Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσάρλς Ρης: Εκτιμούμε κάθε βοήθεια της Ελλάδας για τα θύματα της Κατρίνας
  • [02] Στυλιανίδης: Ενισχυμένες οι Αμερικανικές συμμετοχές στην Δ.Ε.Θ
  • [03] Στη Νέα Υόρκη ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Γερουσία: Σε εξέλιξη οι ακροάσεις για το διορισμό Ρόμπερτς
  • [05] Νέα Ορλεάνη: Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα κατηγορεί την κυβέρνηση
  • [06] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής των ΗΕ
  • [07] Επίσκεψη Ταλαμπανί στο Λευκό Οίκο
  • [08] Αμπάς: Μέτρα για την επαναφορά της τάξης στη Γάζα
  • [09] Η Κύπρος απειλεί ότι θα παρεμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας
  • [10] Ράμσφελντ: Επιθυμητή η διεύρυνση του Νατοϊκού ρόλου στο Αφγανιστάν

  • [01] Τσάρλς Ρης: Εκτιμούμε κάθε βοήθεια της Ελλάδας για τα θύματα της Κατρίνας

    14-09-2005

    Τσάρλς Ρης

    Ο πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα Τσάρλς Ρης επισκέφθηκε το Αμερικανικό Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και παραχώρησε εκεί συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής και τον συνεργαζόμενο μαζί της τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Σίτι-Ιντερνάσιοναλ. Την συνέντευξη πήρε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντόπουλος, του Σίτι Ιντερνάσιοναλ, με τον οποίο η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής διατηρεί κοινό ανοιχτό στούντιο στο χώρο του περιπτέρου των ΗΠΑ. Το στούντιο αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί καθ όλη την διάρκεια της έκθεσης για να μεταδίδει συνεντεύξεις με επισκέπτες του περιπτέρου και αντιπροσωπευτικούς εκθέτες.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κυρίου Ρης, όπως μεταδόθηκε από την Φωνή της Αμερικής στη Ουάσιγκτον.

    Κοντόπουλος: Κύριε Πρέσβη, ποιές οι εντυπώσεις σας από το Αμερικανικό Περίπτερο;

    Πρέσβης Ρης: Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Αυτή είναι η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης την οποία επισκέπτομαι, αν και ο θεσμός της διοργάνωσής της ξεκίνησε πριν 70 χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται αυτές τις ημέρες όλη η προσοχή της Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και η προσοχή Αμερικανικών εταιριών, της πρεσβείας μας, ιδιαίτερα του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας μας. Η έκθεση είναι πολύ σημαντική για μας. Είχα ακούσει τόσα πολλά γι αυτήν και είμαι πράγματι χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να την δω από κοντά.

    Κοντόπουλος: Τώρα ας έρθουμε στην αμερικανική συμμετοχή στην έκθεση. Πως τη βλέπετε;

    Πρέσβης Ρης: Νομίζω ότι δίνει μία καλή εικόνα της δυναμικής σχέσης που έχουμε με την Ελλάδα. Βλέπει κανείς στην έκθεση προϊόντα από τον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, όπως τα πολύ όμορφα αμερικανικά αυτοκίνητα που εκτίθενται, μέχρι τον τομέα των μικρότερων επιχειρήσεων, όπως τις εταιρίες ιατρικής τεχνολογίας και καθαρισμού του νερού. Έπειτα, συμμετέχουν και εταιρίες προσφοράς υπηρεσιών. Βλέπει λοιπόν κανείς όλο το πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες καθιστούν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα τόσο δυνατές.

    Εντύπωση μου προκάλεσε και το περίπτερο με τους ελληνοαμερικανούς κατασκευαστές, που εμπορεύονται αγαθά και υπηρεσίες διαφόρων ειδών και το οποίο τονίζει πόσο ιδιαίτερη είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εξαιτίας αυτών των 2 εκατομμυρίων και πλέον Αμερικανών, ελληνικής καταγωγής, στην οποία προσδίδουν αυτή την επιπλέον πτυχή. Έτσι λοιπόν, σε ένα ενιαίο χώρο μπορεί κανείς να βρεί όλα αυτά τα στοιχεία : Αμερικανούς κατασκευαστές, αμερικανικές υπηρεσίες και άλλους θεσμούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διμερή σχέση, αλλά βλέπει κανείς και την ζωντανή ελληνοαμερικανική σχέση με τα ίδια του τα μάτια.

