Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχίες για συμφωνία με εταιρεία του Ντουμπάι
  • [02] Nέα περιστατικά βίας στο Ιράκ
  • [03] Εκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [04] Η ΕΕ ενέκρινε οικονομική βοήθεια 143 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστινίους
  • [05] Συνάντηση κυβερνητών των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπούς
  • [06] Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση των ΗΕ για την δημιουργία νέου συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [07] Καθησυχαστικός για την κατανάλωση πουλερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ
  • [08] Διορία ενός μηνός στη Σερβία για την παράδοση του Ράντκο Μλάντιτς
  • [09] Ελέγχεται η εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή του Αφγανιστάν
  • [10] Η Ινδία διατίθεται να επιτρέψει επιθεωρήσεις πυρηνικών της εγκαταστάσεων απ' την ΔΥΑΕ
  • [11] Ιράκ: Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

  • [01] Ανησυχίες για συμφωνία με εταιρεία του Ντουμπάι

    28-02-2006

    Η Αμερικανική ακτοφυλακή είχε δηλώσει στα τέλη της περσινής χρονιάς ότι κενά σε θέματα απόρρητων πληροφοριών καθιστούν αδύνατες προβλέψεις για το αν εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να υποστηρίξει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η εν λόγω εταιρεία προσπαθεί να πάρει συμβόλαιο για διαχείριση τμημάτων 6 αμερικανικών λιμανιών. Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα σε σχετικές ακροάσεις στη γερουσία. Από τη πλευρά της, η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι οι ανησυχίες της αμερικανικής ακτοφυλακής είχαν ικανοποιηθεί πριν εγκριθεί η συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία.

    Πάντως η συμφωνία έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και από Δημοκρατικούς μέλη του Κογκρέσου, που εκφράζουν ανησυχίες για κινδύνους σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και ενδεχόμενες διασυνδέσεις τρομοκρατών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Την Κυριακή, η εταιρεία του Ντουμπάι και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι η προτεινόμενη συμφωνία τίθεται σε δεύτερη εξέταση για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για θέματα ασφάλειας.

    [02] Nέα περιστατικά βίας στο Ιράκ

    28-02-2006

    Οτι απέμεινε από αυτοκίνητο που κτυπήθηκε από οπλοβομβίδα, στη Βαγδάτη την Δευτέρα.

    Στο Ιράκ, οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση την Δευτέρα κοντά σε σουνιτικό τέμενος στη Βαγδάτη, ενώ σημειώθηκε ξεχωριστή επίθεση με οπλοβομβίδα σε σιιτική συνοικία της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Τα βίαια περιστατικά της Δευτέρας σημειώθηκαν όταν οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε στη Βαγδάτη. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων στη χώρα, καθυστέρησαν περισσότερο οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Πάντως, ο κύριος συνασπισμός Σουνιτών στην εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι είναι τώρα έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες, αν οι Σιίτες εγκαταλείψουν τα Σουνιτικά τεμένη που έχουν καταλάβει.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν ακόμα να μάθουν τι απέγινε η απαχθείσα δημοσιογράφος, Τζίλ Κάρολ. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών αισιοδοξεί ότι θα αφεθεί ελεύθερη.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε επιπλέον 390 ιρακινούς κρατουμένους, ενώ το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι συνελήφθη στη Ραμάντι υψηλόβαθμος συνεργάτης του ηγέτη της οργάνωσης Aλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, μαζί με 5 ακόμα ύποπτους τρομοκράτες.

    [03] Εκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τα πυρηνικά του Ιράν

    28-02-2006

    Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να καθορίσει αν το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, επειδή η χώρα αυτή δεν συνεργάζεται πλήρως μαζί της. Η διεθνής υπηρεσία αναφέρει σε έκθεσή της ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί ορισμένα θέματα, παρά τις έρευνες που άρχισαν πριν από 3 χρόνια. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το Ιράν σκοπεύει να εγκαταστήσει φέτος περίπου 3 χιλιάδες φυγοκεντρωτές στα πλαίσια βιομηχανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα συνεδριάσει στις 6 Μαρτίου για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για την πιθανή επιβολή κυρώσεων. Ενόψει της συνεδρίασης αυτής η Ρωσία και το Ιράν συζητούν ενδεχόμενη συμβιβαστική συμφωνία που θα δώσει τέλος στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης. Πάντως τη Δευτέρα στο Κουβέιτ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απέφυγε να αναφερθεί στις συνομιλίες με τη Ρωσία. Αναφέρθηκε μόνο στην ανάγκη για διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό, λέγοντας ότι πυρηνικά όπλα στα χέρια 'μεγάλων δυνάμεων' απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    [04] Η ΕΕ ενέκρινε οικονομική βοήθεια 143 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστινίους

    28-02-2006

    Παλαιστίνιοι υποστηρικτές της Χαμάς στη Χεβρώνα.

