Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία Πατάκι για την ανανέωση ασφαλιστικού νόμου για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [02] Ισπανία: Εξετάζονται πληροφορίες ότι η CIA χρησιμοποίησε αεροδρόμια της χώρας για τη μεταφορά τρομοκρατών
  • [03] Κογκρέσο: Ακροάσεις για τη θρησκευτική ελευθερία
  • [04] Ο πρόεδρος Μπούς στην Ιαπωνία
  • [05] Ικανοποίηση για την συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων για τη Ράφα
  • [06] Στρατηγική για την ολοκλήρωση των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ζητά η Γερουσία
  • [07] Κακοποίηση κρατουμένων σε Ιρακινές φυλακές
  • [08] ΗΕ: Αποκαθίσταται στο αξίωμα του ο Τζόζεφ Στεφανίδης
  • [09] Διεκόπη η επίσκεψη Ερντογάν στην Κοπενχάγη, λόγω Κούρδου δημοσιογράφου
  • [10] Σκληρά μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών υπόσχονται Ασιατικές χώρες
  • [11] Μπερνάνκι: Θα συνεχίσω την πολιτική Γκρήνσπαν

  • [01] Πρωτοβουλία Πατάκι για την ανανέωση ασφαλιστικού νόμου για τρομοκρατικές επιθέσεις

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    16-11-2005

    Τζωρτζ Πατάκι

    Με πρωτοβουλία του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κ. Τζωρτζ Πατάκι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για την ανανέωση του προγράμματος ασφαλιστικών νόμων επικινδυνότητας από την τρομοκρατία, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η πολιτεία της Νέας Υόρκης την προστασία των επιχειρήσεων της από τυχόν μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Η πρόταση του νεοϋορκέζου κυβερνήτη υποστηρίζεται από άλλους 27 κυβερνήτες της Αμερικής οι οποίοι ήδη έχουν υπογράψει μαζί του σε εγκύκλιο που παραδόθηκε στον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ Φριστ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Χάστερτ και τους αντίστοιχους της μειοψηφίας Ρηντ και Πελόσι.

    'H προστασία από την τρομοκρατία', αναφέρει ο κύριος Πατάκι 'αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι επικινδυνότητας σε κάθε εταιρία. Το ισχύον πρόγραμμα των ασφαλιστικών μέτρων λήγει σε λιγότερο από δύο μήνες, και καλώ το Κογκρέσο να δράσει άμεσα έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα των προγραμμάτων για ικανοποιητική κάλυψη σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος. Η αναστολή του μέτρου αυτού θα επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην επανοικοδόμηση του κάτω Μανχάταν. Επιβάλλεται μια κατοχύρωση για την πλήρη και υγιή ανάκαμψη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης της εθνικής οικονομίας μας.'

    Καταλήγοντας ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Πατάκι τόνισε 'επιδιώκουμε μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε και αγνοούμε την αναγκαιότητα μιας επίσης μιάς βραχυπρόθεσμης λειτουργικής λύσης'.

    [02] Ισπανία: Εξετάζονται πληροφορίες ότι η CIA χρησιμοποίησε αεροδρόμια της χώρας για τη μεταφορά τρομοκρατών

    16-11-2005

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πληροφορίες ότι η CIA χρησιμοποίησε Ισπανικά αεροδρόμια, για τη μεταφορά ύποπτων τρομοκρατών σε μυστικές φυλακές στη Ανατολική Ευρώπη. Ο κύριος Αλόνσο δήλωσε στη ισπανική τηλεόραση τη Τρίτη ότι αν οι καταγγελίες αυτές ισχύουν πρόκειται για 'σοβαρή και απαράδεκτη κατάσταση' όπως είπε χαρακτηριστικά. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού.

    Η Ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς ανέφερε ότι πέρυσι η CIA χρησιμοποίησε τουλάχιστον 10 φορές αεροδρόμιο στις Βαλεαρίδες νήσους στις ανατολικές ακτές της Ισπανίας.

    Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, στις αρχές αυτού του μήνα ανέφερε ότι η CIA ανακρίνει ύποπτους τρομοκράτες σε μυστικές φυλακές στην Ανατολική Ευρώπη. Η κυβέρνηση Μπους δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε απέρριψε το δημοσίευμα.

    [03] Κογκρέσο: Ακροάσεις για τη θρησκευτική ελευθερία

    16-11-2005

    Τζων Χάνφορντ

    O επίτιμος πρέσβης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, Τζων Χάνφορντ, αναφέρθηκε σε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, αλλά τόνισε ότι έχει σημειωθεί και κάποια πρόοδος.

