Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύριο θέμα η μετανάστευση
  • [02] Μπαχρέιν: 48 νεκροί από βύθιση κρουαζιερόπλοιου
  • [03] Γαλλία: Εν αναμονή διαγγέλματος Σιράκ για το εργασιακό νομοσχέδιο
  • [04] Ιράκ: Αφέθηκε ελεύθερη η Τζιλ Κάρολ
  • [05] Ακλόνητη η Τεχεράνη στα αιτήματα του ΣΑ
  • [06] Στη Βρετανία η Κοντολίζα Ράις
  • [07] Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζητά απ' τη Χαμάς να αποκηρύξει τη βία
  • [08] Νέα επίθεση των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Αλ Ακσά στη Δυτική Όχθη
  • [09] Την βοήθειά τους προς το Ιράν υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ
  • [10] Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ, μαζί με τις διαβουλεύσεις των πολιτικών
  • [11] O πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε ότι θα υπογράψει το επίμαχο εργατικό νομοσχέδιο
  • [12] Τουλάχιστον 57 είναι τα θύματα από την βύθιση πλοίου στο Μπαχρέιν
  • [13] Oλοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά στο Κανκούν
  • [14] Διορία ενός ακόμα μήνα έδωσε η ΕΕ στην Σερβία και Μαυροβούνιο
  • [15] Μανουσέρ Μοτάκι: Η Δύση παραπλανά την διεθνή κοινότητα για τα πυρηνικά του Ιράν

  • [01] Κύριο θέμα η μετανάστευση

    31-03-2006

    Σε συνομιλίες που είχε στο Κανκούν του Μεξικού με τον Μεξικανό ομόλογο του, Βινσέντε Φόξ, ο πρόεδρος Μπούς επανέλαβε αίτημα του για την δημιουργία προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας για μετανάστες στις ΗΠΑ. Αλλά τόνισε παράλληλα ότι δεν υποστηρίζει την παράνομη είσοδο στη χώρα. Αυτές τις θέσεις ο κ. Μπούς τις έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τις τελευταίες μέρες, ζητώντας ευρύτατες μεταρρυθμίσεις της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας που θα περιλαμβάνουν και πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας.

    Οι συνομιλίες στο Κανκούν πραγματοποιήθηκαν καθώς έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις στην αμερικανική γερουσία αναφορικά με το επίμαχο θέμα της μετανάστευσης. Με στόχο να επηρεάσει την έκβαση των διαβουλεύσεων στην γερουσία εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος συμμετέχει σε διαδηλώσεις για το θέμα τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ, ζητώντας βελτίωση της θέσης των παράνομων μεταναστών. Αναμένεται ότι ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φόξ, θα ζητήσει απ' τον κ. Μπούς να νομιμοποιήσει εκατομμύρια παράνομους Μεξικανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ. Ο κ. Φόξ θα ζητήσει επίσης απ' τον Καναδά να διευρύνει το πρόγραμμα του προσωρινών αδειών εργασίας για Μεξικανούς.

    Επίσης ο κ. Μπούς θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, με θέμα την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και τη διένεξη των ΗΠΑ με τον Καναδά για το θέμα των εισαγωγών ξυλείας.

    [02] Μπαχρέιν: 48 νεκροί από βύθιση κρουαζιερόπλοιου

    31-03-2006

    Τουλάχιστον 48 άτομα πνίγηκαν όταν κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε δεκάδες αλλοδαπούς τουρίστες βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών του Μπαχρέιν. Ο διοικητής του λιμενικού σώματος του Μπαχρέιν δήλωσε ότι έχουν διασωθεί τουλάχιστον 63 άτομα. Οι διοργανωτές της κρουαζιέρας δήλωσαν ότι περίπου 130 άτομα επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο απ' ότι φαίνεται βυθίστηκε σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι χιλιομέτρου απ' την ακτή.

    Ο υπουργός τύπου του Μπαχρέιν δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να οφείλεται το δυστύχημα σε τρομοκρατική επίθεση και ότι οι επιβάτες προέρχονταν απ' τη Βρετανία, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο και τη Νότιο Αφρική. Αμερικανοί βατραχάνθρωποι συμμετέχουν στις σωστικές προσπάθειες μιας και στο Μπαχρέιν εδρεύει ο αμερικανικός 5ος στόλος.

