Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την πρόταση της Τουρκίας για το κυπριακό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
  • [02] Μπους: Η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας
  • [03] Νόμιμη και απαραίτητη η παρακολούθηση επικοινωνιών στις ΗΠΑ
  • [04] Υπέρ του ρωσικού σχεδίου για το Ιράν τίθονται ΗΠΑ και Κίνα
  • [05] Ράις: Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Λιβάνου
  • [06] Πρωτεΐνη ευθύνεται για τη σοβαρότητα της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους
  • [07] Πρώτη διεθνής ημέρα ανάμνησης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
  • [08] Ερεκάτ: 'Ξυπνήσαμε και ο ουρανός είχε διαφορετικό χρώμα'
  • [09] Οι σχέσεις Αμερικής-Πακιστάν
  • [10] Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
  • [11] Διαιρεμένος ο Αμερικανικός λαός, αναφορικά με το πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας του προέδρου Μπούς
  • [12] Το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ
  • [13] To 48% των Ισραηλινών, υπέρ των συνομιλιών με την Χαμάς
  • [14] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον Σαάντ Χαρίρι
  • [15] Γερμανοι όμηροι σε βιντεοκασέτα της αλ Τζαζήρα
  • [16] Απότομη αύξηση των τιμών πετρελαίου
  • [17] Aδιέξοδο στις συνομιλίες του Νταβός

  • [01] Την πρόταση της Τουρκίας για το κυπριακό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

    27-01-2006

    Σων Μακόρμακ

    Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την νέα πρόταση της Τουρκίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόταση αποτελεί έκφραση της βούλησης της Τουρκίας να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η πρόοδος στο κυπριακό θα εξαρτηθεί από δημιουργικές ιδέες και τον εποικοδομητικό διάλογο. Ο κ. Μακόρμακ είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι δεκτική προς όλες τις προτάσεις που στοχεύουν στην επίλυση του αδιεξόδου και ότι παροτρύνει τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προτάσεις αυτές.

    Το τουρκικό σχέδιο προτείνει το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη με αντάλλαγμα την άρση των περιορισμών προς τους τουρκοκυπρίους. Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η πρόταση δεν περιέχει τίποτε το νέο.

    [02] Μπους: Η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας

    27-01-2006

    George W. Bush

    Το Ισραήλ λέει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με Παλαιστινιακή κυβέρνηση που περιλαμβάνει εξτρεμιστικές οργανώσεις που ζητούν της καταστροφή του Εβραϊκού κράτους.

    Στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να αποτελέσει μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, όσο διατηρεί ένοπλη πτέρυγα. Ο κ. Μπους είπε επίσης ότι η εκλογική νίκη της Χαμάς στις Παλαιστινιακές εκλογές θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα στην Παλαιστινιακή ηγεσία ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, ενώ είπε ότι ελπίζει πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα παραμείνει στην εξουσία.

    Στο μεταξύ, και το Ιράν συνεχάρη τη Χαμάς για τη νίκη της.

    Το λεγόμενο Κουαρτέτο για τη επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που αποτελείται από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ψηφίσαν για αλλαγή. Αλλά πρόσθεσε ότι οι φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για την επικράτηση ειρήνης και για τη δημιουργία κράτους παραμένουν οι ίδιες. Το κουαρτέτο επεσήμανε επίσης ότι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το μεσανατολικό πρέπει να απαρνηθούν τη βία, αν αφοπλιστούν και να δεχτούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

    Αλλά και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμενων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε οργάνωση παίρνει μέρος σε δημοκρατικές διαδικασίες, πρέπει να αφοπλίζεται.

    [03] Νόμιμη και απαραίτητη η παρακολούθηση επικοινωνιών στις ΗΠΑ

    27-01-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε ξανά της πολιτικής του αναφορικά με την παρακολούθηση επικοινωνιών στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι το επίμαχο αυτό πρόγραμμα είναι νόμιμο και απαραίτητο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη, και στην οποία εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ο κύριος Μπους υποστήριξε πως οι υπηρεσίες ασφάλειας πρέπει να παρακολουθούν ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτών για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο άλλης τρομοκρατικής επίθεσης. Οι δημοκρατικοί και ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αμφισβητούν τη νομιμότητα του προγράμματος που επιτρέπει σε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ αμερικανών πολιτών και υπόπτων τρομοκρατών στο εξωτερικό.

