Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο πανδημίας σε ανθρώπους
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [03] Η Χαμάς ακυρώνει όλες τις αποφάσεις της Φατάχ
  • [04] Τζόουνς: Οι Ταλεμπάν και η αλ Κάιντα δεν είναι σε θέση για έντονη αντάρτικη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν
  • [05] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ
  • [06] Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΔΥΑΕ για το Ιράν
  • [07] Και εγένετο Ταμείο Δημοκρατίας
  • [08] Εξετάζεται η επιβολή ποινής σε πράκτορα της Αλ Κάιντα
  • [09] Συνομιλίες Λαβρώφ με Μπους και Ράις

  • [01] Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο πανδημίας σε ανθρώπους

    07-03-2006

    Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζουν στη Γενεύη για να εξετάσουν το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, καθώς το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 συνεχίζει να εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στα πουλιά. Η ανώτερη αξιωματούχος του Οργανισμού για θέματα γρίπης, Μάργκαρετ Τσανγκ, δήλωσε ότι η εμφάνιση αυτή της νόσου στα πουλερικά δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στη ιστορία. Η κυρία Τσανγκ δήλωσε σε συνάντηση 30 εμπειρογνωμόνων ότι ο θανατηφόρος ιός αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για το κόσμο ολόκληρο, περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη επιδημία.

    Η συνάντηση αυτή εμπειρογνωμόνων στοχεύει στην κατάρτιση σχεδίου για τον γρήγορο περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας και έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση που το θανατηφόρο ιικό στέλεχος Η5Ν1 μεταλλαχθεί σε τύπο που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν νέο κρούσμα της ασθένειας σε νεκρό κύκνο, ενώ Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν τη Δευτέρα μαζικούς θανάτους πουλιών στην Σταυρούπολη. Τέλος και η Σερβία επιβεβαίωσε κρούσματα της νόσου σε νεκρούς κύκνους.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-03-2006

    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αύριο 8 Μαρτίου και η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο έδωσε στην δημοσιότητα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία για την ζωή των γυναικών καθώς και τις βασικές τους διαφορές με τους άντρες στην Ευρώπη.

    Στην Ευρώπη των 25 οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής 6 χρόνια περίπου περισσότερο από τους άνδρες. Περισσότερα κορίτσια από αγόρια ολοκλήρωσαν το 2005 τις βασικές σπουδές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .σε ποσοστό 88% έναντι 79,4% αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στα στοιχεία για τις ελληνίδες. Κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερα παιδιά από τις υπόλοιπες γυναίκες της Ευρώπης και κατατάσσονται στην πέμπτη χαμηλότερη θέση γονιμότητας, με μέσο όρο απόκτησης του πρώτου παιδιού τους στα 28 χρόνια. Στο θέμα της εκπαίδευσης το 51% των ελληνίδων έχει φοιτήσει σε πανεπιστήμιο με προτίμηση περισσότερο στις κοινωνικές επιστήμες σε ποσοστό 73%.

    Ο δείκτης ανεργίας για τις ελληνίδες το 2006 φθάνει το 15% ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 9,6% ενώ αντίστροφος είναι ο δείκτης απασχόλησης, δηλαδή στην Ελλάδα είναι 46,2% για τις γυναίκες ενώ στην Ευρώπη είναι 56%. Η διαφορά αυτή οφείλεται όπως εξηγεί η έρευνα στο γεγονός ότι στην Ευρώπη το 32% έχει εργασία μερικής απασχόλησης ενώ στη χώρα μας μόνο το 9,1% απασχολείται μερικώς.

    Τέλος αναφέρεται ότι μία στις τέσσερις διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα κατέχεται από γυναίκα , ενώ οι εργαζόμενες γυναίκες κερδίζουν γενικά 10% λιγότερο από τους εργαζόμενους άνδρες.

    [03] Η Χαμάς ακυρώνει όλες τις αποφάσεις της Φατάχ

    07-03-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Βουλευτές της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς ακύρωσαν όλες τις αποφάσεις της βουλής που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Φατάχ κατά τη τελευταία συνεδρίασή της. Τη Δευτέρα, η Χαμάς ψήφισε την ανάκληση διάταξης που έδινε νέες εξουσίες στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα μέλη της Φατάχ αποχώρησαν από την αίθουσα, όταν ξέσπασαν διαφωνίες για την εγκεκριμένη δικαιοδοσία του κυρίου Αμπάς να διορίζει μέλη συνταγματικού δικαστηρίου.

    Η Χαμάς αναδείχτηκε νικήτρια στις εκλογές του Ιανουαρίου και λέει ότι επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης με τη Φατάχ, η οποία μέχρι στιγμής απορρίπτει αυτήν την πρόταση.

    [04] Τζόουνς: Οι Ταλεμπάν και η αλ Κάιντα δεν είναι σε θέση για έντονη αντάρτικη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν

    07-03-2006

    O στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς

    O διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε ότι οι Ταλεμπάν και η αλ Κάιντα δεν είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά έντονη αντάρτικη δραστηριότητα στο Αφγανιστάν και προσθέτει ότι αν το προσπαθήσουν θα ηττηθούν. Ο στρατηγός Τζόουνς δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε κινήσεις των ανταρτών ή οποιουδήποτε άλλου. Και τόνισε ότι το αποτέλεσμα θα είναι 'γρήγορο και αποφασιστικό'. Ο κύριος Τζοουνς έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς τελευταία εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Αφγανιστάν.

