Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κυπριακό συζήτησαν Καραμανλής και Παπαδόπουλος
  • [02] Μπους: Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ελληνική κυβέρνηση
  • [03] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση από δύο εβραϊκούς οικισμούς
  • [04] Ιράκ: Εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας
  • [05] Πούτιν: Σταδιακή αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ
  • [06] Σαουδική Αραβία: Νεκρός ηγέτης της αλ Κάιντα
  • [07] ΝΑΣΑ: Αναβάλλεται για το 2006 η πτήση διαστημικού λεωφορείου
  • [08] Ανάν: 'Καθεστώς ανομίας' στο Νταρφούρ
  • [09] Κίνα: Διαφωνίες με τις ΗΠΑ
  • [10] Τέξας: Αντιπολεμική διαδήλωση μιας μητέρας
  • [11] Ιρακινό σύνταγμα
  • [12] Ιράκ: Διαδηλώσεις και εκτελέσεις
  • [13] Ιορδανία: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό 4 υπόπτων
  • [14] Γάζα: Εκκενώθηκαν 17 από τους 21 οικισμούς
  • [15] Χαμενέι: Το Ιράν έχει δικαίωμα να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία
  • [16] Ράις: Σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Κίνα
  • [17] Αθήνα: Εντοπίστηκε το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού

  • [01] Το κυπριακό συζήτησαν Καραμανλής και Παπαδόπουλος

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    19-08-2005

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε την Πεμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο λίγες μέρες μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που βύθισε στο πένθος τις δύο χώρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αν και έγιναν υπό τη σκιά της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας, εστιάστηκαν στις διαγραφόμενες προοπτικές της διμερούς επικοινωνίας και συνεργασίας για την επίλυση του κυπριακού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    'Δυστυχώς αυτή τη φορά οι συνομιλίες μας έγιναν κάτω από τη σκιά αυτής της φοβερής τραγωδίας', είπε ο Κύπριος Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη μετά το πέρας των συνομιλιών. 'Για μια ακόμη φορά εξέφρασα στον Πρωθυπουργό και σε όλες τις αρχές της Ελλάδας την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κύπρου για την γρήγορη ανταπόκριση στην κρίση και στην τραγωδία, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη στενή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών των δύο χωρών, από την αρχή της εμφάνισης αυτής της κρίσης και σε όλη την τραγική περίοδο που ακολούθησε αυτή την αεροπορική τραγωδία', τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Για τις ενέργειες των δύο κυβερνήσεων σχετικά με το κυπριακό ζήτημα ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα βήματα αλλά τόνισε ότι θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά στο ¶τυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ της Βρετανίας. 'Οι στρατηγικές μας επιδιώξεις είναι γνωστές. Συμφωνήσαμε το πλαίσιο των θέσεων μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες μας οι οποίες θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο', είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Μπους: Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ελληνική κυβέρνηση

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    19-08-2005

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    "Η Λώρα και εγώ, σας απευθύνουμε εκ βάθους καρδίας τα συλλυπητήριά μας, και σε εσάς προσωπικά και στον Κυπριακό και στον Ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στην επιστολή του ότι 'εκτιμά την αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή', ενώ ανέφερε ότι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τόπου στην Αθήνα να προσφέρουν στην Ελλάδα την πλήρη συνεργασία και βοήθειά τους στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας.

    [03] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση από δύο εβραϊκούς οικισμούς

    19-08-2005

    Εβραίοι έποικοι στη συναγωγή του Κφάρ Νταρόμ

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση όλων των κατοίκων που διέμεναν σε δύο εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την σφοδρή λαϊκή αντίθεση που εκδηλώθηκε στα σχέδια αυτά.

    ¶οπλες δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στις συναγωγές Νεβέ Ντεκαλίμ και Κφάρ Νταρόμ των δύο οικισμών για να απομακρύνουν δια της βίας εκατοντάδες εποίκους που αρνούνταν να εκκενώσουν την περιοχή. Στο Κφάρ Νταρόμ μάλιστα οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν υδραντλίες για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την οροφή της συναγωγής και πετούσαν από εκεί μπογιές και χημικά εναντίον των αρχών. Η αστυνομία διενήργησε τουλάχιστον 100 συλλήψεις.

    Οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι αρκετοί αστυνομικοί αλλά και έποικοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Πέμπτης. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν πως η απόσυρση από τη Γάζα θα έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη Τρίτη.

    [04] Ιράκ: Εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας

    19-08-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες τους πιέζουν να επιλύσουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και να επιτύχουν συμφωνία αναφορικά με το σχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας, έως τη λήξη της νέας προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Οι ιρακινοί που εργάζονται για την κατάρτιση του συντάγματος είπαν την Πέμπτη ότι η διεθνής πίεση αυξάνεται για την επίλυση των διαφορών τους. Ορισμένες από τις σημαντικότερες διαφορές είναι ο ρόλος του Ισλάμ και ο καταμερισμός της εξουσίας μεταξύ της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης.

    Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η συμφωνία σε σχέση με το σύνταγμα θα βοηθήσει στην μείωση των βίαιων επεισοδίων από αντάρτες. Την Πέμπτη, ένας δικαστής και ο οδηγός του δολοφονήθηκαν σε δρόμο της Βαγδάτης, ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τέσσερις άνδρες του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης.

    [05] Πούτιν: Σταδιακή αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ

    19-08-2005

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Ιορδανίας, ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι πολλοί ιρακινοί θεωρούν τα ξένα στρατεύματα ως στρατό κατοχής και πρόσθεσε ότι μία σταδιακή αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων θα βοηθήσει στην μείωση των βίαιων περιστατικών στη χώρα αυτή και θα πείσει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, που τώρα είναι αναμεμειγμένοι στο ανταρτικό κίνημα, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους ιρακινούς για να κτίσουν ένα νέο πολιτικό σύστημα στην ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

    Ο κ. Πούτιν ζήτησε επίσης την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για το Ιράκ γύρω στα τέλη του χρόνου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εξομάλυνση της κατάστασης.

    Ο κ. Πούτιν και ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ είχαν συνάντηση στη θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου, κοντά στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι.

    [06] Σαουδική Αραβία: Νεκρός ηγέτης της αλ Κάιντα

    19-08-2005

    Ριγιάντ: Επιδρομή αστυνομίας κατά εξτρεμιστών

    Η Σαουδική Αραβία είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της σκότωσαν τον Σαλέχ αλ Αουφί, που θεωρείτο ο ηγέτης της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, κατά τη διάρκεια επιδρομών τους τα ξημερώματα στην ιερή πόλη Μεντίνα. Εκτός από τον συντονισμό των επιχειρήσεων της αλ Κάιντα στο βασίλειο, οι αρχές πιστεύουν ότι ο αλ Αουφί είχε ανάμειξη στην απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του αμερικανού μηχανικού Πώλ Τζόνσον, πέρυσι.

    Τουλάχιστον ένας ακόμα εξτρεμιστής σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ ένας άνδρας των σωμάτων ασφαλείας και ένας πολίτης τραυματίστηκαν. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν την άφιξη του νέου βασιλιά της χώρας Αμπντουλλάχ, που μετέβη στη Μεντίνα για να προσευχηθεί στο τέμενος του Προφήτη.

    Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα Ριγιάντ, επιδρομή εναντίον πολυκατοικίας οδήγησε σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας και μία έκρηξη.

    [07] ΝΑΣΑ: Αναβάλλεται για το 2006 η πτήση διαστημικού λεωφορείου

    19-08-2005

    Η αμερικανική υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, η ΝΑΣΑ, ανέβαλε την επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου έως τον Μάρτιο του 2006, αποκλείοντας έτσι την εκτόξευση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

    Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ακόμα προσπαθούν να εξακριβώσουν τους λόγους που ένα μεγάλο κομμάτι του ειδικού μονωτικού υλικού του σκαφους αποκόπηκε από την δεξαμενή καυσίμων του Ντισκόβερυ κατά την εκτόξευσή του, τον περασμένο μήνα. Παρόμοια βλάβη του μονωτικού υλικού του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια είχε σαν αποτέλεσμα την διάλυσή του καθώς επέστρεφε στη γήινη ατμόσφαιρα, το 2003.

