Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρώπη: Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ατόμων με ΑΙDS
  • [02] Οι ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα κατά του AIDS σε πάνω από 100 χώρες
  • [03] Μπους: Απορρίπτεται η ιδέα χρονοδιαγράμματος απόσυρσης από το Ιράκ
  • [04] Ιράκ: Νέες επιθέσεις δυτικά της Βαγδάτης
  • [05] Ισραήλ: Περές υποστηρίζει Σαρόν στις επερχόμενες εκλογές
  • [06] Γερμανία: Σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ
  • [07] Ιράν: Έναρξη προκαταρκτικών συνομιλιών σε δύο εβδομάδες
  • [08] Περιοδεία Χιουζ στην κεντρική Αμερική
  • [09] ΗΠΑ: Αίρονται κανονισμοί ασφαλείας στις αερομεταφορές

  • [01] Ευρώπη: Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ατόμων με ΑΙDS

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    01-12-2005

    Παγκόσμια ημέρα για το ΑΙDS η 1η Δεκεμβρίου και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το δίκτυο EURO-HIV όπως είναι τα αρχικά του ιού του AIDS, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ανθρώπων για τους οποίους η διάγνωση του ιού είναι θετική.

    Στις 20 χώρες της Ένωσης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων νέων κρουσμάτων HIV αυξήθηκε κατά 23%, με την μεγαλύτερη κλιμάκωση του στην Μεγάλη Βρετανία, όπου η αύξηση έφθασε το 69%. Έτσι τα δηλωμένα νέα κρούσματα έως το τέλος του 2004 ήταν περίπου 22.000. Το 2004, εξ άλλου, λιγότερα από 72.000 κρούσματα είχαν δηλωθεί στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που εντάσσεται στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του ανάλογου προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS, ή νοσούν απ αυτόν.

    'Ανησυχώ ιδιαίτερα για την αναζωπύρωση της επιδημίας του AIDS ιδίως μεταξύ των νέων ευρωπαίων' δήλωσε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή κ. Μάρκος Κυπριανού. 'Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους νέους τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή την επιδημία καθώς και ότι πρόκειται για μια πολύ πραγματική και αυξανόμενη απειλή', είπε ο Κύπριος Επίτροπος. 'Η εις βάθος συνειδητοποίηση του προβλήματος θα αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητες της ανακοίνωσης της Επιτροπής με θέμα την καταπολέμηση της επιδημίας με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2006- 2009, μέτρα που θα περιλαμβάνουν την πρόληψη νέων μολύνσεων την εξάρτηση από τα ναρκωτικά την εκπαίδευση , τις συμβουλευτικές διαγνωστικές επισκέψεις και την διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ', τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Συνολικά τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του AIDS έχουν χορηγήσει περισσότερο από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2003-2006, ενώ η Κοινότητα έχει συμβάλλει με 2 δισεκατομμύρια ευρώ σαν κύριος χορηγός στο παγκόσμιο ταμείο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

    [02] Οι ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα κατά του AIDS σε πάνω από 100 χώρες

    01-12-2005

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αποτελεί μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της νόσου.

    Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα κατά του AIDS σε πάνω από 100 χώρες. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι το Έκτακτο Σχέδιο του Προέδρου Μπους κατά του AIDS, αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή πρωτοβουλία που αναλαμβάνει μια χώρα κατά της ασθένειας. Το σχέδιο που δρομολογήθηκε πριν 3 χρόνια, αποτελεί πενταετή προσπάθεια ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στις 15 χώρες του κόσμου που μαστίζονται απ' την ασθένεια στην Αφρική, την Ασία και την Καραϊβική.

    Ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS θα εκφωνήσει σήμερα και ο Πρόεδρος Μπους.

    [03] Μπους: Απορρίπτεται η ιδέα χρονοδιαγράμματος απόσυρσης από το Ιράκ

    01-12-2005

    O Πρόεδρος Μπους

    O Πρόεδρος Μπους απέρριψε την ιδέα χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ζητώντας υπομονή καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν ιρακινούς για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους. Ο κ. Μπους περιέγραψε την Εθνική του Στρατηγική για Νίκη στο Ιράκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην ακαδημία ναυτικών δοκίμων στην Ανάπολη του Μαίρυλαντ. Ο κ. Μπους τόνισε ότι οποιαδήποτε απόσυρση θα βασιστεί στις συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος στο Ιράκ, και δεν θα οριστεί από πολιτικούς στην Ουάσινγκτον.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Τζώρτζ Κέησυ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ετοιμότητα των ιρακινών δυνάμεων δοκιμάζεται κάθε μήνα. Ο πρόεδρος Μπους είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ ανάλογα με τις ανάγκες και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ για το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί νίκη.

    Νάνσυ Πελόσι

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μπους, η αρχηγός της μειοψηφίας των δημοκρατικών στην αμερικανική βουλή Νάνσυ Πελόσι, τόνισε ότι οι βουλευτές πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συναδέλφου τους Τζών Μέρθα, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζάκ Ρήντ, που είναι μέλος της επιτροπής του σώματος για θέματα ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός χρειάζεται μία ειλικρινή εκτίμηση της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ ο τέως δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζών Κέρρυ, επεσήμανε ότι ο κ. Μπους δεν βλέπει την πραγματικότητα στο Ιράκ.

    [04] Ιράκ: Νέες επιθέσεις δυτικά της Βαγδάτης

    01-12-2005

    Aμερικανικές και Iρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δυτικά της Βαγδάτης την Τετάρτη, καθώς 9 πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 2.500 στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις, που στοχεύουν στην εκκαθάριση ανταρτών πριν τις γενικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, ενώ τόνισαν ότι η περιοχή στην ανατολική ακτή του Ευφράτη πιστεύεται πως χρησιμοποιείται από την οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ για την κατασκευή βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών. Βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μικρού λεωφορείου, σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας δύο άλλα.

