Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Συμβούλιο Ασφάλειας συνεδριάζει για το Ιράν
  • [02] Έκκληση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης απευθύνει ο πρόεδρος του Ιράκ
  • [03] Μπους: Πέρασαν το τεστ οι ιρακινές δυνάμεις
  • [04] Παραδίδεται η σορός του Μιλόσεβιτς στην οικογένεια του
  • [05] Επίσκεψη Ράις στην Ινδονησία
  • [06] Και τρίτο κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ
  • [07] Ιστορική επίσκεψη Παπούλια στη Λιβύη
  • [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών
  • [09] Μυστική συνάντηση Πέρεζ-Αμπάς στη Ιoρδανία
  • [10] Κογκρέσο: Θα τεθούν όροι για την επικύρωση πυρηνικής συμφωνίας με Ινδία

  • [01] Το Συμβούλιο Ασφάλειας συνεδριάζει για το Ιράν

    14-03-2006

    Τζον Μπόλτον

    Μετά την συνεδρίαση, τη Δευτέρα, των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το Γαλλο-Βρετανικό σχέδιο ανακοινωθέντος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα υποβληθεί σύντομα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφάλειας, ανεξάρτητα απ' το αν συμφωνούν ή όχι η Ρωσία και η Κίνα.

    Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πιέζουν για έγκριση της πρότασης, που ζητά απ' το Ιράν να αρχίσει συνομιλίες αναφορικά με το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Λέγεται ότι η Κίνα και η Ρωσία εκφράζουν ενδοιασμούς αναφορικά με το κείμενο της πρότασης.

    Σήμερα συνεδριάζουν όλα και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας για πρώτη φορά με θέμα το Γαλλο-Βρετανικό σχέδιο. Στο μεταξύ, Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι νέος γύρος συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενδεχομένως να αρχίσει αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα.

    [02] Έκκληση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης απευθύνει ο πρόεδρος του Ιράκ

    14-03-2006

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι οι τρομοκράτες που προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο εκμεταλλεύονται το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο κύριος Ταλαμπανί μίλησε τη Δευτέρα, μία μέρα μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 46 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200 σε σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης. Ο Ιρακινός πρόεδρος ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να επισπεύσουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Νωρίτερα, ο ακραίος σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας και είπε ότι δεν θα διατάξει αντίποινα σε σουνίτες εξτρεμιστές που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής, γιατί, όπως είπε, τα αντίποινα θα βυθίσουν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο.

    [03] Μπους: Πέρασαν το τεστ οι ιρακινές δυνάμεις

    14-03-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε απ' την Ιρακινή ηγεσία να ξεπεράσει τις διαφορές της και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στην πρώτη σειράς ομιλιών του που στοχεύουν στην ανάκτηση της λαϊκής υποστήριξης προς τον πόλεμο στο Ιράκ, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση στις 22 Φεβρουαρίου εναντίον ιερού σιιτικού τεμένους θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Το Ιράκ και οι νεόδμητες δυνάμεις ασφάλειας της χώρας, πέρασαν το τέστ, δήλωσε ο κ. Μπους και ο Ιρακινός λαός επέδειξε ισχυρότατη θέληση να κινηθεί προς την ειρήνη.

    Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του συνέδεσε ευθέως το Ιράν με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις κατάσχεσαν ισχυρότατα εκρηκτικά που είχαν κατασκευαστεί στο Ιράν.

    Η νέα αυτή επικοινωνιακή εκστρατεία του προέδρου Μπους πραγματοποιείται ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ με τον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι 4 στους 5 αμερικανούς πιστεύουν ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ.

    [04] Παραδίδεται η σορός του Μιλόσεβιτς στην οικογένεια του

    14-03-2006

    Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    Σερβικό δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα αν θα άρει την ισχύ του εντάλματος σύλληψης της Μίρας Μάρκοβιτς, χήρας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επιτρέποντας της έτσι να παρευρεθεί στη κηδεία του στο Βελιγράδι. Η Μάρκοβιτς καταζητείται για κατάχρηση εξουσίας. Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε στην Βρετανική τηλεόραση ότι η οικογένεια του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα αποφασίσει που θα τον κηδεύσει. Επίσης απέρριψε την πιθανότητα επίσημης κηδείας και τόνισε ότι αντιτίθεται στην άρση του εντάλματος σύλληψης της Μίρας Μάρκοβιτς.

    Στο μεταξύ, η Ολλανδία χορήγησε άδεια εισόδου στον γιο του Μιλόσεβιτς, Μάρκο, για να του επιτρέψει να παραλάβει την σορό του πατέρα του απ' την Χάγη.

    Προκαταρκτική νεκροψία έδειξε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε από καρδιακή προσβολή. Αλλά Ολλανδός τοξικολόγος δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς είχε πάρει ισχυρό αντιβιοτικό για ασθένειες που δεν είχε. Ο Ολλανδός γιατρός εικάζει ότι ο Μιλόσεβιτς ενδεχομένως να προσπαθούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του για να αναγκάσει τις αρχές να τον στείλουν στη Μόσχα για θεραπεία.

