Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Συνεχίζονται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα
  • [02] Λωρίδα της Γάζας: Σήμερα η εκκένωση της Νετζαρίμ
  • [03] Καμπάνια για την ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού λαού για τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [04] Ιορδανία: Συνελήφθησαν ύποπτοι της επίθεσης στο λιμάνι Άκαμπα
  • [05] Ν. Κορέα: Η Πιονγιάγκ μπορεί να διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, υπό όρους
  • [06] ΝΑΣΑ: Το Ντισκόβερυ επιστρέφει στη Φλόριδα
  • [07] Αφγανιστάν: Πολλαπλές εκρήξεις και απώλειες
  • [08] Ιράν: Νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά και φραστική επίθεση κατά δυτικών κρατών
  • [09] Όξφαμ: Ενίσχυση συνθήκης των ΗΕ κατά των γενοκτονιών

  • [01] Ιράκ: Συνεχίζονται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα

    22-08-2005

    Ιρακινές του κουμουνιστικού κόμματος των Ιρακινών Εργαζομένων διαδηλώνουν με σύνθημα " Οχι σ' ενα φασιστικό, εθνικιστικό, μουσουλμανικό σύνταγμα".

    Ιρακινοί Κούρδοι, Σουνίτες και Σιίτες διαπραγματευτές, συνεχίζουν τις μαραθώνιες συνομιλίες τους, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο σύνταγμα της χώρας πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της Δευτέρας. Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ τους σε θέματα όπως η πολιτική αυτονομία, ο διαμερισμός των κερδών από το πετρέλαιο και ο ρόλος του ισλαμικού νόμου στο νέο σύνταγμα. Ιρακινός εκπρόσωπος είπε ότι οι νομοθέτες μπορεί να χρειαστεί να εγκρίνουν και δεύτερη παράταση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι άρχισε έρευνες για τον θάνατο ενός συγγενούς του ιρακινού πρέσβη στα ΗΕ. Ο γιος του ξαδέλφου του πρέσβη Σαμίρ Σουμάιντε, σκοτώθηκε τον Ιούνιο στο Ιράκ, καθώς αμερικανοί πεζοναύτες έψαχναν το σπίτι του στο δυτικό Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, μία πενταμελής ιρακινή οικογένεια βρέθηκε νεκρή από σφαίρες στη Σαμάρα, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Κυριακή από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα κοντά στην Τικρίτ. Επίσης, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ.

    [02] Λωρίδα της Γάζας: Σήμερα η εκκένωση της Νετζαρίμ

    22-08-2005

    Οι Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τον τελευταίο εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, τη Νετζαρίμ. Με την εκκένωση αυτή, τερματίζεται η τριανταοκτωάχρονη κατοχή της περιοχής από τους ισραηλινούς.

    Στο μεταξύ, οι μπουλντόζες άρχισαν να καταστρέφουν την Κυριακή κατοικίες εβραίων εποίκων σε οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας, μετά την εκκένωσή τους.

    Την Κυριακή πάντως, τουλάχιστον ένας Εβραίος έποικος άρπαξε το όπλο ισραηλινού στρατιώτη και κλείστηκε για λίγο σε κτίριο του οικισμού Σιράτ Χαγιάμ. Οι αρχές είπαν ότι είχε πάρει άδεια να επιστρέψει για να αποκομίσει τα υπάρχοντά του.

    Στη βόρεια Δυτική Όχθη, Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με χιλιάδες διαδηλωτές που ορκίζονταν ότι δεν θα εγκαταλείχψουν τους δύο μικρούς οικισμούς τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει. Η απόσυρση σε αυτούς θα αρχίσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [03] Καμπάνια για την ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού λαού για τον πόλεμο στο Ιράκ

    22-08-2005

    Ο πρόεδρος Μπους θα κάνει σειρά ομιλιών αυτή την εβδομάδα, που αποσκοπούν στην τόνωση της λαϊκής υποστήριξης προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Μπους θα δώσει την πρώτη του ομιλία στην δυτική πολιτεία Γιούτα, κάνοντας χρήση του επιχειρήματος ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η σειρά των ομιλιών πραγματοποιείται καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη προς τον πόλεμο από μέρους του αμερικανικού λαού.

