Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις:Υπέρ της διερεύνησης εκλογικών παρατυπιών στο Ιράκ
  • [02] Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Οκλαχόμα και Τέξας
  • [03] Ισραήλ: Επιρρίπτονται ευθύνες στην Ισλαμική Τζιχάντ
  • [04] Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ διακόπτουν το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας
  • [05] Γκουαντάναμο: Αυξήθηκε ο αριθμός των κρατουμένων σε απεργία πείνας
  • [06] Κίνα: Μία γυναίκα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών
  • [07] H Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
  • [08] 30 νεκροί από κατολισθήσεις στην Υεμένη
  • [09] 'Ολα έτοιμα για την Πρωτοχρονιά
  • [10] Πέντε νεκροί από εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [11] 20 Σουδανοί πρόσφυγες νεκροί, μετά από επίθεση της αστυνομίας στο Κάιρο
  • [12] Kόφι Αννάν: Η κρίση στο Νταρφούρ συνεχίζεται
  • [13] Έρευνα για τη δημοσιοποίηση απορρήτων πληροφοριών
  • [14] Δύο ξένοι κρατούμενοι σκότωσαν τους φρουρούς τους και διέφυγαν κοντά στο χωριό Μαλακάσι
  • [15] Η Παλαιστινιακή Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Πέμπτης
  • [16] Καλό το 2005 για τα θεάματα

  • [01] Ράις:Υπέρ της διερεύνησης εκλογικών παρατυπιών στο Ιράκ

    30-12-2005

    Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαιρέτησε την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής εκλογών του Ιράκ να προσκαλέσει διεθνείς παρατηρητές για να εξετάσουν τις καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ. Η κ. Ράις δήλωσε τη Πέμπτη ότι η εκλογική επιτροπή του Ιράκ 'απέδειξε και πάλι την αφοσίωση της σε μια δίκαιη και αξιόπιστη εκλογική διαδικασία με βάση διεθνείς προδιαγραφές'. Και τόνισε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της διαδικασίας διερεύνησης καταγγελιών και θέλουν τα τελικά αποτελέσματα να αντικατοπτρίζουν την θέληση του Ιρακινού λαού. Οι Σουνίτες και ορισμένοι Σιίτες καταγγέλλουν ευρείας κλίμακας εκλογικές παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου στο Ιράκ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν τους Σιίτες να κερδίζουν 130 έδρες στο 275 εδρών κοινοβούλιο.

    Ο Αμπντουλ Αζίζ αλ Χακίμ και ο Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συναντήθηκε με τον ηγέτη του κύριου πολιτικού συνασπισμού των Σιιτών, Αμπντουλ Αζίζ αλ Χακίμ, και συζήτησε μαζί του σχέδια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Η συνάντηση των δύο ανδρών την Πέμπτη στο βόρειο Ιράκ, είναι η τελευταία μίας σειράς διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ Κούρδων και Σιιτών πολιτικών αρχηγών. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είπαν ότι θέλουν να συμπεριλάβουν στις διαβουλεύσεις τους και Σουνίτες ηγέτες. Όμως οι Σουνίτες απέρριψαν την πιθανότητα διαπραγματεύσεων, μέχρις ότου διερευνηθούν οι διαμαρτυρίες τους για την διάπραξη εκλογικών παρατυπιών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 4 αστυνομικούς, ενώ σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας, έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα, σκότωσε Αμερικανό στρατιώτη. Επίσης, ένοπλοι εισέβαλαν σε ιδιωτική κατοικία οικογένειας Σιιτών και σκότωσαν 11 μέλη της. Εξάλλου, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν την λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας, εξαιτίας απειλών εναντίον των εργαζομένων σε αυτό.

    Τέλος, σε νέο της βίντεο, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ απειλεί ότι θα σκοτώσει 5 υπαλλήλους της πρεσβείας του Σουδάν που έχει απαγάγει, συμπεριλαμβανομένου και ενός διπλωμάτη, αν το Χαρτούμ δεν διακόψει κάθε σχέση με την κυβέρνηση του Ιράκ.

