Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2007
  • [02] Καταδικαστική η Διεθνής Αμνηστία για το Γκουαντανάμο
  • [03] Μπους: Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας
  • [04] Ακροάσεις για το μυστικό πρόγραμμα τηλεφωνικών υποκλοπών στις ΗΠΑ
  • [05] Αχμαντινετζάντ: Η Δύση 'είναι αυτή που διαθέτει πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να αφοπλιστεί'
  • [06] Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν χρήματα για τους Παλαιστίνιους
  • [07] Λίβανος: Διαδηλώσεις για γελοιογραφίες του Μωάμεθ
  • [08] Υεμένη: Δραπέτευσαν 23 μέλη της αλ Κάιντα
  • [09] Αφγανιστάν: Εντείνονται οι βιαιότητες
  • [10] Πακιστάν: Βόμβα σε λεωφορείο

  • [01] Κατατίθεται ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2007

    06-02-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους θα υποβάλει σήμερα τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για το 2007. Ο κύριος Μπους ζήτησε αύξηση των δαπανών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας και μείωση για πολλά μη-στρατιωτικά προγράμματα. Ο κύριος Μπους ζητά επιπλέον 120 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εν γένει, το υπουργείο Άμυνας θα δει μια αύξηση του προϋπολογισμού του της τάξης του 5%. Όμως ο προϋπολογισμός για το υπουργείο Παιδείας, Εμπορίου, Ενέργειας και Εσωτερικών, θα μείνει στα ίδια επίπεδα και σε μερικές περιπτώσεις θα μειωθεί ελαφρά. Ο πρόεδρος Μπους επιδιώκει την περικοπή 140 και πλέον προγραμμάτων που ισοδυναμούν με 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2007.

    [02] Καταδικαστική η Διεθνής Αμνηστία για το Γκουαντανάμο

    06-02-2006

    Έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, επικρίνει το αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντανάμο της Κούβας. Η έκθεση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι 500 άντρες από 35 χώρες κρατούνται στο Γκουαντανάμο και ότι μερικοί διενέργησαν απεργία πείνας, ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Επίσης η έκθεση αναφέρει και τα προβλήματα που προκάλεσε η κράτηση τους στις οικογένειες τους. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει να αφήσουν ελευθέρους αυτούς στους οποίους δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ να δημοσιεύσουν κατάλογο των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο και σε άλλες περιοχές, να κλείσουν τις φυλακές του Γκουαντανάμο και να εξετάσουν τις καταγγελίες για κακοποίηση κρατούμενων.

    Ο πρόεδρος Μπους παλαιότερα είχε δηλώσει ότι το κέντρο κράτησης είναι απαραίτητο για την προστασία του αμερικανικού λαού και ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο τυγχάνουν καλής μεταχείρισης.

    [03] Μπους: Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αμερικανικής ανταγωνιστικότητας

    06-02-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει μεγαλύτερα κονδύλια για την έρευνα και την ανάπτυξη ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία για την Αμερικανική ανταγωνιστικότητα θα βοηθήσει τη χώρα να παραμείνει σε ηγετική θέση σαν παγκόσμια οικονομική δύναμη, ενώ θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο ζωής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    'Με το να επενδύσουμε στην έρευνα και τη τεχνολογία', λέει ο Πρόεδρος Μπους, 'με το να απελευθερώσουμε το καινοτόμο πνεύμα των αμερικανών επιχειρηματιών και να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία διαθέτει εργαζόμενους εξειδικευμένους στα μαθηματικά και την επιστήμη, θα θέσουμε τα θεμέλια για μία μακροχρόνια οικονομική ευημερία'. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, θα διπλασιαστεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την έρευνα στις φυσικές επιστήμες μέσα στη επόμενη δεκαετία και θα παγιωθούν οι φοροαπαλλαγές για επενδύσεις εταιριών στη νέα τεχνολογία.

