Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανταλλαγή απόψεων στην συνάντηση Καραμανλή-Ρής
  • [02] Εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους στην Αθήνα
  • [03] Ζοφερές οι προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης των πτηνών
  • [04] Σημαντικός ο αριθμός Αμερικανών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των τυφώνων Ρίτα και Κατρίνα.
  • [05] Ράμσφελντ: Ενδεχόμενη απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μετά τις εκλογές
  • [06] Μ. Αχμαντινετζάντ: Το Ισραήλ να ....μεταφερθεί στην Ευρώπη!
  • [07] Συνελήφθη ο Άντε Γκοτόβινα
  • [08] Τετραετής παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"
  • [09] Διεύρυνση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [10] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Ράις στην Ευρώπη
  • [11] 'Είμαστε διεθνείς'

  • [01] Ανταλλαγή απόψεων στην συνάντηση Καραμανλή-Ρής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-12-2005

    Τσάρλς Ρής

    Λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρης, ζήτησε να συναντήσει το πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για μια ανταλλαγή απόψεων εφ όλης της ύλης και το αίτημα του έγινε δεκτό. Η συνάντηση έγινε αλλά καθώς επισήμως καμιά από τις δύο πλευρές δεν προέβη σε δηλώσεις ή ανακοινώσεις, το περιεχόμενο της συζήτησης καλύφθηκε απο μυστήριο και ο ελληνικός τύπος αρκέστηκε στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος περιορίσθηκε να πει οτι:

    ' Έγινε μια πρώτη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη πριν ένα χρόνο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πρίν απο δύο εβδομάδες υπήρξε αίτημα του αμερικανού πρέσβη προκειμένου να γίνει μια συζήτηση γενικής ανταλλαγής απόψεων. Αυτό και συνέβη'

    Κατά συνέπεια από εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων και σε σχέση με τα επίκαιρα πολιτικά θέματα οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, την Τρομοκρατία με την ευκαιρία της επανέναρξης της Δίκης της 17 Νοέμβρη, τα διεθνή θέματα, δηλαδή Ιράκ, Κυπριακό και Μεσανατολικό κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τέλος την 'αγορά του αιώνα' όπως έχουν ονομάσει την αγορά των F-16 , γιατί φαίνεται ότι οι Αμερικανοί βιάζονται και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες ίσως και πριν από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στον Λονδίνο, όπου σήμερα θα συναντήσει τον άγγλο πρωθυπουργό κ. Τόνυ Μπλέρ στα πλαίσια του καθιερωμένου γύρου συναντήσεων της Βρετανικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη πριν από την σύνοδο.

    [02] Εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-12-2005

    'Ο υπέροχος κόσμος Βarbie και Lego' Αυτός είναι ο τίτλος της περίφημης έκθεσης που περιοδεύει από τον Οκτώβριο του 2004 στην Ευρώπη και έφθασε τώρα, ύστερα από 14 μήνες, στην Ελλάδα. Τα δυο πιο ανaγνωρισμένα παιχνίδια στο κόσμο του 20ου και 21ου αιώνα, εκτίθενται από την Πέμπτη στο χώρο τoυ Helexpo Palace της Αθήνας, για να κλέψουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

    Εντυπωσιακές συλλεκτικές κατασκευές Lego και πανέμορφες κούκλες Βarbie ντυμένες με δημιουργίες των μεγαλυτέρων σχεδιαστών μόδας όπως του Υβ Σαιν Λωράν του Κριστιάν Ντιόρ, του Ζάν Πώλ Γκωτιέ και του Πιέρ Γκαρντεν, συνθέτουν ένα μαγευτικό κόσμο, τον κόσμο των παιχνιδιών, που δημιούργησαν καλλιτέχνες σαν τον Δανό ξυλουργό, Κέρκ Κριστιανσεν, που πρωτοπαρουσίασε την σειρά Lego το 1932.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και μετά θα μεταφερθεί στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

    Για μεγαλύτερα παιδιά, όμως, εγκαινιάστηκε χθες στην Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων που γίνεται κάθε δύο χρόνια, με εκδηλώσεις ειδικά σχεδιασμένες για νέους, που γίνονται παράλληλα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικά έργα, προβολές, εκπαιδευτικά παιχνίδια και δρώμενα.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν την 1η Δεκεμβρίου από την ελληνική περιφέρεια και συνεχίζονται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Στάδιο Μπάντμινγκτον στο Γουδί, όπου θα παρουσιάζεται από το Εργαστήρι Χορού το 'Ελάτε να Αυτοσχεδιάσουμε'. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με θεατρικά δρώμενα, όπου 200 θεατρικά κουστούμια εποχής προσκαλούν τους νέους να συμμετάσχουν στο θέαμα με τίτλο, 'Βρες τον ρόλο σου και φόρεσέ τον'.

