Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Μπους σε Λουϊζιάνα και Μισισιπή
  • [02] Eπέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [03] Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Γάζα
  • [04] Ιράκ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην Ταλαφάρ
  • [05] Νέες απειλές της Αλ Κάιντα προς ΗΠΑ και Αυστραλία
  • [06] Προετοιμασίες για την σύνοδο κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη
  • [07] To Ιράν εμμένει στην επεξεργασία ουρανίου
  • [08] Αλβανία: Ανέλαβε καθήκοντα ο Σαλί Μπερίσα
  • [09] Καραμανλής: Υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας, αλλά όχι άνευ όρων
  • [10] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στο πλευρό των πληγέντων

  • [01] Επίσκεψη Μπους σε Λουϊζιάνα και Μισισιπή

    12-09-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους βρίσκεται στη Λουϊζιάνα για τρίτη φορά στις τελευταίες δυο εβδομάδες, μετά τις καταστροφές που ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε στη περιοχή. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος Μπους θα διανυκτερεύσει σε πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού που σταθμεύει στη Νέα Ορλεάνη, ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Γκάλφπορτ του Μισισιπή που έχει κυριολεκτικά καταστραφεί από τον τυφώνα. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Νέας Ορλεάνης δηλώνουν ότι θ' αρχίσουν ψεκασμούς με παρασιτοκτόνα για να σκοτώσουν τα κουνούπια και τις μύγες με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης ασθενειών.

    Επίσης οι ίδιοι τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι μικρότερος από τις 10 περίπου χιλιάδες που είχαν αρχικά υπολογίσει. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λένε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συσταθεί ομάδα εργασίας για θέματα μόνιμης στέγασης των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα.

    [02] Eπέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

    12-09-2005

    Τέταρτη επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, χθες Κυριακή και ο Αμερικανικός λαός τίμησε τη μνήμη των σχεδόν 3 χιλιάδων θυμάτων.

    Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες μαζεύτηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πολλοί έφεραν φωτογραφίες φίλων και συγγενών που σκοτώθηκαν, ενώ διαβάζονταν τα ονόματα των θυμάτων. Στη Νέα Υόρκη και σε άλλα σημεία, τηρήθηκε σιγή την ώρα ακριβώς που συνετρίβησαν το καθένα από τα 4 αεροπλάνα.

    Στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέυνη τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8 και 46 το πρωί, τοπική ώρα, την στιγμή που το πρώτο αεροπλάνο συνετρίβη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

    Άλλες εκδηλώσεις έγιναν στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια όπου ένα απ' τα αεροσκάφη συνετρίβη πάνω στο Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια, όπου το τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη σε χωράφι. Μιλώντας χθες στη τελετή στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Γάζα

    12-09-2005

    Στη Λωρίδα της Γάζας, πλήθη Παλαιστινίων κουνώντας σημαίες και ζητωκραυγάζοντας γιορτάζουν την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής απ' τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων. Η τελική αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα χαράματα. Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε το τέλος της Ισραηλινής παρουσίας στη Γάζα 'Ημέρα Χαράς'. Σε ειδική τελετή με τη Δύση του Ήλιου τη Κυριακή, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέβασαν τη σημαία τους απ' τον οικισμό Νεβέχ Ντεκαλίμ, ενώ ο στρατηγός, Νταν Χαρέλ, δήλωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί νέα αρχή και ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον και για τους δύο λαούς. Πάντως απρόσμενη επιπλοκή προέκυψε χθες όταν το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αντέστρεψε προηγούμενη απόφαση του και ψήφισε κατά της κατεδάφισης 19 συναγωγών που βρίσκονται τώρα σε Παλαιστινιακά εδάφη. Η απόφαση προκάλεσε Παλαιστινιακό μποϋκοτάζ της τελετής μεταβίβασης της εξουσίας. Απ' την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή εκφράζει φόβους ότι θα επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα αν κατεδαφίσει τις συναγωγές, αλλά δήλωσε ότι σκοπεύει να τις κατεδαφίσει σήμερα. Πληροφορίες απ' τη Γάζα αναφέρουν ότι Συναγωγή πυρπολήθηκε στον πρώην οικισμό Μοράγκ.

    [04] Ιράκ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην Ταλαφάρ

    12-09-2005

    Χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από Αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην πόλη Ταλαφάρ στο βόρειο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία και τη Τουρκία. Δυτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούσαν χωρίς αντίσταση τη Κυριακή μετά την σφοδρή αντίσταση που αντιμετώπισαν το Σάββατο στην Ταλαφάρ που έχει εγκαταλειφθεί από τους 200 χιλιάδες κατοίκους της. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απ' τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 141ας αντάρτες και συνελήφθησαν 200. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε έφοδο συμμαχικών δυνάμεων σε κρησφύγετο τρομοκρατών σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Μοσούλη, Αμπού Ζαΐντ.

    [05] Νέες απειλές της Αλ Κάιντα προς ΗΠΑ και Αυστραλία

    12-09-2005

    Υποστηρικτής της Αλ Κάιντα προέβη σε απειλές για επιθέσεις σε πόλεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Σε 11λεπτο βίντεο που μεταδόθηκε τη Κυριακή από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, μασκοφορεμένος άνδρας, που πιστεύεται ότι είναι ο Άνταμ Γκαντάν, αμερικανός πολίτης που σύμφωνα με πληροφορίες ζει στο Πακιστάν, καταγγέλλει χαρακτηριστικά ότι 'Χθες ήταν το Λονδίνο και η Μαδρίτη, αύριο θα είναι το Λος Άντζελες και η Μελβούρνη'. Πάντως αξιωματούχοι του Λος Άντζελες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις στη πόλη και χαρακτήρισαν το βίντεο προπαγάνδα. Στο μεταξύ, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε Ισλαμική ιστοσελίδα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια σε επίθεση εναντίον της Ιρακινής πόλης Ταλ Αφάρ. Στο ίδιο βίντεο ο ομιλητής δηλώνει ότι οι καταστροφές από τον τυφώνα Κατρίνα στις νότιες Αμερικανικές ακτές, είναι αποτέλεσμα προσευχών στο Θεό.

