Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
  • [03] Συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [04] Ιράκ: Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας
  • [05] Νταρφούρ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας
  • [06] Χιλλ: Η Β. Κορέα μποϋκοτάρει τις εξαεθνείς συνομιλίες
  • [07] Νέα Ορλεάνη: Νέα σχέδια για την εκκένωση της πόλης
  • [08] Ιταλία: Σε αναμονή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
  • [09] Πτώση Αρμενικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα

  • [01] ΗΠΑ: Σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών

    03-05-2006

    Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σύνορα της χώρας σε περίπτωση πανδημίας του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μόνο περιορισμό της επιδημίας, δεν πρόκειται να την σταματήσει.

    Σχέδιο που θα ανακοινώσει επίσημα σήμερα ο Λευκός Οίκος, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών, αναφέρει ότι το κλείσιμο των συνόρων θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Το σχέδιο περιγράφει λεπτομερώς τις αρμοδιότητες όλων των αμερικανικών υπουργείων σε περίπτωση πανδημίας και περιλαμβάνει προτάσεις για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, το υγειονομικό δίκτυο και τους απλούς πολίτες της χώρας.

    Στο σχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης των πτηνών, θα επηρεαστεί το 40% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού και περίπου δύο εκατομμύρια Αμερικανοί θα πεθάνουν απ' την νόσο.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

    03-05-2006

    Στην ετήσια έκθεση της, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα, που εδρεύει στο Παρίσι, αναφέρει ότι το 2005 ήταν η πλέον πολύνεκρη χρονιά για το επάγγελμα. Συγκεκριμένα 63 δημοσιογράφοι και 5 βοηθοί τους σκοτώθηκαν σ' ολόκληρο τον κόσμο, άλλοι 120 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ πάνω από χίλιοι δέχτηκαν επιθέσεις ή απειλές πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η Κίνα και η Κούβα χαρακτηρίζονται ως χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, ενώ το Ιράκ αποτελεί την πλέον επικίνδυνη περιοχή για τους δημοσιογράφους με τους περισσότερους θανάτους λειτουργών των μέσων ενημέρωσης.

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα αναφέρει στην ετήσια έκθεση της ότι πολλές κυβερνήσεις συχνά καταφεύγουν σε επιθέσεις και εκφοβισμούς δημοσιογράφων με στόχο τον έλεγχο της ροής πληροφοριών.

    [03] Συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφάλειας

    03-05-2006

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα αρχίσει να εξετάζει σήμερα το θέμα του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Μάιο, πρέσβης της Δημοκρατίας του Κονγκό, Μπασίλε Ικουέμπε, δήλωσε ότι θα εξεταστεί 'η λήψη αναγκαίων μέτρων' για το θέμα.

    Στο Παρίσι την Τρίτη, εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας σκιαγράφησαν σχέδιο ψηφίσματος που ξεκαθαρίζει το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει ένα ακόμα διπλωματικό βήμα για να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι στόχος του ψηφίσματος είναι η επαναβεβαίωση των αρμοδιοτήτων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν.

    Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 74 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών ότι οι διεθνείς πιέσεις προς το Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Το Ιράν είναι ο τέταρτος σε απόδοση εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Ο ιρανός υφυπουργός Πετρελαίου, Χατζί Νετζάντ Χοσεϊνιάν, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς εντείνεται η ζήτηση του μαύρου χρυσού.

    Όμως σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερ, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναΐμι, δήλωσε σε σύσκεψη στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν ωφελούν ούτε την χώρα του, ούτε τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου διεθνώς.

    [04] Ιράκ: Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας

    03-05-2006

    Αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας αλ Αμπάρ, υπέστη μόνο ελαφρά τραύματα, όταν βόμβα εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του, καθώς μετέβαινε στο γραφείο του στη Ραμάντι την Τρίτη. Τρεις από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν, ενώ 4 άλλοι τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Γερμανία, δύο Γερμανοί υπήκοοι που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για δύο μηχανικούς που είχαν απαχθεί στην Μπαϊτζί.

    Σε άλλα σημεία του Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 10 αντάρτες σε μάχη βορειοδυτικά της Βαγδάτης, την Τρίτη το πρωί. Τρεις από αυτούς, έφεραν γιλέκα βομβιστών αυτοκτονίας. Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι κατά την επιδρομή οι στρατιώτες αναζητούσαν ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα, όμως δεν διευκρινίζει αν το στέλεχος αυτό ήταν ανάμεσα στα θύματα.

