Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο βιβλίο τριών Ελλήνων δημοσιογράφων για το σχέδιο Αννάν
  • [02] Προβολή του Ελληνικού τουρισμού στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ιράκ: 130 νεκροί απ' το νέο κύμα βίας
  • [04] Γαλλία: Εστία γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλες
  • [05] Η Κ. Ράις στο Ντουμπάι
  • [06] Νέο Δελχί: Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για θέματα πυρηνικής τεχνολογίας
  • [07] Μόσχα: 56 νεκροί από κατάρρευση στέγης σουπερ μάρκετ
  • [08] Στη Τεχεράνη ο απεσταλμένος της Μόσχας
  • [09] Απετράπη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας
  • [10] Χορηγήθηκε τελικά βίζα στον Ινδό επιστήμονα
  • [11] Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσει ο Μαχμούντ Αμπάς
  • [12] Στην Τεχεράνη Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι
  • [13] Θα καθυστερήσει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών λιμανιών, η εταιρία από το Ντουμπάι
  • [14] Eκκλήσεις της κυβέρνησης Μπούς προς τον ιρακινό λαό για ενότητα
  • [15] Συνελήφθη ο υπεύθυνος της αγοράς της Μόσχας που κατέρρευσε
  • [16] Aπογόρευση της κυκλοφορίας για δεύτερη μέρα στο Ιράκ

  • [01] Νέο βιβλίο τριών Ελλήνων δημοσιογράφων για το σχέδιο Αννάν

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    24-02-2006

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και Έλληνες της Νέας Υόρκης την παρουσίαση του νέου βιβλίου 'Σχέδιο Αννάν: Το μυστικό Παζάρι, οι 129 ημέρες του συγκλόνισαν τον Ελληνισμό', που πρόκειται να παρουσιάσουν σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής και ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη.

    Πρόκειται για το νέο βιβλίο των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη. Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας και από τους δημοσιογράφους Πανίκο Παναγιώτου, Θανάση Τσίτσα και Αποστόλη Ζουπανιώτη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί επίσης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

    [02] Προβολή του Ελληνικού τουρισμού στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    24-02-2006

    Tον ελληνικό τουρισμό πρόκειται να προβάλει με σειρά εκδηλώσεων στην Νέα Υόρκη, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμτπη 23 Φεβρουαρίου, στο Μανχάταν και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

    Η σειρά των εκδηλώσεων αυτών γίνεται με σκοπό την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω προώθηση των διεθνών επενδύσεων στους τουριστικό χώρο της.

    Ετσι πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του Μανχάταν ημερίδα με θέμα "Τουριστική ανάπτυξη- Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα". Το επενδυτικό αυτό φόρουμ αποτελεί το τρίτο στην σειρά, μιας και έχουν προηγηθεί δύο αντίστοιχα στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, ενώ προγραμματίζονται άλλα τέσσερα και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, τις Κάννες, την Μόσχα, και το Πεκίνο και τα οποια πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου.

    Το απόγευμα της Πέμπτης θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Dahesh η έκθεση έργων ζωγραφικής του Ούγγρου καλλιτέχνη, Tibor και φωτογραφιών του αμερικανού φωτογράφου, Bill Abramowitz, με θέμα την Ελλάδα, σε επιμέλεια του περιοδικού Conde Nast Traveler.

    Tην Παρασκευή θα εγκαινιαστεί στο μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο Javits Convetion Center της Νέας Υόρκης, η ετήσια έκθεση New York Times Travel Show στα πλαίσια της οποίας θα παρουσιαστεί σεμινάριο γευσιγνωσίας ελληνικών τροφίμων οίνων και αγροτουρισμού με θέμα πανέμορφα τρόφιμα και κρασιά της Ελλάδας.

