Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ για Κυπριακό
  • [02] Ιράκ: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης
  • [03] Μουμπάρακ: Θα νικήσουμε τους τρομοκράτες
  • [04] Συνεχίζεται η άτυπη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [05] Aντίθετο με το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν, δήλωσε το Πακιστάν
  • [06] Eπίσκεψη του προέδρου Μπούς στη Λουϊζιάνα και τον Μισσισιπή
  • [07] Στρατηγική συνεργασία επιδιώκει η Κίνα με την Αφρική
  • [08] ΗΠΑ: Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων με ανάμειξη στον πόλεμο στο Νταρφούρ
  • [09] Ισραήλ: Συμφωνία για συνασπισμό του Καντίμα με το Εργατικό Κόμμα
  • [10] Στο Συμβούλιο Ασφάλειας τα πορίσματα της ΔΥΑΕ
  • [11] Την διπλωματική οδό θέλει ακολουθήσει ο πρόεδρος Μπους

  • [01] Τουρκικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ για Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-04-2006

    Η Τουρκική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής πήρε συνέντευξη από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική για ένα καινούργιο ξεκίνημα με στόχο την επανένωση των δύο κοινοτήτων. Το σχετικό ρεπορτάζ, σε επιμέλεια των Τασλάν Σουερντέμ και Μπαρίς Ορναρλέ, περιλαμβάνεται στο επόμενο ημίωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που παρουσιάζει η Τουρκική Υπηρεσία της ΦτΑ στο μεγάλης θεαματικότητας τηλεοπτικό κανάλι ΤGRT της Κωνσταντινούπολης και άλλους περιφερειακούς σταθμούς στην Τουρκία, που είναι συνδεδεμένοι με αυτό.

    Το Τουρκικό ρεπορτάζ, όπως άλλωστε και ένα παρόμοιο που ετοίμασε η Ελληνική Υπηρεσία, και το οποίο προβάλλεται σε κύρια θέση της ιστοσελίδας μας, περιέχει επίσης απόψεις του κ. Οσμάν Ερντούγκ που διευθύνει γραφείο προώθησης Τουρκοκυπριακών συμφερόντων στη Ουάσιγκτον. Το ρεπορτάζ με τις συνεντεύξεις των κυρίων Ευρυβιάδη και Ερτούγκ, στην τουρκική εκδοχή του, θα παιχθεί για πρώτη φορά στην Τουρκία γύρω στις 9:30 το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, 30 Απριλίου από το κανάλι TGRT. Θα ακολουθήσουν επαναλήψεις σε άλλες ώρες και μέρες της εβδομάδας, στα πλαίσια άλλων εκπομπών του ίδιου καναλιού.

    Το Τουρκικό ρεπορτάζ για το Κυπριακό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δούνε και μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής από την ερχόμενη Δευτέρα, δηλαδή την επομένη της μετάδοσής του στην Τουρκία. Θα παραμείνει καταχωρημένο στην ιστοσελίδα μας μαζί με το αντίστοιχο Ελληνικό ρεπορτάζ για ένα μήνα.

    [02] Ιράκ: Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    28-04-2006

    Ο κ. αλ Μαλίκι

    Στο Ιράκ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, είχε συνομιλίες με ανώτατα θρησκευτικά στελέχη των Σιιτών, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Κατά τις συνομιλίες αυτές στη Νατζάφ τη Πέμπτη, ο κ. Αλ Μαλίκι συναντήθηκε με τον ανώτερο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, των Αγιατολά Αλί Αλ Σιστανί, ο οποίος ζήτησε τη διάλυση όλων των πολιτοφυλακών της χώρας. Ο Αγιατολάχ αλ Σιστανί τόνισε ότι όπλα θα πρέπει να φέρουν μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφάλειας. Επίσης, μετά από συνομιλίες που είχε τη Πέμπτη με τον ακραίο Σιίτη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σάντρ, ο κ. Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι πολιτοφυλακές θα πρέπει να ενσωματωθούν με τις Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, που έχει μέχρι τις 21 Μαΐου για να χηματίσει τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ότι στοχεύει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που να εκπροσωπεί ολόκληρο τον Ιρακινό λαό.

    [03] Μουμπάρακ: Θα νικήσουμε τους τρομοκράτες

    28-04-2006

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι θα νικήσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας.