    Επίσης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του αμερικανού πρόεδρου θα εκπαιδευτούν 70 χιλιάδες νέοι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης στα μαθηματικά και τις επιστήμες. Και ενώ οι δημοκρατικοί λένε ότι ο Πρόεδρος Μπους πρέπει να αγωνιστεί για τους αμερικανούς εργαζόμενους, και να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους επιχειρηματίες, ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι με τις πρωτοβουλίες αυτές θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά, ιδιαίτερα τη στιγμή που η Κίνα και η Ινδία σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στο χώρο της τεχνολογίας.

    Ο αμερικανός πρόεδρος καταλήγει λέγοντας ότι 'Ο αμερικανικός λαός δεν πρέπει να φοβάται το μέλλον της οικονομίας, γιατί σκοπεύουμε εμείς να το διαμορφώσουμε'.

    [04] Ακροάσεις για το μυστικό πρόγραμμα τηλεφωνικών υποκλοπών στις ΗΠΑ

    06-02-2006

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας θα καταθέσει σήμερα ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, αναφορικά με το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Αμερικανών πολιτών με άτομα στο εξωτερικό, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι θα ρωτήσει τον κ. Γκονζάλες γιατί η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να μην ζητήσει άδεια από το αρμόδιο ειδικό δικαστήριο για τις μυστικές αυτές παρακολουθήσεις. Σε συνέντευξη του ο κ. Σπέκτερ δήλωσε ότι μέχρι σήμερα οι απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα είναι 'πολύ παράξενες και μη ρεαλιστικές', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε του μυστικού αυτού προγράμματος χαρακτηρίζοντας το απαραίτητο όργανο κατά των τρομοκρατών, ενώ τόνισε ότι είχε νομική εξουσιοδότηση να διατάξει τέτοιες παρακολουθήσεις χωρίς ειδική εισαγγελική άδεια. Πάντως άρθρο της εφημερίδας Washington Post γράφει ότι χιλιάδες τηλεφωνήματα Αμερικανών πολιτών προς το εξωτερικό παρακολουθήθηκαν στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος.

    [05] Αχμαντινετζάντ: Η Δύση 'είναι αυτή που διαθέτει πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να αφοπλιστεί'

    06-02-2006

    Mahmoud Ahmadinejad

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι τα όσα ψηφίσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν πρόκειται να αποτρέψουν την πρόοδο του Ιράν. Το Σάββατο η Διεθνής Υπηρεσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλειας των Ηνωμένων Εθνών για το ύποπτο πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον κ. Αχμαντινετζάντ να δηλώνει προς τη Δύση ότι 'είναι αυτή που διαθέτει πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να αφοπλιστεί' και να τονίζει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται πυρηνικό οπλοστάσιο.

    Προηγουμένως το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη έχει διακόψει κάθε συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [06] Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν χρήματα για τους Παλαιστίνιους

    06-02-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι γνωστός Παλαιστίνιος κατασκευαστής βομβών για την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ σκοτώθηκε τη Κυριακή από Ισραηλινή επίθεση με πύραυλο στην πόλη της Γάζας. Και δεύτερος πύραυλος έπληξε άλλο αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον επικεφαλής Παλαιστινιακής ομάδας υπεύθυνης για επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

    Την Παρασκευή η Ισλαμική Τζιχάντ είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες. Επίσης τη Κυριακή, Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους κτήριο που κατείχαν εξτρεμιστές της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη της οργάνωσης.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει ποσό 54ων εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους Παλαιστινίων. Το ποσό αυτό είχε παγιδευτεί μετά την νίκη της Χαμάς στις Παλαιστινιακές εκλογές. Πάντως το Ισραήλ δήλωσε ότι η μηνιαία αυτή χρηματοδότηση θα διακοπεί αν σχηματιστεί Παλαιστινιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την Χαμάς.

