Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλμούνια: Ικανοποιητικά εξελίσσεται η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας
  • [02] ΗΠΑ: Οδηγία κατά της κακομεταχείρισης κρατουμένων
  • [03] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία
  • [04] Ιράκ: Δολοφονήθηκε και άλλος συνήγορος υπεράσπισης στη δικη του Σαντάμ
  • [05] Γαλλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας για την καταστολή βιαιοτήτων
  • [06] ΠΟΥ: Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός του ιού της γρίπης των πτηνών
  • [07] Προσηλωμένη στη πάταξη της τρομοκρατίας δηλώνει η Σαουδική Αραβία
  • [08] Μπερνς: Κοσοβάροι και Σέρβοι πρέπει να συμβιβαστούν
  • [09] Σεμινάρια δεοντολογίας για τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου
  • [10] Συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον Αχμάντ Τσάλαμπι
  • [11] Αζερμπαϊτζάν: Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώνει η αντιπολίτευση
  • [12] Επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Βρετανία
  • [13] ΗΠΑ: Δημοκρατικοί οι κερδισμένοι των εκλογών

  • [01] Αλμούνια: Ικανοποιητικά εξελίσσεται η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-11-2005

    O υπουργός εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης

    Η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2005, μέχρι αυτή τη στιγμή είναι θετική και η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας εξελίσσεται με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό δήλωσε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια , αφού συζήτησε ιδιαιτέρως με τον υπουργό εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη μεταφέροντάς του τις εκτιμήσεις του πάνω στο περιεχόμενο της έκθεσης δημοσιονομικής προόδου που υπέβαλε πρόσφατα στην Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση .

    Ο κ. Αλμούνια είπε ακόμη ότι αναμένει συμπληρωματικές πληροφορίες για τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό του 2006 προκειμένου να συνεχισθεί η προσαρμογή με μείωση του ελλείμματος κατά 0,6% του ετήσιου ΑΕΠ.

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνοντας με την σειρά του ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη προσπάθεια για την μείωση του ελλείμματος από το 6,6% στο 3,6% το 2005. Μια προσαρμογή που μπορεί να θεωρηθεί σπάνια για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που αναμένεται το 2006 να μειωθεί ακόμη κατά 1%του ΑΕΠ. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης : 'Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί αρκετά ικανοποιητικό και παράλληλα προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, την απασχόληση και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. ι αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπισθούν και τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν αλλά και τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα δημοσιονομικής ισορροπίας. που παρ όλη την πρόοδο αντιμετωπίζει η Ελλάδα'.

    Σχετικά με τις διευκρινήσεις που αναμένει η επιτροπή από τις ελληνικές αρχές για τον προϋπολογισμό του 2006, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μόλις κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

    Σχετικά με το θέμα της τιτλοποίησης των οφειλών προς το Δημόσιο, σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό του ελλείμματος, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Eurostat θα έχει αποφασίσει για το θέμα της συμβατότητας της τιτλοποίησης με τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που υπάρξουν αντιρρήσεις για τις τιτλοποιήσεις, παρατηρώντας ότι η κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών δεν μπορεί να εξαρτάται από τις μεταβολές που κατά καιρούς αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

    [02] ΗΠΑ: Οδηγία κατά της κακομεταχείρισης κρατουμένων

    09-11-2005

    Ο Αμερικανικός στρατός εξέδωσε οδηγία με σκοπό την ενίσχυση των κανονισμών κατά της κακομεταχείρισης κρατουμένων κατά τη διάρκεια ανακρίσεων.

    Η οδηγία συγκεκριμένα αναφέρει ότι το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α πιστεύει πως 'όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να χαίρουν ανθρώπινης μεταχείρισης' και ότι 'απαγορεύονται τα σωματικά και διανοητικά βασανιστήρια'. Επίσης η οδηγία αναφέρει ότι απαγορεύεται τελείως η χρήση σκύλων για τον εκφοβισμό κρατουμένων.