    Στο μεταξύ, δυτική Χριστιανική οργάνωση αρωγής εξέφρασε την λύπη της για την μετάδοση από τον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ Τζαζήρα βιντεοταινίας, στην οποία εμφανίζονται 4 μέλη της οργάνωσης που απήχθησαν στη Βαγδάτη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η όμηροι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι.

    [05] Ισραήλ: Περές υποστηρίζει Σαρόν στις επερχόμενες εκλογές

    01-12-2005

    Σιμόν Πέρες

    Ο βετεράνος Ισραηλινός πολιτικός και πρώην ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Σιμόν Πέρες παραιτήθηκε από το κόμμα που ίδρυσε και ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο, το πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, στις επερχόμενες γενικές εκλογές.

    Ο κύριος Πέρες δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Τετάρτη ότι υποστηρίζει την επανεκλογή Σαρόν γιατί έχει τα προσόντα που χρειάζονται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους. Πάντως ο κύριος Πέρες δεν είπε ότι θα προσχωρήσει στο νέο-ιδρυθέν κεντρώο κόμμα 'Καντίμα' του κυρίου Σαρόν που ιδρύθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού από το κόμμα Λικούντ, λόγω εσωκομματικής διαμάχης για την Ισραηλινή απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αν ο κύριος Σαρόν εκλεγεί θα προσφέρει στο κύριο Πέρες υπουργική θέση, ίσως την θέση του Ισραηλινού ειρηνευτικού διαμεσολαβητή. Ο κύριος Πέρες πρόσφατα έχασε την ηγεσία του Εργατικού κόμματος και η σημερινή ανακοίνωση αναμενόταν.

    [06] Γερμανία: Σύσφιξη σχέσεων με τις ΗΠΑ

    01-12-2005

    Άγγελα Μέρκελ

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, υποσχέθηκε τη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας της με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι θέλει μία ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με την Ουάσινγκτον. Αλλά κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας της η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις για καταγγελλόμενες παράνομες δραστηριότητες της CIA στη Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από καμία χώρα.

    Η Kαγκελάριος υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει την Ε.Ε. να ξεπεράσει τη κρίση προϋπολογισμού και προειδοποίησε την Τουρκία ότι η ένταξη της στην κοινότητα δεν είναι εγγυημένη.

    Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για την απελευθέρωση Γερμανίδας αρχαιολόγου που κρατείται όμηρος στο Ιράκ, αλλά ότι δεν θα δεχτεί εκβιασμούς από αντάρτες.

    Σε εσωτερικά θέματα, η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε να ενισχύσει την βραδυκίνητη Γερμανική οικονομία, μετατρέποντας την σε μία από τις τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, στην επόμενη δεκαετία.

    [07] Ιράν: Έναρξη προκαταρκτικών συνομιλιών σε δύο εβδομάδες

    01-12-2005

    Νίκολας Μπερνς

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει την έναρξη προκαταρκτικών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την Ε.Ε. σε δύο εβδομάδες. Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από αξιωματούχους της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα κίνητρα για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.

    Στην Ουάσιγκτον, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβάλει εμπορικές ή οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν αν οι νέες συνομιλίες αποτύχουν. Ο κύριος Μπερνς είπε επίσης ότι υπάρχει ένας διευρυνόμενος κύκλος χωρών που υποστηρίζουν την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για πιθανές κυρώσεις.

    [08] Περιοδεία Χιουζ στην κεντρική Αμερική

    01-12-2005

    Κάρεν Χιούς

    Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα δημόσιας διπλωματίας, Κάρεν Χιούς, πρόκειται να ηγηθεί αντιπροσωπίας Αμερικανών επιχειρηματιών στην κεντρική Αμερική την επόμενη εβδομάδα. Ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι η κ. Χιούς θα συνοδεύεται από ανώτερα στελέχη σημαντικών αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η Πέπσικο και η Τράπεζα, Τζέι Πί Μόργκαν. Η αντιπροσωπία θα επισκεφθεί την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, όπου μία σειρά φυσικών καταστροφών ζημίωσε σοβαρά την εθνική οικονομία των χωρών αυτών.

    Η επίσκεψη σχεδιάζεται για να ενθαρρύνει την βοήθεια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα. Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε από ανώτερους επιχειρηματικούς παράγοντες να ξεκινήσουν το ταχύτερο την αμερικανική πρωτοβουλία βοήθειας. Η επίσκεψη της αντιπροσωπίας θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου.

    [09] ΗΠΑ: Αίρονται κανονισμοί ασφαλείας στις αερομεταφορές

    01-12-2005

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, σύντομα θα επιτρέπεται και πάλι σε επιβάτες να μεταφέρουν στις αποσκευές τους ψαλίδια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Η Υπηρεσία ασφάλειας στις μεταφορές θα ανακοινώσει το σχετικό σχέδιο την Παρασκευή. Με το σχέδιο αυτό αναστέλλεται ο μέχρι σήμερα ισχύων κανονισμός που προέβλεπε την κατάσχεση αιχμηρών αντικειμένων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μέτρα όπως η αντικατάσταση της πόρτας των πιλοτηρίων, προστατεύουν από ενδεχόμενη κατάληψη ενός αεροσκάφους από τρομοκράτες. Βέβαια Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για απειλές στην ασφάλεια των αερομεταφορών από εκρηκτικούς μηχανισμούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 December 2005 - 2:18:14 UTC