Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρυξέλλες: Υπό εξέταση η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας
  • [02] Μάχες στο Ιράκ
  • [03] Επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ ζητά το Ιράν
  • [04] Σιράκ: Μέγιστη προτεραιότητα η επαναφορά της τάξης
  • [05] Κενυάτης ο νικητής του Μαραθώνιου της Αθήνας
  • [06] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπους στη Λατινική Αμερική
  • [07] 22 νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην Ιντιάνα
  • [08] Ανοίγουν τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ
  • [09] Διάσκεψη εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη για την γρίπη των πτηνών

  • [01] Βρυξέλλες: Υπό εξέταση η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-11-2005

    Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης

    Την έκθεση για την δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετούν από χθες στις Βρυξέλλες οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες και το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών οικονομικών τόσο στην συνάντηση του Euro group την Δευτέρα το βράδυ όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας των 25 την ερχόμενη Τρίτη.

    Στην έκθεση αναλύονται τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 όσο και τα κύρια σημεία του προϋπολογισμού του 2006 , καθώς και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στα συστήματα που εξασφαλίζουν την διαφάνεια των στοιχείων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος η μείωση του οποίου είναι και ο στόχος των ελληνικών προσπαθειών από το 6,6% που ήταν το 2004 θα μειωθεί ως το τέλος του 2005 στο 3,6% και θα σημειώσει περαιτέρω πτώση το 2006 με την προοπτική να κλείσει στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς 2006, στο 2,6%. Μία μείωση ελλείμματος τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, που ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική , που παρατηρείται για πρώτη φορά μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα από τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος , είναι και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θέμα το οποίο ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο Λουξεμβούργο.

    Σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες τόσο το θέμα της έκθεσης όσο και της τιτλοποίησης των οφειλών ,ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίμ Αλμούνια είπε ότι για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εφ' όλης της ύλης την Τρίτη με τον κ. Αλογοσκούφη. Για το ζήτημα της τιτλοποίησης ο κύριος Αλμούνια τόνισε ότι πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό πρόβλημα για το οποίο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Αλμούνια όμως τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων , όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι υποχρεωτικά σεβαστό για όλους.

    [02] Μάχες στο Ιράκ

    07-11-2005

    Στο Ιράκ, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μάχονται αντάρτες για δεύτερη κατά σειρά μέρα στην συνοριακή πόλη Χουσάιμπα, που θεωρείται το κύριο σημείο εισόδου ξένων μαχητών απ' τη Συρία. Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσαν ότι δέχτηκαν πυρά ελαφρών όπλων και ρουκέτες καθώς πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 17 αντάρτες σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν από την έναρξη των εν λόγω επιχειρήσεων το Σάββατο. Επίσης τραυματίστηκαν τρεις αμερικανοί πεζοναύτες. Επίσης οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν ανταρτικούς στόχους στην ίδια πόλη οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας την εγκατέλειψαν ενόψει των στρατιωτικών επιχειρήσεων .

    Στο μεταξύ, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος και μέλος των επιτροπών ενόπλων δυνάμεων και απόρρητων πληροφοριών της γερουσίας, Καρλ Λεβίν, δήλωσε ότι έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπους παραποίησε τις απόρρητες πληροφορίες που είχε για το Ιράκ, πριν τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής Λεβίν τονίζει ότι η Υπηρεσία Απόρρητων Πληροφοριών του Πενταγώνου πίστευε ότι στέλεχος της Αλ Κάιντα που τελούσε υπό ανάκριση 'αποπροσανατόλιζε εσκεμμένα τους ανακριτές του' λέγοντας ότι το Ιράκ εκπαίδευε μέλη της Αλ Κάιντα στην χρήση βιολογικών και χημικών όπλων.