    Ο κ. Χάνφορντ έκανε τη δήλωση αυτή καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αμερικανικής βουλής και επισήμανε ότι η θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα μπορεί να επιτευχθεί μόνο σταδιακά, αλλά πρόσθεσε ότι πρόσφατα το Πεκίνο άρχισε να επιτρέπει σε μέλη οικογενειών και φίλους να συναντώνται σε ιδιωτικές κατοικίες, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ατόμων αυτών που επιτρέπεται να συναθροίζονται στον ίδιο χώρο.

    Ο πρέσβης Χάνφορντ επέκρινε επίσης την Κούβα, λέγοντας ότι το κομμουνιστικό καθεστώς χρησιμοποιεί πληροφοριοδότες σε κάθε γειτονιά για να αποτρέπει τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες, ενώ οι γυναίκες πολιτικών κρατουμένων έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να μεταβούν στην εκκλησία.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την θρησκευτική ελευθερία την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Ο πρόεδρος Μπούς στην Ιαπωνία

    16-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε την Κίνα να παράσχει περισσότερη ελευθερία στους πολίτες της, ενώ εξήρε την αντίπαλό της,Ταϊβάν, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης δημοκρατικής κοινωνίας. Σε ομιλία που θα εκφωνήσει αργότερα σήμερα στην Ιαπωνία, ο κ. Μπούς θα τονίζει ότι η Ταϊβάν μπόρεσε να χαρίσει την ευμάρεια στους πολίτες της με το να ασπαστεί την δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Μπούς επισημαίνει ότι καθώς βελτιώνεται το επίπεδο ζωής του κινεζικού λαού, σίγουρα θα αυξηθούν και οι απαιτήσεις του για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία και ότι αν ανοίξει η πόρτα προς την ελευθερία, δεν μπορεί να ξανακλείσει.

    Ο κ. Μπούς πραγματοποιεί 8ήμερο ταξίδι στην Ασία. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ενώ θα μεταβεί στη Νότια Κορέα για την ετήσια διάσκεψη κορυφής του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Τέλος, θα επισκεφθεί την Κίνα και την Μογγολία.

    [05] Ικανοποίηση για την συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων για τη Ράφα

    16-11-2005

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την συμφωνία που επετεύχθη με την μεσολάβηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, για το ξανάνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας. Η κ. Ράις είχε ολονύκτιες συνομιλίες με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές πριν να επιτευχθεί η εν λόγω συμφωνία, που θα ισχύσει από τις 25 Νοεμβρίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν την λειτουργία λεωφορείων μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από τον επόμενο μήνα.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι οι ισραηλινές αρχές είναι ικανοποιημένες επειδή η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση μηχανισμών ασφαλείας στη Ράφα, ώστε εξτρεμιστές και παράνομα όπλα να μην μπορούν να περνούν τα σύνορα.

    Ο κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ. Η κ. Ράις δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για τις δύο πλευρές, αλλά τόνισε ότι και οι δύο θα πρέπει να εφαρμόζουν τους όρους της συμφωνίας για να επιτύχει.

    [06] Στρατηγική για την ολοκλήρωση των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ζητά η Γερουσία

    16-11-2005

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε μέτρα που επιβάλουν στην κυβέρνηση Μπους να δίνει αναφορές 4 φορές το χρόνο για τη πρόοδο που σημειώνεται στο Ιράκ και να καταρτίσει στρατηγική για την ολοκλήρωση των αμερικανικών επιχειρήσεων στη περιοχή.

    Η Γερουσία με 79 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά ζήτησε από τους Ιρακινούς να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου της χώρας τους. Το ψήφισμα αναφέρει ότι το 2006 πρέπει να είναι περίοδος μεταβατική και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Το ψήφισμα διενεργήθηκε εν μέσω σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης που δείχνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των αμερικανών με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Πάντως η Γερουσία, στη οποία επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί, απέρριψε μέτρο των δημοκρατών που ζητούσε από τον πρόεδρο Μπους να υποβάλλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το αν το μέτρο της Γερουσίας θα επικρατήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλή των αντιπροσώπων και αν τελικά θα υπογραφεί από το Πρόεδρο Μπους.

    [07] Κακοποίηση κρατουμένων σε Ιρακινές φυλακές

    16-11-2005

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχήμ Αλ-Τζααφάρι, δήλωσε ότι δεκάδες Ιρακινοί κρατούμενοι σε φυλακή του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, υποσιτισμένοι και με ενδείξεις κακοποίησης. Ο κ. αλ Τζααφάρι είπε ότι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας την Τρίτη αναφορικά με τις πληροφορίες για κακοποιήσεις και βασανιστήρια κρατουμένων στην εν λόγω φυλακή της Βαγδάτης.

