Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλίτο: Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [02] ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων
  • [03] ΠΟΥ:Υπο έλεγχο η έξαρση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία
  • [04] Ουκρανία: Αποπομπή του πρωθυπουργού Γιεκανουρώφ
  • [05] Επιδείνωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν
  • [06] Μπους:Θα χρειαστούν περισσότερες θυσίες και σκληρές μάχες στο Ιράκ
  • [07] Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ προς Κίνα για μείωση του εμπορικού ελλείμματος
  • [08] Κίεβο: Δεν υπάρχουν μυστικές φυλακές της CIA στην Ουκρανία

  • [01] Αλίτο: Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

    11-01-2006

    Σάμιουελ Αλίτο

    Ο επιλεγμένος από τον πρόεδρο Μπους υποψήφιος για το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, ο ομοσπονδιακός εφέτης Σάμιουελ Αλίτο, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της γερουσίας ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ, ακόμη και εν καιρώ πολέμου.

    Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Αλίτο σε σκληρές ερωτήσεις γερουσιαστών για το πως εκτιμά το θέμα των προεδρικών εξουσιών σε αντίβαρο προς τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών. Ο κ. Αλίτο απάντησε ξεκάθαρα ότι η διακήρυξη των δικαιωμάτων του πολίτη ισχύει σε κάθε περίπτωση και επανέλαβε ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου.

    Το θέμα των εξουσιών του προέδρου αποτελεί ένα απ' τα κύρια ζητήματα που εθίγησαν και θα συνεχίσουν να συζητούνται, στις ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του κ. Αλίτο, λόγω της αποδοχής από μέρους του προέδρου Μπους για την ύπαρξη μυστικού προγράμματος που προέβλεπε παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αμερικανών πολιτών, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει σχετική εισαγγελική έγκριση, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

    Επίσης ο κ. Αλίτο κατέθεσε ότι πιστεύει πως το Αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει την προστασία του προσωπικού απορρήτου και ότι οι αποφάσεις των δικαστών θα πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενες και ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και υπό ειδικές συνθήκες θα πρέπει να ανατρέπονται τέτοιες αποφάσεις. Πολλοί δημοκρατικοί γερουσιαστές ανησυχούν ότι ενδεχόμενος ο διορισμός του Σάμιουελ Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο θα αλλάξει την ιδεολογική ισορροπία του δικαστηρίου.

    [02] ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

    11-01-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    O Πρόεδρος Μπους υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση 360 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Τα χρήματα θα διατεθούν για την προσφορά βοήθειας σε θύματα στις ΗΠΑ και για την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη. Ο κύριος Μπους τη Τρίτη υπέγραψε το λεγόμενο Νόμο για τη Προστασία των Θυμάτων της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων, που εξουσιοδοτεί την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων να καταδιώξει τους δράστες.

    Μετά τη τελετή υπογραφής, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι χιλιάδες παιδιά εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και εξωθούνται στην πορνεία. Ο κύριος Μπους επεσήμανε ότι ο καινούργιος νόμος χορηγεί μεγαλύτερα κονδύλια στην αστυνομία σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο για την καταδίωξη των εμπόρων λευκής σαρκός.

    Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων μέχρι στιγμής έχουν συλλάβει πάνω από 5.00 άτομα που εμπορεύονται ανθρώπους.

    Ο κύριος Μπους επίσης είπε ότι πολλές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της νοτιοανατολικής Ασίας για την πάταξη του φαινομένου των τουριστών που μεταβαίνουν στη περιοχή προς αναζήτηση νεαρών γυναικών.

    [03] ΠΟΥ:Υπο έλεγχο η έξαρση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία

    11-01-2006

    Οι Κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη άτομα πέθαναν από την γρίπη των πτηνών, ανεβάζοντας έτσι στους 5 τον συνολικό αριθμό θανάτων από τον ιό στη Κίνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα τελευταία δύο θύματα ήταν ένα 10χρονο κορίτσι στην επαρχία Γκουανγκζί και ένας 35χρονος άνδρας στην επαρχία Ζιάνγκζι. Εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου υγείας δήλωσε τη Τρίτη ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και θα πρέπει να ληφθούν νέα προληπτικά μέτρα.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την έξαρση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία, Γκενέλ Ροντιέ, δήλωσε τη Τρίτη ότι κατά την γνώμη του, η έξαρση μπορεί εύκολα να τεθεί υπό έλεγχο. Ο κ. Ροντιέ επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ σημείωσε ότι η έξαρση της νόσου στη Τουρκία μοιάζει με εκείνη στην Ασία, όπου μικρές οικογενειακές ομάδες προσβλήθηκαν από τον ιό, ερχόμενες σε επαφή με άρρωστα πουλερικά.

    Αξιωματούχοι των Τουρκικών υγειονομικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν την Τρίτη τον εντοπισμό του 15ου κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, ενώ ο πρωθυπουργός, Ρετσεπ Ταγιπ Ερντογάν, καθησύχασε την χώρα του και τα γειτονικά προς αυτή κράτη, λέγοντας ότι η έξαρση ελέγχεται πλήρως.

    [04] Ουκρανία: Αποπομπή του πρωθυπουργού Γιεκανουρώφ

    11-01-2006

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιούρι Γιεκανουρώφ

    Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την αποπομπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιούρι Γιεκανουρώφ, εξαιτίας συμφωνίας που υπέγραψε με την Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτωρ Γιούσενκο, χαρακτήρισε την απόφαση αντισυνταγματική και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα πει περισσότερα μετά από διαβουλεύσεις με νομικούς συμβούλους. Ακόμα και αν αποπεμφθεί από το αξίωμά του, ο κ. Γιεκανουρώφ θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του.

