Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στο Ιράκ
  • [02] Γκιούλ: Διαψεύδει καταγγελίες ότι η CIA μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες στην Κωνσταντινούπολη για ανακρίσεις
  • [03] Ελλάδα: Ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές λυκείου
  • [04] Αλλάζει χέρια η Dreamworks
  • [05] Human Right Watch: Διερεύνηση ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών του Σουδάν
  • [06] Ισραήλ: Άλλο ένα στέλεχος εγκαταλείπει το Λικούντ
  • [07] ΟΠΕΚ: Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου
  • [08] Βρετανία: 43 τραυματίες από ισχυρές εκρήξεις σε δεξαμενές καυσίμων
  • [09] Πακιστάν: 38 νεκροί από εκρήξεις πυροτεχνημάτων σε λεωφορείο

  • [01] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στο Ιράκ

    12-12-2005

    Στο Ιράκ, εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας καθώς οι πρώτοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα και τις φυλακές, ενώ ο περισσότερος κόσμος θα ρίξει τη ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές την Πέμπτη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας και θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο. Αυτή τη περίοδο στους δρόμους θα κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα με ειδική άδεια κυκλοφορίας ενώ όλα τα αεροδρόμια θα είναι κλειστά από τη Τετάρτη μέχρι τη Παρασκευή.

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    O πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εξέφρασε την ελπίδα για υψηλή προσέλευση των Σουνιτών ψηφοφόρων στις κάλπες, οι οποίοι ως επί το πλείστον μποϋκοτάρισαν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Συνασπισμός Σιιτικών θρησκευτικών κομμάτων αναμένεται να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος των εδρών της βουλής. Όμως αναλυτές προβλέπουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών και ότι μάλλον θα κυβερνήσει τη χώρα συνασπισμός Σιιτών και Κούρδων.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία δήλωσε ότι αντάρτες άνοιξαν πυρ τη Κυριακή στην προεκλογική έδρα του Μετώπου των Τουρκμένων στη Μοσούλη, σκοτώνοντας 2 άτομα.

    Σε άλλα επεισόδια ένα άτομο σκοτώθηκε στη Μοσούλη καθώς αναρτούσε προεκλογικές αφίσες. Και τέλος το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αντάρτες ισχυρίζονται ότι απήγαγαν 4 Ιρανούς έξω από τη Βαγδάτη.

    [02] Γκιούλ: Διαψεύδει καταγγελίες ότι η CIA μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες στην Κωνσταντινούπολη για ανακρίσεις

    12-12-2005

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, διέψευσε καταγγελίες ότι η CIA μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες στην Κωνσταντινούπολη για ανακρίσεις. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν την Κυριακή από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τόνισε ότι δεν επιβιβάστηκαν, ή αποβιβάστηκαν επιβάτες, ή φορτίο κατά τις 2 στάσεις αμερικανικού αεροπλάνου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι το αεροσκάφος, που τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ανήκε στη CIA, προσγειώθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 31 Οκτωβρίου για τεχνική επίβλεψη προερχόμενος από την Ισπανία και με κατεύθυνση το Αζερμπαϊτζάν. Το αεροπλάνο σταμάτησε στη Κωνσταντινούπολη και κατά την επιστροφή του στις 15 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος, μετέβη στη Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Ελλάδα: Ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές λυκείου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-12-2005

    Σε 129 μαθητές της πρώτης δευτέρας και τρίτης Λυκείου, του Νομού Αττικής που αρίστευσαν, παραδόθηκαν την Κυριακή το πρωί στο Μουσείο Μπένάκη, σε ειδική εκδήλωση, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή και της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου. Απλός, γελαστός και φιλικός ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε τα παιδιά τονίζοντας στην αρχή με χιούμορ, τόσο την χαρά του που παρευρίσκετο σ αυτή την επιβράβευση αλλά και τη σημασία της εξοικείωσης των νέων ανθρώπων ,από τα μικρά τους χρόνια με τις νέες τεχνολογίες , που είναι η χειροπιαστή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα κατάκτηση και απαραίτητη για το μέλλον αυτής της χώρας που στηρίζεται ακριβώς στους νέους ανθρώπους

    'Είναι ένα εφαλτήριο',είπε ο κ. Καραμανλής. 'Για να κατακτήσουμε, να κατακτήσετε εσείς την νέα εποχή. Υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση εδώ. Είναι, όσο γίνεται, να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους τα εφόδια να είναι πρωτοπόροι στο κόσμο που έχει ήδη ανατείλει. Δεν έρχεται έχει ήδη έρθει. Μιλούμε καμία φορά για μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στο κόσμο. Ξέρετε ποιές είναι οι χώρες εκείνες που είναι σήμερα στην πρωτοπορία. Είναι οι κοινωνίες εκείνες που επένδυσαν στην γνώση και ιδίως στα σύγχρονα εργαλεία της γνώσης'.

    Τέλος, η Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου τόνισε ότι 'Το σχολείο είναι σχολείο βασικών γνώσεων και όχι πληροφοριών. Το σχολείο πρέπει να μας μάθει βασικές γνώσεις για Μαθηματικά και Φυσική , καλά την γλώσσα μας, για να ανοίξουν όλοι οι ορίζοντες και οι υπολογιστές πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε καινούργιους κόσμους και σε καινούργια πράγματα'.

    [04] Αλλάζει χέρια η Dreamworks

    12-12-2005

    Στήβεν Σπίλμπεργκ

    H εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Paramount ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία Dreamworks, το κινηματογραφικό στούντιο του γνωστού σκηνοθέτη, Στήβεν Σπίλμπεργκ. Η Paramount πρόκειται να δώσει 1 κόμμα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Dreamworks. Εξαιρείται το τμήμα κινουμένων σχεδίων της εταιρείας, που αποτελεί και το πιο επικερδές τμήμα της. Στο πωλητήριο συμβόλαιο περιλαμβάνεται η ταινιοθήκη, με 59 κινηματογραφικά έργα της Dreamworks, καθώς και η συνεργασία παραγωγής με τον ίδιο τον Σπήλμπεργκ.

