Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Αμερικανό Βουλευτή Τζόσεφ Κρόουλι το 28ο Ομήρειο Βραβείο
  • [02] 'Στην Κερύνεια επί Πτερύγων Αγγέλου'
  • [03] Υπέρ της ευθανασίας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
  • [04] ΝΑΣΑ: Σήμερα τελικά η εκτόξευση του σκάφους 'Νέοι Ορίζοντες'
  • [05] Στα δικαστήρια το θέμα της κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ
  • [06] Ιράκ: Απειλείται η ζωή αμερικανίδας δημοσιογράφου
  • [07] Χιλιάδες φοιτητές επιστρέφουν στη Νέα Ορλεάνη
  • [08] Το θέμα της Συρίας μονοπωλεί τις επαφές Τσέϊνυ
  • [09] Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς Ιράν
  • [10] Στρατηγικό σχέδιο για τη γρίπη των πτηνών στο διεθνές συνέδριο στο Πεκίνο

  • [01] Στον Αμερικανό Βουλευτή Τζόσεφ Κρόουλι το 28ο Ομήρειο Βραβείο

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    18-01-2006

    Τον αμερικανό βουλευτή, Joseph Crowley, επέλεξε η Χιακή Ομοσπονδία για να του απονείμει το 28ο Ομήρειο Βραβείο. Το βραβείο αυτό καθιερώθηκε το 1977 και μέχρι σήμερα η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής έχει τιμήσει μια σειρά διακεκριμένων προσωπικοτήτων μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Jimmy Carter, ο πρώην πρόεδρος της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ιάκωβος, αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής.

    Οι υποψήφιοι επιλέγονται σύμφωνα με το έργο τους στην προώθηση και ανάπτυξη της Ελληνο-Αμερικανικής φιλίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ιδεωδών καθώς και την πνευματική προσφορά τους.

    Ο φετινός αποδέκτης του Ομηρείου Βραβείου, Joseph Crowley, εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1998, ως εκπρόσωπος της Έβδομης Εκλογικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται μέρη του Queens και του Bronx. Συμμετέχει στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ υπηρετεί στις έγκυρες Υποεπιτροπές Χρηματιστηρίων και Οικονομικών Ιδρυμάτων. Προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέχων φιλέλληνας, ο Βουλευτής Joseph Crowley, από τις πρώτες του μέρες στο Κογκρέσο έχει υποστηρίξει και ψηφίσει υπέρ θεμάτων που ενδιαφέρουν και αφορούν στους ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας. Η ετήσια απονομή του Ομηρείου Βραβείου θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου στην Νέα Υόρκη.

    [02] 'Στην Κερύνεια επί Πτερύγων Αγγέλου'

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    18-01-2006

    To βιβλίο της με τίτλο 'Στην Κερύνεια επί Πτερύγων Αγγέλου' παρουσίασε σε εκδήλωση στο Γενικό Προξενείο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη η συγγραφέας Στέλλα Σπύρου. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παρουσιάζοντας την συγγραφέα στο κοινό η Γενική Πρόξενος κ Μάρθα Μαυρομάτη αναφέρθηκε στο βιβλίο λέγοντας ότι αποτελεί κατάθεση ψυχής, που σε ταξιδεύει στην καθημερινή ζωή της Κερύνειας μέσω ιστορικών γεγονότων. 'Η σκέψη μας διαβάζοντάς το πηγαίνει στον Πόντο και την Μικρά Ασία' είπε χαρακτηριστικά 'πάντα θα λέμε πως τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια, όχι συμβιβαστικά και συμβολικά, αλλά αγωνιστικά για τα δίκαια της Κύπρου'.

    Στον χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ Μπούρα είπε πως η Κερύνεια είναι το σύμβολο του αγώνα του Κυπριακού ελληνισμού για δικαιοσύνη. 'Στεκόμαστε δίπλα της σαν την γη που μας γέννησε' κατέληξε χαρακτηριστικά.

    Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ Πανίκος Παπανικολάου είπε πως τέτοιες προσπάθειες είναι αξιόλογες και πως ο αναγνώστης μπορεί να μάθει πολλά πράγματα για τον πιο γραφικό και λατρευτό τόπο της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, κ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του λέγοντας πως για τον ίδιο η Κερύνεια αποτελεί το πάθος του. 'Οι γονείς μου πέθαναν με το όνειρο της επιστροφής στην Κερύνεια, ας αποτελέσουν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το βιβλίο αυτό το έναυσμα για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για λευτεριά στην Κύπρο'.