    Στη γιορτή αυτή της νεολαίας δεν θα έλειπε βέβαια και ο κινηματογράφος με την προβολή του έργου ' Ελίζα' της Ξένιας Καλογεροπούλου, ενώ η εβδομάδα θα κλείσει με συναυλία του ιδιαίτερα αγαπητού στους νέους Μιχάλη Χατζηγιάννη με το συγκρότημα 'Τα κίτρινα Ποδήλατα' και την συμμετοχή της Δέσποινας Ολυμπίου.

    [03] Ζοφερές οι προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης των πτηνών

    09-12-2005

    Αμερικανοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μία πανδημία γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο δύο εκατομμυρίων Αμερικανών και να σπρώξει την οικονομία της χώρας σε βαθιά ύφεση. Μελέτη του γραφείου προϋπολογισμού του αμερικανικού κογκρέσου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη περιγράφει δύο σενάρια, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που καθιστούν πολύ δύσκολη μία ακριβή πρόβλεψη.

    Σύμφωνα με την μελέτη, σε περίπτωση σοβαρής πανδημίας, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό της νόσου. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μειωθεί το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας κατά 5%, που είναι το ποσοστό μείωσης που σημειώνεται σε εποχή οικονομικής ύφεσης. Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε ηπιότερη επιδημία της γρίπης των πτηνών και στην εν λόγω περίπτωση, η μελέτη αναφέρει ότι περίπου 70,000 Αμερικανών θα μπορούσαν να μολυνθούν, αλλά ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών θα είναι μικρότερος και υπολογίζεται στις 100,000. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να σταθεί αιτία για μικρότερη οικονομική ύφεση. Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεψαν τον περασμένο μήνα ότι μία πανδημία της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να μειώσει κατά 2% την οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών σε διάφορα σημεία του κόσμου.

    [04] Σημαντικός ο αριθμός Αμερικανών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των τυφώνων Ρίτα και Κατρίνα.

    09-12-2005

    Nέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, δείχνουν ότι περίπου 570,000 Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των δύο φονικών τυφώνων, Ρίτα και Κατρίνα. Το υπουργείο δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έλαβε περίπου 7,000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σε σχέση με την Κατρίνα και την Ρίτα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων αυτών εξαιτίας των τυφώνων σε 569,000.

    Πάντως στη συνολική αγορά εργασίας της χώρας, το υπουργείο εργασίας ανέφερε την αύξηση κατά 6,000 των ανέργων για την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας επίσης τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα σε 327,000. Οι αναλυτές περίμεναν οι αιτήσεις για βοηθήματα ανεργίας να σημειώσουν κάποια μείωση, πάντως ο αριθμός αυτός δεν είναι πολύ διαφορετικός από ότι παρατηρείται σε υγιείς αγορές εργασίας. Την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την δημιουργία 215,000 νέων θέσεων εργασίας από αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της αγοράς εργασίας.

    [05] Ράμσφελντ: Ενδεχόμενη απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μετά τις εκλογές

    09-12-2005

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ελπίζει να αποσύρει περίπου 20,000 αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ μετά τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε την Πέμπτη ότι με την κίνηση αυτή θα αρχίσει να αντιστρέφεται η συγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, πριν τις εκλογές, που είχε σαν στόχο την πρόληψη επιθέσεων. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι ενδέχεται να ακυρώσουν την αποστολή δύο ταξιαρχιών στο Ιράκ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Εξάλλου, ανακοίνωση ιρακινών εξτρεμιστών στο διαδίκτυο αναφέρει ότι σκότωσαν Αμερικανό σύμβουλο ασφάλειας, τον Ρόναλντ Σούλτζ, που είχαν απαγάγει αυτήν την εβδομάδα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση αυτή. Εξάλλου, 4 δυτικοί ειρηνιστές ακτιβιστές κρατούνται επίσης από άλλη ομάδα εξτρεμιστών, οι οποίοι απείλησαν να τους σκοτώσουν το Σάββατο, εκτός και αν αφεθούν ελεύθεροι οι ιρακινοί κρατούμενοι.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζών Χάουαρντ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν τα στρατεύματα της χώρας του στο Ιράκ, πέραν της διορίας του Μαΐου. Ο κ. Χάουαρντ δήλωσε σήμερα ότι οι 450 Αυστραλοί στρατιώτες θα παραμείνουν μάλλον στο Ιράκ και πέραν του Μαΐου, μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να παρατείνει την παραμονή των δικών της στρατευμάτων στο Ιράκ για ένα ακόμα χρόνο. Συνολικά η Αυστραλία διατηρεί 1,300 στρατιώτες στο Ιράκ. Ο κ. Χάουαρντ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τον λόγο απόσυρσής τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο λαός του Ιράκ χρειάζονται υποστήριξη.