    Κοντόπουλος: Σήμερα είναι μία δυσάρεστη επέτειος, η 11η Σεπτεμβρίου, όμως υπάρχουν και άλλες δυσάρεστες πιο πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 10 μέρες, εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα και τις καταστροφές στη Νέα Ορλεάνη.

    Πρέσβης Ρης: Ναι, θα ήθελα να πω δύο πράγματα σε σχέση με αυτά. Πρώτα από όλα είναι όντως η 4η επέτειος των σκληρών και φρικτών, σχεδόν απίστευτων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3,000 άτομα, περιλαμβανόμενων και ξένων υπηκόων από 80 και πλέον χώρες. Πρόκειται για μία πολύ λυπηρή επέτειο την οποία δεν ξεχνάμε.

    Μάλιστα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ένωσαν ολόκληρο τον κόσμο στην απόφαση να μην επιτραπεί σε άτομα που σκοτώνουν αθώους να επικρατήσουν. Δυστυχώς, μετά την 11η Σεπτεμβρίου είχαμε και άλλες επιθέσεις στην Ινδονησία, στη Μαδρίτη και φέτος, στο Λονδίνο, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Οσο φρικτές κι αν είναι οι επιθέσεις αυτές, παράλληλα ενισχύουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα, οπότε γίνεται εμφανές ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να διεξάγεται από κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά από όλες μαζί ενωμένες. Αυτό θα είναι το κύριο θέμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ΗΕ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

    Προσωπικά είμαι πολύ συγκινημένος επειδή προηγουμένως ήμουν στην Μητρόπολη, όπου ο επίσκοπος πραγματοποίησε δέηση για την 11ης Σεπτεμβρίου. Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Άνθονι Γουΐλιαμς, εγώ και ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος ήταν όλοι εκεί, μαζί με εκατοντάδες απλούς ανθρώπους. Ο επίσκοπος επισήμανε ξεκάθαρα την ανηθικότητα της τρομοκρατίας και αυτό είναι πολύ καλό.

    Προσωπικά έχω συγκινηθεί πολύ μετά τα κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, από αυτό που αποκαλώ το πνεύμα της 12ης Σεπτεμβρίου. Στις 12 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια κοινότητα άνοιξε την καρδιά της προς τους Αμερικανούς που υπέστησαν αυτή την καταστροφή και τους πρόσφεραν τη βοήθειά τους και την συμπαράστασή τους. Έτσι και τώρα, βλέπουμε πάλι το πνεύμα της 12ης Σεπτεμβρίου αλλά με νέο τρόπο.

    Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Νέας Ορλεάνης και οι αμερικανικές ακτές του κόλπου του Μεξικού υπέστησαν μία φοβερή καταστροφή με τις μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν. Αυτό ήταν ένα φοβερό πλήγμα για μας, επειδή δεν είχαμε αρκετά διαθέσιμα μέσα, παρόλο που είμαστε πλούσια χώρα, για να απομακρύνουμε τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες ζημίες. Tώρα, έχουμε ξεκινήσει μια μακρόχρονη διαδικασία που αποβλέπει κυρίως σε τρία πράγματα: Να απομακρυνθούν τα νερά της πλημμύρας από τη Νέα Ορλεάνη, να καταμετρηθούν τα θύματα και να βοηθηθούν οι πληγέντες να αρχίσουνε νέα ζωή. Σύντομα θα ξεκινήσουμε επίσης και τη διαδικασία της ανοικοδόμησης.

