Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νέα Υόρκη η Ν. Μπακογιάννη
  • [02] Εξετάζεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής Άδειας Οδήγησης
  • [03] Έφοδος στο Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης
  • [04] Χανίγιε: Οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν επιδιώκουν 'λουτρό αίματος
  • [05] Περισσότερα στοιχεία ζητά δικαστήριο στο Αφγανιστάν
  • [06] Τη μεταναστευτική πολιτική εξετάζει η Γερουσία
  • [07] Προηγείται το κόμμα του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία
  • [08] Λευκορωσία: ΗΠΑ και ΕΕ στα πρόθυρα υστερίας
  • [09] Βόμβα στο υποκατάστημα της Citibank στην Αθήνα

  • [01] Στη Νέα Υόρκη η Ν. Μπακογιάννη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-03-2006

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη, με το γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, για συνομιλίες με κύριο θέμα το Κυπριακό. Μετά από τις συνομιλίες της με την αμερικανίδα ομόλογο της Κοντολίζα Ράις, την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την επανένωση του νησιού θα πρέπει να βασιστεί και στις προτάσεις του γενικού γραμνματέα. H κ. Μπακογιάννη επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας θα συμμετάσχει επίσης σήμερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας με θέμα την Αϊτή.

    Το Σάββατο το βράδυ η κα Μπακογιάννη παραβρέθηκε στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Νέα Υόρκη να παρευρεθεί και να γιορτάσει με τους Έλληνες της πόλης καλεσμένους της Γενικής Προξένου κας Αικατερίνης Μπούρα με αφορμή την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Μιλώντας στους παρευρισκομένους η κα Μπακογιάννη δήλωσε τιμώμενη για την ευκαιρία που της δόθηκε να βρεθεί μαζί τους. 'Σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης', βείπε η κυρία Μπακογιάννη. 'Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα πάει καλά: Εξυγιαίνει τα οικονομικά της, κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη δημοκρατία της και παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, οικονομικά και πολιτικά, στην περιοχή της. Είμαστε περήφανοι για σας και εσείς μπορείτε να είσαστε περήφανοι για την Ελλάδα'.

    Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον η κα Μπακογιάννη είπε: 'Στην πρώτη μου επίσημη επίσκεψη, ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας ψάχνοντας για ένα κοινό έδαφος λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, δηλ. μια τελική λύση στο πρόβλημα του Κοσσόβου, την νέα πρόοδο που επιτυγχάνεται στο θέμα της Κύπρου, τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, και της Ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας υπό τον όρο βέβαια ότι θα ικανοποιηθούν πρώτα συγκεκριμένα αιτήματα'.

    Καταλήγοντας η ελληνίδα ΥΠΕΞ είπε ' Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου και σας υπενθυμίζω τη σύσταση του Ελευθέριου Βενιζέλου, πως 'είστε πολίτες αυτής της μεγάλης δημοκρατίας πρώτα, αλλά και υπερήφανοι της ελληνικής καταγωγής σας, δύο ταυτότητες που είναι απόλυτα συμβατές'.

    [02] Εξετάζεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής Άδειας Οδήγησης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-03-2006

    110 διαφορετικοί τύποι διπλωμάτων οδήγησης υπάρχουν σήμερα στις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Από τον Οκτώβριο του 2003 υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ισχύσουν νέες διαδικασίες για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών αδειών οδήγησης , σε σχήμα και μέγεθος , που θα βοηθήσουν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας , και στην καταπολέμηση της εξαπάτησης , με ένα μοντέλο πλαστικής κάρτας που θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και θα βάλει φρένο στην έκδοση των ψευτοαδειών.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2005 αλλά το Συμβούλιο δεν είχε μέχρι σήμερα καταλήξει σε συμφωνία. Έτσι στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί για μια ακόμη φορά το θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Άδειας Οδήγησης και θα αναζητηθεί μια πολιτική συμφωνία. Αν τελικά υιοθετηθεί θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα οδηγία του 1991 και το νέο μοντέλο του ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης θα αντικαταστήσει ακριβώς τα 110 διαφορετικά μοντέλα που όπως είπαμε κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] Έφοδος στο Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης

    27-03-2006

    Τουλάχιστον 16 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε υποστηριζόμενη απ' τις αμερικανικές δυνάμεις έφοδο κοντά στο Σαντρ Σίτυ της βορειοανατολικής Βαγδάτης. Οι απολογισμοί για το τί συνέβη διίστανται. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι ειδικές Ιρακινές δυνάμεις διεξήγαγαν έφοδο σε θύλακα τρομοκρατών και ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν 16 αντάρτες. Όμως σύμβουλοι του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ κατηγόρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα ότι σκότωσαν πάνω από 20 άτομα σε τέμενος. Οι συμμαχικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν εισέβαλαν και δεν προκάλεσαν καταστροφές σε τεμένη.

    Επίσης και η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 20 Σιίτες πολιτοφύλακες του ακραίου κληρικού Μοκτάντα Αλ Σάντρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που προκάλεσε έφοδος των αμερικανικών δυνάμεων τη Κυριακή σε τέμενος Σιιτών στην ανατολική Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 40 Ιρακινούς μέλη των σωμάτων ασφάλειας μετά από έφοδο σε κρησφύγετο όπου κρατούνταν 17 αλλοδαποί.

    [04] Χανίγιε: Οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν επιδιώκουν 'λουτρό αίματος

    27-03-2006

    Ισμαήλ Χανίγιε

    O νέος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο κύριος Χανίγιε της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν επιδιώκουν 'λουτρό αίματος', όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περιοχή. Ο κύριος Χανίγιε ζήτησε τον τερματισμό των προβλημάτων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά εξέφρασε την αντίθεση του προς την Ισραηλινή κατοχή Παλαιστινιακών εδαφών.

    Στο μεταξύ, η Χαμάς ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους σε 170 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, προέβη στην εν λόγω έκκληση στο Κουβέιτ την Κυριακή, ενόψει της συνόδου κορυφής των Αραβικών χωρών στο Σουδάν. Το αίτημα αποτελεί τριπλασιασμό του ποσού που είχαν υποσχεθεί οι αραβικές χώρες.

    Στο μεταξύ, στο Ισραήλ, νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν το κόμμα Καντίμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, έτοιμο να κερδίσει τουλάχιστον 34 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, ενώ το Εργατικό Κόμμα προβλέπεται ότι θα κερδίσει περίπου 18 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα Λικούντ. Αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ο κ. Ολμέρτ δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του συνέχισης της μονομερούς απόσυρσης των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη.

    [05] Περισσότερα στοιχεία ζητά δικαστήριο στο Αφγανιστάν

    27-03-2006

    Αμπντούλ Ραχμάν

    Στο Αφγανιστάν, δικαστήριο απέρριψε τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Αφγανού, Αμπντούλ Ραχμάν, που κατηγορείται ότι ασπάστηκε το Χριστιανισμό και απαρνήθηκε τη μουσουλμανική θρησκεία. Το δικαστήριο έστειλε την υπόθεση πίσω στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δικαστής δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί γιατί δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ενώ σημειώθηκαν επίσης νομικά και τεχνικά λάθη. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι εξετάζει την απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο επίσης ήγειρε ερωτηματικά για την ψυχική υγεία του κατηγορούμενου. Στο μεταξύ, ο Αμπντούλ Ραχμάν θα αποφυλακιστεί σήμερα.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ραίς εξέφρασε ικανοποίηση για την ετοιμότητα της Αφγανικής κυβέρνησης να αποφυλακίσει τον Ραχμάν και δήλωσε ότι αν αληθεύει αποτελεί ένα θετικό βήμα. Να υπενθυμίσουμε, ότι το σύνταγμα του Αφγανιστάν βασίζεται εν μέρει σε Ισλαμική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία όποιος ασπάζεται άλλη θρησκεία πρέπει να θανατωθεί, το σύνταγμα όμως προστατεύει και τα δικαιώματα των πολιτών.