    Ο κ. Μπους είπε επίσης πως οι καταγγελίες ορισμένων ομάδων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι Αμερικανοί έχουν υποβάλει σε βασανιστήρια υπόπτους για τρομοκρατία, είναι λανθασμένες. Κατά την έκφρασή του δεν επιτρέπεται σε κανένα Αμερικανό να βασανίσει άλλο άνθρωπο οπουδήποτε στον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος Μπους απάντησε επίσης σε ερωτήσεις αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τις πρόσφατες Παλαιστινιακές εκλογές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

    Αναφορικά με το μήνυμα που θα απευθύνει την Τρίτη για την Κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, ο κ. Μπους είπε ότι θα επικεντρωθεί στην προώθηση της δημοκρατίας στο κόσμο και στην οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής.

    [04] Υπέρ του ρωσικού σχεδίου για το Ιράν τίθονται ΗΠΑ και Κίνα

    27-01-2006

    Ο πρόεδρος Μπους τέθηκε υπέρ του σχεδίου της Μόσχας για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπους είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο είναι καλό και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο ιρανικός λαός πρέπει να έχει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως, αδιαφανή καθεστώτα που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια δεν θα πρέπει να διαθέτουν τεχνολογία για την κατασκευή ατομικών όπλων.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι και εκείνη υπέρ του ρωσικού σχεδίου.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι είπε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης με το Ιράν.

    [05] Ράις: Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Λιβάνου

    27-01-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις διαβεβαίωσε το γιο του δολοφονηθέντως πρώην Πρωθυπουργού του Λίβανου Ραφίκ Χαρίρι ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια συνάντηση με τον πολιτικό Σαάντ Χαρίρι, η κύρια Ράις είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τάσσονται κατά του συριακού παρεμβατισμού στο Λίβανο και θα διασφαλίσουν ότι η Δαμασκός θα τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

    Μετά τη συνάντηση με τη αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ο κύριος Χαρίρι ζήτησε από τη Συρία να συνεργαστεί με την επιτροπή των ΗΕ που διερευνά τη δολοφονία του πατέρα του.

    [06] Πρωτεΐνη ευθύνεται για τη σοβαρότητα της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

    27-01-2006

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι τόσο φονικός για τους ανθρώπους.

    Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων Σαίντ Τζούντ, στο Μέμφις του Τεννεσή, είπαν ότι υπεύθυνη μπορεί να είναι μία πρωτεΐνη που βρέθηκε στα κύτταρα πολλών ιών της γρίπης των πτηνών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να ενωθεί με άλλες στα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη αυτή βρέθηκε μόνο στα κύτταρα των ιών της γρίπης των πτηνών με τα οποία έκαναν τα πειράματά τους και όχι στη μορφή του ιού που προσβάλλει τους ανθρώπους. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αυτή η σημαντική αλλαγή μεταξύ των δύο ιών, μπορεί να εξηγεί γιατί η γρίπη των πτηνών είναι πιο θανατηφόρα για ανθρώπους, από ότι η κανονική γρίπη. Τα πορίσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

    Η γρίπη των πτηνών θεωρείται υπεύθυνη για την πανδημία του 1918, αλλά όχι για μικρότερες επιδημίες που σημειώθηκαν αργότερα τον 20ο αιώνα. Από το 2003, η νόσος αυτή σκότωσε τουλάχιστον 81 άτομα στην ανατολική Ασία και την Τουρκία.

    [07] Πρώτη διεθνής ημέρα ανάμνησης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

    27-01-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν λέει πως το Ολοκαύτωμα που προκάλεσε το καθεστώς του Ναζισμού θα παραμείνει στη θύμηση σαν ένα επαίσχυντο και αποτρόπαιο έγκλημα. Με την ευκαιρία που την Παρασκευή τηρείται η 1η ετήσια διεθνής ημέρα ανάμνησης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο κύριος Ανάν χαρακτήρισε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα περί Ολοκαυτώματος δεν αληθεύουν ως στενοκέφαλους.

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε πρόσφατα δηλώσει πως το Ολοκαύτωμα αποτελεί μύθευμα και ότι οι εβραίοι πρέπει να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους που είναι η Ευρώπη.