    Τώρα περισσότερο από ποτέ εκτιμούμε την βοήθεια των φίλων μας και αυτό που έχω δει στην Αθήνα είναι ότι η Ελλάδα από την πρώτη κιόλας μέρα βρέθηκε στο πλευρό μας. Η Ελληνική κυβέρνηση προσέφερε ένα επιβατηγό πλοίο το οποίο προσωρινά θα φιλοξενήσει τους άστεγους και το οποίο θα σταλεί στην περιοχή σύντομα και αυτό δείχνει το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για μας αυτή τη στιγμή αλλά και γενικότερα.

    Κοντόπουλος: Αυτό όπως το έθεσε και ο κ. Στυλιανίδης είναι μια συμβολική πράξηβ¦

    Πρέσβης Ρης: Ακριβώς. Ο κ. Στυλιανίδης έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας και το γραφείο μου στην Αθήνα βρίσκετε σε συνεχή επαφή με το δικό του. Εκτιμούμε τη φιλία του και τη βοήθεια του καθώς και αυτή του πρωθυπουργού.

    Αυτό είναι το πέμπτο ή το έκτο μου ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, αν δεν απατώμαι από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και θα έρχομαι τακτικά πλέον στη Θεσσαλονίκη περίπου μια φορά το μήνα.

    Κοντόπουλος: Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ.

    [02] Στυλιανίδης: Ενισχυμένες οι Αμερικανικές συμμετοχές στην Δ.Ε.Θ

    14-09-2005

    Ευριπίδης Στυλιανίδης

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και παραχώρησε εκεί συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής και τον συνεργαζόμενο μαζί της τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Σίτι-Ιντερνάσιοναλ. Την συνέντευξη πήρε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντόπουλος, του Σίτι Ιντερνάσιοναλ, με τον οποίο η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής διατηρεί κοινό ανοιχτό στούντιο στο χώρο του περιπτέρου των ΗΠΑ. Το στούντιο αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί καθ όλη την διάρκεια της έκθεσης για να μεταδίδει συνεντεύξεις με επισκέπτες του περιπτέρου και αντιπροσωπευτικούς εκθέτες.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κυρίου Στυλιανίδης, όπως μεταδόθηκε από την Φωνή της Αμερικής στη Ουάσιγκτον.

    Κοντόπουλος: Κύριε Στυλιανίδη, καλωσορίσατε στο ανοιχτό στούντιο μας εδώ στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το Αμερικανικό περίπτερο και την Αμερικανική συμμετοχή φέτος και γενικότερα πως βλέπετε τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες;

    Στυλιανίδης: Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση και την δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους ακροατές σας, μέσα μάλιστα από το περίπτερο μιας φίλης χώρας με την οποία η Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Φέτος η Δ.Ε.Θ είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη.

    Εμείς, το κομμάτι δηλαδή της οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεργαστήκαμε άψογα με την HELEXPO και επιτύχαμε να έχουμε 21 διαφορετικές κρατικές παρουσίες, ενώ να έχουν διπλασιαστεί και οι συμμετοχές διαφόρων εταιριών, ιδιωτικών εταιριών από την Ελλάδα η εξωτερικό, που παρουσιάζουν εδώ τα προϊόντα η τις υπηρεσίες τους.

    Σε όλες τις περιόδους η Αμερικανική παρουσία εδώ δια του περιπτέρου αλλά και η παρουσία της Φωνής της Αμερικής ήταν μια σταθερή παρουσία η οποία υπογράμμιζε το ενδιαφέρον της φίλης χώρας να αναπτύξει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις με την Ελληνική αγορά. Εμείς χαιρόμαστε που φέτος τόσο η ποιότητα του περιπτέρου όσο και οι ενισχυμένες συμμετοχές από Αμερικανικής πλευράς ανταποκρίνονται στην επιθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού.