    [03] Γαλλία: Εν αναμονή διαγγέλματος Σιράκ για το εργασιακό νομοσχέδιο

    31-03-2006

    Μέλη του Γαλλικού κοινοβουλίου δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, θα υπογράψει επίμαχο νομοσχέδιο για το εργασιακό καθεστώς νέων υπαλλήλων παρά τις απειλές για περισσότερες απεργίες. Αναμένεται ότι ο κ. Σιράκ θα ανακοινώσει την απόφαση του, σήμερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς το έθνος. Γαλλικές συνδικαλιστικές ενώσεις και συνδικάτα φοιτητών απειλούν με νέες απεργίες αν ο κ. Σιράκ υπογράψει το νομοσχέδιο.

    Όμως, πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι ενδεχόμενο αίτημα του Γάλλου προέδρου απ' το κοινοβούλιο για αλλαγές στο νομοσχέδιο, θα μπορούσε να προκαλέσει την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ενός απ' τους κύριους υποστηρικτές του νομοσχεδίου. Χθες, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

    [04] Ιράκ: Αφέθηκε ελεύθερη η Τζιλ Κάρολ

    31-03-2006

    Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Τζίλ Κάρολ της εφημερίδας Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, που αφέθηκε ελεύθερη απ' τους απαγωγείς της στο Ιράκ, δήλωσε ότι έτυχε καλής μεταχείρισης. Η Κάρολ εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε τοπικό γραφείο Σουνιτικού πολιτικού κόμματος στη Βαγδάτη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εντός της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης, όπου βρίσκεται και η αμερικανική πρεσβεία.

    Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη δεν είχαν καμία ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της Τζίλ Κάρολ. Οι απαγωγείς της απειλούσαν να την σκοτώσουν αν δεν αφήνονταν ελεύθερες όλες οι ιρακινές κρατούμενες από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Την Πέμπτη αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι ένας Σύρος δημοσιογράφος και ένας Ιρακινός δικηγόρος.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα του μετά από επιχειρήσεις στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

    [05] Ακλόνητη η Τεχεράνη στα αιτήματα του ΣΑ

    31-03-2006

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και η Γερμανία, ζήτησαν από το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, πράγμα που απορρίπτει η κυβέρνηση της Τεχεράνης. Σε ομιλία του τη Πέμπτη ενώπιον της Διάσκεψης των ΗΕ για τον Αφοπλισμό, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, κατηγόρησε τη Δύση ότι παραπλανεί την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ειρηνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το Ιράν δεν έχει ποτέ επιδοθεί σε απαγορευμένες δραστηριότητες.

    Στο μεταξύ, ο πρέσβης του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλιασγκάρ Σολτανίγιε, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να διακόψει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου. Στο Βερολίνο, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη ως προς το αίτημα της να σταματήσουν οι επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητές του Ιράν.

    [06] Στη Βρετανία η Κοντολίζα Ράις

    31-03-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στο Λίβερπουλ της Βρετανίας για διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Αγγλία και συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογο της, Τζακ Στρώ. Αντιπολεμικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν την κυρία Ράις στη διάρκεια της επίσκεψης της στο Λίβερπουλ και στην γενέτειρα του κ. Στρω, το Μπλάκμπερν.

    Πάντως ακυρώθηκαν σχέδια της κ. Ράις και του κ. Στρω να επισκεφτούν τέμενος στο Μπλάκμπερν. Αξιωματούχοι του τεμένους εξέφρασαν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας λόγω των αντιπολεμικών διαδηλωτών. Αλλά εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σταματήστε το Πόλεμο δήλωσε ότι η ακύρωση οφείλεται σε πιέσεις της μουσουλμανικής κοινότητας.

    [07] Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζητά απ' τη Χαμάς να αποκηρύξει τη βία

    31-03-2006

    Χαλέντ Μασαάλ

    Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και τα ΗΕ έκαναν έκκληση προς την ισλαμική Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χάσει την οικονομική βοήθεια στην οποία βασίζεται η Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Μετά από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι του λεγόμενου Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή επανέλαβαν ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Παλαιστινιακή Αρχή, αν η Χαμάς δεν αποκηρύξει τη βία και δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Η δήλωση του κουαρτέτου πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπό την Χαμάς νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Πάντως την Πέμπτη, ο εξορισμένος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, δήλωσε ότι ο Παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει να μάχεται κατά της ισραηλινής κατοχής των εδαφών του.