    [07] Λίβανος: Διαδηλώσεις για γελοιογραφίες του Μωάμεθ

    06-02-2006

    Διαδηλώσεις στο Λίβανο

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας παροτρύνει Δανούς υπηκόους που ζουν στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές γελοιογραφίες με τον Προφήτη Μωάμεθ και την πυρπόληση του γενικού προξενείου της Δανίας. Οι δυνάμεις ασφάλειας του Λιβάνου προσπάθησαν να διαλύσουν την διαδήλωση, ενώ οι διαμαρτυρίες είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών του Λιβάνου.

    Των επεισοδίων αυτών στη Βηρυτό είχαν προηγηθεί πυρπολήσεις των πρεσβειών της Δανίας και της Νορβηγίας στη Δαμασκό το Σάββατο. Μουσουλμάνοι σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν μποϋκοτάζ προϊόντων της Δανίας, ενώ Άραβες ηγέτες κάνουν εκκλήσεις για τερματισμό της βίας. Επίσης Λιβανέζοι ηγέτες δηλώνουν ότι οι βιαιότητες προσβάλουν το Ισλάμ τόσο, όσο οι πολιτικές γελοιογραφίες.

    [08] Υεμένη: Δραπέτευσαν 23 μέλη της αλ Κάιντα

    06-02-2006

    Διεθνή προειδοποίηση εξέδωσε η Ιντερπολ μετά την δραπέτευση 23 κατηγορουμένων μελών της Αλ Κάιντα από φυλακή στην Υεμένη. Στους δραπέτες συμπεριλαμβάνεται και ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού Κόουλ, το 2000 στο λιμάνι του Άντεν και ένας απ' τους υπεύθυνους για την επίθεση, το 2002, εναντίον Γαλλικού πετρελαιοφόρου πλοίου ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Η Ιντερπολ χαρακτήρισε τους δραπέτες εξαιρετικά επικίνδυνους και ζήτησε από τις 184 χώρες μέλη της να λάβουν κάθε μέτρο για την σύλληψη τους.

    [09] Αφγανιστάν: Εντείνονται οι βιαιότητες

    06-02-2006

    Στο Αφγανιστάν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συγκρούσεις που από τη Παρασκευή έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 30 άτομα σε νότιες επαρχίες της χώρας, ενδεχομένως να συνδέονται με καρτέλ ναρκωτικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι βιαιότητες είναι εν μέρει αποτέλεσμα των συμμαχιών μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και τοπικών εμπόρων ναρκωτικών και οφείλονται στις πιέσεις που ασκεί η Καμπούλ ενάντια στην εμπορία ναρκωτικών.

    Την Παρασκευή εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε φάλαγγα της Αφγανικής αστυνομίας στην επαρχία Χαλμάντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 μαχητές των Ταλιμπάν και τρεις αστυνομικοί. Αργά το Σάββατο 6 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από βόμβα στο οδόστρωμα στην επαρχία Κανταχάρ.

    [10] Πακιστάν: Βόμβα σε λεωφορείο

    06-02-2006

    Στο νοτιοδυτικό Πακιστάν βόμβα κατέστρεψε λεωφορείο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίζοντας 20 άλλα. Ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Μπαλουχιστάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί γιατί υπάρχουν ακόμη άτομα εγκλωβισμένα στα συντρίμμια του λεωφορείου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το λεωφορείο πραγματοποιούσε διαδρομή από την Κουέτα στην ανατολική πόλη Λαχώρη μεταφέροντας περίπου 50 επιβάτες.

    Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο αστυνομικός διοικητής επέρριψε ευθύνη σε τοπικούς εξτρεμιστές που έχουν τελευταία εντείνει τον αγώνα τους με στόχο ευρύτερη αυτονομία της επαρχίας τους και μεγαλύτερα μερίδια απ' τις πωλήσεις αερίου και άλλων φυσικών πόρων της επαρχίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 February 2006 - 2:18:18 UTC