    [05] Επίσκεψη Ράις στην Ινδονησία

    14-03-2006

    Κοντολίζα Ράις

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις στην Ινδονησία κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης της στη χώρα με την ιδιότητα της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ. Η κυρία Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Ινδονησία σημείωσε 'μεγάλη πρόοδο' τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δημοκρατικές εκλογές, την διευθέτηση των αυτονομιστικών κρίσεων στο Ανατολικό Τιμόρ και το Ατσε και τη συνεργασίας της με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

    Η κ. Ράις αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπανγκ Γιουντογιόνο και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσει περιφερειακά θέματα και το μεσανατολικό. Η κυρία Ράις δήλωσε ότι ελπίζει η Ινδονησία που είναι και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα στον κόσμο μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό την Χαμάς.

    [06] Και τρίτο κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ

    14-03-2006

    Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε το τρίτο κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής κτηνίατρος, Τζον Κλίφορντ, δήλωσε πάντως ότι το προσβεβλημένο με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια ζώο από την πολιτεία της Αλαμπάμα δεν είχε ακόμη μπει στην αλυσίδα τροφίμων. Δύο άλλα κρούσματα της ίδιας ασθένειας είχαν εντοπιστεί το 2003 με αποτέλεσμα να διακοπούν εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος σε πολλές χώρες.

    [07] Ιστορική επίσκεψη Παπούλια στη Λιβύη

    14-03-2006

    Κάρολος Παπούλιας

    Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, πραγματοποιεί ιστορική διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη. Ο κ. Παπούλιας έφτασε στην Τρίπολη χθες συνοδευόμενος από τον υπουργό πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη και τον υφυπουργό εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Παπούλιας είναι ο πρώτος Έλληνας αρχηγός κράτους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη από το 1969, που την εξουσία ανέλαβε ο Μοαμάρ Γκαντάφι. Ο κ. Παπούλιας είχε συνομιλίες με τον κ. Γκαντάφι, ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρίπολη. Επίσης χθες οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες προώθησης εμπορικών συναλλαγών, τουρισμού και μορφωτικών ανταλλαγών.

    [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

    14-03-2006

    Άγριοι κύκνοι στην Κασπία

    Το υπουργείο Υγείας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το θάνατο τριών ατόμων στην νότια επαρχία Σαλιάν, στις αρχές του μήνα, από τη γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες από την ασθένεια στη πρώην αυτή Σοβιετική δημοκρατία. Τα θύματα προέρχονταν από περιοχή κοντά στους υδροβιότοπους της Κασπίας θάλασσας όπου συγκεντρώνονται αποδημητικά πουλιά. Στο μεταξύ, η Ινδονησία ανέφερε και άλλο θάνατο από τη γρίπη των πτηνών, συγκεκριμένα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι πέθανε πριν από 2 εβδομάδες. Επίσης και η Βιρμανία ανακοίνωσε το πρώτο της κρούσμα.

    Σε άλλες εξελίξεις τη Δευτέρα, νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι μια πανδημία της γρίπης των πτηνών μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις λόγω μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας και του εμπορίου.

    [09] Μυστική συνάντηση Πέρεζ-Αμπάς στη Ιoρδανία

    14-03-2006

    Σίμων Πέρεζ

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ, είχε μυστική συνάντηση τη Κυριακή στην Ιορδανία, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Επρόκειτο για την πρώτη απ' ευθείας επαφή του Ισραήλ με τον κ. Αμπάς μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς τον Ιανουάριο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο εκτελών καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, είχε εγκρίνει την πραγματοποίηση της συνάντησης. Πηγή της Ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην δρομολόγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, ενώ τονίστηκε ότι ο κ. Πέρεζ και ο κ. Αμπάς δεν συζήτησαν πολιτικά θέματα. Ο κ. Ολμέρτ είχε στο παρελθόν απορρίψει αίτημα του κ. Πέρεζ να συναντηθεί με τον κ. Αμπάς.

    Επίσης τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της Χαμάς συναντήθηκαν με το κόμμα Φατάχ του κ. Αμπάς στη Γάζα και συζήτησαν τον σχηματισμό νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της Φατάχ δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανη η συμμετοχή της Φατάχ σε μια κυβέρνηση υπό την Χαμάς.

    [10] Κογκρέσο: Θα τεθούν όροι για την επικύρωση πυρηνικής συμφωνίας με Ινδία

    14-03-2006

    Χένρυ Χάιντ

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Χένρυ Χάιντ, δήλωσε ότι το Κογκρέσο ενδεχομένως να θέσει όρους για την έγκριση επίμαχης συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας που επετεύχθη πρόσφατα. Σε ανακοίνωση του τη Δευτέρα, ο κ. Χάιντ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για 'περίπλοκη συμφωνία με βαθύτατες συνέπειες για τα αμερικανικά και διεθνή συμφέροντα'. Και πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις πολλαπλές πρόνοιες της συμφωνίας για να καταλήξει στην σωστή απόφαση. Ο κ. Χάιντ δήλωσε ότι ακροάσεις για την συμφωνία θα αρχίσουν αργότερα αυτό το μήνα.

    Επικριτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι θα προκαλέσει επιτάχυνση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην νότια Ασία. Αλλά ο Λευκός Οίκος απορρίπτει αυτό το επιχείρημα δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Ινδίας, ή να συνάψουν παρόμοια συμφωνία με το Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 March 2006 - 2:18:20 UTC