Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων αντικρούει δηλώσεις της CIA
  • [02] Στην αμερικανική ήπειρο κρούσμα της γρίπης των πτηνών
  • [03] Ιράκ: 18 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  • [04] Ισραήλ: Κεντρώο κόμμα θα σχηματίσει ο Σαρόν
  • [05] ΔΥΑΕ: Διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα η Τεχεράνη
  • [06] Γερμανία: Άγγελα Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος
  • [07] Ουάσιγκτον: Ιστορική συμφωνία για τη Βοσνία
  • [08] ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον Αμερικανού "εχθρικού μαχητή"

  • [01] Οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων αντικρούει δηλώσεις της CIA

    23-11-2005

    Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε παραπλανητικές τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΣΙΑ, Πόρτερ Γκός, σχετικά με την χρήση εκ μέρους της υπηρεσίας βασανιστηρίων και την κακοποίηση κρατουμένων.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Γκός σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα USA Today, είχε δηλώσει ότι η CIA δεν χρησιμοποιεί βασανιστήρια και ότι οι ανακριτικές της τεχνικές είναι νόμιμες. Όμως, σε ανακοίνωση του διευθυντή της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, Κέννεθ Ρόθ, που κυκλοφόρησε αργότερα, αναφέρεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως η εν λόγω υπηρεσία πράγματι έχει υποβάλει κρατουμένους σε βασανιστήρια.

    Η οργάνωση αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Ει Μπι Σί, στο οποίο αξιωματούχοι της CIA λένε ότι η υπηρεσία ενέκρινε 6 ανακριτικές μεθόδους το 2002, μεταξύ των οποίων τα χαστούκια, η αποστέρηση ύπνου και η βύθιση κρατουμένων σε νερό, σε σημείο που νομίζουν ότι πνίγονται.

    Η ΦτΑ επικοινώνησε με την CIA, αλλά η υπηρεσία δήλωσε ότι ο κ. Γκός δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις δηλώσεις της Χιούμαν Ράιτς Ουώτς.

    [02] Στην αμερικανική ήπειρο κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    23-11-2005

    Καναδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μερικά ακόμα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφική μονάδα στη Βρετανική Κολομβία, αλλά δεν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 που ευθύνεται για το θάνατο 60 ατόμων στην Ασία. Αξιωματούχος της Καναδικής Υπηρεσίας Τροφίμων δήλωσε ότι βρέθηκαν 'πολλαπλά θετικά δείγματα' στην περιοχή όπου την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί η προσβεβλημένη με τον ιό πάπια, αλλά δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των προσβεβλημένων πουλιών. Καναδοί αξιωματούχοι έχουν ήδη θανατώσει περίπου 60 χιλιάδες πουλερικά στη περιοχή μετά τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

    Η Ιαπωνία, το Χονγκ Κόνγκ, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών από το δυτικό Καναδά.

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους νέου εμβολίου για την γρίπη των πτηνών. Επίσης η Κίνα ανακοίνωσε νέες εστίες του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 του ιού σε τρεις επαρχίες της, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι 250 αγριόκυκνοι ψόφησαν από κάποιο στέλεχος Η5 του ιού, στο δέλτα του ποταμού Βόλγα.

    [03] Ιράκ: 18 νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

    23-11-2005

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα σε αγορά της βόρειας πόλης Κιρκούκ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αντάρτες προσέλκυσαν την αστυνομία στην αγορά και λίγα λεπτά αργότερα, βομβιστής οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του μέσα στο πλήθος και πυροδότησε τα εκρηκτικά. Επίσης πάνω από 20 άτομα τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ιρακινοί στρατιώτες και αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν μεγάλη επιχείρηση κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αξιωματούχοι λένε ότι 139 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και 256 συνελήφθησαν στις 17 μέρες που διήρκεσε η επιχείρηση. Επίσης σκοτώθηκαν 10 πεζοναύτες.

    Νωρίτερα στην Τικρίτ, αντάρτες εκτόξευσαν όλμο στον χώρο όπου πραγματοποιείτο τελετή στην οποία συμμετείχαν αμερικανοί και ιρακινοί αξιωματούχοι, όμως ο όλμος δεν εξερράγη, παρόλο που έπεσε κοντά στους επισήμους.

    [04] Ισραήλ: Κεντρώο κόμμα θα σχηματίσει ο Σαρόν

    23-11-2005

    Αριέλ Σαρόν

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βουλή για τη διενέργεια γενικών εκλογών στις 28 Μαρτίου του 2006. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να διορίσει υπουργούς σε χαρτοφυλάκια που θα εγκαταλειφθούν στα τέλη αυτής της εβδομάδας από το κόμμα Λικούντ.

    Τη Δευτέρα ο κύριος Σαρόν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το κόμμα Λικούντ και το σχηματισμό νέου κεντρώου κόμματος που θα είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί πιθανές εδαφικές ειρηνευτικές συμφωνίες με τους Παλαιστίνιους.

    Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο κύριος Σαρόν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου με το νέο του κεντρώο κόμμα. Οι σφυγμομετρήσεις επίσης δείχνουν ότι το νέο κόμμα του κυρίου Σαρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και 33 έδρες στη αποτελούμενη από 120 έδρες Κνεσέτ, ενώ το Λικούντ θα κερδίσει μόνο 12 με 15 έδρες και το Εργατικό κόμμα φαίνεται πως θα κερδίσει γύρω στις 27 έδρες.