    [03] Ιράκ: 130 νεκροί απ' το νέο κύμα βίας

    24-02-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 130 άτομα, στην πλειοψηφία τους Σουνίτες, σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στα πλαίσια εμφύλιων βιαιοτήτων, μετά την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης εναντίον του Σιιτικού τεμένους Ασκαρίγια, στην Σαμάρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και τρεις άλλες επαρχίες του Ιράκ, έχει παραταθεί μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα με στόχο να αποτραπούν και νέες βιαιότητες με αφορμή τις θρησκευτικές τελετές της Παρασκευής. Δεκάδες τεμένη Σουνιτών δέχθηκαν επιθέσεις, ενώ Σουνίτες κληρικοί απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από τη Τετάρτη που έγινε η επίθεση στο τέμενος Ασκαρίγια.

    Επίσης στα περίχωρα της Βαγδάτης η ιρακινή αστυνομία εντόπισε τις σορούς 47 ατόμων που είχαν πυροβοληθεί, ενώ δεκάδες άλλα πτώματα βρέθηκαν γύρω από την Ιρακινή πρωτεύουσα. Κοντά στη Σαμάρα, ένοπλοι σκότωσαν τρείς δημοσιογράφους του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Αραμπίγια, οι οποίοι είχαν μεταδώσει ρεπορτάζ από το σημείο της επίθεσης. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν τις δολοφονίες αυτές.

    Στην Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, ένοπλοι που φορούσαν στολές αστυνομικών, εισέβαλαν σε φυλακή και σκότωσαν 11 Σουνίτες κρατουμένους. Την Πέμπτη, βόμβα στη Μπακούμπα σκότωσε 16 άτομα. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι 7 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών στο βόρειο Ιράκ. Επίσης μεγάλος πολιτικός συνασπισμός Σουνιτών μποϋκοτάρησε πολυκομματικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, για να συζητηθεί το θέμα του νέου αυτού κύματος βιαιοτήτων.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης κατά του μουσουλμανικού Σιιτικού τεμένους Ασκαρίγια στο Ιράκ, λέγοντας ότι επρόκειτο για πολιτική ενέργεια που στόχευε στην δημιουργία εμφύλιων εντάσεων στη χώρα. Κατά την διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις 'φωνές της λογικής', όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας ενωτικής δημοκρατίας στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να βοηθήσουν στην πλήρη ανοικοδόμηση του τεμένους Ασκαρίγια. Πιστεύεται ότι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση, η οποία κατέστρεψε τον χρυσό τρούλο του κτιρίου.

    Την Πέμπτη, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επέρριψε ευθύνες σε δυτικές χώρες για την καταστροφή του τεμένους Ασκαρίγια και προειδοποίησε ότι χώρες, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, θα αποτελέσουν στόχους της ισλαμικής οργής. Ως γνωστό, το Ιράν είναι κυρίως Σιιτική μουσουλμανική χώρα. Στο Ιράκ, Σουνίτες και Σιίτες ηγέτες έκαναν έκκληση για ηρεμία, αλλά ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σάντρ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ιρακινή κυβέρνηση ότι απέτυχαν να προστατεύσουν το ιστορικό τέμενος, που κτίστηκε πρίν από 1,200 χρόνια. Πάντως οι διαδηλώσεις στο Ιράκ κατά της επίθεσης συνεχίστηκαν και την Πέμπτη.

    [04] Γαλλία: Εστία γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλες

    24-02-2006

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κινητοποιηθεί πλήρως για να αντιμετωπίσει την απειλή της γρίπης των πτηνών, μετά τον εντοπισμό εστίας του φονικού ιού Η5Ν1 της νόσου σε εκτροφείο με γαλοπούλες. Την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές είπαν ότι έθεσαν σε καραντίνα περιοχή τριών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο στην περιοχή Εν, στην νοτιοανατολική Γαλλία, όπου μία άρρωστη αγριόπαπια είχε εντοπιστεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το εκτροφείο γαλόπουλων βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη και πολλά από τα πουλερικά πέθαναν. Οι αρχές θανάτωσαν την Πέμπτη τα υπόλοιπα γαλόπουλα, για προληπτικούς λόγους.