    Πάντως η πώληση της εταιρείας Dreamworks σηματοδοτεί το τέλος του ονείρου του Σπήλμπεργκ και των συνεργατών του, του Ντέηβιντ Γκίφεν και του Τζέφρυ Κάτσενμπεργκ, που ήλπιζαν να αναπτύξουν την εταιρεία σε τηλεοπτικό, μουσικό, κινηματογραφικό και διαδικτυακό στούντιο.

    [05] Human Right Watch: Διερεύνηση ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών του Σουδάν

    12-12-2005

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Human Right Watch ζήτησε τη διερεύνηση του ρόλου του Πρόέδρου του Σουδάν, Ομαρ αλ Μπασίρ, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη περιοχή Νταρφούρ. Σε έκθεση της η οργάνωση απαριθμεί 20 στελέχη της κυβέρνησης, του στρατού και της πολιτοφυλακής των Τζατζουίντ που πρέπει να διερευνηθούν. Η έκθεση θα υποβληθεί επίσης και στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που με τη σειρά του θα ενημερώσει το συμβούλιο ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα για τη κατάσταση στο Νταρφούρ. Αξιωματούχος της Human Right Watch, δήλωσε ότι ανώτερα στελέχη της Σουδανικής κυβέρνησης πρέπει να καταστούν υπόλογα της εθνοκάθαρσης στο Νταρφούρ.

    Από την έναρξη του πολέμου το 2003 μεταξύ των επαναστατών και της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τη κυβέρνηση υπολογίζεται ότι 180 χιλιάδες άτομα πέθαναν και 2 εκατομμύρια άλλα εκτοπίστηκαν.

    [06] Ισραήλ: Άλλο ένα στέλεχος εγκαταλείπει το Λικούντ

    12-12-2005

    Σαούλ Μοφάζ

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, παραιτήθηκε από το κόμμα Λικούντ για να προσχωρήσει στο νεοιδρυθέν κεντρώο κόμμα του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Καντίμα, εν όψει των γενικών εκλογών του Μαρτίου. Ο κύριος Μοφάζ ανακοίνωσε την απόφαση του στο Τελ Αβίβ την Κυριακή και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα Λικούντ εξελίσσεται σε ακραίο. Η αποχώρηση του κυρίου Μοφάζ αποτελεί το πιο πρόσφατο κτύπημα στο κόμμα Λικουντ, που επί χρόνια αποτελούσε την πολιτική δύναμη στο Ισραήλ.

    Η δημοτικότητα του σκληροπυρηνικού κόμματος μειώνεται και έχει πληγεί από εσωτερικές διαμάχες μετά την αποχώρηση του κυρίου Σαρόν τον περασμένο μήνα. Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στο Ισραήλ δείχνουν τον κύριο Σαρόν νικητή των εκλογών της 28ης Μαρτίου, δίνοντας του την απαραίτητη πλειοψηφία για τη δημιουργία κυβερνώντος συνασπισμού που θα υποστηρίξει τη πολιτική του προς τους Παλαιστίνιους.

    [07] ΟΠΕΚ: Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

    12-12-2005

    Οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, που συνεδριάζουν σήμερα στο Κουβέιτ, δηλώνουν ότι το καρτέλ θα συνεχίσει να διατηρήσει την παραγωγή του στα σημερινά επίπεδα για να ικανοποιήσει την παγκόσμια υψηλή ζήτηση. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σεΐχ Αχμάντ Αλ Φάχντ Αλ Σαμπάχ, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως και τα υπόλοιπα μέλη θα υποστηρίξουν το αίτημα του να διατηρηθεί η παραγωγή του καρτέλ στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ήδη οι υπουργοί πετρελαίου της Νιγηρίας, του Ιράν και της Λιβύης έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με την πρόταση.

    [08] Βρετανία: 43 τραυματίες από ισχυρές εκρήξεις σε δεξαμενές καυσίμων

    12-12-2005

    Συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσαν ισχυρότατες εκρήξεις στις μεγάλες δεξαμενές καυσίμων Μπάνσφήλντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, που ανήκουν στις εταιρείες Texaco και Total και εφοδιάζουν με καύσιμα μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Χήθροου. Απ' τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 43 άτομα, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι πρόκειται για ατύχημα, αλλά το θέμα διερευνάται. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής Χέμελ Χέμπστέντ έχουν απομακρυνθεί απ' τα σπίτια τους, ενώ άλλοι έχουν πάρει εντολή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους για να αποφύγουν τον καπνό απ' την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι εκρήξεις. Οι Βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι θα αφήσουν την πυρκαγιά να σβήσει μόνη της.

    [09] Πακιστάν: 38 νεκροί από εκρήξεις πυροτεχνημάτων σε λεωφορείο

    12-12-2005

    Eφτασε τους 38 ο αριθμός των νεκρών από έκρηξη πυροτεχνημάτων σε λεωφορείο που μετέφερε προσκεκλημένους σε γάμο στη Λαχώρη. Υπάρχουν επίσης και δεκάδες τραυματίες. Μάλιστα αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί μιας και πολλοί απ' τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες σε δευτερόλεπτα την Κυριακή, μην επιτρέποντας στους επιβαίνοντες να διαφύγουν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την κίνηση ενός απ' τους επιβαίνοντες να πετάξει πυροτεχνήματα απ' το παράθυρο του λεωφορείου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 December 2005 - 2:18:13 UTC