    [02] Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Οκλαχόμα και Τέξας

    30-12-2005

    Δασοπυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με τις πυρκαγιές που μαίνονται στις πολιτείες Οκλαχόμα και Τέξας και έχουν κοστίσει τη ζωή σε 4 άτομα. Ξηρασία, σφοδροί άνεμοι και χαμηλά ποσοστά υγρασίας αναζωπυρώνουν τις πυρκαγιές που καλύπτουν έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Αξιωματούχοι του Τέξας δήλωσαν ότι απ' τις πυρκαγιές καταστράφηκαν πάνω από 100 κτίσματα, κυρίως ιδιωτικές κατοικίες, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρίκ Πέρρυ, έστειλε την εθνοφρουρά για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πύρινων εστιών. Επίσης πολλά σπίτια καταστράφηκαν απ' τις πυρκαγιές και στην Οκλαχόμα, ενώ οι αρχές πιστεύουν ότι οι περισσότερες εστίες προκλήθηκαν από άτομα που είτε αγνόησαν την απαγόρευση για υπαίθριες φωτιές, είτε άρχισαν να παίζουν με πυροτεχνήματα.

    Στο μεταξύ σφοδρές βροχοπτώσεις αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια, ενώ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι δύο σφοδρές καταιγίδες που έχουν σχηματιστεί στον Ειρηνικό θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    [03] Ισραήλ: Επιρρίπτονται ευθύνες στην Ισλαμική Τζιχάντ

    30-12-2005

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνες στην Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Πέμπτη, σε προσωρινό φυλάκιο στη Δυτική Όχθη, που κόστισε τη ζωή σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και δύο Παλαιστίνιους και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 9 ακόμη ατόμων. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά το Ισραήλ επιρρίπτει ευθύνες στην Ισλαμική Τζιχάντ, γιατί η οργάνωση έχει τελευταία εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο βομβιστής σχεδίαζε επίθεση μέσα στο Ισραήλ, όπου οι δυνάμεις ασφάλειας βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω του εορτασμού του Χανουκά.

    Στο μεταξύ στη νότια Γάζα Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας έστησαν οδοφράγματα στα πλαίσια προσπαθειών για την εύρεση Βρετανίδας υπαλλήλου ανθρωπιστικής οργάνωσης και των γονέων της, που έπεσαν θύματα απαγωγέων τη Τετάρτη. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

    [04] Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ διακόπτουν το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

    30-12-2005

    Ανταμ Ερελί

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρειο Κορέα λόγω της απόφασης της Πιονγιάνγκ να σταματήσει να επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να διανέμουν τα τρόφιμα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, Ανταμ Ερελί, δήλωσε χθες ότι η πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει ότι εργαζόμενοι σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής θα πρέπει να επιτηρούν τη διανομή τροφίμων. Αυτή η ασφαλιστική δικλείδα θα εκλείψει όταν το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών θα σταματήσει να λειτουργεί στη Βόρειο Κορέα στα τέλη αυτού του μήνα.

    Ο κύριος Ερελί δήλωσε ότι αποτελεί συνηθισμένη πρακτική της Βορείου Κορέας 'να αγνοεί τις ανάγκες του λαού της', όπως είπε χαρακτηριστικά και 'να τους αφήνει να πεθαίνουν από τη πείνα για ανεξήγητους λόγους'.

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι δεν χρειάζεται το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών γιατί η εγχώρια σοδειά βελτιώθηκε.

    [05] Γκουαντάναμο: Αυξήθηκε ο αριθμός των κρατουμένων σε απεργία πείνας

    30-12-2005

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες μέρες υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι άλλοι 46 κρατούμενοι προστέθηκαν από τις 25 Δεκεμβρίου, στους 38 που πραγματοποιούσαν ήδη απεργία πείνας. Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο άρχισαν απεργία πείνας τον Αύγουστο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση τους χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

    Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ορισμένοι απεργοί πείνας τρέφονται δια της βίας από ιατρικό προσωπικό των φυλακών. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν πάντως να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο, ανθρώπινες.