    Αυτοί οι κανονισμοί ίσχυαν και πριν την έκδοση της σχετικής οδηγίας την περασμένη εβδομάδα, όμως σύμφωνα με αξιωματούχους η νέα οδηγία συνοψίζει όλους τους κανονισμούς σε ένα ενιαίο κείμενο.

    Ο Αμερικανικός στρατός έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και από μέλη του Κογκρέσου για σειρά περιστατικών κακομεταχείρισης κρατουμένων κυρίως στη φυλακή Αμπού Γκράϊμπ του Ιράκ.

    Την Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι Η.Π.Α δεν κακομεταχειρίζονται κρατούμενους.

    [03] Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία

    09-11-2005

    Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την σύμμαχό τους Σαουδική Αραβία μια απ' τους χειρότερους παραβάτες των θρησκευτικών ελευθεριών. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, για την θρησκευτική ελευθερία. Η έκθεση κατονομάζει 8 κράτη ως χώρες για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ως προς το θέμα αυτό. Πρόκειται για τη Βιρμανία, τη Κίνα, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και το Βιετνάμ. Και ο περσινός κατάλογος απαρτιζόταν από τις ίδιες χώρες. Στην έκθεση αναφέρονται και άλλοι παραβάτες, όπως οι συμμαχικές χώρες Ισραήλ και Πακιστάν, που επικρίνονται για νόμιμες διακρίσεις κατά μελών θρησκευτικών μειονοτήτων.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, επισήμανε ότι το Βιετνάμ έχει λάβει μέτρα για να βελτιώσει την κατάσταση σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ότι ενδέχεται να αφαιρεθεί από τον κατάλογο παραβατών αν συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές. Οι χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο αυτό αντιμετωπίζουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος τους από τις ΗΠΑ.

    [04] Ιράκ: Δολοφονήθηκε και άλλος συνήγορος υπεράσπισης στη δικη του Σαντάμ

    09-11-2005

    Στο Ιράκ, ένοπλοι σκότωσαν συνήγορο υπεράσπισης των συγκατηγορουμένων του Σαντάμ Χουσεΐν, εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η επίθεση αυτή της Τρίτης στη Βαγδάτη αποτελεί τη δεύτερη δολοφονία συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη, σε διάστημα μικρότερο των 3 εβδομάδων. Το άλλο θύμα ήταν ο δικηγόρος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά την επίθεση, οι δικηγόροι του πρώην ηγέτη του Ιράκ ζήτησαν την μεταφορά της δίκης σε άλλη χώρα. Επίσης και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, καταδίκασε τις επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, οι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 2 αντάρτες στη Ραμάντι. Σε άλλα σημεία της χώρας, από βόμβες στο οδόστρωμα έχασαν τη ζωή τους 2 αστυνομικοί και ένας Ιρακινός αξιωματούχος ασφάλειας. Επίσης η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ δημοσίευσε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τις σορούς δύο αμερικανών πιλότων και ένα ελικόπτερο το οποίο σύμφωνα με την οργάνωση καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τους λόγους συντριβής του ελικοπτέρου.

    Εξάλλου, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παράτασης της παραμονής των υπό αμερικανική ηγεσία ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2006. Το μέτρο προβλέπει αναθεώρηση της σχετικής εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας έως τον Ιούνιο του 2006, ενώ η εντολή μπορεί να πάψει να ισχύει οποιαδήποτε στιγμή υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την Ιρακινή κυβέρνηση. Μιλώντας στο συμβούλιο την Τρίτη, ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, τόνισε ότι η παράταση θα δώσει στην Ιρακινή κυβέρνηση το χρόνο να εδραιώσει την θέση της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά του είχε δώσει εντολή στις συμμαχικές δυνάμεις τον Ιούνιο του 2004, περίπου 15 μήνες μετά την εισβολή για την απομάκρυνση από την εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ιρακινός μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιμπραχήμ Τζααφάρι, είχε ζητήσει απ' το Συμβούλιο παράταση της εντολής τον περασμένο μήνα.