    Tον περασμένο Νοέμβριο τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Υπενθύμισης του Ολοκαυτώματος επειδή στις 27 Ιανουαρίου του 1945 σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το ¶ουσβιτς, το πιο φοβερό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διατηρούσαν οι Ναζιστές στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στο οποίο φονεύτηκαν πολλοί εβραίοι.

    [08] Ερεκάτ: 'Ξυπνήσαμε και ο ουρανός είχε διαφορετικό χρώμα'

    27-01-2006

    Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την εκλογική νίκη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Χαμάς την Τετάρτη, κυμάνθηκαν από το σοκ και την απελπισία μέχρι την συγκρατημένη ελπίδα και χαρά.

    Η άνοδος στην εξουσία της Χαμάς έχει ευρέως χαρακτηριστεί σαν πολιτικός σεισμός, ο οποίος έχει γίνει αισθητός από όλους. Η Παλαιστινιακή ηγεσία και τα μέλη του κόμματος Φατάχ δεν έχουν ακόμα συνέλθει από το σόκ. 'Ξυπνήσαμε σήμερα το πρωί και ο ουρανός είχε διαφορετικό χρώμα,' είπε ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ.

    Ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, Μαχντί Αμπντελχάντι μίας πολιτικής δεξαμενής σκέψης της Ιερουσαλήμ, δήλωσε στην ΦτΑ ότι τα αποτελέσματα των εκλογών φανερώνουν το ποσοστό δυσαρέσκειας με την Φατάχ. Όπως επισήμανε, ο Παλαιστινιακός λαός ψήφισε όχι υπέρ της Χαμάς, αλλά κατά της Φατάχ. Ενώ οι ακτιβιστές της Χαμάς πανηγύριζαν για την νίκη τους, οι υποστηρικτές της Φατάχ δοκίμασαν μεγάλη απελπισία και μάλιστα, σε κάποια στιγμή, σημειώθηκαν περιστατικά βίας μεταξύ των δύο στην πόλη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.

    Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, η νίκη της Χαμάς σίγουρα έμοιαζε σαν ένας εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα. Πολλοί ήταν κολλημένοι στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις για να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πολιτικοί ηγέτες ζητούσαν έκτακτες συναντήσεις για να συζητήσουν την κατάσταση. Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί είπαν ότι το Ισραήλ δεν έπρεπε ποτέ να επιτρέψει στην Χαμάς να λάβει μέρος στις εκλογές, ενώ μερικοί φιλελεύθεροι επισήμαναν ότι το Ισραήλ έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Πάντως, όλες οι ισραηλινές πολιτικές παρατάξεις συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σχέση με την Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση επειδή έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ενώ ορκίστηκε να το καταστρέψει.

    Την Πέμπτη, το ανώτερο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Μαχμούντ Ζαχάρ προσφέρθηκε να επεκτείνει την ανακωχή της ομάδας του με το Ισραήλ, εφόσον και εκείνο έκανε το ίδιο. Όμως, ο ισραηλινός βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Αμι Αγιαλόν, λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Χαμάς, χωρίς εκείνη να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στόχων.

    Μιλώντας στο Ισραηλινό ραδιόφωνο, ο κ. Αγιαλόν είπε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να αλλάξει απλώς τακτική. Πρέπει να κάνει πραγματικές αλλαγές και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Η έκκληση για αλλαγή προς την Χαμάς προήλθε και από πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο Μπους, που είπε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να είναι εταίρος στην ειρήνη, εκτός και αν αποκηρύξει την βία και αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές, ελπίζουν συγκρατημένα ότι η Χαμάς μπορεί όντως να αλλάξει.

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ δήλωσε ότι ελπίζει πως η Χαμάς θα φερθεί υπεύθυνα. 'Ελπίζω ότι η Χαμάς', λέει ο κύριος Κάρτερ, 'θα υιοθετήσει μία θέση που να συνάδει με τις διεθνείς παραμέτρους πολιτικής ευθύνης αναφορικά με την διατήρηση της ειρήνης, ώστε να γίνει αποδεκτή από ξένες κυβερνήσεις και να μπορεί να συνδιαλέγεται μαζί τους'. Ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ εξήρε τις Παλαιστινιακές εκλογές λέγοντας ότι από όσο γνωρίζει, ήταν απόλυτα ελεύθερες και δίκαιες.