    [05] ΔΥΑΕ: Διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα η Τεχεράνη

    23-11-2005

    O αμερικανός πρέσβης στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας , Γκρέγκορυ Σούλτι, δήλωσε ότι νέα έκθεση αναφέρει πως το Ιράν μπορεί να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα. Απόρρητη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αποκαλύπτει ότι το Ιράν απέκτησε λεπτομερές εγχειρίδιο πυρηνικής τεχνολογίας που δεν έχει άλλη εφαρμογή. Ο κύριος Σούλτι δήλωσε την Τρίτη ότι η έκθεση εγείρει ερωτηματικά για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Αλλά το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές.

    Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι διαπραγματευτές φαίνεται να επιδιώκουν τη επανέναρξη των συνομιλιών με το Ιράν, οι οποίες κατέρρευσαν τον Αύγουστο όταν η Τεχεράνη άρχισε ξανά τον εμπλουτισμό ουρανίου προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

    Δυτικοί διπλωμάτες τη Τρίτη είπαν ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονται να συναντηθούν με Ιρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν Ρωσική πρόταση σύμφωνα με τη οποία η Τεχεράνη θα στέλνει τα πυρηνικά της καύσιμα για επεξεργασία στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή στοχεύει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.

    [06] Γερμανία: Άγγελα Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος

    23-11-2005

    Άγγελα Μέρκελ

    Η Άγγελα Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, μετά την αποφασιστική εκλογή της την Τρίτη από το κοινοβούλιο, μετά από δύο μήνες πολιτικών ζυμώσεων από τις οποίες προήλθε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η κ. Μέρκελ έλαβε 397 ψήφους στο 614 εδρών κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορκίστηκε καγκελάριος. Ο προκάτοχός της και πολιτικός της αντίπαλος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν ο πρώτος που την συνεχάρη μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο κοινοβούλιο. Η κ. Μέρκελ είναι η πρώτη αξιωματούχος από την πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία που ηγείται της ενωμένης Γερμανίας.

    Η ηλικίας 51 ετών πρώην καθηγήτρια Φυσικής είναι τώρα επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η κ. Μέρκελ είναι η αναβίωση της φθίνουσας Γερμανικής οικονομίας, της ισχυρότερης στην Ευρώπη. Μέσα στις επόμενες μέρες, η κ. Μέρκελ θα κάνει την πρώτη της επίσκεψη ως καγκελάριος της Γερμανίας στην Γαλλία και την Βρετανία και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    [07] Ουάσιγκτον: Ιστορική συμφωνία για τη Βοσνία

    23-11-2005

    Η Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Κ. Ράις με τον εκ περιτροπής Πρόεδρο της Βοσνίας Ιβο Μίρο Τζόβιτς

    Οι ηγέτες της Βοσνίας, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον επ' ευκαιρία της 10ης επετείου απ' την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την εφαρμογή μέχρι το Μάρτιο, μεταρρυθμίσεων στο σύνταγμα της χώρας. Μετά από μέρες συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων των Σερβοβοσνιων, των Κροατών και των Μουσουλμάνων συμφώνησαν την Τρίτη να επιδιώξουν, μέχρι το Μάρτιο, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενοποιήσουν και θα ενισχύσουν τη χώρα τους.

    Από τη πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας, λέγοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη τώρα εντάσσεται στη διεθνή κοινότητα, αλλά τόνισε ότι η χώρα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

    [08] ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον Αμερικανού "εχθρικού μαχητή"

    23-11-2005

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο ενόρκων παραπομπής στο Μαϊάμι της Φλόριδας καταδίκασε τον γεννημένο στις ΗΠΑ Χοσέ Παντίγια, για τρομοκρατικές ενέργειες, λέγοντας ότι συνωμοτούσε με στόχο την δολοφονία, απαγωγή και την σωματική βλάβη ατόμων στο εξωτερικό. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ανακοίνωσε την απόφαση των 11 ενόρκων του δικαστηρίου στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τρίτη, στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Γκονζάλες είπε ότι ο Χοσέ Παντίγια ανήκε σε ομάδα που ανέπτυσσε δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η οποία υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό με την αποστολή χρημάτων, δώρων και ατόμων και την στρατολόγηση νέων μελών.

    Ο Παντίγια βρισκόταν ήδη τρία χρόνια στη φυλακή με τον χαρακτηρισμό του εχθρικού μαχητή, λόγω υποψιών ότι σχεδίαζε μαζί με την αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επίθεση στις ΗΠΑ με ραδιενεργή 'βρώμικη βόμβα'. Οι υποψίες αυτές δεν αναφέρονται όμως στις επίσημες κατηγορίες εναντίον του.

    Τον Σεπτέμβριο, ομοσπονδιακή επιτροπή αποτελούμενη από τρεις δικαστές απεφάνθη ότι ο Χοσέ Παντίγια μπορεί να κρατείται στην φυλακή, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, για όσο διάστημα συνεχίζεται ο αμερικανικός πόλεμος κατά της αλ Κάιντα και της τρομοκρατίας. Ο Παντίγια άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής. Πάντως, άν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες που βαρύνεται, ενδέχεται να παραμείνει στην φυλακή ισοβίως.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 November 2005 - 2:18:14 UTC