Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 60 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις
  • [02] Το κόμμα του Μαχμούντ Αμπάς νικητής των δημοτικών εκλογών στη Δυτική Όχθη
  • [03] Νέα Υόρκη: Δικαστήριο διατάσει δημοσίευση κι άλλων φωτογραφιών απ' τις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ
  • [04] Ο Τζον Ρόμπερτς νέος πρόεδρος του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • [05] Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με διανοητική στέρηση σε άσυλα της Τουρκίας, καταγγέλλει και Αμερικανική οργάνωση
  • [06] Nέα βομβιστική επίθεση στο Ιράκ με 10 νεκρούς
  • [07] Ράμσφελντ: Βελτιώνονται οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις
  • [08] Κατασβέστηκαν ορισμένες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [09] Πολλοί κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης επιστρέφουν
  • [10] Οι βρετανικές αρχές διέσωσαν 19 γυναίκες που υποχρεώνονταν στην πορνεία
  • [11] Υφεση παρουσίασε το χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ
  • [12] Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν

  • [01] Ιράκ: 60 νεκροί από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις

    30-09-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σειρά βομβιστικών επιθέσεων βόρεια της Βαγδάτης κόστισε τη ζωή σε 60 άτομα, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Οι αρχές είπαν ότι ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Μπαλάντ είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Νωρίτερα, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο γύρω στα ξημερώματα στην κατοικία του σημαντικού Σουνίτη πολιτικού Αντνάν αλ Ντουλαϊμί, στη Βαγδάτη. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε στη ΦτΑ ότι 4 άνδρες συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν αρκετά όπλα και πυρομαχικά. Ο κ. αλ Ντουλαϊμί που είναι ηγέτης κύριου σουνιτικού κόμματος, δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από την έφοδο. Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στη δυτική πόλη Ραμάντι.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποσύρονται από το Ιράκ του χρόνου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας την Πέμπτη, ο στρατηγός Κέησυ δήλωσε ότι οι εξελίξεις των επομένων μηνών θα είναι ζωτικής σημασίας για την λήψη αποφάσεων σε σχέση με την αμερικανική απόσυρση. Στις 15 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί στο Ιράκ το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της χώρας, ενώ οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Ο στρατηγός Κέησυ δήλωσε ότι οι αντάρτες θα προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν την πολιτική διαδικασία, αλλά θα αποτύχουν, όπως είπε. Αρκετοί γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχία όταν ο στρατηγός Κέησυ είπε ότι ο αριθμός των Ιρακινών στρατιωτικών ταγμάτων που πιστεύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αμερικανική βοήθεια είναι μόνο ένα, από τρία που ήταν έως τώρα. Στις ίδιες ακροάσεις κατέθεσαν επίσης ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και άλλοι δύο στρατηγοί.

    [02] Το κόμμα του Μαχμούντ Αμπάς νικητής των δημοτικών εκλογών στη Δυτική Όχθη

    30-09-2005

    Το κυβερνών κόμμα Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της Πέμπτης στη Δυτική Όχθη, καταφέρνοντας να επικρατήσει των υποψηφίων της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Φατάχ κέρδισε τον έλεγχο τουλάχιστον 61ος των 104ων τοπικών συμβουλίων και η Χαμάς κέρδισε τον έλεγχο 28. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιξε ποσοστό 75%. Από τη πλευρά του το Ισραήλ επέκρινε την συμμετοχή υποψηφίων της Χαμάς στις εκλογές και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου αν συμμετάσχει και πάλι η Χαμάς χωρίς να αφοπλιστεί. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Μπαλάτα, στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο εξτρεμιστές. Πρόκειται για την τελευταία σειράς συγκρούσεων μεταξύ εξτρεμιστών και Ισραηλινών δυνάμεων αυτή την εβδομάδα.

    [03] Νέα Υόρκη: Δικαστήριο διατάσει δημοσίευση κι άλλων φωτογραφιών απ' τις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ

    30-09-2005

    Ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη διέταξε την αμερικανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα και άλλες φωτογραφίες από τα περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ, της Βαγδάτης.

    O δικαστής Αλβιν Χέλλερστην απέρριψε την Πέμπτη το επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η δημοσιοποίηση των εν λόγω φωτογραφιών θα μπορούσε να υποκινήσει τρομοκράτες και να προκαλέσει επεισόδια βίας κατά αμερικανικών στρατευμάτων και τόνισε ότι οι τρομοκράτες δεν χρειάζονται προσχήματα για τις ενέργειες τους.