    [09] Οι σχέσεις Αμερικής-Πακιστάν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    27-01-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις σχέσεις Αμερικής- Πακιστάν. Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις σχέσεις Αμερικής

    Mπους και Αζίζ στο Λευκό Οίκο

    Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίσκεψη στη Ουάσιγκτον. Στην επίσκεψη του είναι αφιερωμένο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Σαουκάτ Αζίζ συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά δεν έκαναν καμία δημόσια δήλωση σχετικά με τον πρόσφατο αμερικανικό βομβαρδισμό σε βόρεια περιοχή του Πακιστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως η επίθεση εκείνη στόχευε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάϊντα και στηρίχτηκε σε πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει υπηρεσίες ασφαλείας.

    Στις δύο ώρες που κράτησε η συνάντηση τους, οι κύριοι Μπους και Αζίζ εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από εμπορικές συναλλαγές μέχρι την 'ζωτικής σημασίας στρατηγική συνεργασία' των χωρών τους. Ο κύριος Αζίζ είπε μεταξύ άλλων: 'Οι ΗΠΑ και το Πακιστάν έχουν πολύπλευρους, ιστορικούς δεσμούς. Ο Πακιστανικός λαός εκτιμά τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ'. Στα λόγια του αυτά, ο κύριος Μπους πρόσθεσε: 'Ευχαριστώ κι εγώ τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν για τη στενή συνεργασία τους σε πολλούς και διάφορους τομείς'.

    Η επίσκεψη Αζίζ στο Λευκό Οίκο έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ισλαμαμπάτ είναι τεταμένες καθώς συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Πακιστάν. Οι διαδηλωτές αποδοκιμάζουν έντονα τον βομβαρδισμό της 13ης Ιανουαρίου, στα 18 θύματα του οποίου περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

    Αντιπολιτευόμενα κόμματα στο Πακιστάν έχουν καταδικάσει την επίθεση και ο ηγέτης του λεγόμενου Μετώπου Ενιαίας Δράσης, Καζί Χουσεήν Αχμέτ, αποκάλεσε τον Πακιστανό Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, 'δούλο της Αμερικής'. Μιλώντας σε μια από τις διαδηλώσεις αυτές ο κύριος Αχμέτ είπε: 'Απαιτούμε η κυβέρνηση Μουσάραφ να παραιτηθεί και η Αμερική να ζητήσει συγνώμη'.

    Τα βλήματα που ρίχτηκαν κατά την πρόσφατη επίθεση κατάστρεψαν τρία σπίτια στο απόμακρο χωριό Νταμαντόλα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αλλά προφανώς δεν πέτυχαν τον επιλεγμένο στόχο τους που δεν ήταν άλλος από τον στενό συνεργάτη του Μπιν Λάντεν και δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Κάϊντα, Αϊμάν Αλ Ζαουαχίρι.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι επίσης επέκριναν την Αμερικανική επίθεση αλλά ο Πρόεδρος Μουσάραφ έριξε κάπως τους τόνους στις αρχές της εβδομάδας όταν δήλωσε ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσαρα υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάϊντα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό.

    Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Αζίζ

    Ο Πρωθυπουργός Αζίζ πριν φύγει από την Αμερική δήλωσε πως συμφώνησε με τον Πρόεδρο Μπους ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των συμμάχων αλλά δεν αποφάσισαν συγκεκριμένα μέτρα για να γίνει κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί τον Μάρτιο όταν ο Πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί την Ισλαμαμπάτ για να εξετάσει την διένεξη του Πακιστάν με την Ινδία γύρω από το θέμα του Κασμίρ και άλλα ζητήματα. Όπως δήλωσε: 'Θέλουμε να διευθετηθεί κάθε διένεξη, στο Κασμίρ και αλλού. Είμαστε εναντίον της διάδοσης πυρηνικών όπλων, υπέρ ενός ισχυρού Αφγανιστάν και κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας'.

    Αναλυτές λένε πως ο βομβαρδισμός στο χωριό Νταμαντόλα εξανέμισε ένα μέρος του αποθέματος καλής θέλησης που είχε δημιουργηθεί υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών όταν αυτές απέστειλαν σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του Οκτωβρίου στο Κασμίρ. Από τον σεισμό εκείνο βρήκαν τον θάνατο 80.000 άτομα. Αλλά, παρά τις εκτιμήσεις αυτές των αναλυτών, παράγοντες του Στέητ Ντηπαρτμαντ λένε πως οι προοπτικές για διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν είναι σήμερα άριστες.