    Στο μεταξύ, στο Ισραήλ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, που προσπαθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα κόμματα, εξέφρασε πρόθεση για διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα, όμως επέμεινε ότι αν θελήσουν να συμμετάσχουν σε συνασπισμό με το κόμμα Καντίμα, θα πρέπει να αποδεχτούν το σχέδιό του για την μονομερή οριοθέτηση των ισραηλινών συνόρων.

    [08] Νέα επίθεση των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Αλ Ακσά στη Δυτική Όχθη

    31-03-2006

    Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή σε 3 Ισραηλινούς στην είσοδο οικισμού της Δυτικής Όχθης. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απ' ότι φαίνεται Ισραηλινοί έβαλαν στο αυτοκίνητο τους Παλαιστίνιο που έκανε ωτοστόπ, και υποδυόταν τον Εβραίο και ο οποίος αυτοανατινάχθηκε κοντά στον οικισμό Κεντουμίμ.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ένα νεαρό κορίτσι. Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η οργάνωση δήλωσε ότι ο βομβιστής ήταν 24χρονος παλαιστίνιος από την Χεβρώνα.

    [09] Την βοήθειά τους προς το Ιράν υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ

    31-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς προσέφερε οικονομική βοήθεια προς το Ιράν, μετά τους τρείς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 66 άτομα. ΄

    Μιλώντας στο Κανκούν του Μεξικού την Παρασκευή, ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι ο κόσμος αντιτίθεται στην επιθυμία του Ιράν να διαθέτει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την διεθνή κοινότητα.

    Τρείς σεισμοί έπληξαν το δυτικό Ιράν τη νύχτα της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής, ισοπεδώνοντας σπίτια, καταστρέφοντας χωριά και τραυματίζοντας πάνω από 1,000 άτομα. Ο ισχυρότερος σεισμός ήταν της τάξης των 6.1 Ρίχτερ. Το επίκεντρό τους ήταν στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Ντορούντ και Μπορουτζέρντ.

    Το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ έδωσε εντολές στο υπουργείο Εσωτερικών να κινητοποιήσει τον αρμόδιο κυβερνητικό μηχανισμό για τις πληγείσες περιοχές.

    [10] Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ, μαζί με τις διαβουλεύσεις των πολιτικών

    31-03-2006

    Τουλάχιστον τρείς εκρήξεις βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα. Η ιρακινή αστυνομία είπε ότι οι βόμβες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά σε αγορά στην νότια πλευρά της πόλης.

    Η βία συνεχίστηκε καθώς οι Ιρακινοί πολιτικοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης της χώρας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καρποφορήσει. Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Ιμπραχήλ αλ Τζααφάρι για να παραιτηθεί, τον οποίο οιΣουνίτες πολιτικοί χαρακτήρισαν ως αναποτελεσματικό και διαιρετικό ηγέτη. Οι ΗΠΑ πιέζουν την ιρακινή πολιτική ηγεσία για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι αυτό θα βοηθούσε στην μείωση της βίας.

    Μιλώντας την Παρασκευή στη βόρεια Αγγλία, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διέπραξαν χιλιάδες σφάλματα στο Ιράκ, όμως υπεραμύνθηκε της απόφασης για την εκδίωξη από την εξουσία του Σαντάμ Χουσείν.

    [11] O πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε ότι θα υπογράψει το επίμαχο εργατικό νομοσχέδιο

    31-03-2006

    Ο πρόεδρος Σιράκ

    O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι θα υπογράψει το επίμαχο νομοσχέδιο για την απασχόληση νέων υπαλλήλων, το οποίο στάθηκε αφορμή για διαμαρτυρίες σ'ολόκληρη τη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι θα επιζητήσει αλλαγές των πιο επίμαχων άρθρων του.

    Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση την Παρασκευή, ο Γάλλος ηγέτης υποσχέθηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να μειωθεί στο μισό η διετής δοκιμαστική περίοδος των νέων εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να δίνουν σοβαρούς λόγους για την τυχόν απόλυσή τους.

    Ακόμα και πρίν την ομιλία του κ. Σιράκ, φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βαστίλης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αργότερα και οι ηγέτες των εργατικών οργανώσεων δήλωσαν ότι δυσαρεστήθηκαν με την απόφαση του κ. Σιράκ και δήλωσαν ότι θα πραγματοποιηθούν μεγάλες απεργίες και συλλαλητήρια την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν είπε ότι το νομοσχέδιο ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους, γεγονός που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας.

    [12] Τουλάχιστον 57 είναι τα θύματα από την βύθιση πλοίου στο Μπαχρέιν

    31-03-2006

    Συνεργεία προσπαθούν να εισέλθουν στο σκάφος.