    Στο μεταξύ, οι αρχές της Ινδίας έστησαν σταθμούς ελέγχου στην δυτική πόλη Ναβαπούρ, μετά από τον εντοπισμό εστίας της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλα. Οι αρχές είπαν ότι απαγορεύθηκε σε εργαζόμενους σε εκτροφεία πουλερικών να φύγουν από την πόλη, για να αποφευχθεί εξάπλωση της ασθένειας.

    [05] Η Κ. Ράις στο Ντουμπάι

    24-02-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, είχε συνομιλίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με θέμα επίμαχη συμφωνία για την ανάληψη της εποπτείας λειτουργίας τμημάτων ορισμένων αμερικανικών λιμανιών από εταιρεία του Ντουμπάι. Η κ. Ράις συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ και άλλους αξιωματούχους. Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της εταιρείας Dubai Ports World που έχει συμφωνηθεί να αναλάβει την εποπτεία τμημάτων 6 καίριας σημασίας αμερικανικών λιμανιών. Όμως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εκφράζουν ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λιμανιών. Ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει ότι η κ. Ράις και αξιωματούχοι απ' τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συζήτησαν επίσης τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Τη Πέμπτη, η κ. Ράις πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φαούντ Σανιόρα, και άλλους αξιωματούχους. Στόχος της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών στη Μέση Ανατολή είναι να πείσει Αραβικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σκληρή στάση έναντι της, υπό την Χαμάς, νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    [06] Νέο Δελχί: Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για θέματα πυρηνικής τεχνολογίας

    24-02-2006

    Συνεχίζονται σήμερα στο Νέο Δελχί οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας για την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας. Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, που βρίσκεται στο Νέο Δελχί για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία πριν την επίσκεψη του προέδρου Μπούς στην Ινδία την άλλη εβδομάδα. Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ινδό υπουργό εξωτερικών, Σιάμ Σαράν, ο κ. Μπέρνς δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν την ολοκλήρωση των συνομιλιών αλλά υπάρχουν ακόμη διαφωνίες που θα πρέπει να διευθετηθούν.

    [07] Μόσχα: 56 νεκροί από κατάρρευση στέγης σουπερ μάρκετ

    24-02-2006

    Οι Ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 56 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 32 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση στέγης σουπερμάρκετ τη Πέμπτη στη Μόσχα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της στέγης. Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες, ενώ πολλά απ' τα θύματα προέρχονταν απ' τη περιοχή του Καυκάσου, κυρίως το Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι αποζημίωση 3.500 δολαρίων θα χορηγηθεί στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε διερεύνηση της υπόθεσης.

    Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκώφ, ανέφερε τρεις πιθανές αιτίες για την κατάρρευση της στέγης του σουπερμάρκετ: κακή συντήρηση, υπερβολικό βάρος απ' το χιόνι, ή δομικά προβλήματα. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ανακρίνει έναν απ' τους αρχιτέκτονες, ο οποίος είχε ανακριθεί και πέρυσι για την κατάρρευση της στέγης κολυμβητηρίου στη Μόσχα.

    [08] Στη Τεχεράνη ο απεσταλμένος της Μόσχας

    24-02-2006

    Ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, μεταβαίνει στην Τεχεράνη για να επιδιώξει διπλωματική λύση της διεθνούς κρίσης λόγω των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Ο κ. Κιριγιένκο θα προσπαθήσει να πείσει το Ιράν να δεχθεί την συμβιβαστική πρόταση της Ρωσίας, που προβλέπει τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σχετικές συζητήσεις που είχαν γίνει στην Μόσχα δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

    [09] Απετράπη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας

    24-02-2006

    Αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας είπαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση σε μία κύρια πετρελαϊκή εγκατάσταση στα ανατολικά της χώρας.