    Μιλώντας τέλος στην Φωνή της Αμερικής, η συγγραφέας κ Στέλλα Σπύρου είπε πως η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου, την απασχολούσε πολλά χρόνια από τότε που έφυγε κυνηγημένη από την Κερύνεια. Τελικά β είπε χαρακτηριστικά- 'η προσπάθεια συγγραφής όλων αυτών που είχα βιώσει ξεκίνησε 30 χρόνια αργότερα'.

    Η εισαγωγική ομιλία του βιβλίου έγινε από την κ Φανή Πεταλίδου Χόλιντέι και η παρουσίαση από τον πρόεδρο του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, κύριο Ιωαννίδη.

    [03] Υπέρ της ευθανασίας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

    18-01-2006

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

    To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υποστήριξε απόφαση της πολιτείας του Όρεγκον, να επιτρέπει σε γιατρούς να βοηθούν άτομα που βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας να δίνουν τέλος στη ζωή τους.

    Με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά η χορήγηση φαρμάκων για υποβοηθούμενη αυτοκτονία αποτελεί νόμιμη ιατρική πρακτική. Η απόφαση απορρίπτει προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους να τιμωρήσει γιατρούς που βοηθούν ασθενείς με ανίατες ασθένειες να πεθάνουν. Η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση και με επίσημη οδηγία του 2001 του Πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζων Ασκροφτ, ότι η χορήγηση φάρμακων για υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

    Ο νόμος του Όρεγκον που αποκαλείται 'Θάνατος με Αξιοπρέπεια' επιτρέπει σε ασθενείς να δίνουν τέλος στη ζωή τους, αν οι πνευματικές τους λειτουργίες είναι ακέραιες και έχουν διορία ζωής κάτω των έξη μηνών, κατόπιν γνωμάτευσης δύο γιατρών. Τότε γιατρός μπορεί να δώσει με συνταγή θανατηφόρα δόση φαρμάκου την οποία ο ασθενής θα πάρει μόνος του.

    [04] ΝΑΣΑ: Σήμερα τελικά η εκτόξευση του σκάφους 'Νέοι Ορίζοντες'

    18-01-2006

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε για σήμερα η εκτόξευση του διαστημικού της σκάφους 'Νέοι Ορίζοντες' για την πρώτη εξερεύνηση του πλανήτη Πλούτωνα. Η αναβολή της εκτόξευσης οφείλεται κυρίως σε ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες και την ένταση των ανέμων στη Φλόριντα. Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ θα εκτοξευτεί πάνω σε πύραυλο τύπου Άτλαντα και θα κινείται με ταχύτητα 58 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει ποτέ αναπτύξει διαστημικό σκάφος.

    Στόχος της αποστολής θα είναι η μελέτη του παγωμένου πλανήτη Πλούτωνα και του κύριου δορυφόρου του, Χάροντα, και η συγκέντρωση πληροφοριών για την επιφάνεια, τη γεωλογία και την ατμόσφαιρα τους. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι το σκάφος 'Νέοι Ορίζοντες' θα χρειαστεί 9 χρόνια για να πραγματοποιήσει το περίπου 5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων ταξίδι του.

    [05] Στα δικαστήρια το θέμα της κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ

    18-01-2006

    Αγωγές υπέβαλαν δύο Αμερικανικές οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών κατά του μυστικού προγράμματος της κυβέρνησης Μπους κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων προσπαθούν να δώσουν τέλος στο πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζοντας το παράνομο.

    Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εξουσιοδότησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ατόμων μέσα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, χωρίς όμως προηγούμενη εισαγγελική απόφαση. Η κυβέρνηση Μπους χαρακτηρίζει το πρόγραμμα νόμιμο και απαραίτητο. Οι οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών δηλώνουν ότι οι Αμερικανικές αρχές παρακολουθούν Αμερικανούς δικηγόρους, δημοσιογράφους και διανοουμένους που διατηρούν σχέσεις στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα προσωπικού απορρήτου και ελευθερίας του λόγου.

    Επίσης τη Δευτέρα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρικός υποψήφιος, Αλ Γκόρ, χαρακτήρισε το μυστικό αυτό πρόγραμμα του προέδρου Μπους παράνομο και ζήτησε ανεξάρτητη διερεύνηση του θέματος. Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές του κ. Γκόρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο για υποκρισία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Κλίντον είχε εξουσιοδοτήσει σωματικές έρευνες ατόμων χωρίς προηγούμενη έγκριση εισαγγελέα.