    [10] Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

    27-01-2006

    Ο κ. Ερντογάν

    Η Τουρκία προσφέρθηκε να έχει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Ισραήλ και της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να σχηματίσει η Χαμάς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την προσφορά αυτή την Παρασκευή, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, της Ελβετίας, μετά από συνομιλίες που είχε με τον γ.γ. των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ερντογάν δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει τον διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά ζήτησε από την ισλαμική οργάνωση να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αφοπλιστεί, ενώ παρότρυνε το Ισραήλ να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και την κυβέρνηση της Χαμάς. Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι η Οργάνωση Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, μέλη της οποίας είναι μουσουλμανικά κράτη, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    [11] Διαιρεμένος ο Αμερικανικός λαός, αναφορικά με το πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας του προέδρου Μπούς

    27-01-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Νέα σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ, δείχνει ότι ο αμερικανικός λαός είναι διαιρεμένος αναφορικά με το πρόγραμμα εσωτερικής κατασκοπίας της κυβέρνησης Μπούς.

    Η σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε από την εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εγκρίνει τις παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εφόσον στόχος των παρακολουθήσεων είναι άτομα που θεωρούνται ύποπτα από τις αρχές. Όμως, η μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι αντίθετη προς το εν λόγω πρόγραμμα, αν οι παρακολουθήσεις γίνονται ες βάρος 'απλών Αμερικανών πολιτών.'

    Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ατόμων στις ΗΠΑ με άτομα στο εξωτερικό, χωρίς προηγούμενη άδεια από τα ειδικά δικαστήρια. Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες αμφισβήτησαν την νομιμότητα της πρακτικής αυτής.

    Αλλα ερωτήματα που έθετε η σφυγμομέτρηση, δείχνουν ότι τα πρόσφατα πολιτικά σκάνδαλα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Μπούς, αφού το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν καλή γνώμη για το κόμμα. Το κονγκρέσο, όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί, βαθμολογήθηκε επίσης δυσμενώς από το 61% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά της δεκαετίας.

    [12] Το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ

    27-01-2006

    Η Κα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναχωρεί την Κυριακή για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη, όμως δεν θα συναντηθεί με μέλη της ισλαμικής Χαμάς, που κέρδισε στις Παλαιστινιακές εκλογές.

    Εκπρόσωπος της Κας Μέρκελ είπε ότι η καγκελάριος θα συναντηθεί την Κυριακή με τον εκτελώντα χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, ενώ την Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα η Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να αποκηρύξει την βία, να αφοπλιστεί και να αναλάβει τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, πρίν η Γερμανία να έχει μαζί της απ' ευθείας συνομιλίες.

    Η Κα Μέρκελ είναι η πρώτη δυτική ηγέτης που επισκέπτεται την περιοχή της Μέσης Ανατολής από την εκλογική νίκη της Χαμάς και την ήττα της Φατάχ.

    [13] To 48% των Ισραηλινών, υπέρ των συνομιλιών με την Χαμάς

    27-01-2006

    Ο κ. Ολμέρτ

    Ερευνα της ισραηλινής εφημερίδας Γιέντιοθ Αχρόνοθ που διεξήχθη πριν την αναγγελία των τελικών αποτελεσμάτων των Παλαιστινιακών εκλογών, δείχνει ότι σχεδόν το 50% των Ισραηλινών υποστηρίζουν τις συνομιλίες με μία κυβέρνηση της Χαμάς.

    Οι υποψήφιοι της Χαμάς πέτυχαν μία απρόσμενη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και έτσι θα έχουν έλεγχο της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Η σφυγμομέτρηση της εν λόγω εφημερίδας, που κυκλοφόρησε στο Τελ Αβίβ έδειξε ότι το 48% των Ισραηλινών δήλωσαν ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών με μία κυβέρνηση της Χαμάς, ενώ το 43% δήλωσε ότι είναι αντίθετο.

    Πάντως, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στο Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με την Χαμάς, η οποία επιθυμεί την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.