    Σύμφωνα με την απόφαση θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες 75 φωτογραφίες και 3 βιντεοταινίες. Η κυβέρνηση έχει 20 μέρες να εφεσιβάλει την απόφαση.

    Η Αμερικανική Οργάνωση προάσπισης των Πολιτικών Ελευθεριών που είχε υποβάλει την αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι ανώτεροι αξιωματούχοι καθίστανται υπόλογοι για κακοποιήσεις που έγιναν όσο βρίσκονταν στην εξουσία.

    Αμερικανοί στρατιώτες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι όταν οι γνωστές φωτογραφίες βγήκαν στη δημοσιότητα.

    [04] Ο Τζον Ρόμπερτς νέος πρόεδρος του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου

    30-09-2005

    Ο εφέτης Τζον Ρόμπερτς ορκίστηκε την Πέμπτη 17ος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Κατά την ειδική τελετή ορκωμοσίας του στο Λευκό Οίκο, αμέσως μετά την επικύρωση του διορισμού του απ' την Γερουσία με 78 ψήφους υπέρ, έναντι 22 κατά, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αρχιδικαστής Ρόμπερτς θα αποτελέσει σοφό χρήστη της ισχύος που του δίνει το αξίωμα του, υπεραμυνόμενος της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και ενεργώντας σαν θεματοφύλακας του Αμερικανικού Συντάγματος. Από τη πλευρά του ο κ. Ρόμπερτς δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα του με τον καλύτερο τρόπο, ενώ τόνισε ότι η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι ευθύνη κάθε γενιάς. Οι διορισμοί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι εφ' όρου ζωής και αυτό σημαίνει ότι ο 50χρονος σήμερα αρχιδικαστής Ρόμπερτς θα ηγηθεί του Δικαστηρίου επί δεκαετίες αφήνοντας ανεξίτηλη σφραγίδα στις αποφάσεις του σώματος σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Αμερικανών.

    [05] Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με διανοητική στέρηση σε άσυλα της Τουρκίας, καταγγέλλει και Αμερικανική οργάνωση

    30-09-2005

    Αμερικανική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με διανοητική στέρηση αναφέρει ότι άνθρωποι με τέτοια προβλήματα τυγχάνουν σοβαρής κακομεταχείρισης στην Τουρκία, όπως ασιτία και ηλεκτροσόκ χωρίς την χρήση αναισθησίας.

    Η Διεθνής Οργάνωση για τα Δικαιώματα Διανοητικά Στερημένων Ατόμων, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, προέβη σ' αυτή την ανακοίνωση, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το υπουργείο υγείας της Τουρκίας, το οποίο έχει υπό την επίβλεψη του τις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, δεν απάντησε στις κατηγορίες αυτές.

    Έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια αποκάλυψε ότι ασθενείς, ανάμεσα τους και 9χρονα παιδιά, είχαν υποστεί θεραπείες με ηλεκτροσόκ χωρίς αναισθησία και βρίσκονταν χωρίς τροφή, νερό και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

    Η Οργάνωση ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να αναγκαστεί η Άγκυρα να σταματήσει την κακομεταχείριση των ασθενών αυτών.

    [06] Nέα βομβιστική επίθεση στο Ιράκ με 10 νεκρούς

    30-09-2005

    θύματα βομβιστικής επίθεσης στο Ιράκ.

    Στο Ιράκ, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο νότια της Βαγδάτης την Παρασκευή, σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 40, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από μια σειρά συντονισμένων εκρήξεων που σημειώθηκαν την Πέμπτη βόρεια της Βαγδάτης, ανήλθε περίπου στους 100. Η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτής, με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο. Στην επίθεση της Παρασκευής, η αστυνομία είπε ότι η βόμβα εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά στην κυρίως σιιτική πόλη Χίλλα. Η έξαρση της βίας σημειώνεται δύο εβδομάδες πρίν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα της χώρας. Αντάρτες έχουν απειλήσει να εκτροχιάσουν το δημοψήφισμα για το σύνταγμα στις 15 Οκτωβρίου και έχουν κηρύξει ανοικτό πόλεμο εναντίον της σιιτικής πλειοψηφίας.

    [07] Ράμσφελντ: Βελτιώνονται οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις

    30-09-2005

    Ο κ. Ράμσφελντ

    O Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις βελτιώνονται και δεν χειροτερεύουν. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε το σχόλιο αυτό μία μέρα μετά την κατάθεση του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Τζώρτζ Κέησυ, ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας.

