Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολωνία:Τριήμερο πένθος για τα θύματα από κατάρρευσης οροφής
  • [02] Πακιστάν: 40 άτομα σκοτώθηκαν από εκτροχιασμό τραίνου
  • [03] Αισιόδοξο αναμένεται το διάγγελμα Μπους
  • [04] Κύπρος: Μέτρα κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών
  • [05] ΗΠΑ: Οξύτατες κομματικές αντιπαραθέσεις εν εξελίξει
  • [06] Καλή Χρονιά ... με τη χρονιά του Σκύλου
  • [07] Ιράκ: Nέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [08] Ισραήλ: Πιθανή διακοπή χρηματοδοτήσης στους Παλαιστίνιους
  • [09] Αφγανιστάν: 5 ακόμη χρόνια βοήθεια
  • [10] Η διεθνής κοινότητα συζητά το θέμα του Ιράν
  • [11] Νταβός: Αναγκαιότητα η επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας

  • [01] Πολωνία:Τριήμερο πένθος για τα θύματα από κατάρρευσης οροφής

    30-01-2006

    Πολωνίδα παρατηρεί τα ερείπια του εκθεσιακού κέντρου.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λέχ Καζίνσκι είπε ότι η κατάρρευση της οροφής εκθεσιακού κέντρου στη νότια Πολωνία, από την οποία σκοτώθηκαν 66 άτομα και τουλάχιστον 141 τραυματίστηκαν, αποτελεί την χειρότερη τραγωδία που έπληξε την χώρα τα τελευταία χρόνια. Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Κατοβίτσε. Ανάμεσα στα θύματα είναι και αρκετοί ξένοι επισκέπτες της έκθεσης.

    Οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι δεν αναμένουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες, εξαιτίας του μεγάλου ψύχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι μπορεί η αιτία της κατάρρευσης να είναι το πυκνό χιόνι που βάραινε την οροφή. Ο κ. Καζίνσκι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τσεχία, που προγραμματιζόταν για σήμερα. Ο Πάπας Βενέδικτος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα.

    [02] Πακιστάν: 40 άτομα σκοτώθηκαν από εκτροχιασμό τραίνου

    30-01-2006

    Στο Πακιστάν, τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, όταν επιβατηγή αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Ραγουαλπίντι-Λαχώρη μεταφέροντας 600 επιβάτες, εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Τζελούμ και ορισμένα βαγόνια έπεσαν μέσα σε χαράδρα.

    Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι πιστεύεται ότι οι υπόλοιποι επιβάτες διασώθηκαν, ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά. Εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν σε παρόμοια δυστυχήματα στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια.

    [03] Αισιόδοξο αναμένεται το διάγγελμα Μπους

    30-01-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Αισιόδοξο χαρακτηρίζουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου το φετεινό μήνυμα του προέδρου Μπούς για τη κατάσταση της Αμερικανική Συμπολιτείας. Οπως λέγεται, το μήνυμα θα έχει ως επίκεντρο την προώθηση της δημοκρατίας στο εξωτερικό και την αύξηση της ευημερίας στο εσωτερικό της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην εκπομπή Face the Nation στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, δήλωσε ότι θα αναφερθεί στη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Ιράκ: 'Νομίζω ότι ο κόσμος είδε θανάτους στην τηλεόραση, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται ότι σημειώνουμε πρόοδο', δήλωσε ο κ. Μπούς.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα αναφερθεί επίσης στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς και στη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από ξένο πετρέλαιο.

    Ενώ τω μεταξύ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Χάουαρντ Ντην, εμφανίστηκε σε ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού FOX και ζήτησε από το πρόεδρο Μπους να είναι ειλικρινής με τον αμερικανικό λαό και να αναφερθεί, ανάμεσα σε άλλα, και στα σχέδιά του για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την στρατηγική των ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ: ' Όλοι θέλουμε ο πρόεδρος να πετύχει. Όμως ο πρόεδρος δεν τα πάει καλά. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη οράματος και στο ότι πράγματι δεν ήταν ειλικρινής με τον αμερικανικό λαό', είπε ο κ. Ντήν.

    Την επίσημη απάντηση του Δημοκρατικού κόμματος στην ομιλία του κυρίου Μπους για τη κατάσταση της Συμπολιτείας, θα εκφωνήσει ο νέος κυβερνήτης της πολιτείας Βιρτζίνια, Τιμ Κέην.