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να εφορμήσουν στο διυλιστήριο Αμπκαϊκ την Παρασκευή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Φρουροί άνοιξαν πύρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να εκραγούν τα αυτοκίνητά τους που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών από την επίθεση διαφέρουν.

    Ο υπουργός πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι εκρήξεις δεν επηρέασαν τις εγκαταστάσεις, οι οποίες διυλίζουν περίπου τα δύο τρίτα του παραγόμενου στη χώρα πετρελαίου. Μετά την είδηση της επίθεσης, οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν αμέσως πάνω από δύο δολάρια το βαρέλι.

    [10] Χορηγήθηκε τελικά βίζα στον Ινδό επιστήμονα

    24-02-2006

    Οι ΗΠΑ χορήγησαν τελικά βίζα στον ηλικίας 72 ετών πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημών, που εδρεύει στο Παρίσι, τον Ινδό καθηγητή της οργανικής χημείας Γκόβερντχαν Μέτα, ο οποίος είναι γνωστός στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους.

    Αρχικά, δεν είχε δοθεί βίζα στον καθηγητή Μέτα από το αμερικανικό προξενείο του Μαντράς (ή Τσενάι), με το σκεπτικό ότι διέθετε πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο διακεκριμένος Ινδός επιστήμων είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας για να συμμετάσχει σε συνέδριό του.

    Η αμερικανική πρεσβεία του Νέου Δελχί δήλωσε ότι η αίτηση για βίζα που είχε υποβάλει ο κ. Μέτα καθυστέρηση, διότι χρειάζονταν συμπληρωματικά πιστοποιητικά. Tελικά, η βίζα του δόθηκε την Παρασκευή, λίγες μέρες πρίν την άφιξη του προέδρου Μπούς στην Ινδία.

    [11] Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσει ο Μαχμούντ Αμπάς

    24-02-2006

    Ο κ. Αμπάς

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι ζητήσει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ για να τερματιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ υποσκάπτουν την διάρκειας ενός έτους εκεχειρία στην Μέση Ανατολή. Την Πέμπτη ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 5 Παλαιστινίους, καθώς αναζητούσαν καταζητούμενο εξτρεμιστή στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

    Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν 4 από τα θύματα της Ναμπλούς στην τελευταία κατοικία τους, πυροβολώντας στο αέρα και ζητώντας εκδίκηση για το θάνατό τους. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει τη νότια Γάζα από το Ισραήλ από ισραηλινούς στρατιώτες, που είπαν ότι είδαν τα θύματα ενώ προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο τείχος.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Αμπντέλ Φατάχ Ντουκχάν, γιός ενός συνιδρυτή και ηγετικού στελέχους της Χαμάς και νεοεκλεγμένος βουλευτής του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

    [12] Στην Τεχεράνη Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι

    24-02-2006

    Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και την Κίνα βρίσκονται στην Τεχεράνη για συνομιλίες σε σχέση με ρωσική πρόταση που θα μπορούσε να αποτρέψει τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ στο Ιράν, σε σχέση με το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι εν λόγω συνομιλίες γίνονται λίγες μέρες πρίν την σύσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί η έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας προς τα ΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναμένονται να αφιχθούν στην Τεχεράνη ως την Κυριακή, μετά από πρόσκληση των ιρακινών αρχών που είπαν ότι θα δώσουν πληροφορίες για ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας, που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών.

    [13] Θα καθυστερήσει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών λιμανιών, η εταιρία από το Ντουμπάι

    24-02-2006

    Η κυβέρνηση Μπούς εξήρε προσφορά της εταιρίας Ντουμπάι Πόρτς Ουώρλντ για την καθυστέρηση της ανάληψης της λειτουργίας έξι αμερικανικών εμπορικών λιμανιών.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν δήλωσε την Παρασκευή, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν την εταιρία κατ'ιδίαν ότι θα ήταν χρήσιμο να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για την ενημέρωση του κονγκρέσσου σε σχέση με την συμφωνία που υπεγράφη, όμως, ο κ. Μακλέλλαν επέμεινε ότι η απόφαση αφέθηκε τελείως στην επιχείρηση.