    Το σημαντικό αυτό οικονομικό γεγονός συμβαίνει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον Αμερικανικό λαό, σε μια στιγμή που ο τυφώνας Κατρίνα έχει ουσιαστικά καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή των Η.Π.Α, έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους αστέγους και πάρα πολλούς τους στέρησε αγαπητά τους πρόσωπα. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την φιλία του Ελληνικού λαού προς τον Αμερικανικό η Ελληνική κυβέρνηση, ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών και η Hellenic Aid, πήρε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή να προσφέρει βοήθεια, έμπρακτη βοήθεια προς τους δοκιμαζόμενους που επλήγησαν από τον τυφώνα. Έτσι λοιπόν προσφέραμε επισιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αμερικανική κυβέρνηση. Προσφερθήκαμε να στείλουμε μια ομάδα της ΕΜΑΚ, ενός ειδικού σώματος εξειδικευμένου στις φυσικές καταστροφές για να βοηθήσει στους απεγκλωβισμούς και στην αποκατάσταση.

    Το κυριότερο, προτείναμε στην Αμερικανική κυβέρνηση να στείλουμε ένα μεγάλο πλοίο, Ελληνικό πλοίο, στο οποίο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν για 3 μήνες άστεγοι, που έχουν πληγεί από τον τυφώνα, στους οποίους θα παρέχεται βεβαίως γεύμα, δείπνο, δηλαδή τροφή, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο πλοίο.

    Μέχρι στιγμής έχουμε την ανταπόκριση της Αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του πλοίου, ετοιμάζεται για να σταλεί, και υπολογίζεται ότι γύρω στα 800 άτομα θα φιλοξενηθούν για περίπου 3 μήνες σε αυτό. Ουσιαστικά είναι μια κίνηση περισσότερο συμβολική γιατί το μέγεθός της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο. Όμως η ενέργειά αυτή δείχνει πόσο δυνατές είναι τις σχέσεις των δύο λαών μεταξύ τους. Παράλληλα θα ήθελα να σας προσθέσω και μια διάσταση που συνδέεται με την φυσιογνωμία της έκθεσης, τη διάσταση της οικονομικής συνεργασίας.

    Την Τρίτη φεύγουμε με τον Πρωθυπουργό για τις Η.Π.Α. Όπως ξέρετε θα κάνει μια παρουσίαση των θέσεων της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα που αφορούν κυρίως τους στόχους της χιλιετίας, δηλαδή των αγώνα κατά της παγκόσμιας φτώχιας και νομίζω ότι θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης μια εντατικοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Εμείς, ως Υπουργείο Εξωτερικών, προετοιμάζουμε μια εκτενή παρουσία των Ελληνικών επιχειρήσεων εκεί εντός του επομένου έτους που θα δώσει την ευκαιρία να γνωριστεί η Ελληνική με την Αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, να προωθηθούν περαιτέρω οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ εταιριών και βεβαίως να ενισχυθούν τόσο οι εξαγωγές μας προς την αγορά των Η.Π.Α όσο και η προσέλκυση Αμερικανικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Κοντόπουλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε υπουργέ.

    Στυλιανίδης: Κι εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τον σημαντικό ρόλο που παίζετε στο να δημιουργείται αυτή η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών και να προσθέσω ότι στη δική σας φωνή ακουμπά βεβαίως και ο ομογενειακός Ελληνισμός που ζει στις Η.Π.Α ο οποίος παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες μας και χαίρεται κάθε φορά όταν προσπαθούμε να αναπτύξουμε σχέσεις που αντιμετωπίζουν την ομογένεια των Η.Π.Α ως πραγματική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.

    [03] Στη Νέα Υόρκη ο Κώστας Καραμανλής

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-09-2005

    Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, οι υφυπουργοί εξωτερικών κ.κ. Βεληνάκης και Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Αυτή την στιγμή βρίσκεται στον ΟΗΕ όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κ. Κόφι Ανάν, ενώ από την Τετάρτη ξεκινά σειρά διμερών συναντήσεων με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

    Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεξικού, τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας ενώ θα λάβει μέρος και στην συνάντηση για την χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, με αφορμή την 60 Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Την Πέμπτη το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού, ενώ το ίδιο βράδυ στην ετήσια εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας, θα τιμηθεί με το βραβείο 'Δικαιοσύνη για την Κύπρο'.