    [05] Γαλλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας για την καταστολή βιαιοτήτων

    09-11-2005

    Σε τουλάχιστον 3 Γαλλικές πόλεις ίσχυσε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, με στόχο τον τερματισμό των βίαιων επεισοδίων από κυρίως Βορειο-Αφρικανούς μουσουλμάνους νεαρούς. Στην πόλη Αμιένη οι αρχές απαγόρευσαν επίσης την πώληση βενζίνης σε νεαρούς για να αποφευχθούν νέοι εμπρησμοί από ταραξίες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι από τη Δευτέρα το βράδυ έχουν μειωθεί τα επεισόδια βίας. Την Τρίτη, η Γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές των βιαιοτήτων, επιτρέποντας έτσι στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των κύριων αιτίων των βιαιοτήτων, δηλαδή την ανεργία και τις διακρίσεις.

    [06] ΠΟΥ: Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός του ιού της γρίπης των πτηνών

    09-11-2005

    Στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη εμπειρογνώμονες στο θέμα της γρίπης των πτηνών δήλωσαν ότι η επιβράδυνση, ή ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού σε άγρια ή οικιακά πουλερικά αποτελεί το καλύτερο μέτρο για την πρόληψη πανδημίας σε ανθρώπους.

    Εμπειρογνώμονας του παγκόσμιου οργανισμού δήλωσαν ότι οι αγρότες, οι κυβερνήσεις και όσοι χειρίζονται ζωοτροφές πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση κρουσμάτων της ασθένειας.

    Τη Δευτέρα ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων των ΗΕ ζήτησε περισσότερα χρήματα για να σταματήσει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στα ζώα, λέγοντας ότι τα προγράμματα εμβολιασμού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.

    [07] Προσηλωμένη στη πάταξη της τρομοκρατίας δηλώνει η Σαουδική Αραβία

    09-11-2005

    Ο νέος πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Πρίγκιπας Τουρκί αλ Φαϊσάλ, δήλωσε ότι η τρομοκρατία αποτελεί 'την σοβαρότερη απειλή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα'. Κατά την πρώτη του επίσημη ομιλία μετά τη ανάληψη των καθηκόντων του ο πρίγκιπας αλ Φαϊζάλ επανέλαβε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στη πάταξη της τρομοκρατίας. Μιλώντας στο Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή τόνισε ότι το γεγονός ότι 15 από τους 19 αεροπειρατές στις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες, αποτελεί πλήγμα στην ιστορία της χώρας του.

    Στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, ο Αντνάν Αμπντουλάχ Φαρίς αλ Ομάρι.

    Στο αμερικανικό Κογκρέσο ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει σημειώσει πρόοδο στο περιορισμό της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων και στη αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, αλλά πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες.

    [08] Μπερνς: Κοσοβάροι και Σέρβοι πρέπει να συμβιβαστούν

    09-11-2005

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της γερουσίας την Τρίτη ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει χρήση βίας κατά ενδεχόμενων προσπαθειών διατάραξης των συνομιλιών για την διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Μπερνς τόνισε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ στοχεύουν σε ειρηνική επίλυση του θέματος, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να επέμβει. Οι υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλίες για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν ουδέτερη στάση και τόνισε ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται απ' τους Κοσοβάρους και τους Σέρβους. Αλλά ζήτησε και απ' τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν και να διασφαλίσουν τα πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα η μια της άλλης.

    Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Ντέιτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί την μόνη λύση, αλλά μόνο με εγγυήσεις ασφάλειας για τους Σέρβους.

    [09] Σεμινάρια δεοντολογίας για τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου

    09-11-2005

    Σκότ Μακλέλλαν

    Μετά την απαγγελία ποινικών κατηγοριών εναντίον ανώτερου στελέχους του Λευκού Οίκου αναφορικά με την υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας μυστικής πράκτορος της CIA, μέλη της κυβέρνησης Μπους άρχισαν να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια δεοντολογίας για τον χειρισμό μυστικών πληροφοριών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 3,000 εργαζόμενοι στο Λευκό Οίκο, τα γραφεία του αντιπροέδρου και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά, διάρκειας μίας ώρας το καθένα, που θα διενεργηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μακλέλλαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους διέταξε την διεξαγωγή των σεμιναρίων αυτών τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μετά την απαγγελία 5 κατηγοριών κατά του προσωπάρχη του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, Λούις Λιμπυ.

    Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί ζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα χορηγήσει χάρη στον κ. Λίμπυ ή οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο που θα βρεθεί ένοχος στην υπόθεση της αποκάλυψης της πράκτορα της CIA.

    [10] Συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον Αχμάντ Τσάλαμπι

    09-11-2005

    Αχμάντ Τσάλαμπι

    Με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συναντηθεί σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ, Αχμάντ Τσάλαμπι. Μετά την κεκλεισμένων των θυρών αυτή συνάντηση ο κ. Τσάλαμπι θα μιλήσει σε μια απ' τις συντηρητικές δεξαμενές σκέψεις της Ουάσιγκτον, το American Enterprise Institute. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του κ. Τσάλαμπι, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, μετά την ψύχρανση των σχέσεων του με τις ΗΠΑ λόγω λανθασμένων απόρρητων πληροφοριών που χορήγησε πριν το πόλεμο στο Ιράκ και μετά από καταγγελίες ότι παρείχε απόρρητες πληροφορίες και στο Ιράν. Στη τακτική ενημέρωση τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συναντώνται τακτικά με τον κ. Τσάλαμπι που εκπροσωπεί την Ιρακινή κυβέρνηση.

    [11] Αζερμπαϊτζάν: Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώνει η αντιπολίτευση

    09-11-2005

    Μαζικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει σήμερα η αντιπολίτευση στο Αζερμπαϊτζάν καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η εκλογική επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε την Τρίτη τα αποτελέσματα σε δύο περιφέρειες και διέταξε νέα καταμέτρηση των ψήφων σε μια Τρίτη περιφέρεια. Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρά τις ατασθαλίες το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό που του δίνει τον έλεγχο της Βουλής.

    Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν πληρούσαν τις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν απ' το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες για νοθεία. Αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον κ. Αλίγιεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκλογών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [12] Επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη Βρετανία

    09-11-2005

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χού Ζιντάο, βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλαίρ, πάνω σε πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Χού έφθασε στη Βρετανική πρωτεύουσα την Τρίτη, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη. Ο κ. Μπλαίρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με τον κ. Χού θα συμπεριλάβουν θέματα εμπορίου, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου προέδρου. Πολλοί κρατούσαν σημαίες του Θιβέτ, που η Κίνα κατέλαβε το 1950.

    [13] ΗΠΑ: Δημοκρατικοί οι κερδισμένοι των εκλογών

    09-11-2005

    Οι Δημοκρατικοί αναμένεται πως θα κερδίσουν τελικά τις δύο κυριότερες εκλογικές αναμετρήσεις της Τρίτης για τα κυβερνεία των πολιτειών Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσυ, καθώς αναλυτές προσπαθούν να αφουγκραστούν τον πολιτικό σφυγμό της χώρας προκαταρκτικά των βουλευτικών εκλογών του 2006. Στην γενικά συντηρητική Βιρτζίνια, ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τιμ Κέιν να υπερισχύει του Ρεπουμπλικανού Τζέρρυ Κίλγκορ, κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες.

    Επίσης προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν τον Δημοκρατικό, Τζον Κόρζαϊν, να υπερισχύει του Ρεπουμπλικανού πολυεκατομυριούχου, Νταγκ Φόρρεστερ, για το κυβερνείο του Νιου Τζέρσυ. Πάντως στην Νέα Υόρκη ο Ρεπουμπλικανός, Μάικλ Μπλούμπεργκ, επανεκλέγεται δήμαρχος.

    Τέλος στο Τέξας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση να προστεθεί στο πολιτειακό σύνταγμα άρθρο που θα απαγορεύει γάμους ομοφυλοφίλων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 November 2005 - 2:18:14 UTC