    [06] Κίνα: Μία γυναίκα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών

    30-12-2005

    Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τον τρίτο θάνατο ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε ότι το θύμα ήταν μία γυναίκα 41ος ετών που εργαζόταν σε εργοστάσιο στη επαρχία Φουτζιάν, η οποία αρρώστησε στις αρχές Δεκεμβρίου και πέθανε την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές δεν είναι σίγουρες πως μολύνθηκε από το ιό γιατί δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα σε ζώα της περιοχής.

    Στο μεταξύ η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι εξετάσεις δειγμάτων που έγιναν σε βρετανικό εργαστήριο επιβεβαίωσαν τη παρουσία του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε τουλάχιστον 6 χωριά ανατολικά του Βουκουρεστίου.

    Αλλά στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Βίκτωρ Γιουσένκο, ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη Κριμαία γιατί η επιδημία εκεί αναχαιτίστηκε.

    [07] H Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    30-12-2005

    Mε πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται η πόλη της Νέας Υόρκης να υποδεχθεί τον νέο χρόνο στην πλατεία Times, όπου όπως κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς έτσι και φέτος θα συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες επισκεπτών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις αστυνομίας και της πολιτείας, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες αναμένονται να καλωσορίσουν το 2006 από την πλατεία Τimes, ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές θα δούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους την φωτεινή μπάλα που θα κατέβει στην πλατεία. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της αστυνομίας δεν υπάρχουν καθόλου τρομοκρατικές απειλές για την παραμονή το βράδυ. Παρόλα αυτά ήδη έχουν ξεκινήσει να αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους του Μανχάταν, στο μετρό, ενώ είναι ιδιαίτερα αυστηροί με πακέτα και πλαστικές σακούλες άν αφήνονται στην περιοχή των εορταστικών εκδηλώσεων. Φέτος ο τυχερός που θα πατήσει το κουμπί για να αρχίσει η πτώση της φωτεινής μπάλας θα είναι ο τζαζίστας Wynton Marsalis, εκπροσωπώντας έτσι όλους όσους συμμετείχαν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης. 'Εκ μέρους της πόλης μου νοιώθω ιδαίτερη περηφάνεια για την τιμή αυτή, διότι μπορεί να κατάγομαι και να αγαπώ την Νέα Ορλεάνη, αλλά το ίδιο αγαπώ και την Νέα Υόρκη, γι' αυτό αποτελεί διπλή τιμή για μένα', κατέληξε. Το εορταστικό πρόγραμμα θα αρχίσει στην πλατεία στις 11 το βράδυ της Παραμονής.

    [08] 30 νεκροί από κατολισθήσεις στην Υεμένη

    30-12-2005

    Οι αρχές της Υεμένης δήλωσαν ότι κατολίσθηση λάσπης κάλυψε το ορεινό χωριό αλ Νταφήρ, τη νύχτα της Τετάρτης ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άτομα και να τραυματιστούν πολλά άλλα, ενώ πολλών άλλων αγνοείται η τύχη.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές μετέδωσε ότι κάτοικος του χωριού που επέζησε της καταστροφής, είπε ότι 8 μέλη της οικογένειάς του αγνοούνται και πρόσθεσε ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα δεν έχουν καμία πείρα και ότι πολλοί κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ζωντανοί ή νεκροί κάτω από τεράστιους ογκόλιθους και τόνους λάσπης που ισοπέδωσαν το χωριό τους.

    Δεν είναι γνωστό για την ώρα τι προξένησε την κατολίσθηση. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σημειώθηκε σεισμός στην περιοχή, ούτε υπήρχαν συνθήκες φοβερής κακοκαιρίας.