    Το κοινοβούλιο πήρε την απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη με την Ρωσία και η οποία προβλέπει διπλασιασμό της τιμής του Ρωσικού φυσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένσκο, δήλωσε ότι σκοπεύει να παραπέμψει στα δικαστήρια την εν λόγω συμφωνία, λέγοντας ότι προδίδει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    [05] Επιδείνωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν

    11-01-2006

    Μοχάμεντ Σαεντί, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ότι εντείνει τη διαμάχη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την Τρίτη η Τεχεράνη κινήθηκε προς την επανέναρξη του προγράμματος της πυρηνικών ερευνών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν με τους συμμάχους τους ενδεχόμενους χειρισμούς του θέματος.

    Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν το Ιράν για την απόφαση του να αφαιρέσει σφραγίδες ασφάλειας από πυρηνικό του συγκρότημα τη Τρίτη. Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν ενδεχόμενη παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την επιβολή κυρώσεων.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το Ιράν ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή περιορισμένης ποσότητας πυρηνικών καυσίμων για ερευνητικούς σκοπούς. Όμως Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ισχύει ακόμη η απαγόρευση για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες.

    [06] Μπους:Θα χρειαστούν περισσότερες θυσίες και σκληρές μάχες στο Ιράκ

    11-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο Ιράκ, αλλά ότι θα χρειαστούν περισσότερες θυσίες και σκληρές μάχες και φέτος. Μιλώντας την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, ενώπιον ακροατηρίου που αποτελείτο κυρίως από Αμερικανούς απομάχους, ο κ. Μπους τόνισε ότι το Ιράκ αποτελεί το κύριο μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από ξεκάθαρη νίκη στη χώρα αυτή.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ για φέτος θα εστιαστούν στην εδραίωση της δημοκρατίας και της ασφάλειας και στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ο κύριος Μπους επεσήμανε επίσης ότι ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ θα μειωθεί, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι σε θέση να αναλάβουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο της ασφάλειας στη χώρα τους, όμως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα καθοριστεί από τεχνητά χρονοδιαγράμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι είναι απαράδεκτο οι άνδρες της ιρακινής αστυνομίας να διαπράττουν κακοποιήσεις κρατουμένων και έκανε έκκληση προς τον ιρακινό λαό να παραμερίσει τις πολιτικές, θρησκευτικές και εθνικές του διαφορές.

    Ο πρόεδρος Μπους είχε προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια σειράς ομιλιών του τον Δεκέμβριο, στα πλαίσια προσπάθειάς του να αποκαταστήσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού προς την πολιτική του στο Ιράκ. Το ποσοστό υποστήριξης προς τον πόλεμο έχει μειωθεί αισθητά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης βίας και αστάθειας στο Ιράκ.

    [07] Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ προς Κίνα για μείωση του εμπορικού ελλείμματος

    11-01-2006

    O Αμερικανός γερουσιαστής, Μάξ Μπόκους, δήλωσε ότι νομοσχέδιο που απειλεί την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές θα εγκριθεί, εκτός και αν η Κίνα λάβει επιπλέον μέτρα για την διευθέτηση του εμπορικού ελλείμματος με τις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Μπόκους, ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε την Τρίτη ότι ο ίδιος προσωπικά αντιτίθεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι πολλά μέλη της γερουσίας ενδέχεται να το ψηφίσουν, επειδή η Κίνα δεν έχει καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να γεφυρώσει το εμπορικό της χάσμα με τις ΗΠΑ.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους 27,5% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, εκτός και αν το Πεκίνο λάβει μέτρα για την σημαντική ενίσχυση της τιμής του νομίσματός του. Πολλές αμερικανικές εταιρίες δηλώνουν ότι η Κίνα κρατά την τιμή του Γουάν σε χαμηλά επίπεδα, για να δίνει στους εξαγωγείς της ένα επιπλέον αβαντάζ.

    [08] Κίεβο: Δεν υπάρχουν μυστικές φυλακές της CIA στην Ουκρανία

    11-01-2006

    Η Ουκρανία διέψευσε την πληροφορία ότι υπάρχουν μυστικές φυλακές της CIA στο έδαφός της. Την Τρίτη εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλεσε γελοία σχετική είδηση που δημοσίευσε τη Κυριακή η ελβετική εφημερίδα, Σόνταγκ Μπλίς, η οποία έγραψε ότι αξιωματούχοι των ελβετικών αρχών ασφάλειας εντόπισαν έγγραφο της Αιγυπτιακής κυβέρνησης που αναφέρει ότι υπάρχουν μυστικές φυλακές της CIA σε αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως στην Ουκρανία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια , την Βουλγαρία και το Κοσυφοπέδιο.

    Από τη πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Καλίν Ταριτσεάνου, διέψευσε και πάλι τις πληροφορίες αυτές και είπε ότι το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν τα σχέδια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ το 2007. Ο κ. Ταριτσεάνου πρόσθεσε ότι είχε στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι η Ρουμανία διερευνά την υπόθεση. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε πρόσβαση σε κέντρο κρατουμένων στο Κοσυφοπέδιο που ελέγχεται από Νατοϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 January 2006 - 2:18:13 UTC