολίζα Ράις

    12-07-2005

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, έφτασε στη Ιαπωνία στα πλαίσια της τετραεθνούς περιοδείας της σε χώρες της Ασίας, που επικεντρώνεται στο θέμα της αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

    Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιστρέψει στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις στις 25 Ιουλίου μετά από αποχή-μποϋκοτάζ ενός ολόκληρου χρόνου.

    Αναμένεται ότι σήμερα η κ. Ράις θα συναντηθεί με Ιάπωνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

    Τη Δευτέρα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το Πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Θαξίν Σιναγουάτρα και άλλους αξιωματούχους και τους ζήτησε να πιέσουν τη Βιρμανία να απελευθερώσει τους πολιτικούς της κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης και της τιμημένης με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κί.

    [07] Η Ουάσιγκτον ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να εξετάσει πρόταση για αφοπλισμό

    12-07-2005

    Η κυβέρνηση Μπους ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να είναι έτοιμη να συζητήσει Αμερικανική πρόταση για πυρηνικό της αφοπλισμό, κατά τον επόμενο γύρο εξαεθνών συνομιλιών για το θέμα, στα τέλη του μήνα.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ ζητούν απ' την Πιονγιαγκ να αντιμετωπίσει σοβαρά την πρόταση αφοπλισμού που υπέβαλαν οι άλλες 5 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Πριν από 2 μέρες η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στις 25 Ιουλίου, θέτοντας έτσι τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

    Επίσης τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Κίνα και τη Νότια Κορέα συγχαίροντας την 'εποικοδομητική και ακούραστη δουλειά τους', όπως είπε χαρακτηριστικά, για να επανέλθει η Πιονγιάγκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρει ότι ο κύριος Αννάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι διάλογος που βασίζεται στην καλή θέληση και τον αμοιβαίο σεβασμό, ανοίγει το δρόμο για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

    [08] Άλλοι 700 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν για τις εκλογές

    12-07-2005

    Οι ΗΠΑ λένε ότι θα στείλουν άλλους 700 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση του κύματος ανταρτικών επιθέσεων εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Οι ΗΠΑ διατηρούν 20 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα και υποστηρικτών του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

    Το περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 2 χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν πριν τις εκλογές. Στο Αφγανιστάν υπηρετούν ήδη 8 χιλιάδες Νατοϊκοί στρατιώτες.

    Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, Αμπντουλ Ραχίμ Γουαρντάκ, δήλωσε ότι στοιχεία της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν ένωσαν τις δυνάμεις τους για νέο κύμα επιθέσεων. Την ίδια μέρα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μαχητές των Ταλεμπαν σκότωσαν 10 αστυνομικούς.

    [09] Ελλάδα: Ριζική αλλαγή στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    12-07-2005

    Η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας, έχει αλλάξει ριζικά από τη στιγμή που η χώρα μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, αποδεικνύουν στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τη τελευταία τριετία το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών έχει αυξηθεί κατά 20,8% την ίδια ώρα που καταγράφεται μείωση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 225.144 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι 23.454 χιλιάδες είναι αλλοδαποί.

    Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία δίνουν πληροφορίες για τις επιδόσεις των μαθητών αυτών, αλλά και για την ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα οι αλλοδαποί μαθητές που φοιτούν στα γυμνάσια της χώρας μας αριστεύουν σε ποσοστό 7,4% ενώ καλή επίδοση καταγράφει το 30,3.

    Αντίστοιχα στα Λύκεια και στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια αριστεύει το 6,95 και καλές επιδόσεις έχει το 35,5.

    Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα στοιχεία που καταδεικνύουν ποιες είναι οι περιοχές που παρατηρούνται οι καλύτερες επιδόσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, οι μαθητές του γυμνασίου που ζουν στην Ανατολική Αττική είναι περισσότερο επιμελείς από αυτούς που ζουν σε πόλεις της Δυτικής Αττικής. Σε ότι όμως αφορά μαθητές Λυκείου, γίνεται φανερό ότι τις καλύτερες επιδόσεις τις έχουν τα παιδιά, οι οικογένειες των οποίων έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Αττική.

    Εντύπωση προκαλεί τέλος ότι οι μαθητές αλβανικής υπηκοότητας αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του μαθητικού αλλοδαπού πληθυσμού σε ποσοστό που αγγίζει το 80% παρά το γεγονός ότι οι άλλοι μαθητές εκπροσωπούν τουλάχιστον 75 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα παραπάνω στοιχεία αν και δίνουν μια εικόνα της σημερινής πραγματικότητας εντούτοις δεν μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια τις πραγματικές ανάγκες. Η παρουσία των αλλοδαπών μαθητών επιβάλλει πλέον την εφαρμογή μέτρων που θα διευκολύνουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, και που θα διευκολύνουν με επιτυχία την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 July 2005 - 1:19:09 UTC