Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινήσεις για την βελτίωση των σχέσεων Συρίας-Λιβάνου
  • [02] Ιράκ: Παράταση χρόνου θα ζητήσει μάλλον η επιτροπή κατάρτισης του νέου συντάγματος
  • [03] Βρετανία: Ανθρωποκυνηγητό για τους συνεργούς
  • [04] Αφγανιστάν: Κατασχέθηκε τεράστιο οπλοστάσιο
  • [05] Νεκρός ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ
  • [06] Το Ιράν απειλεί ότι θα ξαναρχίσει ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες
  • [07] Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

  • [01] Κινήσεις για την βελτίωση των σχέσεων Συρίας-Λιβάνου

    01-08-2005

    Η Συρία και ο Λίβανος δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, λίγους μήνες μετά την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων και μυστικών υπηρεσιών κατόπιν διεθνών πιέσεων. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Φουάντ Σινιόρα, συναντήθηκε την Κυριακή στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασάντ. Και οι δύο πλευρές, είπαν ότι θα προωθήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό. Η επίσκεψη του κ. Σινιόρα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη Συρία ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος, μετά την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων τον Απρίλιο και εστιάστηκε στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν φορτηγά από το Λίβανο που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία. Η Δαμασκός λέει ότι οι καθυστερήσεις είναι απαραίτητες για λόγους ασφάλειας, όμως μετά τις συνομιλίες της Κυριακής οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι το πρόβλημα λύθηκε.

    [02] Ιράκ: Παράταση χρόνου θα ζητήσει μάλλον η επιτροπή κατάρτισης του νέου συντάγματος

    01-08-2005

    Στο Ιράκ, η επιτροπή κατάρτισης του νέου συντάγματος της χώρας αναμένεται να ζητήσει παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου της, παρόλο που απ' ότι φαίνεται υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών για το θέμα. Ο πρόεδρος της επιτροπής άφησε να εννοηθεί τη Κυριακή ότι τα μέλη θα ζητήσουν απ' το Ιρακινό κοινοβούλιο παράταση 30 ημερών, γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επίλυση διαφωνιών σε θέματα όπως η ομοσπονδιακή διάσταση της χώρας, η διπλή ιθαγένεια και ο ρόλος του Ισλάμ. Όμως ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί επέμεινε ότι η επιτροπή θα πρέπει να υποβάλλει το σχέδιο συντάγματος μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Η επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα, για να υποβάλλει αίτημα για παράταση χρόνου.

    Στο μεταξύ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό νότια της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν 10 άλλα. Επίσης ένοπλοι σκότωσαν τον σωματοφύλακα του αντιπροέδρου του Ιράκ, Αχμάντ Τσάλαμπι.

    [03] Βρετανία: Ανθρωποκυνηγητό για τους συνεργούς

    01-08-2005

    Οσμάν Χουσαΐν

    Η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των υπόπτων εγκεφάλων και όλων όσων έχουν παράσχει υποστήριξη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ενώ οι βομβιστές είναι είτε νεκροί, είτε στην φυλακή, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε την Κυριακή ότι καταζητούνται τώρα τα άτομα που κατασκεύασαν τις βόμβες, χρηματοδότησαν το όλο εγχείρημα και παρείχαν άσυλο στους δράστες.

    Την Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε ακόμα 7 άτομα, κοντά στο θέρετρο Μπράιτον στη νότια Αγγλία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις των ατόμων αυτών με τις επιθέσεις. Τουλάχιστον 18 άτομα κρατούνται αυτή τη στιγμή. Τρεις από τους ύποπτους επίδοξους βομβιστές της 21ης Ιουλίου κρατούνται από τις βρετανικές αρχές, ενώ ένας τέταρτος, ο Οσμάν Χουσαΐν, συνελήφθη την Παρασκευή και κρατείται στη Ρώμη, ενώ φέρεται ότι δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στην Βρετανία.

    [04] Αφγανιστάν: Κατασχέθηκε τεράστιο οπλοστάσιο

    01-08-2005

    Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατέσχεσαν τεράστιο οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κεντρική επαρχία Γκάζνι. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Καμπούλ ότι το οπλοστάσιο, που περιείχε ρουκέτες, οπλοβομβίδες και αντιαεροπορικά βλήματα, βρέθηκε το Σάββατο στην περιοχή Κοτζιάνι. Ο υπουργός είπε ότι οι αρχές υποψιάζονται ότι τα όπλα ανήκαν σε μαχητές Ταλιμπάν και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να σαμποτάρουν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    [05] Νεκρός ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ

    01-08-2005

    Νεκρός βρέθηκε στην πισίνα της βίλας του στη νότια Γαλλία, ο Ολλανδός πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πατέρας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, Βίμ Ντούισενμπεργκ. Ήταν 70 ετών. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την αιτία του θανάτου του. Ο Βιμ Ντούισενμπεργκ εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 1998 και υπηρέτησε έως το 2003, επιτηρώντας έτσι την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του Ευρώ. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας.

    [06] Το Ιράν απειλεί ότι θα ξαναρχίσει ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες

    01-08-2005

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες, ίσως και από σήμερα, τι στιγμή που δεν έχει πάρει νέα Ευρωπαϊκή πρόταση για να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Κυριακή ότι θα ξαναρχίσουν μετατροπή ουρανίου στο εργοστάσιο του Ισφαχάν, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποβάλλει νέα πρόταση. Αλλά η Βρετανία δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις θα υποβληθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα και ζήτησε απ' την Τεχεράνη να μην προβεί σε ενέργειες που θα διακινδύνευαν το μέλλον των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο οικονομικών και πολιτικών κινήτρων προς τη Τεχεράνη, με αντάλλαγμα τον μόνιμο τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

    [07] Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    01-08-2005

    Όπως αναμένεται, οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστούν από σήμερα για δεύτερη εβδομάδα, καθώς οι διαπραγματευτές προσπαθούν να επιτύχουν συμφωνία σχετικά με το τι θα δοθεί στην Πιονγιάνγκ, για να διακόψει το εν λόγω πρόγραμμα. Διπλωμάτες από την Βόρεια και την Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχαν εντατικές 5άωρες συνομιλίες την Κυριακή, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην διατύπωση κειμένου που υπέβαλε το Πεκίνο, για τα σημεία συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Πάντως η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στην συνθήκη μη εξάπλωσης πυρηνικών όπλων, από την οποία αποχώρησε το 2003, με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί ικανοποιητικά το θέμα του πυρηνικού της οπλοστασίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 2 August 2005 - 1:18:24 UTC