    Η αναβολή της επόμενης αποστολής σημειώνεται μία μέρα μετά τη δήλωση επτά εμπειρογνωμόνων, ότι οι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ χαλάρωσαν τις προβλέψεις ασφαλείας αναφορικά με το Ντισκόβερυ, για να εξασφαλίσουν την επανέναρξη των αποστολών διαστημικών λεωφορείων στο διάστημα. Οι επτά εμπειρογνώμονες διαχώρισαν τη θέση τους από ομάδα 25 ειδικών που εξέτασε τα μέτρα ασφαλείας του εν λόγω προγράμματος και που δήλωσε ότι η ΝΑΣΑ πέτυχε σημαντικές προόδους στην διόρθωση των συνθηκών που οδήγησαν στην καταστροφή του Κολούμπια.

    [08] Ανάν: 'Καθεστώς ανομίας' στο Νταρφούρ

    19-08-2005

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προειδοποίησε ότι 'επικρατεί καθεστώς ανομίας' στη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, όπου πραγματοποιούνται λεηλασίες και επιθέσεις κατά εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής.

    Σε νέα έκθεση του που παρουσιάστηκε στο Συμβούλίο Ασφάλειας των Η.Ε., ο κύριος Ανάν είπε ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στο δυτικό Σουδάν.

    Ο Γ.Γ. πρόσθεσε ότι η απουσία μακροχρόνιας ειρηνευτικής διευθέτησης στο Νταρφούρ επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης, παρόλο που έχουν μειωθεί οι θάνατοι από συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των επαναστατών. Ο κύριος Ανάν ζήτησε από την κυβέρνηση του Σουδάν και τους επαναστάτες του Νταρφούρ να κινηθούν προς την επίτευξη ειρήνης, ενόψει νέου γύρου συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μία από τις κύριες επαναστατικές οργανώσεις του Νταρφούρ ζήτησε την αναβολή των συνομιλιών της 24 Αυγούστου, που θα γίνουν υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

    [09] Κίνα: Διαφωνίες με τις ΗΠΑ

    19-08-2005

    H Κίνα είπε ότι έχει ακόμα σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ σε σχέση με τις εξαγωγές της υφασμάτων, μία μέρα μετά τη δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων που είπαν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Πρίν από δύο μέρες είχαν πραγματοποιηθεί διμερείς συνομιλίες για το θέμα αυτό στο Σαν Φρανσίσκο και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι θα επιλύονταν οι διαφορές τους με περαιτέρω διάλογο.

    Οι συνομιλίες εστιάζονται στους αμερικανικούς περιορισμούς των κινεζικών εισαγωγών, που έχουν για στόχο τους την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκευής ενδυμάτων από τον φθηνό συναγωνισμό. Οι αμερικανικές εταιρίες παραγωγής υφασμάτων παραπονούνται ότι έχασαν 26,000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας των φθηνών κινεζικών εισαγωγών.

    [10] Τέξας: Αντιπολεμική διαδήλωση μιας μητέρας

    19-08-2005

    Η Σίντι Σηχάν, η οποία πενθεί το θάνατο του γιου της στο Ιράκ και η οποία ξεκίνησε αντιπολεμική διαδήλωση κοντά στο ράντσο του Προέδρου Μπους στο Τέξας, εγκαταλείπει την προσπάθειά της επειδή η μητέρα της υπέστη εγκεφαλικό. Η κυρία Σηχάν δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στο Λος ¶ντζελες για να συμπαρασταθεί στην εβδομηντατετράχρονη μητέρας της, αλλά πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται και ότι η αντιπολεμική διαδήλωση θα συνεχιστεί.

    Ο γιος της κυρίας Σηχάν σκοτώθηκε πέρυσι στο Ιράκ και η άτυχη μητέρα μετέβη στο Κρόφορντ του Τέξας επιδιώκοντας να μιλήσει με τον πρόεδρο Μπους και να ζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο κύριος Μπους δήλωσε ότι συμπάσχει με τη κυρία Σηχάν, αλλά αρνήθηκε να τη συναντήσει. Ο αμερικανός Πρόεδρος λέει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματα από το Ιράκ.

    [11] Ιρακινό σύνταγμα

    19-08-2005

    Ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί συζητά με τον πρώην πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλλάουι για το νέο σύνταγμα.

    Η ιρακινή ηγεσία απέτυχε να ολοκληρώσει το σχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Αυγούστου, αλλά αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία αυτή έως τα μεσάνυχτα της 22ης Αυγούστου. Αλλά ποιά ακριβώς είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιρακινοί νομοθέτες.

