Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήρια μεταναστών
  • [02] Στο Ιράν ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  • [03] Ιράκ: Οι Σιίτες συνεδριάζουν για την υπόθεση Τζααφάρι
  • [04] Το Ισραήλ διακόπτει σχέσεις με τους Παλαιστινίους
  • [05] Εξηγήσεις από τον πρόεδρο Μπούς και τον αντιπρόεδρο Τσέινυ ζητά ανώτερο στέλεχος της Γερουσίας
  • [06] Το Ισλάμ συμβατό με τις αξίες της Δύσης, δηλώνουν ηγέτες της Ευρωπαϊκής μουσουλμανικής κοινότητας
  • [07] Συνεχίζονται οι Ιταλικές εκλογές
  • [08] Ουγγαρία: Ο κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλιστών νικητής του πρώτου γύρου εκλογών

  • [01] Συλλαλητήρια μεταναστών

    10-04-2006

    Στις ΗΠΑ, μετανάστες και οι υποστηρικτές τους σχεδιάζουν συλλαλητήρια την Δευτέρα σε τουλάχιστον 60 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον και του Λος Αντζελες. Την Κυριακή, περίπου 350,000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ντάλας, στο Τέξας. Οι διαδηλώσεις στο Ντάλας και σε άλλες πόλεις είχαν σαν αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, το οποίο ποινικοποιεί τους παράνομους μετανάστες. Επίσης, το νέο νομοσχέδιο στεγανοποιεί τα σύνορα, εντείνει τα μέτρα ασφάλειας και επιβάλει βαριά πρόστιμα σε εταιρίες που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες.

    Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική γερουσία δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία σε σχέση με συμβιβαστικό νομοσχέδιο που θα έδινε στα περίπου 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, την δυνατότητα να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει πως τα μέλη της γερουσίας θα έχουν νέες συνομιλίες επί του θέματος όταν επιστρέψουν από τις Πασχαλινές διακοπές του σώματος σε δύο εβδομάδες.

    Οι οργανωτές των συλλαλητηρίων αναμένουν ότι περίπου 180,000 άτομα θα λάβουν μέρος στην διαδήλωση της Δευτέρας στην Ουάσινγκτον.

    [02] Στο Ιράν ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    10-04-2006

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, θα μεταβεί στο Ιράν αυτή την εβδομάδα, ενώ έχουν αρχίσει οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Ελ Μπαρεντέι θα βρίσκεται στο Ιράν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, για συνομιλίες σχετικά με την συνεργασία της Τεχεράνης με την διεθνή υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος πάντως δήλωσε ότι το Ιράν συνεργάζεται στενά με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Ήδη οι επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας εκτελούν ελέγχους στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν, ενώ θα ελεγχθεί και το εργοστάσιο στη Νατάνζ.

    Στο μεταξύ, το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κάνουν ψυχολογικό πόλεμο, μετά την δημοσίευση άρθρων που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ μελετούν την πιθανότητα στρατιωτικών πληγμάτων ώστε να πιεστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει ότι ένα τέτοιου είδους αμερικανικό πλήγμα δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον. Επίσης οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει αυξήσει τις μυστικές επιχειρήσεις της εντός του Ιράν, ενώ μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων.

    [03] Ιράκ: Οι Σιίτες συνεδριάζουν για την υπόθεση Τζααφάρι

    10-04-2006

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Το μεγαλύτερο κόμμα των Σιιτών, η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, που δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι για την πρωθυπουργία, συνεδριάζει και πάλι σήμερα για να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στον Ιρακινό πρωθυπουργό να παραμείνει στο αξίωμα του στην νέα κυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα του κ. Τζααφάρι σχημάτισε ειδική επιτροπή τη Κυριακή για να συζητήσει το θέμα με την ηγεσία των Σουνιτών και των Κούρδων, που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Τζααφάρι. Το θέμα αυτό αποτελεί το κύριο εμπόδιο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, 4 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του Ιράκ επέκρινε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι και ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, επέκριναν επίσης τη δήλωση του Αιγύπτιου ηγέτη ότι οι Σιίτες του Ιράκ είναι ποιο πιστοί στο Ιράν απ' ότι στη Βαγδάτη.

    [04] Το Ισραήλ διακόπτει σχέσεις με τους Παλαιστινίους

    10-04-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε την διακοπή των σχέσεων του με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την Παλαιστινιακή Αρχή 'εχθρική οντότητα'. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την συνεδρίαση της Ισραηλινής κυβέρνησης τη Κυριακή. Ανακοινωθέν του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, αναφέρει ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να υποσκάψει την, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση και θα αποφύγει ξένους αξιωματούχους που θα συναντηθούν με στελέχη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επισκέψεων τους στη περιοχή.