    [09] 'Ολα έτοιμα για την Πρωτοχρονιά

    30-12-2005

    Οι εργαζόμενοι στο δήμο της Νέας Υόρκης έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες τους για τον περίφημο χορό της παραμονής Πρωτοχρονιάς, όπου οι παρευρισκόμενοι θα αποχαιρετήσουν το 2005 και θα υποδεχθούν το 2006 στην πλατεία Τάιμς, στην καρδιά της πόλης.

    Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ελέγξει τα 696 φώτα και τους 90 καθρέπτες που θα δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και σχημάτων. Μία κρυστάλλινη σφαίρα, βάρους περίπου μισού τόνου, θα κατέβει από ιστό ύψους 23 μέτρων που θα είναι τοποθετημένος στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Η σφαίρα θα προσγειωθεί στην πλατεία ακριβώς τα μεσάνυχτα. Ο μουσικός της τζάζ Ουίντον Μαρσάλις, μαζί με δημοτικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των σωμάτων αστυνομίας και πυροσβεστών θα πατήσουν το κουμπί για την κάθοδο της σφαίρας.

    Ένα εκατομμύριο κονφετί θα πέσουν πάνω στην πλατεία, όπου αναμένεται ότι θα συγκεντρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Εκατομμύρια ακόμα Αμερικανοί θα παρακολουθούν τους εορτασμούς από την τηλεόραση.

    [10] Πέντε νεκροί από εκρήξεις στη Βαγδάτη

    30-12-2005

    Αξιωματούχοι στο Ιράκ είπαν ότι τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον ένας όλμος έπληξε την Παρασκευή την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ δεν είναι σαφές αν η δεύτερη έκρηξη προήλθε από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο ή από δεύτερο όλμο. Επίσης την Παρασκευή, ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στη Βαγδάτη, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε την Πέμπτη από πυροβολισμό στη Φαλλούτζα.

    Πάντως, ο Aμερικανός υποστράτηγος Ουίλλιαμ Γουέμπστερ, μιλώντας στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές, το ανταρτικό κίνημα φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί μετά τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Ο υποστράτηγος Γουέμπστερ είπε επίσης ότι ορισμένες ιρακινές φυλακές είναι υπερπλήρεις και ορισμένοι κρατούμενοι φέρουν σημάδια κακοποίησης.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Αχμάντ Τσαλάμπι ανέλαβε το υπουργείο Πετρελαίων της χώρας του. Ο μέχρι τώρα υπουργός Πετρελαίων Ιμπραχήμ Μπάρ αλ Ουλούμ, τέθηκε σε υποχρεωτική προσωρινή άδεια. Ο κ. αλ Ουλούμ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς ότι είναι εξοργισμένος που απομακρύνθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι η απομάκρυνσή του οφείλεται στην εναντίωσή του κατά της κυβερνητικής απόφασης να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές των καυσίμων.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο για την παράταση της παρουσίας των στρατευμάτων της χώρας στο Ιράκ κατά ένα ακόμα χρόνο, αλλά και την παράλληλη μείωση της δύναμης από 3,200 άνδρες, σε 1,000.

    Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών που εκτελούν χρέη συμβούλων της ιρακινής αστυνομίας. Σουνίτες Αραβες παραπονούνται ότι αποτελούν τον στόχο των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, που τώρα ελέγχονται από Σιίτες.

    [11] 20 Σουδανοί πρόσφυγες νεκροί, μετά από επίθεση της αστυνομίας στο Κάιρο

    30-12-2005

    Στην Αίγυπτο, αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας είπαν ότι τουλάχιστον 20 Σουδανέζοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο, όταν η αστυνομία εφόρμησε σε πρόχειρο καταυλισμό τους για να διαλύσει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους, που διαρκεί τους τελευταίους τρείς μήνες.

    Xιλιάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τον καταυλισμό κατά την διάρκεια της νύχτας, κάνοντας χρήση αντλιών της πυροσβεστικής για να διαλυθούν οι διαδηλωτές, μερικοί εκ των οποίων αντεπιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ είπε ότι η αστυνομία κτυπούσε με γκλόπ τους διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από ποδοπάτημα μέσα στον συνωστισμό, όμως ο ανταποκριτής μας δεν είδε κανένα ποδοπάτημα.

    Περίπου 2,000 Σουδανοί πρόσφυγες είχαν στρατοπεδεύσει σε αριστοκρατική συνοικία του Καίρου, κοντά στην Υπηρεσία Προσφύγων των ΗΕ, ζητώντας την μεταφορά τους σε τρίτη χώρα. Η υπηρεσία είπε ότι οι πρόσφυγες δεν συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για την μεταφορά τους. Ο επικεφαλής της πάντως εξέφρασε σόκ και λύπη για τα περιστατικά της Παρασκευής.

    [12] Kόφι Αννάν: Η κρίση στο Νταρφούρ συνεχίζεται

    30-12-2005

    O κ. Αννάν

    O γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι η κρίση στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν συνεχίζει να χειροτερεύει, παρά τις ενέργειες του συμβουλίου ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    Σε έκθεσή του που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι το συμβούλιο ασφαλείας προσπάθησε να θέσει τέρμα στην βία στην περιοχή με τον αφοπλισμό των τοπικών πολιτοφυλακών, ενώ παράλληλα προσπάθησε να επιτύχει πολιτική λύση του προβλήματος. Όμως, πρόσθεσε ο κ. Ανάν, από τον Αύγουστο του 2004 συνεχίστηκαν οι φρικαλεότητες κατά των αμάχων, ενώ η σουδανική κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη.

    Εξαιτίας της διαμάχης στο Νταρφούρ μεταξύ φιλο-κυβερνητικών Αράβων πολιτοφυλάκων και ανταρτών, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άτομα, ενώ δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [13] Έρευνα για τη δημοσιοποίηση απορρήτων πληροφοριών

    30-12-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά την διαρροή στην τύπο απόρρητων πληροφοριών σε σχέση με το πρόγραμμα κατασκοπίας εντός των ΗΠΑ του προέδρου Μπούς. Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκάλυψε την ύπαρξη του προγράμματος πρίν από δύο εβδομάδες, αναφέροντας ότι πρώην και νύν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, πλησίασαν δημοσιογράφους των Τάιμς, επειδή πίστευαν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι παράνομο.

    Ο πρόεδρος Μπους επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να παρακολουθεί, χωρίς προηγούμενη άδεια των εισαγγελικών αρχών, ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα μεταξύ ατόμων στις ΗΠΑ και ατόμων στο εξωτερικό. Ο κ. Μπούς είπε ότι η αποκάλυψη του προγράμματος θα βλάψει τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Η ύπαρξη του προγράμματος δημιούργησε κατακραυγή, αφού το πρόγραμμα παραβαίνει την νομοθεσία που προστατεύει την ιδιωτική ζωή των αμερικανών πολιτών. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, η αμερικανική γερουσία του έδωσε την εξουσιοδότηση να διατάξει τις εν λόγω παρακολουθήσεις. Όμως ο τότε ηγέτης της γερουσίας, διέψευσε την δήλωση του κ. Μπούς.

    [14] Δύο ξένοι κρατούμενοι σκότωσαν τους φρουρούς τους και διέφυγαν κοντά στο χωριό Μαλακάσι

    30-12-2005

    Ανδρες της Ελληνικής αστυνομίας, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, ερευνούν ορεινή περιοχή στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Τρικάλων για δύο φυλακισμένους που σκότωσαν τους δύο αστυνομικούς-φρουρούς τους και στη συνέχεια διέφυγαν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι φρουροί μετέφεραν τρείς κρατουμένους από τα Ιωάννινα στις φυλακές Λάρισας και Βόλου.