    [04] Κύπρος: Μέτρα κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

    30-01-2006

    Απολύμανση οχήματος των Η.Ε. στην πράσινη γραμμή

    Οι αρχές και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου δήλωσαν ότι παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης των πτηνών στον τουρκοκυπριακό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι νεκρό πουλερικό που εντοπίστηκε στον τουρκοκυπριακό τομέα, έφερε το φονικό στέλεχος Η5Ν1 της νόσου.

    Οι τουρκοκυπριακές αρχές έχουν επιβάλει καραντίντα 10 χιλιομέτρων, γύρω από το χωριό όπου εντοπίστηκε το κρούσμα της νόσου, ενώ θανάτωσαν αρκετά άλλα πουλερικά ώστε να σταματηθεί η εξάπλωσή της. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος και πέρα της Πράσινης Γραμμής.

    Στο μεταξύ, στο Χόνγκ Κόνγκ σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κίνα, βρέθηκε και ένα ακόμα νεκρό πουλερικό που έφερε το φονικό ιικό στέλεχος.

    [05] ΗΠΑ: Οξύτατες κομματικές αντιπαραθέσεις εν εξελίξει

    30-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να υπεραμύνεται της παρακολούθησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην οποία επιδίδεται η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας λέγοντας πως το πρόγραμμα στοχεύει την εντόπιση ύποπτων τρομοκρατών. 'Το πρόγραμμα είναι νόμιμο, κατοχυρώνει τις πολιτικές ελευθερίες και είναι απαραίτητο', λέει ο αμερικανός πρόεδρος.

    H δημοκρατική παράταξη στο Κογκρέσο αντιτάσσει ότι ο η προεδρική ενέργεια ίσως να είναι παράνομη επειδή συγκρούεται με ένα νόμο του 1978 που απαιτεί την έκδοση δικαστικού εντάλματος πριν μια αρμόδια κρατική υπηρεσία επιδοθεί σε κατασκοπευτική δραστηριότητα.

    Η Νάνσι Πελόσι, που ηγείται της Δημοκρατικής παράταξης στη Βουλή των Αντιπροσώπων είπε: 'Είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση που αφορά στην ισορροπία ανάμεσα στις πολιτικές ελευθερίες και την ασφάλεια. Οι πατέρες του έθνους μας το είχαν κατανοήσει αυτό καλά γι αυτό και το ενέταξαν στο Σύνταγμα. Όταν αναλαμβάνουμε ένα αιρετό αξίωμα υποσχόμαστε ότι θα τηρούμε το Σύνταγμα'. Αλλά, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται πως τάσσεται στο θέμα αυτό με την άποψη του Προέδρου.

    Τζακ Αμπράμοφ

    Ένα άλλο θέμα που της κομματικής αντιπαράθεσης είναι το σκάνδαλο Τζάκ Αμπράμοφ που έχει παραδεχτεί ότι επεχείρησε να δωροδοκήσει μέλη του Κογκρέσου. Επειδή το σκάνδαλο εκδηλώθηκε σε περίοδο που τον έλεγχο όλων των κλάδων της κυβέρνησης είχε το ρεπουμπλικανικό κόμμα, αναμένεται ότι σε αυτό θα ριφθεί και η σχετική ευθύνη, προς ικανοποίηση των δημοκρατικών.

    Το τρίτο θέμα της αντιπαράθεσης αφορά στον διορισμό του Σάμουελ Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Από ότι φαίνεται ο διορισμός αυτός τελικά θα επικυρωθεί από τη Γερουσία αλλά με μικρή μόνο υποστήριξη από τα δημοκρατικά μέλη της.

    [06] Καλή Χρονιά ... με τη χρονιά του Σκύλου

    30-01-2006

    Στιγμιότυπο από την παρέλαση της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη.

    Οι κάτοικοι πολλών χωρών της Ασίας, όπως της Κίνας και του Βιετνάμ, υποδέχθηκαν την Κυριακή την Σεληνιακή πρωτοχρονιά με παρελάσεις, γιορτινές εκδηλώσεις και ανταλλαγές δώρων, που θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες.

    Η 15ήμερη γιορτή του νέου έτους αποτελεί το ξεκίνημα της χρονιάς του Σκύλου. Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και ο πρωθυπουργός Ουέν Γιαομπάο γιόρτασαν την Κυριακή μαζί με φτωχούς αγρότες, για να δείξουν την υποστήριξή τους προς την αγροτική τάξη.

    Η πρωτοχρονιά γιορτάστηκε και σε πολλές κινεζικές και βιετναμικές παροικίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα εδώ στις ΗΠΑ.