    Επίσης ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι Ισραηλινές επιθέσεις που από τη Παρασκευή έχουν κοστίσει τη ζωή σε 15 Παλαιστίνιους, κυρίως εξτρεμιστές. Οποιοσδήποτε επιτίθεται με ρουκέτες ή συμμετάσχει σε τρομοκρατικές ενέργειες θα αντιμετωπίζεται χωρίς δισταγμούς, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

    [05] Εξηγήσεις από τον πρόεδρο Μπούς και τον αντιπρόεδρο Τσέινυ ζητά ανώτερο στέλεχος της Γερουσίας

    10-04-2006

    Άρλεν Σπέκτερ

    Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Άρλεν Σπέκτερ, ζήτησε απ' το πρόεδρο Μπούς και τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινυ, να εξηγήσουν την ανάμειξη τους στην διαρροή απόρρητων πληροφοριών για το Ιράκ. Πληροφορίες από καταθέσεις ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ενόρκων παραπομπής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν ότι ο πρώην προσωπάρχης του κ. Τσέινυ, Λιούις Λίμπυ, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπούς εξουσιοδότησε την διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα πλαίσια προσπαθειών κατά της αξιοπιστίας επικριτών του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο κ. Λίμπυ αντιμετωπίζει κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης μετά από διερεύνηση για το θέμα της αποκάλυψης της ταυτότητας πρώην πράκτορα της CIA, το όνομα της οποίας δόθηκε στην δημοσιότητα όταν ο σύζυγος της πρώην πρέσβης, Τζο Γουίλσον, έγραψε άρθρο επικρίνοντας την κυβέρνηση Μπούς για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε απόρρητες πληροφορίες για το προπολεμικό Ιράκ για να δείξει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [06] Το Ισλάμ συμβατό με τις αξίες της Δύσης, δηλώνουν ηγέτες της Ευρωπαϊκής μουσουλμανικής κοινότητας

    10-04-2006

    Ισλαμιστές ηγέτες από Ευρωπαϊκές χώρες που συναντώνται στη Βιέννη, εξέδωσαν ανακοινωθέν που αναφέρει ότι το Ισλάμ δεν αντιβαίνει στις δυτικές αξίες της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων των γυναικών. Πάνω από 130 ιμάμηδες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ολοκλήρωσαν διήμερη συνάντηση την Κυριακή, ζητώντας περισσότερη αφομοίωση των μουσουλμάνων στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

    Οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες στο ανακοινωθέν τους ανέφεραν επίσης ότι σχεδιάζουν να τονίσουν στους πιστούς ότι η θρησκεία τους μπορεί να εναρμονιστεί με τις δημοκρατικές αξίες και την δυτική κουλτούρα. Η ανακοίνωση περιέχει και απόρριψη της εθελοντικής κοινωνικής απομόνωσης των μουσουλμάνων, καθώς και έκκληση στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες για μουσουλμάνους. Περιέχει επίσης και δήλωση ότι το Ισλάμ δεν δικαιολογεί την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    [07] Συνεχίζονται οι Ιταλικές εκλογές

    10-04-2006

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των ιταλικών εκλογών μετά από έντονη προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγές οργισμένων επικρίσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων για την πρωθυπουργία, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κεντροαριστερού ηγέτη, Ρομάνο Πρόντι. Η τελευταία σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες, έδινε στον κ. Πρόντι ένα μικρό προβάδισμα, ενώ εκατομμύρια ψηφοφόροι ακόμα, παραμένουν αναποφάσιστοι. Την πρώτη μέρα των εκλογών η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 66%. Η ψηφοφορία θα ξαναρχίσει το πρωί της Δευτέρας ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το ίδιο βράδυ.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι, υποσχέθηκε περικοπές στους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατοικίας και κατηγόρησε την παράταξη του κ. Πρόντι ότι κυριαρχείται από κομμουνιστές. Ο κ. Πρόντι, από την άλλη, δήλωσε ότι η περικοπή των φόρων αυτών είναι ανέφικτη και επιτέθηκε κατά του οικονομικού μητρώου του κ. Μπερλουσκόνι. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, ο κ. Πρόντι παρομοίασε τον κ. Μπερλουσκόνι με μεθύστακα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αντίπαλο του 'χρήσιμο βλάκα'.

    [08] Ουγγαρία: Ο κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλιστών νικητής του πρώτου γύρου εκλογών

    10-04-2006

    Φέρενς Γκιούρκσανυ

    Στην Ουγγαρία, ο κυβερνών Σοσιαλιστικός συνασπισμός κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δεύτερο εκλογικό γύρο στις 23 Απριλίου. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού, Φέρενς Γκιούρκσανυ, και οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, κέρδισαν συνολικά το 50% της ψήφου, ενώ η κεντρο-δεξιά αντιπολίτευση του πρώην πρωθυπουργού, Βίκτωρ Ορμπάν, κέρδισε το 42%. Επίσης άλλο ένα μικρό συντηρητικό κόμμα, το Ουγγρικό Δημοκρατικό Φόρουμ, κέρδισε ποσοστό 5%, απαραίτητο για είσοδο στη Βουλή και ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Και οι δύο πλευρές, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, υπόσχονται περικοπές των φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Πάντως η Ουγγαρία έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ένταξη της στην Ευρωζώνη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 April 2006 - 1:18:15 UTC