    Κοντά στο χωριό Μαλακάσι, δύο από τους κρατουμένους, ένας Ρώσος και ένας Αλβανός, κατάφεραν να αφοπλίσουν τους φρουρούς τους και στη συνέχεια να τους σκοτώσουν. Ενας τρίτος κρατουμενος, Αλβανός επίσης, παρέμεινε στην κλούβα και δεν συμμετείχε στην απόδραση. Οι αρχές είπαν ότι ψάχνουν τα κοντινά χωριά και την ύπαιθρο, όμως οι προσπάθειές τους δυσχεραίνονται από την κακοκαιρία στην περιοχή.

    [15] Η Παλαιστινιακή Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Πέμπτης

    30-12-2005

    Mέλη της Χαμάς

    Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, από την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και δύο Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη. Την Παρασκευή, μέλη της οργάνωσης ανακοίνωσαν την ευθύνη τους με μεγάφωνα στο χωριό της Δυτικής Οχθης Ατίλ, κοντά στην Τουλκαρέμ.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο βομβιστής σχεδίαζε να κτυπήσει εντός του Ισραήλ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας των εορτασμών της εβραϊκής εορτής των Φώτων (Χάνουκκα).

    Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας έστησαν οδοφράγματα, στα πλαίσια αναζήτησής τους μιας Βρετανής εργαζόμενης σε οργανισμό αρωγής και των γονέων της που είχαν απαχθεί την Τετάρτη. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την απαγωγή.

    [16] Καλό το 2005 για τα θεάματα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    30-12-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ «Καλό το 2005 για τα θεάματα» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Καλό το 2005 για τα θεάματα»

    Το 2005 ήτανε μια χρονιά στην οποία γνωστοί καλλιτέχνες του πενταγράμμου λανσάρισαν μεγάλα μουσικά σουξέ και δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές στα σινεμά. Ποιοι καλλιτέχνες και ποιες δημιουργίες τους είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον χρόνο που πέρασε είναι και το θέμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    KEIMENO ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Χίλλαρι Σουάνκ

    Οι πιο αξιόλογες διεθνείς προσφορές στον τομέα της 7ης Τέχνης συναγωνίζονται κάθε χρόνο στο Χόλλυγουντ και οι νικητές των συναγωνισμών αυτών ανακοινώνονται στην καθιερωμένη ετήσια τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ. Τον μεγαλύτερο πάταγο στην πιο πρόσφατη διοργάνωση των Όσκαρ έκανε η δραματική κινηματογραφική δημιουργία με τίτλο Million Dollar Baby, που κατέκτησε τέσσαρα μεγάλα βραβεία περιλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Παραγωγής της χρονιάς. Η πρωταγωνίστριά του, Χίλλαρι Σουάνκ, αναδείχθηκε Καλύτερη Ηθοποιός για την απόδοσή της στο ρόλο μιας γυναίκας πυγμάχου. Ο Μόργκαν Φρήντμαν, που έπαιξε στο πλευρό της, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου και ο Κλίντ Ίστγουντ, τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

    Ο Τζέϊμη Φόξ ανακηρύχτηκε Καλύτερος Ηθοποιός για την ενσάρκωση του αξέχαστου μουσικού Ρέη Τσάρλς, στην ταινία 'Ρέη'. Από άποψη πώλησης εισιτηρίων την πρώτη θέση κατέλαβε η ταινία 'Ο Πόλεμος των Άστρων β Επεισόδιο Τρίτο β Η Εκδίκηση των Σίθ', που είχε συνολική ταμειακή είσπραξη πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτήν ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη τριλογία 'Ο Πόλεμος των Άστρων', την οποία ξεκίνησε ο Τζώρτζ Λούκας στα τέλη της δεκαετίας 1970.

    Ο Χάρη Πότερ παρέμεινε ο πιο αγαπημένος ήρωας του παιδόκοσμου. Η τελευταία ταινία του, με τίτλο 'Ο Χάρη Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς', εισέπραξε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στα σινεμά, ενώ το έκτο βιβλίο της σειράς, το οποίο τιτλοφορείται 'Χάρη Πότερ και ο Ετεροθαλής Πρίγκιπας', πούλησε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική και μόνο από τον Ιούλιο που κυκλοφόρησε.