    [05] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ

    07-03-2006

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Στο Ιράκ τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και στρατηγού του Ιρακινού στρατού, από εκρήξεις βομβών και άλλες βιαιότητες τη Δευτέρα. Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατηγός δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη από ένοπλους που άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του. Επίσης από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην ιρακινή πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 αστυνομικοί και ένας πολίτης, ενώ στη Μπακούμπα από άλλη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 21.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράκ, ΤζαλάλΤαλαμπανί, δήλωσε ότι η νέα βουλή της χώρας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για την τελευταία ημερομηνία, σύμφωνα με το Ιρακινό σύνταγμα, που μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση.

    [06] Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΔΥΑΕ για το Ιράν

    07-03-2006

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Συνεχίζεται σήμερα στη Βιέννη η συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που ενδεχομένως να αποτελέσει τον πρόλογο της ανάληψης μέτρων από μέρους του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, σε βάρος του Ιράν. Αναμένεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας θα συζητήσει έκθεση για το Ιράν του επικεφαλής της, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Τη Δευτέρα ο κ. Ελ Μπαραντέι εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία που θα καθιστούσε μη απαραίτητες τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Αλλά, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν το Ιράν δεν προβεί σε 'δραστική αλλαγή στάσης', όπως είπε χαρακτηριστικά, το Συμβούλιο Ασφάλειας θα μεσολαβήσει 'ιδιαίτερα αποτελεσματικά', όπως είπε. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Κέισυ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δεχτεί καμία συμβιβαστική λύση που θα επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει με τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

    [07] Και εγένετο Ταμείο Δημοκρατίας

    07-03-2006

    Κόφφι Αννάν

    Ταμείο Δημοκρατίας εγκαινίασαν τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά την πρώτη συνεδρίαση του 17μελούς συμβουλίου του Ταμείου, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εκπρόσωπος του κ. Αννάν δήλωσε ότι το νέο αυτό όργανο θα χρηματοδοτεί προγράμματα στήριξης πολιτικο-κοινωνικών θεσμών και ενδυνάμωσης πλαισίων σεβασμού στους νόμους.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα ΄Εθνη, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το Ταμείο Δημοκρατίας αποτελεί σπάνια ευκαιρία για την προώθηση προγραμμάτων που παράγουν άμεσα αποτελέσματα στον τομέα της προώθησης των δημοκρατικών αξιών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου είναι 32 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα απ' τα οποία έχουν χορηγηθεί απ' την Αυστραλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Επίσης το Κατάρ υποσχέθηκε ότι θα χορηγήσει άλλα 8 εκατομμύρια δολάρια.

    [08] Εξετάζεται η επιβολή ποινής σε πράκτορα της Αλ Κάιντα

    07-03-2006

    Ζαχαρίας Μουσάουι

    Δικαστήριο ενόρκων σε προάστιο της Ουάσιγκτον εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που του παρουσιάζονται στα πλαίσια της ακροαματικής διαδικασίας για την επιβολή ποινής στον πράκτορα της Αλ Κάιντα, Ζαχαρία Μουσάουι.

    Οι ένορκοι έχουν να αποφασίσουν μεταξύ της θανατικής ποινής και της ισόβιας κάθειρξης. Οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι ο Μουσάουι θα μπορούσε να είχε βοηθήσει να αποτραπούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αν, κατά τη σύλληψη του ένα μήνα πριν τις επιθέσεις, είχε αποκαλύψει στις ανακριτικές αρχές ότι ήξερε για το τρομοκρατικό σχέδιο. Αντ' αυτού είπε ψέματα και άφησε το σχέδιο να εξελιχθεί.

    Όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μουσάουι δηλώνουν ότι ο πελάτης τους δεν γνώριζε το σχέδιο και θα είχε ανάμειξη μόνο σε δεύτερο κύμα επιθέσεων της Αλ Κάιντα, κατά τις οποίες θα επιχειρείτο και η χρήση αεροσκάφους κατά του Λευκού Οίκου. Ο Ζαχαρίας Μουσάουι έχει ήδη παραδεχτεί την ενοχή του για συνομωσία με την Αλ Κάιντα για την χρήση αεροσκαφών σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

    [09] Συνομιλίες Λαβρώφ με Μπους και Ράις

    07-03-2006

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, θα έχει συνομιλίες σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπούς και την αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις. Μεταξύ άλλων ο κ. Λαβρώφ να συζητήσει το θέμα των προσπαθειών της Μόσχας να επιτύχει συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

    Στο μεταξύ το Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων έδωσε στη δημοσιότητα νέα έκθεση του που αναφέρει ότι οι Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές βάσεις της Κεντρικής Ασίας, κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα αποθέματα ενέργειας σαν πολιτικό όπλο και χαρακτηρίζει τα Ρωσικά πολιτικά θεσμικά όργανα διεφθαρμένα.

    Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας εργασίας που επιμελήθηκε την εν λόγω έκθεση δήλωσε ότι ενδεχομένως η Ρωσία να απελαθεί απ' την ομάδα των 8 αν δεν συνεργαστεί στα σοβαρά διεθνή προβλήματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 March 2006 - 2:18:20 UTC