    Ανταποκριτής της ΦτΑ επισκέφθηκε την φυλακή αυτή την Δευτέρα και μετέδωσε ότι δεκάδες κρατούμενοι ήταν τελείως αποστεωμένοι και είχαν δυσκολία στο περπάτημα. Άλλοι έφεραν μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπό τους, τα χέρια και τα πόδια τους. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χουσείν Καμάλ, καταδίκασε τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή και τόνισε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου θα τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν την εν λόγω φυλακή, στην οποία κρατούνται 165 άτομα.

    [08] ΗΕ: Αποκαθίσταται στο αξίωμα του ο Τζόζεφ Στεφανίδης

    16-11-2005

    Τζόζεφ Στεφανίδης

    Ο μόνος αξιωματούχος των ΗΕ που απολύθηκε σε σχέση με το πρόγραμμα του Ιράκ 'Πετρέλαιο για Τρόφιμα' αποκαθίσταται στο αξίωμα του και θα πληρωθεί αναδρομικά τους μισθούς που έχασε από την ημέρα της απομάκρυνσης του απ' τον Διεθνή Οργανισμό.

    Σε επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφφι Αννάν, δήλωσε ότι η απόφαση απόλυσης του Τζοζεφ Στεφανίδη, ήταν λανθασμένη.

    Πάντως ο κύριος Αννάν κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο κύριος Στεφανίδης παραβίασε κανονισμούς και γι' αυτό θα του δοθεί σημείωμα επίπληξης. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή έκρινε ότι ο Τζόσεφ Στεφανίδης είχε προβεί σε σοβαρές παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας στην χορήγηση συμβολαίων σε εταιρείες στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Πετρέλαιο για Τρόφιμα.

    [09] Διεκόπη η επίσκεψη Ερντογάν στην Κοπενχάγη, λόγω Κούρδου δημοσιογράφου

    16-11-2005

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να παραστεί σε συνέντευξη τύπου με τον Δανό ομόλογό του την Τρίτη, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε προσκληθεί και Κούρδος δημοσιογράφος. Ο κ. Ερντογάν διέκοψε την επίσκεψή του στην Κοπενχάγη, όπου είχε μεταβεί για να προωθήσει το θέμα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο εν λόγω δημοσιογράφος εργάζεται για το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Ρότζ ΤιΒί, με έδρα τη Δανία. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το κανάλι αυτό αποτελεί φερέφωνο του κουρδικού επαναστατικού κόμματος Πεκακά, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

    Ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ και άφησε να εννοηθεί ότι η αντίδραση του κ. Ερντογάν δεν θα βοηθήσει τις τουρκικές προσπάθειες.

    [10] Σκληρά μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών υπόσχονται Ασιατικές χώρες

    16-11-2005

    Οι χώρες της Ασίας παίρνουν σκληρά μέτρα για να σταματήσουν τη εξάπλωση της επιδημίας της γρίπης των πτηνών. Η Κίνα υπόσχεται να εμβολιάσει όλα τα πτηνά της χώρας και το Βιετνάμ ξεκίνησε επιχείρηση θανάτωσης πουλερικών στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

    Στη Κίνα, ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση θα εμβολιάσει 14 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, πάπιες και χήνες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα διεκπεραιωθεί το σχέδιο αυτό.

    Η Κίνα επιβεβαίωσε το ενδέκατο κρούσμα μέσα σε ένα μήνα.

    Στο Βιετνάμ, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τηρήσουν τη διορία που τους δόθηκε για να θανατώσουν τα πουλερικά στις πόλεις Χο Τσι Μιν και Ανόι.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης λένε ότι μια γυναίκα από τη Βιρμανία νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των πτηνών.

    [11] Μπερνάνκι: Θα συνεχίσω την πολιτική Γκρήνσπαν

    16-11-2005

    Ο Μπεν Μπερνάνκι που επελέγη από τον πρόεδρο Μπούς για να διαδεχθεί τον Αλαν Γκρήνσπαν στη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον επιτροπής της γερουσίας που μελετά τον διορισμό του, ότι δεν θα ακολουθήσει δραστικά διαφορετική οικονομική πολιτική απ' αυτήν του προκατόχου του και ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πολιτική ανεξαρτησία της τράπεζας. Έργο της Φέντ είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, μέσω του καθορισμού των τραπεζικών επιτοκίων. Αναμένεται ότι η επικύρωση του διορισμού του κ. Μπερνάνκι απ' την αμερικανική γερουσία, δεν θα συναντήσει προβλήματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 17 November 2005 - 2:18:15 UTC