    [05] Νταρφούρ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας

    03-05-2006

    Ρόμπερτ Ζέλλικ στην Αμπούτζα

    Η Αφρικανική Ένωση παρέτεινε για άλλη μια φορά την προθεσμία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών στο Νταρφούρ, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις και προς τις δύο πλευρές για την υπογραφή συμφωνίας. Η προθεσμία παρατάθηκε για 48 ώρες.

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλλικ και η Βρετανίδα υπουργός Ανάπτυξης, Χίλαρυ Μπεν, είχαν διαδοχικές συναντήσεις την Τρίτη με τις δύο πλευρές στην Αμπούτζα της Νιγηρίας. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Ζέλλικ δήλωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών θα πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Σήμερα στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και άλλοι Αφρικανοί αξιωματούχοι.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπεσίρ, και τον παρότρυνε να εντείνει τις προσπάθειές του για την επίτευξη συμφωνίας με τους αντάρτες. Όμως για να υπογράψουν το σχέδιο συμφωνίας που συνέταξε η Αφρικανική Ένωση, οι αντάρτες ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κυβέρνηση και μεγαλύτερα ποσοστά του εθνικού πλούτου, καθώς και διαβεβαιώσεις ασφάλειας.

    [06] Χιλλ: Η Β. Κορέα μποϋκοτάρει τις εξαεθνείς συνομιλίες

    03-05-2006

    Κρίστοφερ Χιλλ

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλλ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ μποϋκοτάρει τις συνομιλίες αυτές, αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε παραχωρήσεις για να επιστρέψει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας στα πλαίσια Αμερικανο-Κορεατικού συνεδρίου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ο κ. Χιλλ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Βόρεια Κορέα να χρονοτριβεί, ενώ σημείωσε ότι αναζητεί τρόπους για την προώθηση του θέματος.

    [07] Νέα Ορλεάνη: Νέα σχέδια για την εκκένωση της πόλης

    03-05-2006

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέη Νέιγκιν, ανακοίνωσε τη Τρίτη τα νέα σχέδια για την απομάκρυνση των κατοίκων της πόλης, ενόψει της επερχόμενης περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε συνέντευξη τύπου στην Νέα Ορλεάνη ο κ. Νέιγκιν αναφέρθηκε σε υποχρεωτική εκκένωση της πόλης ενόψει σημαντικών τυφώνων, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στη πόλη καταφύγια της τελευταίας στιγμής. Δήλωσε επίσης ότι το εκθεσιακό κέντρο της Νέας Ορλεάνης θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος συντονισμού των δραστηριοτήτων εκκένωσης, αλλά όχι σαν καταφύγιο.

    Επίσης ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης υπογράμμισε ότι επιβατικά τραίνα θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των κατοίκων της πόλης απ' τη περιοχή, ενώ οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θα απομακρυνθούν με λεωφορεία. Τέλος σημείωσε ότι θα επιτραπεί η απομάκρυνση των κατοίκων μαζί με τα κατοικίδια ζώα τους, αλλά τα ζώα θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί μέσα σε ειδικά κλουβιά.

    [08] Ιταλία: Σε αναμονή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    03-05-2006

    Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι

    Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του την Τρίτη, στον πρόεδρο Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι, που του ζήτησε να παραμείνει προσωρινά στο αξίωμά του μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο νικητής των εκλογών του περασμένου μήνα, Ρομάνο Πρόντι, χαιρέτησε τις εξελίξεις της Τρίτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν θα καθυστερήσει πολύ.

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας πρέπει τώρα να δώσει στον νέο πρωθυπουργό εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αλλά ο πρόεδρος Τσιάμπι έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να περιμένει έως τις νέες προεδρικές εκλογές. Η Iταλική Βουλή αποφάσισε την Τρίτη ότι η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου θα αρχίσει στις 8 Μαΐου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πάντως, τόσο οι υποστηρικτές του κ. Μπερλουσκόνι, όσο και του κ. Πρόντι τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του κ. Τσιάμπι στην προεδρία.

    [09] Πτώση Αρμενικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα

    03-05-2006

    Αεροσκάφος τύπου Airbus-320 των Αρμενικών αερογραμμών με πάνω από 100 επιβάτες και πλήρωμα, κατέπεσε στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στο Ρωσικό θέρετρο, Σότσι. Οι Ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους πλέουν στην Μαύρη Θάλασσα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ μετέδωσε ότι ανασύρθηκε το πτώμα μιας γυναίκας και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν και οι Ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο του Σότσι. Στο μεταξύ, η κακοκαιρία που επικρατεί στη περιοχή, δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 May 2006 - 1:18:38 UTC