    [06] Μ. Αχμαντινετζάντ: Το Ισραήλ να ....μεταφερθεί στην Ευρώπη!

    09-12-2005

    Επικρίσεις εκφράστηκαν για τις τελευταίες δηλώσεις του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολία για το αν συνέβη το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα και υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Σε ομιλία του κατά την σύνοδο μουσουλμάνων ηγετών στην Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι αν οι Ευρωπαίοι αισθάνονται τόσο ένοχοι για το γεγονός ότι σκότωσαν τόσους Εβραίους, τότε θα πρέπει να παραχωρήσουν μέρος των εδαφών τους στο Ισραήλ.

    Στα ΗΕ, ο γ.γ. Κόφφι Αννάν δήλωσε σοκαρισμένος από τις δηλώσεις και ζήτησε απ' όλες τις χώρες του κόσμου να αγωνιστούν κατά τέτοιων διαψεύσεων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Αχμαντινεντζάντ 'απεχθή και αξιοκατάκριτα'. Το Ισραήλ καταδίκασε τις δηλώσεις σαν 'απαράδεκτες και ρατσιστικές' και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν τα σχόλια του Ιρανού προέδρου.

    [07] Συνελήφθη ο Άντε Γκοτόβινα

    09-12-2005

    Iσπανικό δικαστήριο διέταξε την κράτηση του φυγάδα Κροάτη πρώην στρατηγού Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Ο στρατηγός Γκοτόβινα συνελήφθη στις Κανάριες νήσους την Τετάρτη, ενώ κατεζητείτο από το 2001 απ' το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Άντε Γκοτόβινα απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη της Κροατίας στην κοινότητα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, χαιρέτησε την εξέλιξη και τόνισε ότι η σύλληψη αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Πάντως εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην στρατηγού Άντε Γκοτόβινα, συμμετείχαν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη του και χαρακτηρίζοντας τον ήρωα που βοήθησε στην απελευθέρωση της Κροατίας απ' τους Σέρβους.

    [08] Τετραετής παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"

    09-12-2005

    Συμφωνία επετεύχθη τελικά στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παράταση επίμαχων άρθρων του αντι-τρομοκρατικού νόμου, του λεγόμενου Πατριωτικού νόμου, που θεσπίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και διευρύνει τις δικαιοδοσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διεξάγει έρευνες και να μπορεί να παρακολουθεί ενέργειες των πολιτών. Διαπραγματευτές της γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων αποφάσισαν την Πέμπτη να παρατείνουν τις προβλέψεις του νόμου αυτού κατά 4 ακόμα χρόνια, αλλά όχι όμως κατά 10, όπως επιθυμούσαν ορισμένοι νομοθέτες. Πολλές από τις προβλέψεις αυτές, επρόκειτο να εκπνεύσουν μετά το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πατριωτικού νόμου, το FBI έχει πρόσβαση σε αρχεία βιβλιοθηκών και επιχειρήσεων, ενώ οι αρχές μπορούν να κάνει χρήση ταινιών καταγραφής τηλεφωνημάτων. Όπως αναμένεται το κογκρέσο θα αποδεχθεί επίσημα την παράταση της ισχύος του Πατριωτικού νόμου την επόμενη εβδομάδα, παρά τις επικρίσεις ορισμένων μελών που δηλώνουν ότι οι προβλέψεις του νόμου αυτού καταπατούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Ο επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών υποθέσεων της γερουσίας, Αρλεν Σπέκτερ, που είναι ρεπουμπλικανός, χαρακτήρισε την συμφωνία 'ατελή' αλλά 'αποδεκτή'.

    [09] Διεύρυνση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    09-12-2005

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδιο για τη διεύρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων της συμμαχίας στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ανακοίνωσε τη Πέμπτη την απόφαση, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κύριος ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε ότι περίπου 6 χιλιάδες στρατιώτες θα σταλούν για να ενισχύσουν 9 χιλιάδες πεντακόσιους ειρηνοφρουρούς που βρίσκονται ήδη στη περιοχή. Ο Γ.Γ. της συμμαχίας τόνισε ότι οι νέες δυνάμεις θα διατηρήσουν την ειρήνη και θα διασφαλίσουν ότι η τρομοκρατία δεν θα εξαπλωθεί στη χώρα.

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το σχέδιο αποδεικνύει ότι η συμμαχία πρόκειται να κρατήσει τις υποσχέσεις της και να συντείνει στη διατήρηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και να βοηθήσει τις αρχές της χώρας να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις.

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι οι πιο επικίνδυνες αποστολές κατά ανταρτών θα παραμείνουν στα χέρια των 20 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών, αλλά οι νατοϊκές δυνάμεις θα εκπαιδεύουν και θα υποστηρίζουν τις αφγανικές.