    Ο στρατηγός Κέησυ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ιρακινών ταγμάτων που έχει την δυνατότητα να πολεμά χωρίς την βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων, μειώθηκε από τρείς σε μία.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή στο Πεντάγωνο, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις γίνονται μεγαλύτερες, καλύτερες και περισσότερο έμπειρες μέρα με μέρα. Δεν εξήγησε όμως τη δήλωση του στρατηγού Κέησυ, η οποία προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς γερουσιαστές.

    [08] Κατασβέστηκαν ορισμένες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    30-09-2005

    Oι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη νότια Καλιφόρνια βοηθούν τους πυροσβέστες στη μάχη που δίνουν μάχη με τις δασικές φωτιές στην πολιτεία, οι οποίες έχουν ήδη κατακάψει περίπου 7,000 εκτάρια γής.

    Όμως την Παρασκευή το πρωί, οι αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασβέσει περίπου 12% των πυρκαγιών που ξέσπασαν την Πέμπτη στο βορειοδυτικό Λός Αντζελες. Οι αρχές λένε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την σχετική άπνοια, βοήθησαν στο να αναχαιτιθεί η πυρκαγιά, εξαιτίας της οποίας 1,500 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης. Περίπου 2,000 κατοικίες σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες περίπου 3,000 πυροσβεστών.

    Οι δασικές φωτιές στη νότια Καλιφόρνια παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, τις υψηλές θερμοκρασίες και την καλοκαιρινή ξηρασία.

    [09] Πολλοί κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης επιστρέφουν

    30-09-2005

    Κατεστραμμένα σπίτια στη Νέα Ορλεάνη.

    Χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης επιστρέφουν στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της πόλης μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα.

    Πολλοί κάτοικοι που διαμένουν σε συνοικίες της πόλης που ξανάνοιξαν, όπως η Γαλλική συνοικία, έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ τα ειδικά συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και παροχής πόσιμου νερού. Ορισμένοι καταστηματάρχες επέστρεψαν στη Νέα Ορλεάνη την Πέμπτη και πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταστροφές και λεηλασίες.

    Η αστυνομία είπε ότι διερευνά τις καταγγελίες ότι ορισμένοι αστυνομικοί έλαβαν μέρος στις λεηλασίες που σημειώθηκαν μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η έρευνα επικεντρώνεται γύρω από 12 αστυνομικούς, πού φέρονται ότι αφαίρεσαν είδη μή πρώτης ανάγκης από τα ράφια καταστημάτων.

    [10] Οι βρετανικές αρχές διέσωσαν 19 γυναίκες που υποχρεώνονταν στην πορνεία

    30-09-2005

    Οι βρετανικές αρχές διέσωσαν 19 γυναίκες που πιστεύεται ότι εξαναγκάζονταν στην πορνεία από μέλη σπείρας παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ινστιτούτο μασάζ στην πόλη Μπίρμινχαμ, απελευθερώνοντας τις γυναίκες, οι οποίες προέρχονται από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Χόνγκ Κόνγκ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λάτβια η Πολωνία και η Τουρκία.

    Οι αρχές συνέλαβαν επίσης μία γυναίκα και τρείς άνδρες με την κατηγορία της μαστρωπίας. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες δελεάζονταν στην Αγγλία με ψευδείς υποσχέσεις, υποβάλλονταν σε άγριους ξυλοδαρμούς και τέλος εξαναγκάζονταν στην πορνεία. Οι αρχές ανακρίνουν τις γυναίκες.

    [11] Υφεση παρουσίασε το χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ

    30-09-2005

    Υφεση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στην Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από κυβερνητική έκθεση που έδειχνε μείωση των λιανικών πωλήσεων. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς μειώθηκε 24 μονάδες, στις 10,529. Ο δείκτης Ες εντ Πή υποχώρησε 2 μονάδες, στις 1,226. Ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε πτώση 3 μονάδων, στις 2,139. Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ, αλλά ενισχυμένη έναντι του γιέν.

    [12] Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν

    30-09-2005

    Aμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

    Στο Αφγανιστάν, εκπρόσωπος του Aμερικανικού στρατού είπε ότι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε οδόστρωμα. Οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση καθώς επέστρεφαν από αποστολή εξουδετέρωσης μιας άλλης βόμβας κοντά στην πόλη Ασανταμπάντ, στην επαρχία Κουνάρ.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, όπου βρίσκονται σε στάσιμη κατάσταση. Η στρατιωτική ανακοίνωση λέει επίσης ότι αμερικανικά και αφγανικά στρατεύματα αναζητούν τους δράστες της επίθεσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 October 2005 - 1:18:15 UTC