    [06] Προετοιμασίες για την σύνοδο κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

    12-09-2005

    Διπλωμάτες που ετοιμάζονται για την τριήμερη σύνοδο κορυφής των ΗΕ αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν ότι ενδεχομένως οι θέσεις των μελών του διεθνούς οργανισμού σε θέματα όπως η τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ να αποδεικνύονταν αρκετά αδύναμες. Ο πρέσβης της Χιλής στα ΗΕ, Χεράλντο Μιουνόζ, δήλωσε τη Κυριακή ότι το σχέδιο της τελικής διακήρυξης που εξετάζεται από 30 διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά ασθενέστερο απ' ότι θα άξιζε σ' έναν διεθνή οργανισμό όπως τα ΗΕ. Το έγγραφο θα εξεταστεί τελικά από 170 ηγέτες. Ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ, Ζαν Μαρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ, δήλωσε ότι το κείμενο θα πρέπει να χαράσσει την πορεία του διεθνούς οργανισμού σε θέματα ανάπτυξης, τρομοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της ειρήνης. Από τη πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ανησυχία ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για το κείμενο της τελικής διακήρυξης πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

    [07] To Ιράν εμμένει στην επεξεργασία ουρανίου

    12-09-2005

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα συνεχίσει την επεξεργασία ουρανίου, παρά την απειλή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα ζητήσουν κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης απ' τα ΗΕ. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοττάκι, δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής κυρώσεων θα προκαλέσει αδιέξοδο με σοβαρές επιπτώσεις. Επίσης η Τεχεράνη δήλωσε ότι ο πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, θα προτείνει τρόπους επίλυσης της κρίσης για τα πυρηνικά του Ιράν κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής των ΗΕ.

    [08] Αλβανία: Ανέλαβε καθήκοντα ο Σαλί Μπερίσα

    12-09-2005

    Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του υποσχόμενος να εξαλείψει τη διαφθορά και να ενισχύσει τη δημοκρατία.

    Ο κύριος Μπερίσα και το Δημοκρατικό του κόμμα, ανέλαβε την εξουσία την Κυριακή, μία μέρα μετά την έγκριση απ' την Αλβανική Βουλή της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι θα δώσει τέλος στη διαφθορά και θα πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί ψήφισαν την αλλαγή.

    Ο κύριος Μπερίσα μίλησε επίσης για φοροαπαλλαγές στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των μισθών και την τήρηση των νόμων, καθώς η Αλβανία προσπαθεί να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    [09] Καραμανλής: Υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας, αλλά όχι άνευ όρων

    12-09-2005

    O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η υποστήριξη αυτή δεν θα προσφερθεί άνευ όρων.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κύριος Καραμανλής δήλωσε χαρακτηριστικά για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας-ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου, ότι η Άγκυρα 'πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε'.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόταν στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή δημοκρατία. Πάντως ο κύριος Καραμανλής δεν ανέφερε αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες αν επιβληθούν στην Άγκυρα νέοι όροι.

    [10] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στο πλευρό των πληγέντων

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    13-09-2005

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Την περιοχή της Λουϊζιάνα επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος σε μια ποιμαντική επίσκεψη φροντίδας και αγάπης. Ήδη στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης και της πόλης Μπατόν Ρουζ εργάζονται εθελοντικά εκατοντάδες ελληνορθόδοξοι και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μετέφερε την αγάπη και συμπαράσταση της Εκκλησίας, όχι μόνο στα θύματα, αλλά και σε όλους όσους πρόσφεραν βοήθεια. Εκεί βρίσκονται εν εξελίξει οι ανθρωπιστικές προσπάθειες και της Διεθνούς Ορθόδοξης Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της οποίας προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

    Στην περιοχή την οποία επισκέφθηκε ο ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας έχει καταφύγει ένα μεγάλο μέρος των εκτοπισθέντων ελληνορθόδοξων της Νέας Ορλεάνης. Την επίσκεψη του κ. Δημητρίου αγκάλιασαν με ευγνωμοσύνη τόσο τα θύματα όσο και οι εθελοντές οι οποίοι προσευχήθηκαν μαζί του, ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τους προσέφερε από μια μικρή, τρίπτυχη εικόνα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Δημήτριος τέλεσε ειδική δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της τραγωδίας και υπέρ υγείας και αποκαταστάσεως των ζώντων, στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας του Μπατόν Ρουζ.

    Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε στον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Ορθόδοξης Φιλανθρωπικής Οργάνωσης κ. Τριανταφύλλου, επιταγή 100 χιλιάδων δολαρίων εκ μέρους του 'Αποθεματικού Ταμείου Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος β Ηγεσία των 100' καθώς και μια δεύτερη επιταγή 100 χιλιάδων δολαρίων εκ μέρους της ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των εσόδων του ειδικού ταμείου ανακούφισης των θυμάτων του Τυφώνα Κατρίνα που δημιούργησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Μια τρίτη επιταγή παρέδωσε η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας κ. Σκιαδά, ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 September 2005 - 1:18:14 UTC