    Η ΕΕ ενέκρινε οικονομική βοήθεια 143 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Παλαιστινίους, που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, καθώς η εξτρεμιστική Χαμάς προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ορισμένα έξοδα της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, όμως δεν διευκρίνισαν αν η βοήθεια θα συνεχιστεί όταν αναλάβει την εξουσία η νέα κυβέρνηση υπό την Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζάκ Στρώ, δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση των Παλαιστινίων. Ο διεθνής απεσταλμένος, Τζέημς Γούλφενσον, προειδοποίησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ενδέχεται να καταρρεύσει μέσα σε δύο εβδομάδες.

    Την Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπας, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία, αφού τον έλεγχο της κυβέρνησης θα έχει η Χαμάς. Η ΕΕ αποτελεί την κύρια πηγή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

    [05] Συνάντηση κυβερνητών των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπούς

    28-02-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς

    Κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών συναντήθηκαν την Δευτέρα με τον πρόεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν το πρόβλημα των μειωμένων δυνάμεων της Εθνοφρουράς στις πολιτείες τους.

    Και οι 50 κυβερνήτες υπέγραψαν επιστολή προς τον κ. Μπούς, με την οποία αντιτίθενται στην πρότασή του να μειωθεί ο αριθμός των εθνοφρουρών από 350,000 σε 330,000. Οι κυβερνήτες επισημαίνουν ότι η αποστολή εθνοφρουρών από τις πολιτείες τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τους άφησαν χωρίς αρκετές δυνάμεις για να μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστροφές, όπως τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές δασικών εκτάσεων.

    Σε ομιλία του σε Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Μπούς εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι ο αριθμός αυτός θα καθοριστεί από τις ανάγκες των στρατιωτικών διοικητών στη περιοχή και όχι από τις πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον.

    [06] Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση των ΗΕ για την δημιουργία νέου συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    28-02-2006

    Ο κ. Μπόλτον

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση των ΗΕ για τη δημιουργία νέου συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αμερικανός πρέσβης στον διεθνή οργανισμό, Τζών Μπόλτον, δήλωσε την Δευτέρα ότι θα καταψήφιζε σχετικό σχέδιο, αν επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθούν νέες συνομιλίες για να διορθωθούν πολλά "τρωτά" σημεία της πρότασης, όπως είπε.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ ανακοίνωσαν το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση επικρίσεων ότι ορισμένες χώρες που κατά συρροή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούσαν μέλη της προηγούμενης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οργανισμού. Η νέα επιτροπή θα αποτελείτο από 47 μέλη, που θα εκλέγονταν από την πλειοψηφία των μελών της γενικής συνέλευσης. Όμως, οι ΗΠΑ έχουν πεί ότι θέλουν να βεβαιωθούν ότι χώρες-παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα συμπεριληφθούν στην νέα επιτροπή.

    [07] Καθησυχαστικός για την κατανάλωση πουλερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ

    28-02-2006

    "Τρώτε άφοβα καλομαγειρεμένο κοτόπουλο", λένε οι ειδικοί.

    Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Λή Τζόνγκ Γούκ, καθησυχάζει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει φόβος να προσβληθεί κανείς από την γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας κρέας πουλερικών, εφόσον έχει μαγειρευτεί καλά.

    Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα, ο δρ. Λή επεσήμανε ότι κανένα από τα 173 επιβεβαιωμένα από το 2003 κρούσματα της νόσου δεν ασθένησαν από την κατανάλωση αυγών ή πουλερικών και πρόσθεσε ότι τα πουλερικά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους, τόνισε δε ότι όταν έχουν μαγειρευτεί καλά, ο ιός της νόσου πεθαίνει.

    Ευρωπαίοι παραγωγοί πουλερικών δηλώνουν απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή ο κόσμος αποφεύγει τα προϊόντα τους. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι 20 χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές γαλλικών πουλερικών από τότε που ο ιός της ασθένειας εντοπίστηκε σε εκτροφείο γαλόπουλων την περασμένη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, η γρίπη των πτηνών μεταδόθηκε και σε τρίτη χώρα στην Αφρική, τον Νίγηρα, όπου εντοπίστηκε η νόσος μετά από την Νιγηρία και την Αίγυπτο. Στον ευρωπαϊκό χώρο, και η Βοσνία ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο έδαφος της, σε κύκνους.