    Παρόλο που η Κουρδική, η Σιιτική και η Σουνιτική ηγεσία του Ιράκ είχε επιτύχει μία κατ'αρχήν συμφωνία σε πολλά θέματα έως τις 15 Αυγούστου, εν τούτοις παρέμεινε διαιρεμένη σε πολλά άλλα καίρια ζητήματα. Οι κοσμικοί Κούρδοι αντιτίθενται στις απαιτήσεις των Σιιτών να θεωρείται το Ισλάμ ως κύρια πηγή της ιρακινής νομοθεσίας. Οι Σιίτες και οι Σουνίτες είναι αντίθετοι στις απαιτήσεις των Κούρδων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και να κηρύξουν ανεξάρτητη την αυτόνομη περιοχή τους.

    Ο Κούρδος δημοσιογράφος και αναλυτής Χίγουα Οσμάν λέει ότι τα κύρια εμπόδια για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας παραμένουν, κυρίως τα θέματα της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης και του καταμερισμού των κερδών από την βιομηχανία πετρελαίου.

    'Οι Σιίτες υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους το ομοσπονδιακό μοντέλο,' αναφέρει ο κύριος Οσμάν, 'και μία δυνατή ομοσπονδία στο νότο. Οι Σουνίτες τάχθηκαν ευθύς εξ αρχής κατά του ομοσπονδιακού συστήματος, καθώς και του διαμερισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών'.

    Ο κ. Οσμάν είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αλλά πιστεύει ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να επιμείνουν στις αρχές τους.

    'Πιστεύω ότι όσο περισσότερο συζητούν', λέει ο κύριος Οσμάν, 'τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν και θα υπάρξει και μεγαλύτερο πεδίο για συμβιβασμούς εφόσον όλες οι πλευρές επιτύχουν μία χρυσή τομή όχι σε τεχνικά και πρακτικά θέματα, αλλά στις αρχές που αφορούν στους απλούς ιρακινούς πολίτες, όπως την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του θρησκεύεσθαι'.

    Ο ιρακινός πολιτικός αναλυτής Ραέντ Τζαράρ, πού λέει ότι είναι μισός Σιίτης και μισός Σουνίτης, λέει ότι η αρχική προθεσμία της 15ης Αυγούστου ήταν τελείως εξωπραγματική.

    'Πιστεύω ότι η επιβολή προθεσμίας,' λέει ο κύριος Τζαράρ 'για την ολοκλήρωση του συντάγματος είναι παράλογη, διότι τα μέλη της επιτροπής έχουν τόσα αντιφατικά θέματα να επιλύσουν, που είναι αδύνατο να καταλήξουν τόσο σύντομα σε συμφωνία. Μερικά από αυτά, έχουν να κάνουν με την ενότητα του Ιράκ, όπως το αν το Κουρδιστάν θα αποτελεί τμήμα της χώρας ή όχι. Ίσως το κύριο πρόβλημα είναι το ότι ορισμένοι Κούρδοι ηγέτες ζητούν απόσχιση από Ιράκ και την εδραίωση αυτόνομου κράτους. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα είναι απαράδεκτο για άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως την Τουρκία, το Ιράν, ακόμα και τη Συρία'.

    Ο Χίγουα Οσμάν λέει ότι δεν εκπλήσσεται που οι τρεις πλευρές δεν συμφωνούν, όμως οι Κούρδοι του Ιράκ πιστεύουν ότι οι Σουνίτες ¶ραβες πρέπει να διατηρήσουν ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του συντάγματος.

    'Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια των Ιρακινών να αποκτήσουν σύνταγμα', τονίζει ο κύριος Οσμάν. 'Αυτή είναι η πρώτη ελεύθερα εκλεγμένη εθνοσυνέλευση, ενώ τα προβλήματα αυτά υπάρχουν εδώ και 80 χρόνια. Απλώς τώρα είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στους ιρακινούς για να τα συζητήσουν. Είναι καλύτερα να καθυστερήσουν κατά μία εβδομάδα και να καταλήξουν σε ένα καλύτερο σύνταγμα, παρά να βιαστούν και να έχουν ένα σύνταγμα που ενδεχομένως δεν θα αντιπροσωπεύει την βούληση του ιρακινού λαού'.