    Ο γερουσιαστής Λεβίν τονίζει ότι αν αυτά τα συμπεράσματα της Υπηρεσίας Απόρρητων Πληροφοριών του Πενταγώνου είχαν γίνει γνωστά θα επηρέαζαν με διαφορετικό τρόπο την απόφαση του Κογκρέσου να επιτρέψει στη κυβέρνηση Μπους να εισβάλλει στο Ιράκ. Αλλά, επισημαίνει ο αμερικανός γερουσιαστής, η κυβέρνηση Μπους συνέχισε να επαναλαμβάνει τέτοιου είδους αμφιβόλου αξιοπιστίας ισχυρισμούς ακόμη και ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ. Λεπτομέρειες του εγγράφου της Υπηρεσίας Απόρρητων Πληροφοριών του Πενταγώνου δημοσιεύτηκαν και σε άρθρα αμερικανικών εφημερίδων.

    [03] Επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ ζητά το Ιράν

    07-11-2005

    Αλί Λαριτζανί

    Το Ιράν ζήτησε από την ΕΕ την επανέναρξη των αποτελματωμένων συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν φέρουν ανώτερο διαπραγματευτή, τον Αλί Λαριτζανί, να δηλώνει ότι έστειλε επιστολή στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ζητώντας 'εποικοδομητικές και λογικές διαπραγματεύσεις'. Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν απάντησαν επίσημα στο αίτημα για νέες συνομιλίες που έχουν παγώσει από τον Αύγουστο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επισκέφτηκαν το στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν. Η υπηρεσία των ΗΕ προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβάλλει διεθνείς κυρώσεις αν η Τεχεράνη δεν επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και δεν σταματήσει την επεξεργασία ουράνίου. Το Ιράν όμως λέει ότι άρχισε ξανά την μετατροπή ουρανίου αναγκάζοντας τους αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να ανακοινώσουν ότι η Τεχεράνη παραβαίνει τους διεθνείς κανονισμούς.

    Στο μεταξύ, η Ινδία δήλωσε ότι ενδεχομένως να αντιταχθεί σε πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν, αντιστρέφοντας έτσι την υποστήριξη της για να μέτρα της διεθνούς κοινότητας. Ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να ψηφίσει κατά των κυρώσεων στην συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αργότερα αυτό το μήνα.

    [04] Σιράκ: Μέγιστη προτεραιότητα η επαναφορά της τάξης

    07-11-2005

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά από 10 μέρες ταραχών στο Παρίσι, από νεαρούς Μουσουλμάνους και Βόρειο Αφρικανούς, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τόνισε ότι η επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι το κράτος και το γράμμα του νόμου πρέπει να υπερισχύσουν. Η αστυνομία στο Γκρινύ, νότια του Παρισιού, δήλωσε ότι οι ταραχοποιοί άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών την Κυριακή τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 αστυνομικούς, 2 σοβαρά. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν από τα προάστια όπου ζουν μετανάστες, στο κέντρο του Παρισιού και άλλες πόλεις με αποτέλεσμα να πυρποληθούν χιλιάδες αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Τα επεισόδια βίας εξελίσσονται σε διαμαρτυρία κατά της ανεργίας και του ρατσισμού στη Γαλλία.

    [05] Κενυάτης ο νικητής του Μαραθώνιου της Αθήνας

    07-11-2005

    Ο 35χρονος Κενυάτης, Τζέημς Σάινα, αναδείχτηκε νικητής του 23ου Μαραθωνίου της Αθήνας, ενώ συμπατριώτες του ανέβηκαν στο δεύτερο και το τρίτο σκαλί του βάθρου των μεταλλίων. Με χρόνο 2 ώρες, 16 λεπτά και 5 δεύτερα ο Σάινα έκοψε το νήμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ακολουθούμενος 10 δευτερόλεπτα αργότερα απ' τον Σάμμυ Τσεμγουένο και 43 δευτερόλεπτα αργότερα απ' τον Πωλ Κάντα. Στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχτηκε η Μιάσο Σισέυ από την Αιθιοπία με χρόνο 2 ώρες, 38 λεπτά και 39 δεύτερα με δεύτερη την συμπατριώτισσα της, Χιρούρ Αμπέρα και τρίτη την Ελληνίδα, Γεωργία Αμπατζίδου, με χρόνο 2 ώρες, 42 λεπτά και 50 δεύτερα. Περίπου 3 χιλιάδες αθλητές συμμετείχαν στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας.