    Την Παρασκευή το πρωί ο έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

    Αξίζει να σημειωθεί πώς τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι ιδιαίτερα αυξημένα και η αστυνομική παρουσία έντονη εντός και εκτός της πόλης.

    [04] Γερουσία: Σε εξέλιξη οι ακροάσεις για το διορισμό Ρόμπερτς

    14-09-2005

    Τζον Ρόμπερτς

    Συνεχίστηκαν και τη Τρίτη οι ακροάσεις στην αμερικανική γερουσία για την υποψηφιότητα του εφέτη Τζον Ρόμπερτς για το αξίωμα του αρχιδικαστή του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι ερωτήσεις από μέρους των γερουσιαστών ποίκιλαν και ο κ. Ρόμπερτς δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ για το θέμα των αμβλώσεων απάντησε ότι πρόκειται 'για ισχύοντα νόμο' που δεν θα προσπαθήσει να αντιστρέψει.

    Οι ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του εφέτη Ρόμπερτς στο πηδάλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα συνεχιστούν και σήμερα. Αναμένεται ότι τελικά η γερουσία θα επικυρώσει το διορισμό και ο κ. Ρόμπερτς, σε ηλικία 50 ετών, θα γίνει ο νεότερος επικεφαλής του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

    [05] Νέα Ορλεάνη: Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα κατηγορεί την κυβέρνηση

    14-09-2005

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Καθλήν Μπλάνκο, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στο θέμα της ανάσυρσης πτωμάτων των θυμάτων του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα και τόνισε ότι η πολιτεία της θα προσλάβει ιδιωτική εταιρεία για την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Η κ. Μπλάνκο εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αποκατάστασης Κρίσεων τονίζοντας ότι η πολιτεία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανεύρεση πτωμάτων στη Νέα Ορλεάνη.

    Αξιωματούχοι της Λουϊζιάνα δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών απ' τον τυφώνα Κατρίνα έφτασε τους 423, από 279 που ήταν τη Δευτέρα και ότι αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς υποχωρούν τα νερά της πλημμύρας.

    Στο μεταξύ, στο Μπάτον Ρούζ της Λουιζιάνα ο γενικός εισαγγελέας της περιοχής απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας εναντίον ιδιοκτητών ιδιωτικού γεροκομείου. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι όταν προειδοποιήθηκαν για τον επερχόμενο τυφώνα, οι δύο ιδιοκτήτες αρνήθηκαν την βοήθεια που τους προσφέρθηκε για να απομακρύνουν τους τροφίμους του γεροκομείου και η στάση τους αυτή οδήγησε στο θάνατο 34 υπερήλικες.

    [06] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής των ΗΕ

    14-09-2005

    Στην μεγαλύτερη συνάθροιση ηγετών απ' όλο τον κόσμο, πάνω από 150 πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την σημερινή έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των ΗΕ. Αρχικά η σύνοδος είχε προγραμματιστεί να επικεντρωνόταν στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της φτώχιας στο πλανήτη μας, στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ για την προσαρμογή του διεθνούς οργανισμού στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Όμως διπλωμάτες δηλώνουν ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σε σημαντικά τμήματα της προτεινόμενης τελικής διακήρυξης της συνόδου, έχει επισκιάσει το διεθνές αυτό γεγονός. Αναμένεται πάντως ότι οι ηγέτες θα εγκρίνουν το κείμενο της διακήρυξης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου τη Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε την υιοθέτηση μικρότερου πακέτου μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού, σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά παραδέχτηκε τις ελλείψεις του εγγράφου.

    Ο κ. Αννάν δήλωσε τη Τρίτη ότι η πρόκληση εστιάζεται στην εφαρμογή του εγγράφου, αλλά χαρακτήρισε 'αίσχος' το γεγονός ότι το έγγραφο δεν περιλαμβάνει κεφάλαιο για αφοπλισμό και περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    Από τη πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, εξέφρασε απογοήτευση για ορισμένους συμβιβασμούς που περιέχονται στο έγγραφο, ιδιαίτερα στο θέμα της διαχείρισης των μεταρρυθμίσεων στο ΟΗΕ, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπόρεσαν να συμπεριλάβουν ορισμένα θέματα που θεωρούν πως έχουν προτεραιότητα, όπως η τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ορισμένες χώρες, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα επέκριναν το έγγραφο λέγοντας ότι τα συμφέροντα ισχυρών χωρών κερδίζουν έναντι των προβληματισμών φτωχότερων χωρών.

