Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η προσέλευση στις κάλπες στο Ιράκ
  • [02] ΠΟΕ: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της διεθνούς αγροτικής πολιτικής
  • [03] ΕΕ: Δεν είναι έτοιμη για ένταξη η ΠΓΔΜ
  • [04] Αθήνα: Έκρηξη κοντά στο υπουργείο Οικονομικών
  • [05] ΗΠΑ και Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. καταδικάζουν τη δολοφονία βουλευτή του Λιβάνου
  • [06] Αφγανιστάν: Ισχυρός σεισμός ισχύος 6,7
  • [07] Έκθεση: Στα ύψη οι τιμές καυσίμων το 2025
  • [08] Καλιφόρνια: Θα εκτελεστεί τελικά ο Στάνλυ "Τούκη" Γουίλλιαμς
  • [09] Χάγη: Αθώος των κατηγοριών δήλωσε ο Άντε Γκοτόβινα
  • [10] Ο Μπιν Λάντεν έχει πάψει να κατευθύνει την Αλ Κάιντα, δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν

  • [01] Άρχισε η προσέλευση στις κάλπες στο Ιράκ

    13-12-2005

    Ιρακινός στρατιώτης με μελάνι στο δάκτυλο αφού έριξε τη ψήφο του

    Στο Ιράκ, άρχισε την Δευτέρα η προσέλευση στις κάλπες των φυλακισμένων και ατόμων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, τρεις μέρες πριν τις γενικές εκλογές στη χώρα. Αξιωματούχοι υποσχέθηκαν την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφάλειας την Πέμπτη. Οι αρχές θα κλείσουν τα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας, ενώ θα περιορίσουν τις μετακινήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα γενικευθεί από σήμερα.

    Επίσης από σήμερα θα μπορούν να αρχίσουν να ψηφίζουν Ιρακινοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό. 15 εκλογικά τμήματα έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, γι' αυτό το σκοπό. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στο Ιράκ ανέφεραν ότι 7 άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις τη Δευτέρα.

    Επίσης, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο άτομα στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σε διάφορες συνοικίες, σκοτώθηκαν 4 ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

    O Πρόεδρος Μπους

    Στο μεταξύ, o Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι εκλογές της Πέμπτης στο Ιράκ θα μπορούσαν να αποδειχτούν καίριας σημασίας στιγμή, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Στην τρίτη ομιλία του τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την ενίσχυση της υποστήριξης των αμερικανών προς το πόλεμο στο Ιράκ, ο κ. Μπους συνεχάρη τον Ιρακινό λαό για το ότι αψήφησε τη βία αναζητώντας την ελευθερία. Σε ερώτηση που του τέθηκε μετά την ομιλία του, ο κ. Μπους δήλωσε επίσης ότι απ' την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περίπου 30 χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες και πάνω από 2 χιλιάδες 100 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Αργότερα ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Μπους βασίζονταν σε δημοσιογραφικές πληροφορίες για υπολογισμούς των νεκρών στο Ιράκ και όχι σε επίσημες στατιστικές της Αμερικανικής κυβέρνησης.

    Από τη πλευρά του ο δημοκρατικός βουλευτής, Τζον Μέρθα, δήλωσε ότι η Αμερικανική παρουσία στο Ιράκ αποτελεί μέρος του προβλήματος. Ο κ. Μέρθα χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου Μπους 'ρητορείες' και τόνισε ότι δεν έχει δει ακόμη κάποιο σχέδιο που θα μπορούσε να επιφέρει εποικοδομητικά αποτελέσματα στο Ιράκ.

    [02] ΠΟΕ: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της διεθνούς αγροτικής πολιτικής

    13-12-2005

    Καθώς υπουργοί εμπορίου απ' όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για την έναρξη της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά την επίτευξη συμφωνίας 'για πραγματική και ουσιαστική' μεταρρύθμιση της διεθνούς αγροτικής πολιτικής με τρόπο που να ωφελεί τις φτωχότερες χώρες.

    Σε ανακοίνωση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπεύθυνος για τον περιορισμό της Φτώχειας, Ντάνυ Λήπζινγκερ, δήλωσε ότι οι πλούσιες χώρες πληρώνουν τους αγρότες τους 3 φορές το ποσό που ξοδεύουν σε βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Από τη πλευρά τους οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν την εξάλειψη των αγροτικών επιδοτήσεων έτσι ώστε οι αγρότες τους να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όμως ο επίτροπος σε θέματα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η κοινότητα δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων κατά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    [03] ΕΕ: Δεν είναι έτοιμη για ένταξη η ΠΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-12-2005

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρά τις εκκλήσεις των τελευταίων ημερών προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες που θα της έδιναν το πράσινο φως για να πάρει το χρίσμα της υποψήφιας για ένταξη χώρας από το Συμβούλιο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτης. Η Γαλλία ήταν αυτή που εμπόδισε την λήψη απόφασης, καθώς εμμένει στην άποψή της ότι δεν είναι κατάλληλη η εποχή για να συζητηθεί μια περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης, καθώς ούτε οι θεσμικοί ούτε οι οικονομικοί όροι έχουν υλοποιηθεί.

    Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά για την ελληνική πλευρά, που εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη και τον Υφυπουργό κ. Βαληνάκη, και που εμμένει στο ζήτημα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για το όνομα, ο προεδρεύων του Συμβουλίου βρετανός υπουργός κ. Στρόκ έκανε δήλωση που γράφτηκε στα πρακτικά, ότι η μόνη αποδεκτή για την Ένωση ονομασία της χώρας αυτής μέχρι την επίλυση του προβλήματος θα είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πάντως δήλωσε σχετικά οτι, 'η Ελλάδα θα λάβει την απόφασή της στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της για τα Βαλκάνια και η χώρα αυτή θα χρειαστεί στην προσπάθειά της και την στήριξη της χώρας μας'.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όμως που προετοίμασε την Σύνοδο Κορυφής δεν κατάφερε να καταλήξει σε καμιά συμφωνία για τα δημοσιονομικά. Η βρετανική προεδρία ανέβαλε για τη Τρίτη τις νέες προτάσεις. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε , δήλωσε ότι απηύθυνε επιστολή προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποκτήσουν τη βούληση και την σύνεση ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2007-2013, συμφωνία που κρίνεται αναγκαία και επείγουσα. Ο κ. Μπαρόζο παρουσιάζοντας ορισμένες προτάσεις θεώρησε ότι η μείωση του βρετανικού τσέκ λίγο περισσότερο, θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρει την συμφωνία, ενώ ζητά στην επιστολή του από την βρετανική προεδρία να κάνει μια σημαντική αύξηση των συνολικών δαπανών για την Ένωση και μια πιο δίκαιη κατανομή για τα νέα κράτη μέλη.

    [04] Αθήνα: Έκρηξη κοντά στο υπουργείο Οικονομικών

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    13-12-2005

    Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα, προκαλώντας υλικές ζημιές χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα πέρα από έναν ελαφρά τραυματισμένο, είπε αξιωματούχος της αστυνομίας. Το υπουργείο βρίσκεται πάνω από το ταχυδρομείο στην πλατεία Συντάγματος, περίπου 100 μέτρα από το κτίριο της ελληνικής Βουλής. 'Υπάρχει ένας άνθρωπος που τραυματίστηκε ελαφρά', είπε αξιωματούχος της αστυνομίας.

    Από την έκρηξη έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές σε παραπλήσια καφέ και καταστήματα. Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο ποιος κρυβόταν πίσω από την έκρηξη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε ελληνική εφημερίδα περίπου μισή ώρα πριν από την έκρηξη, λέγοντας ότι μια βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ενώ στην αρχή η αστυνομία είχε πει ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από φιάλες φυσικού αερίου μετρίου μεγέθους, στη συνέχεια ενημέρωσε ότι επρόκειτο τελικά για βόμβα που ενεργοποιήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό, κάτι που αποτελεί δυσμενέστερη εξέλιξη όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των δραστών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έκρηξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε λόγο για 'σημαντική υπόθεση', και τόνισε πως δεν θα κάνει 'πρόχειρες εκτιμήσεις' σχετικά με το συμβάν. Η αστυνομία έχει κάνει ορισμένες ανακοινώσεις και οι έρευνες συνεχίζονται, συμπλήρωσε.

    Η σημερινή έκρηξη ήταν η δεύτερη βομβιστική επίθεση κατά κυβερνητικού κτιρίου μέσα σε έξη μήνες. Τον Ιούνιο, η οργάνωση 'Επαναστατικός Αγώνας' είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας.

    [05] ΗΠΑ και Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. καταδικάζουν τη δολοφονία βουλευτή του Λιβάνου

    13-12-2005

    Γκιμπράν Τουένι

    To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την δολοφονία την Δευτέρα του σημαντικότερου αντι-σύρου βουλευτή του Λιβάνου, Γκιμπράν Τουένι. Με ανακοίνωσή του, το συμβούλιο εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για την πιο πρόσφατη σειράς βομβιστικών επιθέσεων φέτος και προειδοποιεί ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Μία μέχρι τώρα άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του χριστιανού βουλευτή και δημοσιογράφου, όμως η αυθεντικότητα της ανακοίνωσής της δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική ενέργεια που στοχεύει στην επιβολή της Συριακής επιρροής στον Λίβανο. Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του Γκιμπράν Τουένι έγινε την Δευτέρα, καθώς το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ παρέλαβε έκθεση με νέα στοιχεία που κατά τα φαινόμενα επιρρίπτουν ευθύνες για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, σε Σύρους αξιωματούχους. Η Συρία έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην δολοφονία Χαρίρι.