    Ο κ. Μουμπάρακ δήλωσε από την κρατική τηλεόραση ότι η Αίγυπτος θα κάνει πλήρη χρήση του νόμου για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Τη Δευτέρα, από τριπλή βομβιστική επίθεση σε αιγυπτιακό θέρετρο της χερσονήσου Σινά, έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα. Την Τετάρτη επίσης, δύο βομβιστές αυτοκτονίας στόχευσαν ειρηνοφρουρούς της πολυεθνικής δύναμης στο βόρειο Σινά και Αιγύπτιους αστυνομικούς, σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Τα μόνα θύματα της επίθεσης αυτής, ήταν μόνο οι βομβιστές.

    Ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Ναζίφ, δήλωσε την Πέμπτη στο CNN ότι οι αρχές πιστεύουν πως οι δράστες ήταν νεαροί ντόπιοι Βεδουίνοι, που ενήργησαν χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 30 υπόπτους από την επίθεση στη Νταχάμπ την Δευτέρα. Οι αρχές ερευνούν αν οι εν λόγω επιθέσεις είχαν σχέση με προηγούμενες, όπως στο Σάρμ ελ Σείχ τον Ιούλιο του 2005 και στην Τάμπα, τον Οκτώβριο του 2004.

    [04] Συνεχίζεται η άτυπη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    28-04-2006

    Κοντολήζα Ράις

    Συνεχίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θα συζητηθούν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι η πολιτική "ανοικτής πόρτας" προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αποτελεί πάγια πολιτική του ΝΑΤΟ. Ομως, εναπόκειται στις υποψήφιες χώρες, όπως η Ουκρανία, να ικανοποιήσουν τις πολλαπλές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις ασφάλειας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επεσήμανε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, εξέφρασε τη πεποίθηση ότι το σχέδιο ένταξης της χώρας του στη συμμαχία θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο, όταν θα γίνει η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λετονία.

    Σήμερα η κ. Ράις θα υπογράψει επίσης συμφωνία με την Βουλγαρία που θα δίνει σε αμερικανικά στρατεύματα πρόσβαση σε βουλγαρικές βάσεις. Χιλιάδες άτομα στη Βουλγαρία διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας αυτής, ζητώντας την διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

    [05] Aντίθετο με το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν, δήλωσε το Πακιστάν

    28-04-2006

    Ο κ. Χάν

    Το Πακιστάν εξέφρασε ανησυχία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως δήλωσε ότι αντιτίθεται στην χρήση στρατιωτικών μέτρων για την επίλυση της κρίσης. Μετά από δύο μέρες συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Ριάζ Μωχάμεντ Χάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ισλαμαμπάντ επιθυμεί την διπλωματική επίλυση της πυρηνικής διένεξης με το Ιράν. Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι και η Ουάσινγκτον εστιάζεται στην διπλωματική οδό για την επίλυση του αδιεξόδου και πρόσθεσε ότι έχουν ενταθεί οι διεθνείς ανησυχίες 'εξαιτίας των απίστευτων δηλώσεων του Ιράν', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι κ.κ. Χάν και Μπέρνς είπαν ότι συμφώνησαν να προωθήσουν την σχεδιαζόμενη πώληση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Χάν είπε όμως ότι η αγορά θα είναι μικρότερη από ότι είχε αρχικά συζητηθεί, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα του λόγω του περσινού καταστροφικού σεισμού.

    [06] Eπίσκεψη του προέδρου Μπούς στη Λουϊζιάνα και τον Μισσισιπή

    28-04-2006

    O κ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει καλύτερη κινητοποίηση των αρχών σε ενδεχόμενες καταστροφές στη χώρα, κατά τη φετινή περίοδο των τυφώνων. Ο κ. Μπούς επισήμανε κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού ότι η αμερικανική κυβέρνησή εργάζεται για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε θεομηνία.

    Η κυβέρνηση Μπούς επικρίθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε τις συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα πέρυσι. Η επίσκεψη του κ. Μπους στη Λουϊζιάνα και τον Μισισιπή ακολουθεί έκθεση επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, που αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Κρίσεων, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση, που θα πρέπει να διαλυθεί.

    [07] Στρατηγική συνεργασία επιδιώκει η Κίνα με την Αφρική

    28-04-2006

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, βρίσκεται στην Κένυα, τελευταίο σταθμό τριεθνούς περιοδείας του στην Αφρική. Αναμένεται ότι σήμερα στο Ναϊρόμπι ο κ. Χου θα υπογράψει συμφωνίες για διερευνητικές θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την Πέμπτη ο Κινέζος ηγέτης ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στη Νιγηρία με ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας κατά την οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα μιας στρατηγικής συνεργασίας της Κίνας με την Αφρική.