    [10] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Ράις στην Ευρώπη

    09-12-2005

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, 'ξεκαθάρισε το θέμα', όπως είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με καταγγελίες ότι ύποπτοι τρομοκράτες υπέστησαν βασανιστήρια σε μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη.

    O κύριος Ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι η αντιπαράθεση στη Ευρώπη για το θέμα έχει αρχίσει να αμβλύνεται.

    Tο θέμα επισκίασε την ευρωπαϊκή περιοδεία της κυρία Ράις, που ολοκληρώνεται σήμερα τελευταία μέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για τις διαβεβαιώσεις της κυρίας Ράις ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν το διεθνές δίκαιο στη ανάκριση υπόπτων.

    Η κυρία Ράις δήλωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη των ευρωπαίων ομολόγων της και πρόσθεσε ότι κάθε αναφορά για βασανιστήρια, διερευνάται και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

    [11] 'Είμαστε διεθνείς'

    Ζωή Λεουδάκη

    Oυάσινγκτον

    09-12-2005

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑXΕΠΑ Γκας Τzέιμς

    H ΑΧΕΠΑ εδώ και 80 χρόνια προωθεί το ελληνισμό, την εκπαίδευση , τη φιλανθρωπία, και την ατομική υπευθυνότητα. Είναι μια πολυδιάστατη οργάνωση η οποία λειτουργεί σε διάφορες επίπεδα και σε πολλές χώρες. Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση, ιδρύθηκε 1922 και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η οργάνωση αναπτύσσει εκτενείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες εντός και εκτός Αμερικής. Προσπαθεί επίσης να ενημερώσει το αμερικανικό κοινό για την παρουσία της Ελλάδας στο διεθνή πολιτικό χώρο.

    Πρόσφατα η ΑXΕΠΑ οργάνωσε συνέδριο για τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτεμντ και εμπειρογνώμονες σε θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματίας.

    Ο Ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης Γκας Τζέιμς μας εξηγεί ότι το συνέδριο αυτό γίνεται στα πλαίσια ενημερωτικού προγράμματος με τίτλο ' Η φωνή του Ελληνισμού'. 'Οι στόχοι μας είναι δύο', λέει ο κύριος Τζέιμς. 'Θέλουμε πρώτα να ενημερώσουμε το κοινό για τα διάφορα θέματα, αλλά και για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι σ' αυτά. Έτσι ώστε οι ελληνοαμερικανοί να γνωρίζουν αν είναι η εκάστοτε πολική των ΗΠΑ για ελληνικά ζητήματα είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίξουν, ή όχι. Ο ρόλος μας είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τρέχοντα πολιτικά θέματα.' Το πρώτο συμπόσιο που οργανώθηκε στις αρχές του 2005 ήταν για τη Κύπρο και το μεταναστευτικό ρεύμα μετά την εισβολή. Το 2006 θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αργότερα θα εξεταστεί το τί σημαίνει ελληνισμός και ποιά ήταν η προσφορά του στον κόσμο.

    Οι δραστηριότητες της ΑΧΕΠΑ δεν περιορίζονται μόνο στην ενημέρωση για το πολιτικό γίγνεσθαι εξ αποστάσεως αλλά και στην εμπειρία από πρώτο χέρι. 'Συνήθως, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ την άνοιξη ταξιδεύει στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο συνοδευόμενος από μία αντιπροσωπεία', μας εξηγεί κύριος Τζέιμς. 'Φέτος όμως κάλεσα μέλη της ΑΧΕΠΑ να συμμετάσχουν. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε περίπου 100 άτομα. Θα καλέσουμε επίσης και μέλη του Κογκρέσου. Και θέλουμε να τους δείξουμε από κοντά τι έχει προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος στο ελληνισμό'.

    Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ελληνοαμερικανών και των ελλήνων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Το ετήσιο ταξίδι της ΑΧΕΠΑ δίνει την ευκαιρία σε ελληνοαμερικανούς, να προσεγγίσουν την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς μπορεί να επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα των προγόνων του. 'Στη πραγματικότητα', τονίζει ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, 'εκείνο που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι την σήμερον ημέραν είμαστε διεθνείς. Δεν υπάρχει καμία διαφορά είτε ταξιδεύει κανείς στην Αθήνα, είτε στην Ουάσιγκτον. Απλώς μπαίνεις στο αεροπλάνο και ταξιδεύεις λίγες ώρες παραπάνω'.

    Τέλος, ο κύριος Τζέιμς μας ανέφερε στη ΦΤΑ ότι το 2006 συνταξιοδοτούνται 2 ελληνοαμερικανοί πολιτικοί. Ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης και ο βουλευτής Μάϊκ Μπιλιράκης. Η ΑΧΕΠΑ οργανώνει, εδώ στην Ουάσινγκτον δεξίωση για τιμήσει την πολυετή τους προσφορά στην πολιτική και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 December 2005 - 2:18:18 UTC