    [06] Τη μεταναστευτική πολιτική εξετάζει η Γερουσία

    27-03-2006

    Διαδηλώσεις στο Λος Άτζελες

    Διαβουλεύσεις αρχίζουν σήμερα στην αμερικανική Γερουσία για το επίμαχο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναμένονται διαδηλώσεις επί του ζητήματος έξω απ' το κτήριο του αμερικανικού Καπιτωλίου. Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας θα εξετάσει μεταναστευτικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πρόγραμμα εποχιακών εργατών και τρόπους νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Ένας απ' τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου ο γερουσιαστής, Έντουαρντ Κέννεντυ, δηλώνει ότι το μεταναστευτικό θέμα απαιτεί ευρύτερη προσέγγιση.

    Όμως άλλα μέλη του Κογκρέσου, όπως ο βουλευτής Τζέημς Σένσενμπρενερ, δηλώνουν ότι το να διασχίσει κανείς τα αμερικανικά σύνορα παράνομα αποτελεί αδίκημα και ότι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να προσεγγιστεί σαν θέμα επιβολής της έννομης τάξης.

    Το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται πως θα πυροδοτήσει έντονη διαμάχη και στα δύο σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσου, ιδιαίτερα ενόψει των φετινών βουλευτικών εκλογών.

    [07] Προηγείται το κόμμα του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία

    27-03-2006

    O Βίκτωρ Γιούσενκο και η σύζυγός του στις κάλπες

    Στην Ουκρανία, ο φιλο-Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, διακηρύσσει νίκη της παράταξης του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Τα Exit Poll δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει πάνω από το 50% των κοινοβουλευτικών εδρών, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι το κόμμα του σημείωσε αποφασιστική νίκη, ενώ τα exit poll το δείχνουν να κερδίζει τουλάχιστον το 27% της ψήφου.

    Στο μεταξύ, το φιλελεύθερο κόμμα με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό, Γιούλια Τιμοσένκο, κερδίζει το 23% της ψήφου, ενώ το κόμμα του προέδρου, Βίκτωρ Γιούσενκο, κατέληξε τρίτο με 14% της ψήφου.

    Το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας που θα προκύψει απ' τις εκλογές της Κυριακής θα επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της χώρας.

    [08] Λευκορωσία: ΗΠΑ και ΕΕ στα πρόθυρα υστερίας

    27-03-2006

    Ανακοινωθέν του υπουργείου εξωτερικών της Λευκορωσίας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα πρόθυρα 'αντι-Λευκορωσιανής υστερίας', μετά την καταδίκη της βίαιης διάλυσης των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης. Το υπουργείο εξέδωσε το ανακοινωθέν τη Κυριακή ζητώντας απ' τη Δύση να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας.

    Νωρίτερα τη Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει αγανάκτηση για την χρήση βίας από μέρους της αστυνομίας στη Λευκορωσία για την διάλυση της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης κατά της επανεκλογής του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η αστυνομία δήλωσε ότι αντέδρασε μόνο όταν οι διαδηλωτές επέδειξαν βίαιη συμπεριφορά. Αλλά η αντιπολίτευση δήλωσε ότι η αστυνομία επετέθη όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς κέντρο κράτησης, όπου βρίσκονται μέλη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού υποψηφίου, Αλεξάντερ Κοζουλίν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση απελευθέρωση του.

    [09] Βόμβα στο υποκατάστημα της Citibank στην Αθήνα

    27-03-2006

    Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω απ' το υποκατάστημα της Τράπεζας Citibank στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η Ελληνική αστυνομία δήλωσε ότι σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία άγνωστος είχε προηγουμένως τηλεφωνήσει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη βόμβας σε 30 λεπτά έξω απ' το συγκεκριμένο υποκατάστημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 March 2006 - 2:18:19 UTC