    [14] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον Σαάντ Χαρίρι

    27-01-2006

    Ο Σαάντ Χαρίρι με τον πρόεδρο Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δούν τον Λίβανο 'ελεύθερο από ξένες επιρροές και την Συριακή απειλή,' καθώς και 'ελεύθερο να χαράξει τον δικό του δρόμο.'

    O κ. Μπούς έκανε αυτά τα έντονα σχόλια με από συνάντηση που είχε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με τον Λιβανέζο βουλευτή Σαάντ Χαρίρι, τον γιό του δολοφονημένου τέως πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι. Ο κ. Μπους επισήμανε ότι είναι σημαντικό για την περιοχή της Μέσης Ανατολής να μπορέσει η δημοκρατία του Λιβάνου να εκπληρώσει όλο της το δυναμικό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει την πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι, πέρυσι τον Φεβρουάριο στη Βηρυτό. Ερευνα που διεξήγαν τα ΗΕ ενέπλεξε Λιβανέζους και Σύρους αξιωματούχους στην δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, που ήταν αντίθετος προς την κατοχή του Λιβάνου από τις συριακές δυνάμεις. Κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο πέρυσι.

    [15] Γερμανοι όμηροι σε βιντεοκασέτα της αλ Τζαζήρα

    27-01-2006

    Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Τζίλ Κάρολλ, που κρατείται όμηρος στο Ιράκ.

    Δύο Γερμανοί, που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, εμφανίστηκαν σε βιντεοκασέτα που μετέδωσε ο δορυφορικός αραβικός τηλεοπτικός σταθμός, αλ Τζαζήρα. Στην κασέτα, οι όμηροι παροτρύνουν την γερμανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Οι δύο Γερμανοί μηχανικοί παρουσιάστηκαν γονατιστοί, ενώ πίσω τους στέκονταν οπλοφόροι. Σύμφωνα με την αλ Τζαζήρα, η οργάνωση Ανσάρ αλ-Ταουίντ ουάλ Σούνα γύρισε το βίντεο.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της απερίφραστα καταδικάζει τις απαγωγές και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι εργάζονται για να επιτύχουν την απελευθέρωση των δύο μηχανικών που απήχθησαν την Τρίτη, βόρεια της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 5 αλλοδαποί απήχθησαν αυτό το μήνα στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων, δύο Κενυάτες μηχανικοί και μία Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

    [16] Απότομη αύξηση των τιμών πετρελαίου

    27-01-2006

    Ο κ. αλ Ναίμι

    Οι διεθνείς ανησυχίες για συρρίκνωση των αποθεμάτων πετρελαίου, εκτίναξαν τις τιμές του αργού πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι, φέρνοντάς τις κοντά στο ποσό-ρεκόρ των 67.30 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Οι αναλυτές λένε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται στις πολιτικές ταραχές στη Νιγηρία και το αδιέξοδο εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να συναντηθεί την επόμενη Πέμπτη για να συζητήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επιζητούν την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την επιβολή πιθανών κυρώσεων.

    Η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται λίγες μέρες πριν την σύνοδο του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, όπου θα συζητηθεί η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την εισήγηση του Ιράν, που είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του καρτέλ. Όμως, ο υπουργός Πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναίμι δήλωσε ότι κατά πάθα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ θα κρατήσει την παραγωγή του στα ίδια επίπεδα.

    [17] Aδιέξοδο στις συνομιλίες του Νταβός

    27-01-2006

    Οι συνομιλίες για θέματα παγκοσμίου εμπορίου κατά το Παγκόσμιο Εμπορικό Φόρουμ, που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας, φαίνεται ότι έφθασαν σε αδιέξοδο. Κατά τα φαινόμενα, δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ κρατών στα καίρια θέματα της περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων και του ανοίγματος των διεθνών αγορών για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι έξι υπουργοί Εμπορίου που συναντήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο του Φόρουμ, συζήτησαν κυρίως τις ημερομηνίες για την επόμενη συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπ Πόρτμαν είπε ότι οι υπουργοί αυτοί, από την Αυστραλία, την ΕΕ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, θα συναντηθούν ξανά τον Μάρτιο, για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για τα επίμαχα θέματα, εξαιτίας των οποίων ναυάγησαν οι εργασίες της συνόδου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου τον περασμένο Δεκέμβριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 January 2006 - 2:18:20 UTC