    [08] Διορία ενός μηνός στη Σερβία για την παράδοση του Ράντκο Μλάντιτς

    28-02-2006

    Ράντκο Μλάντιτς

    Η ΕΕ έδωσε στην Σερβία διορία ενός μηνός για να παραδώσει τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου Ράντκο Μλάντιτς στον διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Σε αντίθετη περίπτωση, η κοινότητα δήλωσε ότι τίθεται σε κίνδυνο η ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν την Δευτέρα ότι θα παγώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία, εκτός και αν το Βελιγράδι παραδώσει τον Μλάντιτς. Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Μλάτζαν Ντίνκιτς, δήλωσε ότι η ΕΕ θα διαπράξει σοβαρό σφάλμα αν παγώσει τις εν λόγω συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η παράδοση του Μλάντιτς αποτελεί προτεραιότητα για την χώρα του.

    Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Σερβία έλεγαν ότι οι αρχές διαπραγματεύονταν με τον Ράντκο Μλάντιτς για την παράδοσή του, όμως το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα συλληφθεί.

    [09] Ελέγχεται η εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή του Αφγανιστάν

    28-02-2006

    Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κρατούμενοι σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στη Καμπούλ που είχαν εξεγερθεί, συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά τα βίαια επεισόδια, αφού υπέβαλαν κατάλογο αιτημάτων τους στον κύριο κυβερνητικό διαπραγματευτή.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής ειρήνης και συμφιλίωσης του Αφγανιστάν δήλωσε ότι θα συζητήσει τα αιτήματα των κρατουμένων με την κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε ότι επιθυμεί τον ειρηνικό τερματισμό της αντιπαράθεσης, αλλά προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα κάνει χρήση βίας.

    Σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον 4 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας των 1,300 κρατουμένων, στην φυλακή Πούλε Τσάρκε το βράδυ του Σαββάτου. Η βία ξεκίνησε όταν κρατούμενοι αρνήθηκαν να φορέσουν τις νέες στολές φυλακής. Αφγανοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες για την εξέγερση στους εκατοντάδες φυλακισμένους που είναι μέλη της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    [10] Η Ινδία διατίθεται να επιτρέψει επιθεωρήσεις πυρηνικών της εγκαταστάσεων απ' την ΔΥΑΕ

    28-02-2006

    Μπούς-Σίνγκ(φώτο αρχείου)

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του θα ανοίξει τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, τα πυρηνικά της εργοστάσια στους επιθεωρητές των ΗΕ. Ο κ. Σίνγκ έδωσε ορισμένες πληροφορίες της πυρηνικής πρότασης που συζητείται με τις ΗΠΑ εν όψει της επίσκεψης του προέδρου Μπούς στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Σίνγκ δήλωσε ότι η Ινδία θα δεχθεί να διαχωρίσει τις στρατιωτικές από τις πολιτικές της πυρηνικές εγκαταστάσεις και να ανοίξει τις πύλες των πολιτικών πυρηνικών εργοστασίων στους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού.

    Σε περίπτωση επικύρωσής της, η συμφωνία θα επιτρέπει σε πυρηνικές δυνάμεις να παρέχουν τεχνολογία και πυρηνικά καύσιμα που η Ινδία χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτροδότηση, καθώς βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης. Ο ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

    Όμως στην Ουάσινγκτον, ορισμένοι επικριτές της συμφωνίας επισημαίνουν ότι η Ινδία δεν έχει συνυπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και για τον λόγο αυτό, θα ήταν επικίνδυνο να βοηθηθεί η χώρα να ενισχύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [11] Ιράκ: Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    28-02-2006

    Στο Ιράκ, ξαναρχίζει σήμερα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από διακοπή δύο εβδομάδων. Συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ηγέτη του Ιράκ δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξέφρασε ανησυχία για την αιματοχυσία τις τελευταίες μέρες στη χώρα και την βομβιστική επίθεση εναντίον ιερού τεμένους των Σιιτών την περασμένη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη Δευτέρα στη Βαγδάτη τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε εμφύλιες συγκρούσεις. Οι βιαιότητες καθυστερούν περαιτέρω τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, αλλά ορισμένοι Σουνίτες δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στις συνομιλίες, αν οι Σιίτες εγκαταλείψουν τα Σουνιτικά τεμένη που έχουν καταλάβει.

    Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν ακόμα πληροφορίες για την τύχη της δημοσιογράφου, Τζίλ Κάρολ. Ιρακινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα αφεθεί τελικά ελεύθερη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 March 2006 - 2:18:18 UTC