    Στο μεταξύ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ είπε την Κυριακή στα πλαίσια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι όσο παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα αυτή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποσταθεροποίηση. Ο κ. Χέιγκελ τόνισε επίσης ότι έφθασε η ώρα για τις ΗΠΑ να βρουν τρόπο για να αποσυρθούν από το Ιράκ.

    Εξάλλου, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κάρλ Λεβίν δήλωσε την Κυριακή στο Σι Εν Εν, ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να στείλει δυνατό μήνυμα στον ιρακινό λαό, ότι η τύχη του βρίσκεται στα χέρια εκείνων που καταρτίζουν το νέο σύνταγμα της χώρας.

    [04] Ιορδανία: Συνελήφθησαν ύποπτοι της επίθεσης στο λιμάνι Άκαμπα

    22-08-2005

    Ιορδανοί αστυνομικοί έξω από την αποθήκη απ' όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

    Στην Ιορδανία, αξιωματούχοι λένε ότι συνέλαβαν ύποπτους για την επίθεση με ρουκέτες στο λιμάνι Άκαμπα της Ερυθράς θάλασσας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ανάμεσα στους υπόπτους, οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση, είναι Ιρακινοί, Σύριοι, Αιγύπτιοι και Ιορδανοί. Το Σάββατο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός Ιρακινού. Επίσης εντόπισαν 4 ακόμη ρουκέτες σε αποθήκη κοντά στο λιμάνι. Να υπενθυμίσουμε ότι τη Παρασκευή, ρουκέτες πέρασαν πάνω από αμερικανικό πολεμικό πλοίο, μία κτύπησε Ιορδανική στρατιωτική αποθήκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης. Μία άλλη ρουκέτα επεσε κοντά σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μία τρίτη κατέληξε στο Ισραήλ, στα σύνορα με τη Ιορδανία. Οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] Ν. Κορέα: Η Πιονγιάγκ μπορεί να διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, υπό όρους

    22-08-2005

    Μπα Κι-Μουν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας , Μπα Κι-Μουν, λέει ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στην ειρηνική χρήση πυρηνικού υλικού από τη Βόρειο Κορέα. Αλλά πρώτα είπε ο κύριος Μπα η Πιονγιάνγκ πρέπει να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, να υπογράψει τη Συνθήκη Μη-εξάπλωσης Πυρηνικών Όπλων και να συμμορφωθεί και με τα μέτρα προφύλαξης που απαιτεί η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Ο κύριος Μπα μίλησε τη Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN στα πλαίσια επίσκεψης του στη Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, πριν αρχίσει ο νέος γύρος εξαθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στις Βόρειο και τη Νότιο Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ διεκόπησαν στις 7 Αυγούστου, μετά από 13 μέρες διαπραγματεύσεων που δεν απέδωσαν.

    [06] ΝΑΣΑ: Το Ντισκόβερυ επιστρέφει στη Φλόριδα

    22-08-2005

    Discovery, mounted atop NASA 747, takes off from Edwards Air Force Base in Southern California desert, Friday" hspace=2 src="/greek/images/ap_space_shuttle_discovery_210.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>To αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ντισκόβερυ επέστρεψε την Κυριακή στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ, στη Φλόριδα. Το διαστημοπλάνο, που μεταφέρθηκε από τζάμπο τζέτ 747 της Μπόινγκ, έφθασε την Κυριακή από αεροπορική βάση της Λουϊζιάνας, όπου το Μπόινγκ είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό. Η κακοκαιρία που επικρατούσε στη Φλόριδα εμπόδισαν την επιστροφή του Ντισκόβερυ νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά την προσγείωσή του στις 9 Αυγούστου στην αεροπορική βάση Έντουαρντς της Καλιφόρνιας.

    Την περασμένη εβδομάδα η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αναβάλει την επόμενη πτήση της διαστημικού λεωφορείου έως το Μάρτιο του 2006.