    [07] Ιράκ: Nέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν

    30-01-2006

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από δύο σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από εκκλησίες στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ, σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν αρκετά άλλα.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγη ώρα μετά τη νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσείν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Ο Σαντάμ και μερικοί συγκατηγορούμενοι απεβλήθηκαν από την δικαστική αίθουσα την Κυριακή, αφού ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Μπαρζάν αλ Τικρίτι εξύβρισε το δικαστήριο και μεταφέρθηκε βίαια εκτός της αίθουσας από φρουρούς ασφάλειας.

    Την Κυριακή επίσης σε διάφορα περιστατικά βίας σκοτώθηκαν 8 ιρακινοί στρατιώτες, καθώς και 10 άμαχοι στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου ABC Μπόμπ Γούντραφ και ο κάμεραμάν του Ντάγκ Βόιτ, τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα, που έπληξε στο αυτοκίνητό τους καθώς συνοδευόταν από αυτοκίνητα του ιρακινού στρατού κοντά στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ABC, οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε εγχείρηση σε νοσοκομείο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη.

    [08] Ισραήλ: Πιθανή διακοπή χρηματοδοτήσης στους Παλαιστίνιους

    30-01-2006

    Ο κ. Ολμέρτ με την Κα Μέρκελ

    To Iσραήλ δήλωσε ότι θα σταματήσει τις μηνιαίες χρηματοδοτήσεις του προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αν η Χαμάς αναλάβει τα ηνία της Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της χώρας, Εχούντ Ολμέρτ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ που επισκέπτεται το Ισραήλ.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραφε ότι επίκειται αυτή την εβδομάδα η καταβολή στους Παλαιστινίους ποσού 43 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ισραηλινή δήλωση αν τελικά θα εκτελεστεί η πληρωμή αυτή, η οποία καλύπτει τους μισθούς Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων.

    Από την πλευρά της, η Κα Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ, όπως και το Ισραήλ, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κυβέρνηση της Χαμάς, εκτός και αν η οργάνωση αποκηρύξει τη βία και αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Πέρυσι η ΕΕ είχε προσφέρει βοήθεια ύψους 615 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστινίους.

    [09] Αφγανιστάν: 5 ακόμη χρόνια βοήθεια

    30-01-2006

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είπε ότι η χώρα του θα χρειαστεί διεθνή οικονομική βοήθεια για τουλάχιστον 5 ακόμα χρόνια, ώστε να εδραιώσει την ασφάλεια και να κτίσει την υποδομή της.

    Ο κ. Καρζάι έκανε τα σχόλια αυτά την Κυριακή στην Κοπενχάγη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Δανίας. Ο κ. Καρζάι πρόσθεσε ότι η χώρα του σημείωσε σημαντική πρόοδο από την εποχή εκδίωξης των Ταλιμπάν από την εξουσία του 2001, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

    Ο κ. Καρζάι επισκέφθηκε την Δανία, μία μέρα πρίν την διεθνή συνάντηση δωρητών του Αφγανιστάν που αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο.

    [10] Η διεθνής κοινότητα συζητά το θέμα του Ιράν

    30-01-2006

    O κ. Ασεφί

    Το Ιράν ζήτησε συνάντηση με τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς διαπραγματευτές την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για να συζητηθεί η κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Στο μεταξύ, την ίδια μέρα αξιωματούχοι από τις χώρες αυτές σύν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συναντηθούν στο Λονδίνο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. για την πιθανή επιβολή κυρώσεων εναντίον του.

    Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί προειδοποίησε την Δύση να μην πάρει βιαστικά μέτρα κατά της Τεχεράνης, λέγοντας ότι η παραπομπή της στο Συμβούλιο ασφαλείας δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.

    Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα αποτελούν απειλή για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.

    [11] Νταβός: Αναγκαιότητα η επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας

    30-01-2006

    Ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Υπουργοί από 20 και πλέον χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμφώνησαν ότι πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία σε θέματα όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις και να συνεργαστούν για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τις τρέχουσες εμπορικές συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Οι χώρες που συμμετείχαν στο Νταβός επίσης αναγνώρισαν την Κίνα και την Ινδία σαν δύο αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στο διεθνή χώρο. Οικονομικοί αναλυτές λένε ότι αναπτυσσόμενες χώρες σαν αυτές αλλάζουν την ισορροπία των δυνάμεων του πλανήτη. Επίσης, στο οικονομικό φόρουμ συζητήθηκαν και θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η γρίπη των πτηνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 31 January 2006 - 2:18:17 UTC