    [06] Αφγανιστάν: Ισχυρός σεισμός ισχύος 6,7

    13-12-2005

    Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ισχυρός σεισμός, 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την οροσειρά Χίντου Κους στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για απώλειες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν καθώς και στο Κασμίρ όπου οι κάτοικοι που επλήγησαν απ' τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου, βγήκαν πανικόβλητοι απ' τα σπίτια τους.

    [07] Έκθεση: Στα ύψη οι τιμές καυσίμων το 2025

    13-12-2005

    Νέα έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων το 2025 θα είναι πολύ υψηλότερες από ότι είχε προηγουμένως προβλεφθεί. Η έκθεση αυτή, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι εξαιτίας των σημαντικά αυξημένων τιμών της βενζίνης, οι καταναλωτές θα εξαναγκαστούν να αγοράσουν οχήματα που δεν καίνε πολλά καύσιμα ή που καίνε ντήζελ, ενώ τα μεγάλα αυτοκίνητα θα εκλείψουν από την αγορά. Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές της βενζίνης θα ενθαρρύνoυν την χρήση άλλων καυσίμων, όπως την καύση άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.

    Η έκθεση προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν και νέα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Προβλέπουν επίσης την αυξημένη χρήση ενέργειας από άνθρακα, πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των βλαβερών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    [08] Καλιφόρνια: Θα εκτελεστεί τελικά ο Στάνλυ "Τούκη" Γουίλλιαμς

    13-12-2005

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απέρριψε αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του θανατοποινίτη ηγέτη συμμορίας, Στάνλυ 'Τούκη' Γουίλλιαμς, να εξετάσει την υπόθεση του. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται ο νομικός κύκλος εφέσεων της υπόθεσης και ανοίγει ο δρόμος για εκτέλεση της θανατικής ποινής σε μερικές ώρες από τώρα, δηλαδή ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Καλιφόρνιας.

    Χθες και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Γουίλλιαμς, με το αιτιολογικό ότι ο θανατοποινίτης αρνήθηκε να αποδεχτεί ευθύνη για τις 4 δολοφονίες για τις οποίες καταδικάστηκε το 1981.

    [09] Χάγη: Αθώος των κατηγοριών δήλωσε ο Άντε Γκοτόβινα

    13-12-2005

    Άντε Γκοτόβινα

    O απόστρατος Kροάτης στρατηγός, Άντε Γκοτόβινα, δήλωσε αθώος των κατηγοριών για εγκλήματα πόλεμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο στρατηγός Γκοτόβινα δήλωσε αθώος των 7 κατηγοριών που απαγγέλθηκαν εναντίον του στο Δικαστήριο των ΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

    Το δικαστήριο απάγγελλε κατηγορίες στο στρατηγό για το ρόλο του στο θάνατο τουλάχιστον 150 Σέρβων κατά την επέλαση του κροατικού στρατού σε σερβική περιοχή το 1995.

    Ο πενηντάχρονος στρατηγός συνελήφθη στις Κανάριες νήσους, την Τετάρτη και καταζητείται από το 2001.

    Η αρχιεισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, ασκεί τώρα πιέσεις για τη σύλληψη 2 ακόμη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

    [10] Ο Μπιν Λάντεν έχει πάψει να κατευθύνει την Αλ Κάιντα, δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν

    13-12-2005

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν εξακολουθεί να ηγείται των δραστηριοτήτων της αλ Κάιντα και πως το τρομοκρατικό αυτό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Αιμάν αλ Ζαουάχρι, είχε πεί ότι ο μπιν Λάντεν εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του πολέμου της αλ Κάιντα κατά της Δύσης. Τα σχόλιά του είχαν δημοσιευθεί σε ισλαμική ιστοσελίδα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ισλαμαμπάντ, ο κ. Κρόκερ δήλωσε όμως ότι, κατά τη γνώμη του, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον σε θέση να ηγηθεί της οργάνωσης, αφού κρύβεται σε απόμακρο σημείο των ορεινών περιοχών του Πακιστάν και επομένως δεν μπορεί να έχει επαφή με τα μέλη της αλ Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πεί επανειλημμένα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν μάλλον κρύβεται στην ορεινή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να τον συλλάβουν όταν εισέβαλαν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 December 2005 - 2:18:17 UTC