    Η Ντουμπάι Πόρτς Ουώρλντ, που εδρεύει στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έδωσε καμία ένδειξη πόσο χρόνο θα κρατήσει η καθυστέρηση αυτή και πρόσθεσε ότι θα αρχίσει να επεξεργάζεται άλλα θέματα που αφορούν στην συμφωνία. Ο πρόεδρος Μπούς είχε απειλήσει ότι θα ασκούσε βέτο για πρώτη φορά στη θητεία του, σε περίπτωση που το κονγκρέσο αποφάσιζε να λάβει μέτρα για να καθυστερήσει την συμφωνία.

    [14] Eκκλήσεις της κυβέρνησης Μπούς προς τον ιρακινό λαό για ενότητα

    24-02-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι οι εμφύλιες εντάσεις στο Ιράκ ορίζουν 'την ώρα της επιλογής' για τον ιρακινό λαό. Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι έντονες, αλλά αισιοδοξεί ότι τελικά θα επικρατήσει η ειρήνη. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απηύθυνε αργότερα έκκληση προν τον ιρακινό λαό να συσπειρωθεί και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Στα πλαίσια ομιλίας του προς απομάχους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης από την Παλαιστινιακή Χαμάς, που κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, να ενστερνιστεί την δημοκρατία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που το Ιράν αρνείται.

    Παρόμοια σχόλια με εκείνα του κ. Μπούς, έκανε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις, η οποία συναντάται με ομολόγους της του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού κόλπου. Η Κα Ράις είπε ότι η αλ Κάιντα ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, μπορεί να βρίσκονται πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Σιιτικό τέμενος Ασκαρίγια, που στάθηκε αφορμή για σοβαρά βίαια περιστατικά στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

    [15] Συνελήφθη ο υπεύθυνος της αγοράς της Μόσχας που κατέρρευσε

    24-02-2006

    Σωστικά συνεργεία προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματίες στην αγορά της Μόσχας.

    Oι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον υπεύθυνο της αγοράς στην ανατολική Μόσχα, η οποία κατέρρευσε την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άτομα. Η αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε την Μάρκ Μισέγιεφ για φόνο εξ αμελείας.

    Στο μεταξύ, μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, όμως οι αρχές αναμένουν ότι θα εντοπιστούν και άλλα πτώματα, καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια. Οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο κακοτεχνίας του σχεδιασμού του κτιρίου και αμέλειας στην κατασκευή του.

    [16] Aπογόρευση της κυκλοφορίας για δεύτερη μέρα στο Ιράκ

    24-02-2006

    Σιίτες διαδηλωτές στη Βαγδάτη

    Στο Ιράκ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει και το Σάββατο απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά τα ενδοθρησκευτικά βίαια επεισόδεια των τελευταίων ημερών. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε στους πολίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους της Βαγδάτης και στις παραπλήσιες επαρχίες Ντιγιάλα, Μπαμπίλ και Σαλαχεντίν. Περίπου 200 άτομα σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά, μετά την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στο Σιιτικό τέμενος Ασκαρίγια, στη Σαμάρα. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, Σιίτες υποστηρικτές του σκληροπυρηνικού κληρικού Μουκτάντα αλ Σάντρ, συγκεντρώθηκαν στη Βαγδάτη για τις προσευχές της Παρασκευής. Την Παρασκευή επίσης, ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ παρότρυνε την ιρακινή ηγεσία να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αλλά και ο σημαίνων Σιίτης πολιτικός ηγέτης, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, έκανε και εκείνος έκκληση για ενότητα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών και επέρριψε ευθύνες για την πρόσφατη βία σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν και της αλ Κάιντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 February 2006 - 2:18:26 UTC