    [07] Αφγανιστάν: Πολλαπλές εκρήξεις και απώλειες

    22-08-2005

    Στο Αφγανιστάν από εκρήξεις βομβών, οι οποίες αποδίδονται σε μαχητές των Ταλεμπάν, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και 2 Αφγανοί αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν 2 αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ. Από βόμβα σε οδόστρωμα στη νότια επαρχία Ζαμπούλ σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 3, νωρίς την Κυριακή το πρωί. Ο αμερικανός υποστράτηγος Τζέισον Καμίγια είπε ότι οι εκρήξεις δεν θα εξασθενήσουν την αποφασιστικότητα των συμμαχικών δυνάμεων.

    Σ' ένα άλλο μέρος της επαρχίας Ζαμπούλ, 2 Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ανάλογη έκρηξη. Στο μεταξύ, στα δυτικά προάστια της Καμπούλ, βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα εξερράγη κοντά σε αυτοκινητοπομπή της αμερικανικής πρεσβείας, τραυματίζοντας ελαφρά 2 αξιωματούχους.

    Επίσης, στη νότια επαρχία Κανταχάρ, ένοπλοι μοτοσικλετιστές σκότωσαν κληρικό, που υποστήριζε την κυβέρνηση της χώρας, ενώ στη ανατολική επαρχία Κουμάρ, αντάρτες επετέθησαν σε 2 δεξαμενόπλοια που παρέχουν καύσιμα σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

    [08] Ιράν: Νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά και φραστική επίθεση κατά δυτικών κρατών

    22-08-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο νέος σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσίασε το προτεινόμενο υπουργικό του συμβούλιο στο κοινοβούλιο της χώρας, αρχίζοντας έτσι τις πολύωρες, όπως προβλέπεται, συζητήσεις σε σχέση με τα προσόντα των 21 υποψήφιων κρατικών παραγόντων. Σε χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος είπε ότι επέλεξε 'άτομα που είναι δυνατά, γενναία και με γνώσεις.' Πάντως, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν αν ο αντιδήμαρχος της Τεχεράνης Αλί Σαέντλου διαθέτει την πείρα για να διαχειριστεί το υπουργείο Πετρελαίων της χώρας. Οι διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα διαρκέσουν το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ εξαπέλυσε επίσης φραστική επίθεση κατά δυτικών κυβερνήσεων που από την μία διατηρούν οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν, αλλά από την άλλη, αντιτίθενται στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Αχμαντινετζάντ αναφερόταν στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που είναι οι κύριοι διαπραγματευτές με το Ιράν σε σχέση με τα σχέδιά του να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

    [09] Όξφαμ: Ενίσχυση συνθήκης των ΗΕ κατά των γενοκτονιών

    22-08-2005

    Η βρετανική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όξφαμ, παρότρυνε τον βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εξασφαλιστεί την ενίσχυση συνθήκης των ΗΕ κατά των γενοκτονιών. Η Οξφαμ έκανε την έκκληση αυτή, καθώς αρχίζουν σήμερα οι τελικές διαπραγματεύσεις στα ΗΕ για την εν λόγω συνθήκη. Η οργάνωση λέει ότι φοβάται ότι η συνθήκη μπορεί να αποδυναμωθεί κατά τις σημερινές συνομιλίες και προτρέπει τον κ. Μπλαίρ να κάνει χρήση της στενής σχέσης του με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και άλλους ηγέτες για να επιτευχθεί μία δυνατή συμφωνία που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

    Η συνθήκη προβλέπει ακόμα και την χρήση βίας από τους υπογράφοντες για να δοθεί τέλος σε οποιαδήποτε γενοκτονία, όπως για παράδειγμα εκείνη της Ρουάντα το 1994. Η Ρουάντα, η Κένυα, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η ΕΕ υποστηρίζουν μία δυνατή συνθήκη. Η Οξφαμ λέει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την υποβάθμισή της, ενώ καταγγέλλουν την Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ινδία ότι προσπαθούν να την μπλοκάρουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 1:18:15 UTC