    Ο Ραέντ Τζαζάρ συμφωνεί ότι και οι τρεις πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία όταν είναι έτοιμες, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και προσθέτει ότι λανθασμένα έχει δοθεί τόση έμφαση σε τεχνητές προθεσμίες.

    Όμως, και ο ρόλος της θρησκείας αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην διαδικασία κατάρτισης του συντάγματος, Σύμφωνα με το Χαρέθ Χαντέμ, του ραδιοφωνικού σταθμού της Βαγδάτης Ράδιο Αλμαχάμπα η θρησκεία αποτελεί ένα από τα πολλά προβλήματα.

    'Έχουμε το θέμα του Κουρδιστάν', λέει ο κύριος Χαντέμ 'τα σύνορα του Κουρδιστάν, το θέμα του Κιρκούκ, τον διαμερισμό του εθνικού πλούτου και άλλα πολλά. Αυτά είναι θέματα που διαιρούν ακόμα και κοσμικούς ιρακινούς. Προσωπικά πιστεύω ότι η θρησκεία δεν θα αποτελέσει μείζον εμπόδιο, επειδή ήδη στο σημείο αυτό υπάρχει συμφωνία, ότι δηλαδή το Ισλάμ θα είναι μία από τις πηγές του ιρακινού νόμου. Σαν ιρακινός πολίτης, ελπίζω ότι θα δημιουργήσουν ένα σύνταγμα που να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και να απαλλάσσει τον λαό από τα κατάλοιπα της δικτατορίας'.

    Και ο κ. Χαντέμ αμφιβάλλει ότι το σύνταγμα θα είναι έτοιμο έως την λήξη της προθεσμίας της Δευτέρας, όμως σαν ιρακινός πατριώτης το ελπίζει. Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με το σύνταγμα έως τότε, η μεταβατική κυβέρνηση και η εθνοσυνέλευση θα πρέπει να διαλυθούν και να γίνουν και πάλι εκλογές. Αν όμως υπάρξει συμφωνία, οι ιρακινοί θα μεταβούν στις κάλπες στις 15 Οκτωβρίου για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο σύνταγμα. Σε περίπτωση που εγκριθεί, τότε θα διενεργηθούν εθνικές εκλογές στις 15 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη της μόνιμης ιρακινής κυβέρνησης.

    [12] Ιράκ: Διαδηλώσεις και εκτελέσεις

    19-08-2005

    Στη Βαγδάτη, χιλιάδες υποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ διενήργησαν διαδηλώσεις κατά του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Ιράκ. Οι Σιίτες παραμένουν διαιρεμένοι ως προς το θέμα αυτό. Το μεγαλύτερο Σιιτικό κόμμα, το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, το υποστηρίζει, αλλά άλλα μικρότερα κόμματα, έχουν ταχθεί εναντίον.

    Στη Μοσούλη, τρία μέλη του Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα σουνιτών, απήχθησαν και εκτελέστηκαν μέρα μεσημέρι της Παρασκευής. Εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι τα τρία θύματα αναρτούσαν αφίσες που παρότρυναν τους ιρακινούς να συμμετάσχουν στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, όταν απήχθησαν. Στην συνέχεια, οδηγήθηκαν σε διαφορετικό σημείο της πόλης, στήθηκαν μπροστά σε τοίχο τεμένους και μετά εκτελέστηκαν με μπαράζ πυροβολισμών. Ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις απειλούν να σκοτώσουν όσους λάβουν μέρος στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

    Στο μεταξύ,

    [13] Ιορδανία: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό 4 υπόπτων

    19-08-2005

    Τα αμερικανικά σκάφη στο λιμάνι της ¶καμπα

    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας για τέσσερα άτομα, που πιστεύεται ότι εξαπέλυσαν πυραύλους την Παρασκευή εναντίον δύο σκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που ήταν ελλιμενισμένα στην ¶καμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς όμως να πετύχουν το στόχο τους. Ιορδανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τρείς πύραυλοι τύπου Κατιούσα, εκτοξεύθηκαν γύρω στις 8.30 π.μ. τοπική ώρα, από αποθήκη της ¶καμπα. Δύο από τους πυραύλους πέρασαν πάνω από τα πλοία, αλλά ο τρίτος έπληξε στρατιωτική αποθήκη. Ένας από τους πυραύλους που απέτυχε τον στόχο του, εξερράγη κοντά σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Ένας Ιορδανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε. Εξάλλου, ο άλλος πύραυλος έπληξε σημείο εντός των συνόρων του Ισραήλ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, κοντά στην πόλη Ελυάτ, όμως δεν εξερράγη.