    [06] Ιράκ: Απειλείται η ζωή αμερικανίδας δημοσιογράφου

    18-01-2006

    H αμερικανίδα δημοσιογράφος Τζιλ Κάρολ

    Σε νέο βίντεο που μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Τζαζήρα, Ιρακινοί αντάρτες απείλησαν ότι θα σκοτώσουν αμερικανίδα δημοσιογράφο που απήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα στη Βαγδάτη, αν δεν αφεθούν ελεύθερες όλες οι ιρακινές κρατούμενες μέσα σε 72 ώρες. Στο βίντεο φαινόταν να μιλά η αμερικανίδα δημοσιογράφος, Τζιλ Κάρολ της εφημερίδας Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, χωρίς όμως να ακούγεται η φωνή της.

    Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί η απελευθέρωση της κ. Κάρολ. Στο μεταξύ, στην βόρεια πόλη Κιρκούκ ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο κατά τη διάρκεια επίθεσης έναντίον των γραφείων Κουρδικής ομάδας.

    [07] Χιλιάδες φοιτητές επιστρέφουν στη Νέα Ορλεάνη

    18-01-2006

    Φοιτητές του πανεπιστημίου Τουλέην

    Xιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Ορλεάνη, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους μετά από διάστημα 6 μηνών, εξαιτίας των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Δημοτικοί παράγοντες είπαν ότι η επιστροφή των φοιτητών θα αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό, αλλά και τα έσοδα της πόλης. Αν και ορισμένοι φοιτητές άλλαξαν σχολεία μετά τις μεγάλες πλημμύρες στην πόλη το 2005, οι περισσότεροι θα επιστρέψουν, όπως για παράδειγμα το 88% των φοιτητών του πανεπιστημίου Τουλέην. Τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν ξενοδοχεία και τρέηλερ για την στέγαση φοιτητών και μαθημάτων, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν ζημίες από τις πλημμύρες. Δημοτικές και πολιτειακές αρχές προτρέπουν τους φοιτητές να βοηθήσουν και εκείνοι στις εργασίες αυτές.

    [08] Το θέμα της Συρίας μονοπωλεί τις επαφές Τσέϊνυ

    18-01-2006

    Ντικ Τσέϊνυ και Χόσνι Μουμπάρακ

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέϊνυ, συναντήθηκε με ηγέτες της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για συνομιλίες επί περιφερειακών θεμάτων συμπεριλαμβανόμενων και των ανησυχιών για την Συρία. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Συρία για μη συνεργασία με διερεύνηση των Ηνωμένων Εθνών για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι και ο βασιλιάς Αμπντουλάχ και ο κύριος Τσέϊνυ συμφώνησαν ότι η Συρία πρέπει να συνεργαστεί με τα Ηνωμένων Εθνών.

    Νωρίτερα ο κύριος Τσέϊνυ είχε συνάντηση με το πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο, όπου συζητήθηκε και πάλι η έρευνα Χαρίρι. Αξιωματούχοι από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν ανησυχία ότι η διένεξη με τη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής.

    [09] Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς Ιράν

    18-01-2006

    Υπουργοί εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

    Η Ευρωπαϊκή Τρόικα απορρίπτει πρόταση του Ιράν για επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Τεχεράνη. Συγκεκριμένα η Βρετανία χαρακτήρισε την πρόταση 'άδεια'. Σε επιστολή του, τη Τρίτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν προσφέρθηκε να ξαναρχίσει συνομιλίες με στόχο να καθησυχάσει τους φόβους της Δύσης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκ Σούλτι, εξέφρασε 'αρκετή σιγουριά' ότι το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας θα παραπέμψει το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ τον άλλο μήνα.

    Σπάζοντας τις σφραγίδες στις εγκαταστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου αυτό το μήνα, το Ιράν κατήργησε στην πραγματικότητα διετές μορατόριουμ πυρηνικών ερευνών. Η Τεχεράνη πάντως ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικές χρήσεις.

    [10] Στρατηγικό σχέδιο για τη γρίπη των πτηνών στο διεθνές συνέδριο στο Πεκίνο

    18-01-2006

    Η Κίνα υποσχέθηκε 10 εκατομμύρια δολάρια για τον αγώνα κατά της γρίπης των πτηνών, κατά το διήμερο διεθνές συνέδριο δωρητριών χωρών για το θέμα που διεξάγεται στο Πεκίνο. Ο υφυπουργός εξωτερικών της Κίνας, Κιάο Ζόνγκ-χουάι δήλωσε ότι πιστεύει πως το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε διεθνές επίπεδο, ενώ τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ασφαλής αγνοώντας το θέμα. Διεθνείς αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι το συνέδριο θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών στις φτωχότερες χώρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 January 2006 - 2:18:19 UTC