    Επίσης η Νιγηρία συμφώνησε να χορηγήσει στην Κίνα τέσσερις άδειες εξόρυξης πετρελαίου με αντάλλαγμα Κινεζικές επενδύσεις στην υποδομή της, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Χου μετέβη στο Μαρόκο, όπου υπέγραψε συμφωνίες για εμπορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και υγειονομικά θέματα.

    [08] ΗΠΑ: Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων με ανάμειξη στον πόλεμο στο Νταρφούρ

    28-04-2006

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν σχέση με τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ, του Σουδάν.

    Ο κ. Μπους δήλωσε ότι πήρε την εν λόγω απόφαση γιατί οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

    Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων θα επιβληθεί σε 4 Σουδανούς που έχουν κατονομαστεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, επειδή οργανώνουν και προκαλούν φρικαλεότητες στο Νταρφούρ.

    Η εντολή του Aμερικανού προέδρου δόθηκε μερικές μέρες πριν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ για το πόλεμο στο Νταρφούρ. Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλλυγουντ, Τζωρτζ Κλουνι, που πρόκειται και αυτός να συμμετάσχει στις πορείες, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι η βία στο Νταρφουρ 'αποτελεί τη πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα' και πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα του από τις βιαιότητες αυτές.

    [09] Ισραήλ: Συμφωνία για συνασπισμό του Καντίμα με το Εργατικό Κόμμα

    28-04-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Το ισραηλινό κεντρώο κόμμα Καντίμα κατέληξε τη Πέμπτη σε συμφωνία σύμπιξης συνασπισμού με το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα, προλειαίνοντας το έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, Εχουντ Ολμέρτ. Το Καντίμα επίσης αναμένεται να κερδίσει τη υποστήριξη του Ορθόδοξου κινήματος Σας.

    Ο κύριος Ολμέρτ ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση που να υποστηρίζει το σχέδιο για την οριοθέτηση των τελικών συνόρων του Ισραήλ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, αν συνεχιστεί η τελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους.

    [10] Στο Συμβούλιο Ασφάλειας τα πορίσματα της ΔΥΑΕ

    28-04-2006

    Το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα παρουσιάσει σήμερα στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, τα πορίσματά της σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εάν η έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας αναφέρει ότι το Ιράν αρνήθηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου, τότε το συμβούλιο ασφαλείας θα μπορούσε να επιλέξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι μία τέτοια ενέργεια δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας και επομένως η χώρα του δεν θα έχει την δέσμευση να συμμορφωθεί με μία τέτοια απόφασή. Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα κατά του Ιράν, αν ή έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι η εν λόγω χώρα συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [11] Την διπλωματική οδό θέλει ακολουθήσει ο πρόεδρος Μπους

    28-04-2006

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν δεν ανταποκρίθηκε στη διορία που του είχε δώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για την άρση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σε έκθεση που παρουσίασε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφάλειας, η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ζήτησε 'επιπρόσθετα μέτρα που να διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια' για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ώστε να μπορoύν να εξακριβωθούν 'οι στόχοι και η φύση' του προγράμματος εμπλουτισμού. Η διεθνής υπηρεσία πρόσθεσε ότι τα κενά που υπάρχουν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθούν να προκαλούν 'ανησυχίες'.

    Στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αποτελεί σημαντικό έγγραφο και ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι θέλει η διαμάχη αυτή να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Ο κύριος Μπους είπε επίσης ότι η διπλωματική διαδικασία βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κύριος Μπους είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το θέμα του Ιράν. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όχι μόνο με την επιθυμία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά επίσης ανησυχεί ότι μπορεί να έχει τη δυνατότητα και τις γνώσεις για την κατασκευή του.

    Στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν δεσμευτικό ψήφισμα του διεθνούς οργανιμού που να απαιτεί από την Τεχεράνη την άρση του προγράμματος εμπλουτισμού. Όμως, η Κίνα και Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων.

    Το Ιράν, από τη πλευρά του εξακολουθεί να επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, φέρεται να είπε ότι η χώρα ' δεν δίνει δεκάρα' για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Τα επόμενα βήματα της διεθνούς κοινότητας για την άσκηση πίεσης προς το Ιράν διαγράφονται ως εξής: Την Τρίτη, εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συνεδριάζουν στη Γαλλία για να συζητήσουν την κοινή τους στρατηγική στο θέμα του Ιράν. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας για να συζητηθεί η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Και στις 9 Μαΐου οι υπουργοί εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συνεδριάζουν στην έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη., ενώ έπεται επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας με θέμα τα πυρηνικά του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 April 2006 - 1:18:18 UTC