    Οι αρχές είπαν ότι αναζητούν τέσσερις υπόπτους Ιρακινής και Αιγυπτιακής καταγωγής, που είχαν ενοικιάσει την αποθήκη πριν λίγες μέρες. Οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί.

    [14] Γάζα: Εκκενώθηκαν 17 από τους 21 οικισμούς

    19-08-2005

    Iσραηλινά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την εκκένωση του εβραϊκού οικισμού Γκαντίντ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εν λόγω οικισμός ήταν ένας από τους θύλακες αντίστασης κατά των κυβερνητικών διαταγών για απόσυρση των ισραηλινών από την περιοχή. Αξιωματούχοι είπαν ότι άοπλοι στρατιώτες απομάκρυναν περίπου 90 άτομα την Παρασκευή. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως διαδηλωτές, που δεν κατοικούσαν στον οικισμό. Η επιχείρηση διεξήχθη ως επί το πλείστον ειρηνικά, αντίθετα με τις επιχειρήσεις στους οικισμούς Νεβέ Ντεκαλίμ και Κφάρ Νταρόμ, την Πέμπτη. Μετά την επιχείρηση στη Γκαντίντ, ο στρατός διέκοψε έως την Κυριακή τη δράση του, για το εβραϊκό Σάββατο.

    Αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι 17 από τους 21 οικισμούς στη Γάζα έχουν εκκενωθεί, ενώ στη Δυτική Όχθη, αποσύρθηκαν οι έποικοι από τους δύο από τέσσερις οικισμούς που θα εγκαταλειφθούν.

    [15] Χαμενέι: Το Ιράν έχει δικαίωμα να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία

    19-08-2005

    Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι

    O ανώτερος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι επανέλαβε ότι η χώρα δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει ατομικές βόμβες, αλλά τόνισε ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα να διαθέτει πυρηνική τεχνολογία. Ο Αγιατολλάχ Χαμενέι είπε σε χιλιάδες πιστούς που συμμετείχαν στις προσευχές της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη με τις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε ότι το Ιράν θέλει την πυρηνική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι Ευρωπαίοι προσφέρθηκαν να πωλήσουν το Ιράν πυρηνικά καύσιμα, όμως ο Αγιατολλάχ Χαμενέι απέρριψε την προσφορά αυτή, λέγοντας ότι θα έκανε τη χώρα να εξαρτάται από ξένες δυνάμεις.

    [16] Ράις: Σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Κίνα

    19-08-2005

    H αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι η Κίνα πρέπει να προβεί σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μη συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα για την διεθνή οικονομία. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η κα Ράις πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Κίνας, τις πρακτικές της στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς του θρησκευτικού δικαιώματος. Πρόκειται για αλλαγή τόνων από την κα Ράις, που γενικά προβάλλει θετικά τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

    Πάντως, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, ο Κινέζος πρόεδρος Χού Ζιντάο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003. Ο κινέζος ηγέτης θα έλθει αντιμέτωπος με τις καταγγελίες της Ουάσινγκτον, ότι η Κίνα αυξομειώνει τεχνητά την αξία του νομίσματός της για να καταστήσει τα προϊόντα της φθηνότερα στις διεθνείς αγορές.

    [17] Αθήνα: Εντοπίστηκε το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού

    19-08-2005

    Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι τα ειδικά συνεργεία εντόπισαν το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού που περιέχει τις συνομιλίες των πιλότων, από το κυπριακό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Γραμματικό, την περασμένη Κυριακή, σκοτώνοντας τα 121 άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Τα συνεργεία είχαν βρει νωρίτερα το εξωτερικό κάλυμμα του μαύρου κουτιού. Τα περιεχόμενά του που τώρα εντοπίστηκαν, θα αναλυθούν από ειδικούς στο Παρίσι. Την Παρασκευή, ο ιατροδικαστής που εξέτασε τις σορούς των θυμάτων, είπε ότι κανείς από τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος δεν είχε πεθάνει πριν την πρόσκρουση στο έδαφος από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 August 2005 - 1:18:21 UTC