    [06] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Μπους στη Λατινική Αμερική

    07-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπους βρίσκεται στο Παναμά, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική. Σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον ομόλογο του, Μαρτίν Τορίχος και θα επισκεφτεί τη διώρυγα του Παναμά. Αυστηρά μέτρα ασφάλειας έχουν επιβληθεί για την επίσκεψη Μπους στο Παναμά, με πλοία του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερα να περιπολούν την διώρυγα και την περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο αμερικανός πρόεδρος. Επίσης έχουν προγραμματιστεί και διαδηλώσεις.

    Την Κυριακή ο κ. Μπους ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη Βραζιλία με ομιλία που ζητούσε απ' τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παραμείνουν προσηλωμένες στις δημοκρατικές αξίες, που, όπως είπε, εμπεριέχουν ένα όραμα ελπίδας για το μέλλον.

    Πάντως ο πρόεδρος Μπούς και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, υποβάθμισαν την αντίθεση της Βραζιλίας στην προτεινόμενη απ' τις ΗΠΑ ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Αμερικανική ήπειρο, χαρακτηρίζοντας τις Αμερικανο-Βραζιλιανές σχέσεις ισχυρές.

    [07] 22 νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην Ιντιάνα

    07-11-2005

    Από ανεμοστρόβιλο στη Mεσοδυτική πολιτεία της Ιντιάνα σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200 άλλα.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο ανεμοστρόβιλος σχηματίστηκε από δεσμίδα καταιγίδων στο Κεντάκι που μετακινήθηκε προς την Ιντιάνα. 12 άτομα σκοτώθηκαν σε συνοικισμό με λυόμενα σπίτια στο Έβανσβιλλ της Ιντιάνας. Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών οι κάτοικοι του συνοικισμού κοιμόντουσαν και δεν τις άκουσαν.

    Αξιωματούχοι λένε ότι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος επεκτείνονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

    [08] Ανοίγουν τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν στο Κασμίρ

    07-11-2005

    Η Ινδία και το Πακιστάν αναμένεται σήμερα να ανοίξουν το πέρασμα της συνοριακής γραμμής στο Κασμίρ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου.

    Όμως τα σχέδια να ανοίξουν τα σύνορα στους πολίτες καθυστερούν γιατί οι δύο χώρες δεν έχουν ανταλλάξει καταλόγους με τα ονόματα των ατόμων που θέλουν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι τα ονόματα μπορούν να καταγραφούν μέσα σε 10 μέρες.

    Το Πακιστάν ήλπιζε να ανοίξει 5 περάσματα σήμερα στη περιοχή του Κασμίρ, αλλά η Ινδία είπε ότι μόνο ένα πέρασμα θα ανοίξει σήμερα, και άλλα δύο στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

    [09] Διάσκεψη εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη για την γρίπη των πτηνών

    07-11-2005

    Η μεγαλύτερη συνάθροιση εμπειρογνωμόνων για το θέμα της γρίπης των πτηνών αρχίζει σήμερα στη Γενεύη με στόχο την εξέταση σχεδίων για την αντιμετώπιση της νόσου.

    Πάνω από 400 εμπειρογνώμονες θα ανταλλάξουν επί τρεις μέρες απόψεις. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ίαν Σίμπσον, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

    Από τη γρίπη των πτηνών ήδη έχουν πεθάνει 60 άτομα στη Ασία ενώ πουλιά που έχουν μολυνθεί εντοπίστηκαν στη Ευρώπη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα σε ανθρώπους εκτός Ασίας, αλλά εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τους βοηθήσει να εξακριβώσουν αν τρεις άνθρωποι στην επαρχία Χουνάν έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Ένας απ' αυτούς έχει ήδη χάσει τη ζωή του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 November 2005 - 2:18:12 UTC