    [07] Επίσκεψη Ταλαμπανί στο Λευκό Οίκο

    14-09-2005

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα του, ενώ ο πρόεδρος Μπούς δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τους ιρακινούς με στόχο την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα. Μετά από συνομιλίες που είχε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη με τον πρόεδρο Μπούς, ο κ. Ταλαμπανί επεσήμανε ότι η αμερικανική και η διεθνής στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ είναι κρίσιμης σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα. Από την πλευρά του, ο κ. Μπούς συνεχάρη τον κ. Ταλαμπανί για τα ηγετικά του προσόντα, κατά το διάστημα που οι ιρακινοί πολιτικοί αρχηγοί κατάρτιζαν το σχέδιο του συντάγματος. Στο μεταξύ, σουνίτες ηγέτες στο Ιράκ είπαν ότι καταδικάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά σουνιτών ανταρτών στη βόρεια πόλη Ταλ Αφάρ. Όμως η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εκτελούν την επιχείρηση αυτή, που άρχισε το Σάββατο.

    [08] Αμπάς: Μέτρα για την επαναφορά της τάξης στη Γάζα

    14-09-2005

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θα λάβει αμέσως μέτρα για την επαναφορά της τάξης στην Λωρίδα της Γάζας, μετά τους χαοτικούς πανηγυρισμούς των Παλαιστινίων για την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη περιοχή. Σε δηλώσεις του προς τα Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αμπάς τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας θα τερματίσουν την εντεινόμενη αναρχία και τις ευρύτατες λεηλασίες στα χαλάσματα των εγκαταλελειμμένων Εβραϊκών οικισμών. Επεσήμανε επίσης ότι πάνω από 4 χιλιάδες κατοικίες θα κατασκευαστούν σε δύο περιοχές στη νότια Γάζα με Ευρωπαϊκή και Σαουδαραβική χρηματοδότηση. Προηγουμένως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί διοικητές είχαν ανακοινώσει ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα κλείσει πλήρως η μεθόριος Γάζας-Αιγύπτου.

    [09] Η Κύπρος απειλεί ότι θα παρεμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας

    14-09-2005

    Η Κύπρος απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα παρεμποδίσει την προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι εάν το συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων των 25 χωρών μελών στις Βρυξέλλες δεν καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της κοινότητας για το πλαίσιο των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δεν θα αρχίσουν τον άλλο μήνα. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια ακόμη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιδήλωση. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Όλλι Ρέν, εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες με τη Τουρκία θα αρχίσουν κανονικά.

    [10] Ράμσφελντ: Επιθυμητή η διεύρυνση του Νατοϊκού ρόλου στο Αφγανιστάν

    14-09-2005

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε την διεύρυνση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς η συμμαχία ετοιμάζει επέκταση των δραστηριοτήτων της. Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών του ΝΑΤΟ την Τρίτη στο Βερολίνο, ότι θα ήταν 'καλό', όπως είπε χαρακτηριστικά, το ΝΑΤΟ να ανέπτυσσε αντι-τρομοκρατικές δυνατότητες. Καθ' οδόν προς το Βερολίνο, ο κ. Ράμσφελντ είπε σε δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από τους νατοϊκούς συμμάχους να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που θεσπίζουν οι κυβερνήσεις τους και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αναφορικά με το πού μπορούν να μεταβούν οι στρατιώτες τους και τι μπορούν να κάνουν. Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να διευρύνει του χρόνου τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν από το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας, στον επικινδυνότερο νότο. Προς το παρόν, αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις περιπολούν το νότιο Αφγανιστάν, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 September 2005 - 1:18:17 UTC