    Ρέη Τσάρλς

    Οι πωλήσεις CD συνέχισαν να πέφτουν καθώς η πειρατεία μέσω του Ίντερνετ κλιμακώθηκε. Αλλά οι πωλήσεις ψηφιακής μουσικής αυξήθηκαν χάρις στη μεγάλη δημοτικότητα του i-tunes και των άλλων διαδικτυακών μουσικών κόμβων. Το πιο εμπορικό άλμπουμ του 2005 ήταν η δημιουργία Massacre, του συγκροτήματος Φίφτι Σέντς, που πούλησε 4μιση εκατομμύρια CD.

    Ο αξέχαστος Ρέη Τσάρλς τιμήθηκε με 8 βραβεία Grammy περιλαμβανομένων των βραβείων για Καλύτερο Δίσκο της χρονιάς και για Καλύτερο Άλμπουμ της χρονιάς. Η δημοφιλής τραγουδίστρια ποπ, Μαράϊα Κάρεϊ, πού στο 2005 κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ 'Η χειραφέτηση της Μίμι', προκρίθηκε για 8 από τα Grammy του 2006. Ο τραγουδιστής της χιπ-χοπ, Κένι Γουέστ και ο ερμηνευτής τραγουδιών μπλούζ, Τζών Λέτζεντ, επίσης προκρίθηκαν για 8 βραβεία Grammy του 2006.

    Στο χρόνο πού πέρασε πολλοί καλλιτέχνες του πενταγράμμου πήραν μέρος σε μια σειρά δέκα συναυλιών τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε 4 ηπείρους και κάπου 2 δισεκατομμύρια άλλοι από την τηλεόραση. Σκοπός ήταν να ενθαρρύνουν τους ηγέτες των 8 πιο μεγάλων βιομηχανικών κρατών, που συνέρχονταν εκείνες τις ημέρες, να συμβάλουν στην εξάλειψη της φτώχιας από τον πλανήτη μας.

    Τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά σήριαλ του 2005 ήταν το δράμα 'Χαμένοι', με θέμα την ιστορία ανθρώπων που επέζησαν αεροπορικού δυστυχήματος, και η κωμωδία 'Απεγνωσμένες Νοικοκυρές', που δείχνει τη ζωή μερικών κυριών της υψηλής κοινωνίας.

    Αντζελίνα Τζολί

    Διάφορα ζευγάρια διασημοτήτων τράβηξαν τον προβολέα της προσοχής στο χρόνο που πέρασε. Ο Τόμ Κρούζ και η Κέϊτι Χόλμς, που τους χαρήκαμε στις ταινίες 'Ο Πόλεμος των Κόσμων' και 'Η Επιστροφή του Batman', αντίστοιχα, ανήγγειλαν τους αρραβώνες τους και αποκάλυψαν πως περιμένουν σύντομα το πρώτο τους παιδί. Όμως δύο άλλα κινηματογραφικά αστέρια, ο Μπράντ Πιτ και η Τζένιφερ Άνιστον, χώρισαν ύστερα από 5 χρόνων γάμο. Τώρα ο Μπράτ Πιτ ανέπτύξε νέο ρομαντικό δεσμό με την Αντζελίνα Τζολί, η οποία ήταν η συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία 'Ο κύριος και η κυρία Σμίθ'.

    Το 2005 ήτανε καλή χρονιά τόσο για το Χόλλυγουντ, τη Μέκκα του Αμερικανικού κινηματογράφου, όσο και για όλους γενικά τους τομείς της ψυχαγωγίας, από το θέατρο μέχρι την τηλεόραση. Οι προσδοκίες είναι πως ο νέος χρόνος θα είναι ακόμα καλύτερος. Χαρούμενο κι Ευτυχισμένο το 2006.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 December 2005 - 2:18:17 UTC