    ΟΙ αρχές του Μπαχρέιν λένε ότι τουλάχιστον 57 άτομα πνίγηκαν και 13 αγνοούνται, μετά την βύθιση κρουαζιερόπλοιου έξω από τις ακτές του Περσικού κόλπου. Από τους 137 κυρίως αλλοδαπούς επιβάτες της μοιραίας κρουαζιέρας, 67 διασώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος ανακρίνεται.

    Επιζήσαντες είπαν ότι το πλοίο έγειρε προς μία πλευρά του και στη συνέχεια αναποδογύρισε. Ο πλοιοκτήτης λέει ότι το σκάφος ενδέχεται να έφερε περισσότερους επιβάτες από ότι επέτρεπαν οι δυνατότητές του, αφού είχε άδεια για την μεταφορά έως και 100 επιβατών.

    [13] Oλοκληρώθηκε η διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά στο Κανκούν

    31-03-2006

    Oι ηγέτες των ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά.

    Ο πρόεδρος Μπούς λέει ότι το θέμα της ασφάλειας των συνόρων δεν πρέπει να παρεμποδίζει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Βορείου Αμερικής. Ο κ. Μπούς έκανε την δήλωση αυτή την Παρασκευή κατά την ολοκλήρωση της διήμερης διάσκεψης κορυφής στο Κανκούν του Μεξικού με τον Μεξικανό ομόλογό του Βισέντε Φόξ και του Καναδό πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ.

    Κατά την διάσκεψή τους, οι τρείς ηγέτες συζήτησαν θέματα ασφάλειας των συνόρων, μετανάστευσης και εμπορικών συναλλαγών. Οι κ.κ. Μπούς και Χάρπερ συμφώνησαν να έχουν περισσότερες συνομιλίες για το θέμα των αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές καναδικής ξυλείας, που θεωρούνται καταχρηστικοί σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των χωρών της βορείου Αμερικής (ΝΑΦΤΑ). Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους δύο άλλους ηγέτες, ο κ. Μπούς προσπάθησε να υποβαθμίσει την διένεξη, λέγοντας ότι τέτοιες είναι αναπόφευκτες μεταξύ γειτονικών χωρών.

    [14] Διορία ενός ακόμα μήνα έδωσε η ΕΕ στην Σερβία και Μαυροβούνιο

    31-03-2006

    Ράντκο Μλάντιτς

    Η ΕΕ έδωσε στη Σερβία και Μαυροβούνιο διορία ενός ακόμα μήνα για να συλλάβει τον φυγόδικο ύποπτο για εγκλήματα πολέμου Ράντκο Μλάντιτς. Ο επίτροπος για την διεύρυνση της κοινότητας Ολλι Ρέν είπε πάντως ότι οι συνομιλίες για στενότερους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της χώρας αυτής θα γίνουν κανονικά την Τετάρτη.

    Η διορία του ενός ακόμα μήνα δόθηκε μετά την ανακοίνωση από την εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, που είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σερβία και Μαυροβούνιο είναι πιο συνεργάσιμη. Ο κ. Ρέν δηλωσε την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα δεσμεύτηκε να συλληφθεί και να παραδοθεί ο Μλάντιτς χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

    [15] Μανουσέρ Μοτάκι: Η Δύση παραπλανά την διεθνή κοινότητα για τα πυρηνικά του Ιράν

    31-03-2006

    Ο κ. Μοτάκι

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτάκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη δεν θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της πετρελαίου σαν μοχλό στις διαπραγματεύσεις της με χώρες της Δύσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο κ. Μοτάκι δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο των ΗΕ για τον αφοπλισμό, ότι η Δύση παραπλανά την διεθνή κοινότητα σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και πρόσθεσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι ειρηνικό και δεν έχει σχέση με απαγορευμένες δραστηριότητες.

    Ο κ. Μοτάκι επέκρινε επίσης την Δύση επειδή έφεραν το θέμα αυτό στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, όπου το 15μελές συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την παροχή διορίας 30 ημερών στην Τεχεράνη για να διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σε άλλη εξέλιξη, οι Επαναστατικοί Φρουροί του Ιράν, δήλωσαν την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές εκτόξευσης εγχώριου πυραύλου, που μπορεί να φέρει πολλαπλές κεφαλές και να μην ανιχνεύεται από ραντάρ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 April 2006 - 2:18:20 UTC